Майчинството - счетоводно - 10

• 108 497
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 645
  Знам,че е дискутирано, но ако на някой не му представлява проблем да ми отговори, Моля!
Когато се осигуряваш по два трудови договора, болничният лист се представя и пред двете фирми?, т.е. лекарят издава два оригинални болнични листа или  newsm78 Blush

# 646
да - на всеки от тях пише конкретната фирма и длъжност

# 647
А какво се представя, когато втория трудов договор е прекратен в периода на последните 6 месеца преди болничния за раждане?
Направих срочен договор за последните 2 месеца, за да си вдигна осигурителния доход. Но сега не знам какво да представя на счетоводителките във фирмата, където е основния ми договор, за да имат предвид този допълнителен доход, когато подават данните за болничния в НОИ? И трябва лид а им представям нещо или НОИ ще си добавят дохода?

# 648
 Стики     bouquet  bouquet  bouquet

# 649
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
А какво се представя, когато втория трудов договор е прекратен в периода на последните 6 месеца преди болничния за раждане?
Направих срочен договор за последните 2 месеца, за да си вдигна осигурителния доход. Но сега не знам какво да представя на счетоводителките във фирмата, където е основния ми договор, за да имат предвид този допълнителен доход, когато подават данните за болничния в НОИ? И трябва лид а им представям нещо или НОИ ще си добавят дохода?

Счетоводителите не трябва да имат нищо предвид.
НОИ при изчислението прави справка по ЕГН на лицето са осигурителния му доход получен от информацията подавана с декларация 1. Обезщетението се изплаща лично на лицето и работодателя не го интересува това, защото превежда осигуровка върху фиксурана сума

# 650
мами, страхотни сте, аз имам още време, но гледам да се ориентирам още от сега, за да съм наясно.
Значи правилна ли ми е сметката в случай на осигуряване на 2000лв. Чисто е 1566лв.

СДБ = 2000*6/129=65.12лв.
СДН = 1566*6/129=72.84 лв.
90 % от СДБ = 58.60лв.
56.60 е по - малко от 72.84 - значи то се взима в предвид така ли?
И съитветно колко получавам на месец 56.60 *бр. работни ден за месеца ли??? т.е. около 1289лв.

- при положение, че се водя управител на фирмата и съм по Договор за управление и контрол - това приема ли се или трябва да мина на самоосигуряване?
- Също трябва да съм доказала печалба на фирмата - осигуровките, които съм платила или въобще цялата ми заплата  Rolling Eyes- е, цялата заплата де , всъщност то май е ясно. Embarassed.. - това значи да си направя сметка и за 10 % ппечалба нали?
- 6-те  месеца назад , включват ли болничния (45 преди раждане) или се брои от датата на раждане.... newsm78? Това не го схванах признавам.
Много благодарско за отговорите.  bouquet

Ехо, ще ми отговорите ли и на мен? Rolling Eyes

# 651
  • Варна
Здравейте!
Ето ги и моите терзания
Мислех да работя до последно /т.е. до около две седмици преди термина/, основно за да ми се съберат 5 пълни месеца на новото ми работно място. Но днес лекарката ми издаде болничния лист, въпреки желанията ми да го отложим с 20 дена. Каза, че болничен лист се издава задължително 45 дни преди термина. И така......  В месеците, които съм работила преди да постъпя на новата работа, най-вероятно не са ми внасяни осигуровки. От справката в сайта на НОИ като предшни осигуровки ми излизат чак отпреди няколко години, когато МРЗ беше около 100лв., на толкова съм и била осигурявана.
Междувременно при проверка винаги ми е излизало "лицето е с непрекъснати здравно-осигурителни права", защо така?
Та въпросите ми са: права ли е докторката и наистина ли болничния лист за раждане, не може да се издаде с по късна дата? Ако нещата останат така, майчинските ще ми се базират на 2 месеца х 100лв и 4 месеца х сегашната ми РЗ ли? Така и така ще остана на работа до края на месеца, защото ще обучавам заместници, а и имам да довършвам, въпреки това само болнични ли ще ми се изплатят за месеца? Какви са вариантите, ако има?
Благодаря предварително!  bouquet
Лек ден и по-малко бюрократски неуредици!  Simple Smile

# 652
мами, страхотни сте, аз имам още време, но гледам да се ориентирам още от сега, за да съм наясно.
Значи правилна ли ми е сметката в случай на осигуряване на 2000лв. Чисто е 1566лв.

СДБ = 2000*6/129=65.12лв.
СДН = 1566*6/129=72.84 лв.
90 % от СДБ = 58.60лв.
56.60 е по - малко от 72.84 - значи то се взима в предвид така ли?
И съитветно колко получавам на месец 56.60 *бр. работни ден за месеца ли??? т.е. около 1289лв.

- при положение, че се водя управител на фирмата и съм по Договор за управление и контрол - това приема ли се или трябва да мина на самоосигуряване?
- Също трябва да съм доказала печалба на фирмата - осигуровките, които съм платила или въобще цялата ми заплата  Rolling Eyes- е, цялата заплата де , всъщност то май е ясно. Embarassed.. - това значи да си направя сметка и за 10 % ппечалба нали?
- 6-те  месеца назад , включват ли болничния (45 преди раждане) или се брои от датата на раждане.... newsm78? Това не го схванах признавам.
Много благодарско за отговорите.  bouquet

Ехо, ще ми отговорите ли и на мен? Rolling Eyes

СДБ = 2000*6/129=65.12лв. имате грешка в изчисленията получава се 93,02 - 90% е 83,72 ллв.
не може брутното да ви е по-малко от нетното
Това е грубо изчисление.
Ще взимате грубо казано дневно обезщетение 72,84 лв.

Ако се осигурявате на високия процент няма проблем да получавате обезщетения. За да ви признаят внесените осигуровки трябва да се докаже печалбата на фирмата за този период.
6-те месеца база се взимат като последни 6 календарни месеца преди месеца в от който излизате в отпуск за бременност и раждане.

# 653
Здравейте. Искам да попитам,  трябва ли задължително да съм се осигурявала 6 месеца по втори тр. договор на 4 часа, ако вече имам стаж по първия договор? Ако съм се осигурявала 5 месеца преди Отпуска за бременност ,няма ли от НОИ да го вземат предвид като доход?

# 654
Здравейте мами  Simple Smile
Вчера бях на лекар и той потвърди, че съм бременна. Mr. Green
В момента не работя и не възнамерявам, защото имах една неуспешна бременност и не искам да рискувам, но зълва ми има фирма и може да ме назначи фиктивно на работа, като аз си поема здравните вноски.
Въпросите ми са:
На каква заплата е най-добре да се осигурявам?
Ако се осигурявам на 1000лв, колко трябва да и давам да внася?
И след като изляза по майчинство променят ли се вноските? newsm78
Ще съм ви много благодарна за всякакви съвети и тънкости относно осигуряването по време на бременност и получаването на майчински.

# 655
Здравейте, мога ли да попитам как да си изчисля когато съм в болнични каква сума да очакмав и след колко време, в случая от 09/06 до 11/06 бях в болничен за гледане на малко дете,малкатя е на 4.7год, Щатът ми е 510лв,а чисто получавам 399....лв, но никога не мога да разбера колко пари да очаквам,колко дни се изплащат от работодателя и колко от НОИ И  и какви са процентите за изплащане?
април пак бях болничен 3 дни,счетов. ми каза ,че първият ден тя ще ми го изплати,но не разбрах колко процента ,а останалите ,в случея 2 дни от НОИ, НО питам се аз колко пари и кога да ги очаквам,защото ми казаха,че когато изтече месеца и ни бъдат изплатени заплатите и се внесат осигуровките,което става до 10 число на другия месец,то чак тогава ще се занесе болничния в НОИ и вече се чака.....,чакам ги от тогава а ето че и юни бях и ще чакам,ама поне да знам ориентировъчно колко?

БЛАГОДАРЯ ВИ

# 656
фирмата прекратява дейност и се съкращават всички

# 657
  • София
Благодаря много Стики за бързия и изчерпателен отговор  bouquet

Grinning Дано колежката да е разбрана и да не се прави на много знаеща!
На една позната й бях разпечатала отговори на МТСП, писма на МТСП ... по въпроса, но така и не й признаха болничния по време на майчинството. Доста я ощетиха, и то от инат. #2gunfire
Добре че сега тези обезщетения минават през НОИ!

Днес се консултирахме с големия ни личен състав и по тяхно мнение не трябва да показвам, че знам в действителност как стоят нещата, т.е да не назовавам членове и алинеи, защото нашия ЛС щял да се издразни на тема професионализъм. Така че, ще се опитам по кроткия и приветлив начин да оправя нещата, а ако не стане ще помоля да се консултира с колежките си от другия ЛС. Мисля, че така е правилно?!

# 658
  • София
Ако се осигурявате на високия процент няма проблем да получавате обезщетения. За да ви признаят внесените осигуровки трябва да се докаже печалбата на фирмата за този период.
6-те месеца база се взимат като последни 6 календарни месеца преди месеца в от който излизате в отпуск за бременност и раждане.

[/quote]

Дейзи, относно горния отговор: аз фиктивно подписах втори трудов договор с фирма, която на практика няма приходи. За да ми признаят осигуровките , задаължително ли трябва да има печалба фирмата?

# 659

Дейзи, относно горния отговор: аз фиктивно подписах втори трудов договор с фирма, която на практика няма приходи. За да ми признаят осигуровките , задаължително ли трябва да има печалба фирмата?
[/quote]

При ревизия зависи от проверяващия - може и да не признаят осигуровките

Общи условия

Активация на акаунт