Майчинството - счетоводно - 10

• 108 775
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте отново! Имам доста сложен въпрос, на който днес в соц. нещо не можаха да ми отговорят.
В момента съм отпуск за отглеждане на дете до две год. и си получавам 220лв. Пак съм бременна и когато изляза болнични 45 дни преди раждането първото ми дете ще бъде на година. Тогава ще продължа ли да взимам тези 220 лв. и трябва ли да уведомявам някой за нещо?
Исках да прехвърля майчинството на майка ми по програмата в подкрепа на майката, но ми казаха, че неможе в този случай, защото не се връщам на работа, а излизам в нов болничен. Така ли е наистина? Много нелогично Thinking
Благодаря предварително!

# 496
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте отново! Имам доста сложен въпрос, на който днес в соц. нещо не можаха да ми отговорят.
В момента съм отпуск за отглеждане на дете до две год. и си получавам 220лв. Пак съм бременна и когато изляза болнични 45 дни преди раждането първото ми дете ще бъде на година. Тогава ще продължа ли да взимам тези 220 лв. и трябва ли да уведомявам някой за нещо?
Исках да прехвърля майчинството на майка ми по програмата в подкрепа на майката, но ми казаха, че неможе в този случай, защото не се връщам на работа, а излизам в нов болничен. Така ли е наистина? Много нелогично Thinking
Благодаря предварително!

Прехвърлете отпуска и се върнете на реално на работа за един ден преди да излезнете в болничния 45 дни преди термин.

# 497

Прехвърлете отпуска и се върнете на реално на работа за един ден преди да излезнете в болничния 45 дни преди термин.
.
А ако не прехвърля отпуска ще взимам 50 % т. е. 110лв. нали, плюс новото майчинство?

# 498
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

.
А ако не прехвърля отпуска ще взимам 50 % т. е. 110лв. нали, плюс новото майчинство?

Да

# 499
Здравейте,

Имам въпрос отнсно това как се изчислява болничния за бременност и майчинство

Аз съм осигулена на максималният осигурителен доход за страната, но заплатата ми е по-голяма от максималният осигурителен доход. Болничният на 90% от максималният осигурителен доход за страната ли се смята или от заплатата ми? Силно се съмнявам, че ще е от заплатата ми, но реших все пак да попитам.

Извинявам се ако този въпрос вече е бил задаван, но не успях да нямеря нищо по темата

# 500
  • Майничка
Болничният на 90% от максималният осигурителен доход за страната ли се смята?

Да.

# 501
Благодаря!

# 502
кажете ми моля, ако термина е през януари, от кой месец назад, трябва да се смятат тези 6 месеца осигуровки, касаещи майчинството. Аз ги броя от юли вкл., а момичетата от отчетната тема казват от юни.
1-юли
2-август
3-септември
4-октомври
5-ноември
6-декември

и януари раждането е 7ми месец. Т.е. не би ли трябвало от юли да си "вдигна" осигуровките?
Благодаря предварително!

Има ли някъде начин да сметна с колко да си ги "вдигна", и да зная колко ще трябва да си доплащам за съответния осигурителен доход Grinning

# 503
  • Майничка
Ако терминът е след средата на януари, 45-те дни започват да текат през декември, т.е. взема се осигурителният доход от предходните пълни 6 месеца (юни-ноември).
Ако терминът е в началото на януари, тогава 45-те дни започват в края на ноември и има 2 варианта - или се взема периода май-октомври, или отработваш до края на ноември и тогава излизаш в болнични, ако ти е по-изгодно.

Има начин да "сметнеш", но ако знаеш какво целиш, т.е., какъв средномесечен доход гониш.

# 504
Виж калкулатора от първото мнение за заплата бруто-нето и това какво се внася от работника и от работодателя

# 505
Благодаря!!

А термина кой решава кога е? Т.е. по последна менструация ли го записват? Или по реални размери на бебето? Защото в случая моята овулация е била по-късно, и официално всички бг гинеколози записват по последна менструация и определят термин...

т.е. и това има значение ... колкото и тъпо да звучи. По последна менстр. ми се пада термин към 5.01, а реално се очертава към 17.01? /по реално зачеване/.

И също - тези 45 дни преди раждането - задължителен болничен ли са. Може ли да се работи? Да не се взимат? /ако се чувствам добре например/ и да се прехвърлят за след раждането?

И още - ако раждам секцио /което обикновено се изтегля преди термин/, кое се смята - предварително определения термин, или датата на раждането... защото то може да се случи и през декември  newsm78

# 506
  • Майничка
Определя се по първи ден на последна менструация.
Не са задължителен болничен, можеш и да работиш по-дълго и по-късно да вземеш болничен, като представиш бележка от работодателя докога си работила, но тези дни не можеш да ги прехвърляш за после - просто ги губиш.
За началото на 45-те дни се смята предварително определеният термин, ако родиш по-рано се коригира първият болничен и от болницата издават продължение от датата на раждане, т.е., разликата пак се губи.

# 507
Благодаря ти много! Горе долу ми се поизясни мъглата.  Grinning Hug

# 508
Здравейте, мили счетоводни майчета!Много моля да ми отговорите на коя дата би следвало да се върна на работа след като синът ми навършва две годинки на 19.06.На 19 или 20 число.Мога ли веднага да си пусна за ползване платения неизползван годишен отпуск без да отработвам дни за актуализиране на заплатата.Предварително благодаря за отговора.

# 509
Здравейте и от мен!
Исках да ми помогнете със съвет, много благодаря предварително!
Понеже съм осигурена в/у МРЗ , а скоро влизам в 6 месеца преди термин, то се чудя вече няколко нощи какво мога да направя. Моята шефка не е навита да ми актуализира заплатата, дори да е за моя сметка, "нямала финансова изгода."
Има ли вариант да ме назначат на 2-ро място, на 4 часа /понеже като "детегледачка" съм на 8 часа/ и ако се осигуря там в/у висока заплата после как стои въпроса с болничните и отпуската по майчинство?
Защото на договор 1 /8 часов/ ще съм в неплатена отпуска, договр 2 /допълнителен/ ще внасям осигуровката. И ако след 2 месеца излезна в болнични ми казаха да ги предавам на договор 1, пък щели да важат и за договор 2.
 Но договор 2 ще е пресен-пресен, да не се обезсмисли цялата гимнастика, към него какви обезщетения ще тръгнат и ще се отрази ли всичко в крайна сметка при раждането и болничните за самото раждане?

Надявам се на бърз съвет, за да знам дали да се примиря или да търся варианти.

Последна редакция: чт, 05 юни 2008, 12:41 от Чаено момиче

Общи условия

Активация на акаунт