Майчинството - счетоводно - 10

• 108 703
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 225
  • БГ
Здравейте, прочетох че "Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск."но аз съм на работа, получавам тези 50%  ,но ще давам детето на ясла сега , дали ще спрат да ми ги плащат ?мерси на тези,които ми отговорят Hug

# 226
  • София
Здравейте пак от мен.Искам да попитам,макар 4е сигурно назад сте го споменавали...трябва ли да са ми платени осигуровките за месеца,в който ми е издаден болни4ния за да 4акам превод.В смисъл имам болни4ен 1 от 7-ми май и един от 14-и май,от 31-ви ще ми пуснат този 45 дни преди раждане.Но днес като си направих справка в нета на сайта на ной имам осигуровки за януари,февруари и март.За април и май нищо..
Предварително благодаря.

# 227
Привет на всички всеотдайни помагащи!
Искам да помоля, да ми кажете със втория болничен от Родилния Дом, какви документи се подават в НОИ?
Благодаря ви! Хубав ден!   bouquet

# 228
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте на всички! Имам питане. Родих на 18.11.2007г. имах доста проблеми с получаване на болнични и все нещо не беше коректно подадено. Нещата започнаха полека-лека да се нормализират. Днес говорих с една служителка от РУСО, тъй като нямам спомен парите, които ми бяха изплатени на 25.04.2008г. за кой месец са, тя каза, че са за април месец. Питането ми е възможно ли е преди да е изтекъл въпросният месец, аз да получавам майчинство за него. Благодаря предварително за отговорите, тъй като ми се стори доста странно да получавам пари преди месецът да е изтекъл, защото според мен няма как да стане, нали тогава все още може водомостта да не е подадена, да има хора, които излизат в отпуск или в болничен.

Към края на миналата година и на мен ми плащаха обезщетенията преди да изтече месеца. Също като вас доста съм звъняла заради проблеми при изплащането

# 229
..........още нещо, нали ведомостта се подава до 10 число на другия месец за предходния.

Не е задължително, но по принцип се плащат след изтичане на месеца

# 230
МНОГО моля за компетентен съвет. Въпросът е, че работодателят ми ни е плащал осигуровки на никого във фирмата от няколко месеца. Този месец не ми е преведено майчинство и предполагам, че това е причината. Казва, че сега няма възможност и ще плати когато може. Какво мога да направя, за да получа пари по-скоро. Чакаме второ дете и би трявало скоро да иляза в бонични 45 дни преди раждане.  И тях пари няма да получа... Освен да съдя фирмата може ли да се направи нещо друго? Докато бях на работа моите осигуровки са изплащани напълно изрядно.

Дори да пуснете жалба незнам дали ще промените нещо.

# 231
Здравейте, прочетох че "Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск."но аз съм на работа, получавам тези 50%  ,но ще давам детето на ясла сега , дали ще спрат да ми ги плащат ?мерси на тези,които ми отговорят Hug

След като си на работа вече и дете е тръгнало на ясла няма проблем с обезщетението.

# 232
Днес разбрах, че имам отпуск за взимане 39 дни, което си е почти 2 месеца. Веднага ми хрумна да си ги взема преди болничния за раждане. Въпросът ми дали ще ме осигуряват пак докато съм отпуска и дали влияе това на осигуровките и обезщететинието в последствие, предвид че отпуската ще е през 6те базови месеца? Дано съм се изразила разбираемо и предварително благодаря.

Дали сте на работа или в платен  отпуск няма разлика, освен ако ви дават някакви премии към заплатата за работещите

# 233
Здравейте пак от мен.Искам да попитам,макар 4е сигурно назад сте го споменавали...трябва ли да са ми платени осигуровките за месеца,в който ми е издаден болни4ния за да 4акам превод.В смисъл имам болни4ен 1 от 7-ми май и един от 14-и май,от 31-ви ще ми пуснат този 45 дни преди раждане.Но днес като си направих справка в нета на сайта на ной имам осигуровки за януари,февруари и март.За април и май нищо..
Предварително благодаря.

За май още е рано - не е свършил месеца. За праил зависи кога са платени заплатите и дали е подадена информация с декларация 1

# 234
Здравейте-аз отново с казус Rolling Eyes

Ще прехвърлям майчинството на мъжа ми,а той е самоосигуряващ се съсобственик на ООД.Навсякъде противоречиво ми отговарят може ли или не,при положение,че се осигурява на по-висок клас ,включително за майчинство и болнични???

Може да го прехвърлиш само ако съпругът ти е на трудов договор с фирмата си. Няма значение как се осигурява.

# 235
А защо работодателите трябва да преценяват колко да ми дадат, след като за това има регламентирани закони и суми  newsm78  То е ясно, че ще се възползват от моето незнание, пък и счети е нова и няма да ми даде нужната ( и вярна !!!) информация, че са и взели страха вече  #Cussing out  Аз по адресна регистрация се водя в Силистра все още ( живеем на квартира ), а иначе си живея и работя в Пловдив от 9 години, съответно и данъците ми влизат в община Пловдив, та въпросът ми е - знаеш ли дали ако се обадя или отида в НОИ Пловдив, ще ми дадат информация съгласно осигуровките, които са ми плащали ( и съгласно майчинството ми ), каква сума със сигурност трябва да получа от работодателя си за 40-те дни отпуск след майчинството ми? Или пък къде изобщо мога да получа такава информация? Просто искам да съм подготвена, защото във фирмата заплатите се раздават на ръка и се пише на едни хвърчащи листчета кой колко взема, а по ведомост се осигуряват на мин. раб. заплата  #2gunfire  А шефката ми каза "Нали знаеш, че отпуската се изплаща на други пари???"

Ти самата си влязла в противоречие със законите като си се съгласила да те осигуряват на минимума, а да ти дават на ръка останалото. Може да се сърдиш само на себе си! Затова ти казвам, че те ще преценят колко да ти дадат.
А информация за себе си може да получиш и от сайта на НОИ ако имаш ПИК. ВИж първото мнение на темата.

# 236
Смятам да отида до РУСО и да си издам такъв код, с който ще мога да проверявам от интернет, какво става, някой, който е от Пловдив може ли да ме ориентира, къде се намира централата на РУСО (била някъде около Икономическия техникум). Благодаря предварително.

# 237
След изтичането на тези 135 дни от болничните, имало някакво уравняване, та се чудя дали не се дължи забавянето на това, ако сега са ги превели априлските пари преди да изтече април, другите пари, кога мога да ги чакам, не знам. Казаха, че правели преводи в четвъртък и петък, но тази неяснота направо дразни, като се има предвид за какви дреболии се заяждат. Освен това не вярвам от фирмата да са внесли осигуровките толкова рано т. е. преди да изтече месеца, по принцип даже ги бавят, та като се има предвид, че фирмата трябва да внесе осигуровките и чак след 15 дни да си получа парите, как стана така, че взех на 25 април за април. Моля някой да ми разясни, дали това не е грешка и от РУСО да са ме осведомили погрешно и да е ставало въпрос за март. Доста объркано, но и аз се обърках вече, защото парите ги получавах ту редовно, ту - не и им загубих края.

# 238
  • Майничка
Смятам да отида до РУСО и да си издам такъв код, с който ще мога да проверявам от интернет, какво става, някой, който е от Пловдив може ли да ме ориентира, къде се намира централата на РУСО (била някъде около Икономическия техникум). Благодаря предварително.

Бившата Ортопедия на ул."Любен Каравелов"7, зад х-л"Лайпциг", веднага след Кръвния център.
Каквото и да чоплим тук за кога са парите, ще си е чисто гадаене. Wink

# 239
Здравейте, аз пак да попитам, че нещо не разбрах Embarassed 50% от майчинството на първото дете мога ли да си го взимам аз без да се налага да го прехвърлям на някой друг, и на второто дете да си взимам цялото 220 лв. Сега от 20 май ми почна болничния за 45 дни преди раждането, още не съм го носила на работа. Но ми се искаше да знам, защото и те много ще ме размотават.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт