Майчинството - счетоводно - 10

• 108 524
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 600
  • София-Младост
Здравейте,
В момента постоянният ми адрес не е в София. Планирам да си го сменя преди раждането (края на юли), но се притеснявам, да не възникне проблем  с болничните от разликите в адресите. Болничният ми 45 дни преди раждане ще е със стария адрес, а следващият вече ще е с новия. Има ли това някакво значение за НОИ? Опасявам се да не се набутам в някоя бюрократична каша.
Обезщетението ще си го получаваш по дебитна карта, а не по адрес.  Wink Ако има смяна на адреса в личната карта уведоми затова ЛС или счетоводството, за да могат да го променят когат оподават информация за персоналния регистър.

# 601
  • София-Младост
Здравейте!
Искам да ви попитам ако през последните 6месеца от бременността си вземам болнични- майчинството на каква база ще ми се изчисли? Работната  ми заплата ли ще се вземе за база или това, което съм получавала от болничните за последните 6месеца.
Блгодаря ви предварително  и се извинявам ако въпросът ми е вече обсъждан  bouquet
Ще се вземе впредвид базата , от която е изчислен болничния.

Съжалявам за повторението, късно видях, че ДейзиГ е отговорила на всички питанки.

# 602
Здравейте.Търся закон в който да се казва на колко дни болнични имат право бременните жени, но немога да намеря.Ако може някой да ми даде линк ще бъда благодарна.Също искам да попитам ако съм в болнични поради проблеми в бременноста 80 или 90 процента от заплатата се изплащат?И ако не ставам нахална последен въпрос.Трудовият ми договор изтича на 31.08.2008г. когато ще съм в началото на 8мия месец.След това два месеца ще се осигурявам във фирмата на баща ми.Въпросът ми е от кое място ще се изчисляват майчинските които ще взимам?

# 603
Признавам си съвсем доброволно, че не съм челавнимателно темата, ама с малко, сладко фърфалаче на 3 месеца, не ми е съвсем възможно. Ако темата е обсъждане, моля да ме извините и ако някой има възможността и търпението да ми отговори, ще бъда много благодарна. Simple Smile
Искам да питам, има ли срок за прехвърляне на майчинството /отпуската за гледане на дете/ и въобще как се оформя документално тази отпуска. След преключването на 315-те дни, подава ли се молба или друг документ и какъв е срока? Ако започнат на мен да ми изплащат тези 220  лв., вероятно след това няма да мога да прехвърля остатъка от майчинството на бащата например?

# 604
  • София
Момичета, здравейте Hug
Надявам се и сега на вашата помощ, както беше, когато бях бременна. Само че сега въпроса ми е от друго естество. Вече от три месеца моите документи за майчинство (декларации и трети болничен от педиатъра) седят в счетоводителката, която е уволнена от шефката ми. Тази счетоводителка е изключително некоректна и не си е вършила работата въобще, поради което шефката ми я уволни, като в коректността й (на шефката ми) нямам грам съмнение, от много години работя при нея и съм наясно. Обаче шефката ми беше казала, че няма да й плати, докато не свърши цялата работа, която трябваше да приключи - демек за това време, което е била там и взела разни фактури и др., включ. и моите болнични с декларации. Мина бая врчеме, аз всеки ден гледам в страницата на НОИ в надеждата да видя, че са ми превели пари, но няма нищо. Докато се свържа, минаха още няколко дни и накрая се изясни, че 3-я болничен и декларации за майчинство въобще не са подадени.
Разбрах от шефката, че преди по-малко от месец онази се обади и каза, че "задържала" (три месеца!) някои болнични, докато не й плати моята шефка. А точно по онова време имаше истерия покрай ПИБ и шефката не е била в състояние веднага да й направи превод, та дори каза да дойде да си ги вземе кеш без да пуска и фактура за това, само и само да задвижи нещата, демек да пусне моите документи. Всъщност от тогава почнах да звъня в НОИ, че преди мислех, че се бавят, но, както писах, разбрах и то вчера, че така и не са подадени. Направо съм бясна. Тази мърла не вдига никакви телефони и не мога да я открия ни аз, ни шефката, ни новата счетоводителка #Cussing out 3 месеца тази изкарва на моя гръб нейната безотговорност, да не говоря, че не си е вършила работата както трябва и на др. колеги също им беше наобъркала разни работи.
Моля ви, кажете как мога да действам аз, какво трябва да направя и къде да се обърна? Разбрах от един друг счетоводител, че онази носи съдебна отговорност и може да бъде глобена, но къде да се обърна?

# 605
Здравейте на всички! Моля отново за помощ Praynig
В момента съм на работа и искам да си продължа отпуска по майченство до навършване на 2г. на детето.
В молба - декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете
т.1.Осигурена съм по безсрочно/срочно правоотношение до.............?
Бихте ли ми казали коя дата да фиксирам?/дали краината дата до момента на излизането ми по майченство/01/07/2008г??????

# 606
Здравейте мами!
Може ли някой да ми каже как се изчислява болничен за гледане на дете? Вече работя и се опитвам да разбера защо ми варира среднодневното, според което ми изплащат болничните НОИ. Има ли някаква база както при майчинството или по някаква друга схема стават сметките?
Благодаря предварително!

# 607
  • София-Младост
Здравейте мами!
Може ли някой да ми каже как се изчислява болничен за гледане на дете? Вече работя и се опитвам да разбера защо ми варира среднодневното, според което ми изплащат болничните НОИ. Има ли някаква база както при майчинството или по някаква друга схема стават сметките?
Благодаря предварително!
Варира ти , защото се плаща за работните дни, а те обикновенно са 20 до 23 в месеца. Иначе  ставката я изчисляват еднократно и след това само умножават по броя работни дни.

# 608
Ала-Бала, ами не е заради работните дни, тях ги вземам предвид...
Сумата на изплатената заплата за месеца + обезщетението от НОИ за дните в болнични трабва да дават 90% от нетната заплата, така ли? Или цялата нетна?  Rolling Eyes

# 609
  • София
Признавам си съвсем доброволно, че не съм челавнимателно темата, ама с малко, сладко фърфалаче на 3 месеца, не ми е съвсем възможно. Ако темата е обсъждане, моля да ме извините и ако някой има възможността и търпението да ми отговори, ще бъда много благодарна. Simple Smile
Искам да питам, има ли срок за прехвърляне на майчинството /отпуската за гледане на дете/ и въобще как се оформя документално тази отпуска. След преключването на 315-те дни, подава ли се молба или друг документ и какъв е срока? Ако започнат на мен да ми изплащат тези 220  лв., вероятно след това няма да мога да прехвърля остатъка от майчинството на бащата например?
След изтичане на 315 - те дни можеш да прехвърлиш отпускът за гледане на дете до 2 години когато решиш. Подава се писменно заявление по чл. 164 ал.3 от бащата до неговия работодател. Към заявлението се прилагат
1. Приложение 2 от Наредбата за работното време почивките и отпуските -  Декларация за ползване на отпуск по чл.164 от бащата и
2. Приложение 3 от същата наредба -  Справка от предприятието на майката.
Декларацията се попълва от майката в два екземпляра, справката също е в два екземпляра и за двамата работодатели. На кратко е това.
Ето тук можеш да видиш по подробно процедурата за прехвърляне на майчинство има и бланките, който трябва да се попълнят
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215 

# 610
Здравейте. Ще се осигурявам на втори тр. договор на 4 часа, но по моите изчисления няма да имам 6 месеца до излизането ми в Отпуск за бременност и раждане, а някъде 5 месеца и половина. Това проблем ли ще е, за да вземам Обезщетение и по този договор и има ли смисъл въобще?

# 611
  • София
Здравейте на всички! Моля отново за помощ Praynig
В момента съм на работа и искам да си продължа отпуска по майченство до навършване на 2г. на детето.
В молба - декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете
т.1.Осигурена съм по безсрочно/срочно правоотношение до.............?
Бихте ли ми казали коя дата да фиксирам?/дали краината дата до момента на излизането ми по майченство/01/07/2008г??????
Ако си на безсрочен трудов договор подчертаваш безсрочен и няма да пишеш дата. Ако си на срочен пишеш датата, до която ти е договора.

# 612
  • София
Здравейте мами!
Благодаря предварително!
Дневното парично обезщетение за гледане на дете се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение за периода от шест календарни месеца преди месеца на излизане в болничен, като не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение. Взима се по - малкото от двете.

# 613
  • София-Младост
Ала-Бала, ами не е заради работните дни, тях ги вземам предвид...
Сумата на изплатената заплата за месеца + обезщетението от НОИ за дните в болнични трабва да дават 90% от нетната заплата, така ли? Или цялата нетна?  Rolling Eyes
Ами честно казано няма точно равенство. Според мен при болничен определено заплата+обезщетение ще е малко по-ниско от обичайното нетно възнаграждение. А обезщетението за обикновен болничен е 80%, а не 90%. 90% е само за бременост и раждане.

# 614
  '' anii_ta '' много ти благодаря за отговора   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт