Майчинството - счетоводно - 10

• 108 553
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 930
При тази основна заплата се взима нетното - т.е. това което получаваш.
Разбира се, ако е било така и предните 6 месеца.

# 931
Здравейте, искам да попитам какви са сроковете за подаване на декларацията за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО ( остатъка от 315 дни до 2 години) и губя ли правото да получавам майчинство, ако декларацията се подаде по- късно? Другият ми въпрос е има ли някаква връзка с подаването на тази декларация с плащането на осигуровките? Питам защото 315-те дни са изтекли този месец и работодателят ми каза, че въпросната декларация ще се подаде юли, когато се платят осигуровките за юни...

# 932
Защо директорът ми отказва да ползвам платения отпуск след майчинство? Има ли право? Касае се за училище- трябва да почвам от 15.09. работа, въпреки че майчинството ми свършва през ноември. По време на уч. год. не можел да прави смени, делигираните бюджети ги притискали и т.н. Запознати ли сте, познавате ли и други такива случаи?

# 933
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, искам да попитам какви са сроковете за подаване на декларацията за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО ( остатъка от 315 дни до 2 години) и губя ли правото да получавам майчинство, ако декларацията се подаде по- късно? Другият ми въпрос е има ли някаква връзка с подаването на тази декларация с плащането на осигуровките? Питам защото 315-те дни са изтекли този месец и работодателят ми каза, че въпросната декларация ще се подаде юли, когато се платят осигуровките за юни...

Под подаване какво имате предвид подаване при работодателя или подаване в НОИ, има разлика.
Подаването към работодателя според мен би трябвало да е със сроковека както при болничните листове и да ес завежда в дневника.
Работодателя ви подава всички представени при него болнични листове и декларации за текущия месец след изтичането на текущия месец, след плащането на дължимите осигурителни вноски за него и след подаване на  деклр. 1. Срока да ви платят първото обезщетение е до 15 дни след подаването на всички документи.

# 934
Защо директорът ми отказва да ползвам платения отпуск след майчинство? Има ли право? Касае се за училище- трябва да почвам от 15.09. работа, въпреки че майчинството ми свършва през ноември. По време на уч. год. не можел да прави смени, делигираните бюджети ги притискали и т.н. Запознати ли сте, познавате ли и други такива случаи?

Не съм се занимавала с училища, но аз разбирам, че искат да се върнете на работа преди да изтекат 315-те дни или бъркам?

# 935
Да от декември съм на този щат,само че нито знам как нито мога да си изчисля НЕТНОТОще бъда благодарна ако ми изчислите всичко подробно и ...за болничните ако може.........БЛАГОДАРЯ

# 936
ДейзиГ, много, много благодаря!  Hug

# 937
Някой по-надолу беше питал дали е прието предложението за 15 дни отпуск за таткото при раждане на дете....
Аз разбрах че е прието и влиза в сила от 01.01.2009г. - така ли е или бъркам.
Т.е. мен ме интересува като родя през декември дали губим това право?

# 938
Да от декември съм на този щат,само че нито знам как нито мога да си изчисля НЕТНОТОще бъда благодарна ако ми изчислите всичко подробно и ...за болничните ако може.........БЛАГОДАРЯ

Нетното е чистото ви възнаграждение.
Събирате чистия ви доход за последните 6 календарни месеца преди този в който сте излезнали в болничен и сумата делите на сбора от работните дни за тези 6 месеца. Получената сума е дневното ви обезщетение. Имайте предвид, че първия ден от всеки болничен за общо заболяване се плаща от работодателя

# 939
Някой по-надолу беше питал дали е прието предложението за 15 дни отпуск за таткото при раждане на дете....
Аз разбрах че е прието и влиза в сила от 01.01.2009г. - така ли е или бъркам.
Т.е. мен ме интересува като родя през декември дали губим това право?

Доколкото помня това е проект. До края на тази година има доста време да го приемат и да му направят промени. Аз лично незнам дали ще може да се ползва със  стара дата.

# 940
Здравейте момичета.
Имам едно запитване до вас.В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2-годишна възраст.Можете ли да ми кажете в такъв случай откъде вече се изплаща майчинството.И по каква причина може да ми го забавят.Всъщност от м.март съм в този отпуск и досега нямаше проблем.
И да ви попитам сега платеното майчинството две или три години го направиха,тъй като имам бременна приятелка на която и предстои да стане отново майка.Тъй се говореше по телевизията че ще го правят 3 години и сега се чудим.
Предварително се извинявам ако този въпрос е бил задаван.Ако някой знае да ми пусне линк аз ще си го прочета.Тъй като търсих но не намирах точно това което ми трябва.

# 941
Здравейте момичета.
Имам едно запитване до вас.В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2-годишна възраст.Можете ли да ми кажете в такъв случай откъде вече се изплаща майчинството.И по каква причина може да ми го забавят.Всъщност от м.март съм в този отпуск и досега нямаше проблем.
И да ви попитам сега платеното майчинството две или три години го направиха,тъй като имам бременна приятелка на която и предстои да стане отново майка.Тъй се говореше по телевизията че ще го правят 3 години и сега се чудим.
Предварително се извинявам ако този въпрос е бил задаван.Ако някой знае да ми пусне линк аз ще си го прочета.Тъй като търсих но не намирах точно това което ми трябва.

Зависи дали работодателят ви е внесъл дължимите осигуровки и дали е подал декларация обр. 1. Обезщетението се плаща от НОИ, ако сте заварено положение е чрез работодателя.
До навършване на 2 години е срока на отпуска

# 942
Благодаря ти ДейзиГ.
Ами май не съм в заварено положение.Детето ми е родено миналата година.А тази декларация всеки път ли се подава?

# 943
Благодаря ти ДейзиГ.
Ами май не съм в заварено положение.Детето ми е родено миналата година.А тази декларация всеки път ли се подава?

Декларация обр. 1 ли? Всеки месец, там се пише за вашето ЕГН какво е положението за съответния месец от работодателя - дали ста работили, дали сте били болнични, дали сте в отпуск за гледане на дете, на каква сума са ви осигурявали и т.н.

# 944
Благодаря ви, ама аз като не съм математик ,нито счетоводител не мога да си изчисля newsm78,това е положението,смятах.......и нищо,някъде м/у 16-19лв ,абеееееее зле съм си в това отношение та затова вас помолих,че сте царе в това отношение GrinningА за болничните като са 3 дни ,колко пари да чакам........

Общи условия

Активация на акаунт