Майчинството - счетоводно - 10

• 108 746
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 345
Благодаря на ДейзиГ и на Judy за бързите отговори! Просто не бях наясно с правата си в този случай. И още едно въпросче: фактът, че живея извън България променя ли по някакъв начин нещата? Не работя, гледам си детето.
Ти си с непрекратено трудово правоотношение, а по време на отпуск можеш да си където си пожелаеш.

# 346
Благодаря, Judy!
Хубав и усмихнат ден на всички!

# 347
Имам нужда от вашето компетентно мнение и съвет!
В отпуск съм за отглеждане на дете до две годишна възраст.Намерих си нова работа и трябва да започна на 15.06.Въпросите са ми следните:
1.Имам неизползван платен отпуск от 50 дни.Могат ли да откажат да ми платят обезщетение и на какво основание ?На каква база ще ми изчисляват отпуската при положение че имам най малко 10 отработени дни през май 2005г. и ще ми включват ли 50% от майчинството след като го прекратя.
2.Как трябва да постъпя -в каква последователност трябва да се подадат молбите за прекратяване на майчинството и прекратяване на договора,за да за да нямам прекъсване на трудовия стаж и получаване на обезщетението.?
3.След като започна новата работа къде трябва да подам декларация,за да получавам 50% от майчинството и от къде ще ми бъде изплащано?
Като пояснение ще кажа че прекратяването на договора ще бъде по взаимно съгласие без предизвестие ,но съм в очакване и на някакви проблеми.
Предварително БЛАГОДАРЯ!

1. Ще ви изплатят обезщетение за неизползван отпуск на база заплата ви от май 2005 г. Не знам какво имате предвис с "...ще ми включват ли 50% от майчинството след като го прекратя."
2. Трябва да си подадете молба за напускане и в зависимост от това кога ще ви освободят ще си подадете при новия работодател Молба за 50% от обезщетението.
3. Обезщетението ще ви бъде изплащано както досега
Дейзи, много ти благодаря.
Имам в предвид дали ако преди да напусна си прекратя майчинството и си ползвам отпуските ,ще ми включват ли 50% от майчинството заедно с парите за отпуск,тъй като аз вече ще се водя на работа ,а детето ми не е навършило 2 години?Надявам се да сте разбрали въпроса  ми .Благодаря!

# 348
Аз съм със следните въпроси...В отпуск по майчинство съм, тъй като детето ми е на година и четири месеца, но следващият месец смятам да го пускам на ясла. Получавам месечно 220 лв и знам, че след като той тръгне на ясла трябва да уведомя НОИ за това.

1. В колко дневен срок от тръгването на детето на ясла трябва да направя това?  

2.Ако го дам на ясла и не тръгна на работа, губя парите, нали?

3.Ако тръгна на работа ще получавам половината от тях?

4.Ако в началото си взема полагащият ми се платен годишен отпуск /т.е. се върна на работа/, но той изтече и детето ми не е свикнало с яслата, мога ли да прекъсна работа пак, да изляза пак в отпуск по майчинство, докато той навърши две години и да продължат да ми изплащат парите?

Май това за сега  Rolling Eyes

# 349
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Имам нужда от вашето компетентно мнение и съвет!
В отпуск съм за отглеждане на дете до две годишна възраст.Намерих си нова работа и трябва да започна на 15.06.Въпросите са ми следните:
1.Имам неизползван платен отпуск от 50 дни.Могат ли да откажат да ми платят обезщетение и на какво основание ?На каква база ще ми изчисляват отпуската при положение че имам най малко 10 отработени дни през май 2005г. и ще ми включват ли 50% от майчинството след като го прекратя.
2.Как трябва да постъпя -в каква последователност трябва да се подадат молбите за прекратяване на майчинството и прекратяване на договора,за да за да нямам прекъсване на трудовия стаж и получаване на обезщетението.?
3.След като започна новата работа къде трябва да подам декларация,за да получавам 50% от майчинството и от къде ще ми бъде изплащано?
Като пояснение ще кажа че прекратяването на договора ще бъде по взаимно съгласие без предизвестие ,но съм в очакване и на някакви проблеми.
Предварително БЛАГОДАРЯ!

1. Ще ви изплатят обезщетение за неизползван отпуск на база заплата ви от май 2005 г. Не знам какво имате предвис с "...ще ми включват ли 50% от майчинството след като го прекратя."
2. Трябва да си подадете молба за напускане и в зависимост от това кога ще ви освободят ще си подадете при новия работодател Молба за 50% от обезщетението.
3. Обезщетението ще ви бъде изплащано както досега
Дейзи, много ти благодаря.
Имам в предвид дали ако преди да напусна си прекратя майчинството и си ползвам отпуските ,ще ми включват ли 50% от майчинството заедно с парите за отпуск,тъй като аз вече ще се водя на работа ,а детето ми не е навършило 2 години?Надявам се да сте разбрали въпроса  ми .Благодаря!

Ще получавате 50% от обезщетението докато се водите в платегодишен отпуск

# 350
Аз съм със следните въпроси...В отпуск по майчинство съм, тъй като детето ми е на година и четири месеца, но следващият месец смятам да го пускам на ясла. Получавам месечно 220 лв и знам, че след като той тръгне на ясла трябва да уведомя НОИ за това.

1. В колко дневен срок от тръгването на детето на ясла трябва да направя това?  

2.Ако го дам на ясла и не тръгна на работа, губя парите, нали?

3.Ако тръгна на работа ще получавам половината от тях?

4.Ако в началото си взема полагащият ми се платен годишен отпуск /т.е. се върна на работа/, но той изтече и детето ми не е свикнало с яслата, мога ли да прекъсна работа пак, да изляза пак в отпуск по майчинство, докато той навърши две години и да продължат да ми изплащат парите?

Май това за сега  Rolling Eyes

2. Да
3. Да
4. Можете

# 351
здравейте, по какъв начин трябва да напусна сегашната си работа - където искат да напусна- но аз мисля да остискам до като намеря нещо подходящо,но ако стане напечено ще ми се наложи да напусна и преди това, но как за да взема нещо от борсата за да се водя безработна поне 1 месец до като намеря нормална работа.имам дете на 2г.2 м и в тази фирма работя 14 години, но вече съм нежелана.

# 352
здравейте, по какъв начин трябва да напусна сегашната си работа - където искат да напусна- но аз мисля да остискам до като намеря нещо подходящо,но ако стане напечено ще ми се наложи да напусна и преди това, но как за да взема нещо от борсата за да се водя безработна поне 1 месец до като намеря нормална работа.имам дете на 2г.2 м и в тази фирма работя 14 години, но вече съм нежелана.

Ако ви освободят по взаимно съгласие имате право на обезщетение 4 месеца от Бюрото по труда. Ако ви съкратят имате право на повече

# 353
   Здравейте, до последно преди да родя се осигурявах. Детето ми се роди в друга държава, а нямаше кой да ми пусне болничен в България и не успях да го взема. Все още не сме си идвали. Скоро малката ще навърши 9 месеца.  Въпросът ми е - има ли някаква възможност да си взема майчинството до навършване на две години и еднократната помощ или вече е късно? И ако да, какъв е начина? Благодаря предварително.

# 354
   Здравейте, до последно преди да родя се осигурявах. Детето ми се роди в друга държава, а нямаше кой да ми пусне болничен в България и не успях да го взема. Все още не сме си идвали. Скоро малката ще навърши 9 месеца.  Въпросът ми е - има ли някаква възможност да си взема майчинството до навършване на две години и еднократната помощ или вече е късно? И ако да, какъв е начина? Благодаря предварително.

За еднократната помощ ти трябва акт за раждане на детето, срока да поискате помощта е до 3 години

# 355
Здравейте.Моят проблем е следния.
Бременна съм в 6 месец.До преди 1 месец работих.Поисках отпуска от работа(имам 75 дена платен отпуск)но ми отказаха.Докторката ме пусна в болничен 30 дни.
Сега постоянно ме тормозят от работа.Искат да се връщам на работа.
Не мислят за мен,а за работата им.
Въпросът ми е могат ли да ми направят нещо?Знаят че съм бременна и въпреки това ме викат на работа.

# 356
Е как ще искат да работиш, когато докторът е преценил, че не трябва!
Кажи им че имаш рискова бременност. Да ти намерят заместник.

# 357

или да те съкратят, или да ти платят обезщетение от (минимум) 4 брутни заплати. Ти не си подавай молба, както и ДейзиГ писа.

# 358
Могат ли да ме съкратят по време на бременност?Докторката каза че немогат да ми направят нищо.

# 359
Привет.Неотдавна бях писала как не си получавам майчинството с месеци.Ще започна отначало.Родих на 28.12.2008.Майчинство съм получила до 06.2007.Оттогава до днес нито стотинка.звъня март месец на шефа-внасяли осигуровки,внесоха ги  чакахме ревизии и т.н.Към днешна дата още нищо не съм получила.Преди два дни звъннах в НОИ и помолих една от счетоводителките там да ми каже защо не идват парите.Тя ми казва всичко е наред осигуровките платени ,някви бележки с които се теглят парите,трябвало да се подпечатат.ама никой не отивал.Помоли ме да звънна след10 мин.Като и звъннах каза че е говорила със счет. и днес всичко щяло да приключи.Вечерта счет и шефа ми вдигат скандали дето съм звъняла в Нои всичко съм объркала,да попълвам наново тези декларации и акт за раждане да нося,занесох ги и никой не ще да ми каже кво става ще взимаме ли пари няма ли.
Искам да напусна и да се прехвърля към друга фирма.Какви документи  трябва да подам,и вярно ли е че дори и да се прехвърля,пак няма да получавач редовно майчинството докато стария работодател не изчисти всичко до края на договора ми.щото ако е така дори и да напусна те както са ми набрали хич няма да отидат да внесат осигуровките редовно,само за да ми го върнатСъжалявам ако е объркано,но ще лудна вече.А, ако има и за кво да се хвана и на съд отивам.Благодаря ви предварително bouquet

Общи условия

Активация на акаунт