Майчинството - счетоводно - 10

• 108 703
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 210
скоро изтичат 315-те дни и след тях искам да взимам 220лв майчинство, но се оказва че трябва да съм била назначена на трудов договор иначе немога да ги взимам(или поне така ми каза счетоводителката). Сега въпроса ми е какво да направя за да взимам тези пари... може ли таткото да ползва майчинство или примерно баба ми която е пенсионерка?

Ако си едноличен собственик или управител на фирмата, трябва да си назначиш прокурист, който да я управлява през времето на майчинството ти. Тогава ще взимаш пълното майчинство. Иначе трябва да се върнеш на работа и да взимаш 50% от него. Не може да го прехвърляш на друг.

# 211
Здравейте мамчета! Незнам дали точно тук е мястото където да си задам въпроса, но все пак ще ви попитам? Къде мога да подам Жалба или и аз незнам какво, затова че в подразделението на НОИ в нашия град, работят само някакви служителки, които имам чувството, че както имаше една приказка "събирани от кол и въже". Това което ми се случи е направо безобразие и ми писна да се разправям с тях вече два месеца.  Обаждат ми се един ден - елате при нас в НОИ, станала е една грешка. Отивам аз, едната от служителките започва да ми хънка насреща - по моята сметка  имало преведени 1100лв, станала е грешка и трябва да ги възстановя. Казвам им  - добре, обадих се веднага в банката, отидох и ги изтеглих всичките от терминала. Възстанових парите още същия ден. Ноооооо следващия месец - нямам майчинство. Започнах аз да им звъня, извиненията им бяха, че имали ревизия , спрели им парите и този месец  към 12 Май ще ми ги преведат. И така м. Април бях без майчинство. Към 15 Май уж ще превеждат две майченства - да ама Не, превеждат за стария месец 220лв, за новия 150лв. Откъде ги измислиха 150 незнам. Пак започнах със звъненето - пак Мънка по телефона тази "компетентна служителка", ами ще ги преведем останалите другата седмица. Но явно не се знае коя ще е "другата седмица" . Така че вече ще ходя на място, то е ясно. Но ако някоя от вас знае , към кого мога да се обърна? Благодаря ви предварително!

# 212
скоро изтичат 315-те дни и след тях искам да взимам 220лв майчинство, но се оказва че трябва да съм била назначена на трудов договор иначе немога да ги взимам(или поне така ми каза счетоводителката). Сега въпроса ми е какво да направя за да взимам тези пари... може ли таткото да ползва майчинство или примерно баба ми която е пенсионерка?

Ако си едноличен собственик или управител на фирмата, трябва да си назначиш прокурист, който да я управлява през времето на майчинството ти. Тогава ще взимаш пълното майчинство. Иначе трябва да се върнеш на работа и да взимаш 50% от него. Не може да го прехвърляш на друг.

Много благодаря за бързата реакция  bouquet и дано не ставам нахална, но ако може да ми разкажеш малко по-подробно какви действия трябва да предприема да назнача прокурист и кога точно трябва да го направя.. може ли да е преди да са изтекли 315-те дни или по-късно.. и ако се забавя месец примерно след като изтекат дали ще ми орежат този месец от обезщетението newsm78 Просто си нямам на идея каква е точно процедурата за назначаване на прокурист и дали се прави със същата скорост както всички неща в наша България..

# 213
Прокуристът е управител по длъжност и трябва да се осигурява на съответния минимален осиг. праг, който при повечето дейности е около 450лв. Така че прецени дали има смисъл - все пак осигуровките и данъкът не са малко!

Не съм запозната в детайли с процедурата - питай счетоводителката си или пиши до НОИ.

# 214
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Калкулатор за майчинство - http://docstore.odit.info/?s=4&rid=1767

Ще пусна ЛС на Мама Цоцолана ако може да го сложи в първия пост

# 215
Калкулатор за майчинство - http://docstore.odit.info/?s=4&rid=1767

Ще пусна ЛС на Мама Цоцолана ако може да го сложи в първия пост
.

По-добре да не го слага, защото не е верен.

# 216
Стики , 220 лв. е сега, а преди не беше толкова, за 2006 беше по-малко, ама не си спомням точно колко  newsm78

Изобщо няма значение какво е било преди .. години. Изчислява се за годината на ползване, надявам се да си ме разбрала!
А работодателите ще преценят колко да ти дадат в действителност.

Стики, благодаря ти   bouquet  Разбрах те сега, просто преди тебе ми бяха писали друго, за това... А защо работодателите трябва да преценяват колко да ми дадат, след като за това има регламентирани закони и суми  newsm78  То е ясно, че ще се възползват от моето незнание, пък и счети е нова и няма да ми даде нужната ( и вярна !!!) информация, че са и взели страха вече  #Cussing out  Аз по адресна регистрация се водя в Силистра все още ( живеем на квартира ), а иначе си живея и работя в Пловдив от 9 години, съответно и данъците ми влизат в община Пловдив, та въпросът ми е - знаеш ли дали ако се обадя или отида в НОИ Пловдив, ще ми дадат информация съгласно осигуровките, които са ми плащали ( и съгласно майчинството ми ), каква сума със сигурност трябва да получа от работодателя си за 40-те дни отпуск след майчинството ми? Или пък къде изобщо мога да получа такава информация? Просто искам да съм подготвена, защото във фирмата заплатите се раздават на ръка и се пише на едни хвърчащи листчета кой колко взема, а по ведомост се осигуряват на мин. раб. заплата  #2gunfire  А шефката ми каза "Нали знаеш, че отпуската се изплаща на други пари???"

duhi_puhi, виждам, че си в моето положение  Cry  дано да ни дадат колкото си трябва, а не да ни лъжат като долнопробни лъжци ( моите шефове имат претенции, че са сериозна фирма, а аз виждам нещо съвсем друго и за 3-те години работа съм се нагледала на какво ли не #Cussing out )

# 217
... Просто искам да съм подготвена, защото във фирмата заплатите се раздават на ръка и се пише на едни хвърчащи листчета кой колко взема, а по ведомост се осигуряват на мин. раб. заплата  #2gunfire  А шефката ми каза "Нали знаеш, че отпуската се изплаща на други пари???"

duhi_puhi, виждам, че си в моето положение  Cry  дано да ни дадат колкото си трябва, а не да ни лъжат като долнопробни лъжци ( моите шефове имат претенции, че са сериозна фирма, а аз виждам нещо съвсем друго и за 3-те години работа съм се нагледала на какво ли не #Cussing out )

Ние да не работим с тебе в една и съща фирма  Laughing
Макар че това си е масова практика  Rolling Eyes
И на мен ми казаха "Ще взимаш НЯКАКВИ пари" Simple Smile Ама какви.. Времето ще покаже  Crazy

# 218

Ние да не работим с тебе в една и съща фирма  Laughing
Макар че това си е масова практика  Rolling Eyes
И на мен ми казаха "Ще взимаш НЯКАКВИ пари" Simple Smile Ама какви.. Времето ще покаже  Crazy

Хехе... абе то не е смешно ама... да, за съжаление си е масова практика, която с времето надявам се да се случва все по-рядко... и все по-рядко да се чуват реплики от сорта "Ако не ти харесва - пътя, чантата и у вас!"

# 219
Здравейте-аз отново с казус Rolling Eyes

Ще прехвърлям майчинството на мъжа ми,а той е самоосигуряващ се съсобственик на ООД.Навсякъде противоречиво ми отговарят може ли или не,при положение,че се осигурява на по-висок клас ,включително за майчинство и болнични???

# 220
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте-аз отново с казус Rolling Eyes

Ще прехвърлям майчинството на мъжа ми,а той е самоосигуряващ се съсобственик на ООД.Навсякъде противоречиво ми отговарят може ли или не,при положение,че се осигурява на по-висок клас ,включително за майчинство и болнични???

Ако има назначен управител на фирмата и съпругът ви се самоосигурява само в качеството си на съдружник според мен би трябвало да може да му прехвърлите правото на отпуск. За по-сигурно се консултирайте с НОИ

# 221
Здравейте на всички! Имам питане. Родих на 18.11.2007г. имах доста проблеми с получаване на болнични и все нещо не беше коректно подадено. Нещата започнаха полека-лека да се нормализират. Днес говорих с една служителка от РУСО, тъй като нямам спомен парите, които ми бяха изплатени на 25.04.2008г. за кой месец са, тя каза, че са за април месец. Питането ми е възможно ли е преди да е изтекъл въпросният месец, аз да получавам майчинство за него. Благодаря предварително за отговорите, тъй като ми се стори доста странно да получавам пари преди месецът да е изтекъл, защото според мен няма как да стане, нали тогава все още може водомостта да не е подадена, да има хора, които излизат в отпуск или в болничен.

# 222
..........още нещо, нали ведомостта се подава до 10 число на другия месец за предходния.

# 223
  • София
Днес разбрах, че имам отпуск за взимане 39 дни, което си е почти 2 месеца. Веднага ми хрумна да си ги взема преди болничния за раждане. Въпросът ми дали ще ме осигуряват пак докато съм отпуска и дали влияе това на осигуровките и обезщететинието в последствие, предвид че отпуската ще е през 6те базови месеца? Дано съм се изразила разбираемо и предварително благодаря.

# 224
МНОГО моля за компетентен съвет. Въпросът е, че работодателят ми ни е плащал осигуровки на никого във фирмата от няколко месеца. Този месец не ми е преведено майчинство и предполагам, че това е причината. Казва, че сега няма възможност и ще плати когато може. Какво мога да направя, за да получа пари по-скоро. Чакаме второ дете и би трявало скоро да иляза в бонични 45 дни преди раждане.  И тях пари няма да получа... Освен да съдя фирмата може ли да се направи нещо друго? Докато бях на работа моите осигуровки са изплащани напълно изрядно.

Общи условия

Активация на акаунт