Майчинството - счетоводно - 10

• 108 437
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 050
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, отново се обръщам за помощ при вас Simple Smile Ето каква е ситуацията ми:
45-дневния ми е издаден на 27/5/08. Тъй като фирмата внася заплатите на 20-то число за целия текущ месец (заплатата за май са я внесли на 20/5), не са ми занесли тогава болничния. Разбрах, че ще го носят днес, след като на 20/6 вече са платили и осигуровките за юни (принципно го носят със закъснение, но това е друг въпрос). Та, на 20/6 те плащат и осигуровките и декларация 1. Разбрах, че са задължени да занесат болничния ми до 2 дена след внасянето на осигуровките. В случая не са го направили. Какви ще са последствията? Мерси предварително.

Могат да санкционират работодателя

# 1 051
  • София
Тази тема защо са я "откачили"?

# 1 052
Здравейте, скоро изтичат болничните ми до навършване  315 дни. Трябва да подам молба за отпуск за отглеждане до 2 годишна възраст. Казусът ми е следния:
При работодателя, при който съм нямам намерение да се връщам на работа. След навършване на годинка на детето, може би година и няколко месеца, е най - вероятно да започна нова работа, а майчинството да се поеме от бащата, с който не сме женени, но понеже е безработен, ще го наема по програмата за детегледачки.
От фирмата, в която обаче в момента се водя на работа ще се натрупа отпуск за 2008 г, който искам да ми изплатят преди да ги напусна. Тоест - ако разберат че ще ги напускам - едва ли ще ми го изплатят. Затова се чудя как да постъпя.
И още нещо. СЕга като подам молба за отпуск до 2 годинки на детето, мога ли да го прекъсна когато аз реша, за да напусна? въобще какъв е реда?

# 1 053
Едно въпросче и от мен.Може ли някой да ми каже в събран вид какви документи се изискват за кандидатстване за енергийни помощи?Знам,че се иска бележка за доходите от двамата родители за 6 месеца назад от момента на подаването на молбата.Но оттам нататък какво друго?За протокола-ние сме тричленно семейство,слава Богу без някой с увреждане.Казвам това,защото разбрах,че за отделните категории има отделни критерии-имам предвид семейства,самотни родители,хора с увреждания и така нататък.Предварително благодаря за отговора.
Някой може ли да ми отговори на този въпрос?

Аз лично незнам. В сайта на Социалното министерство и в самата социална служба би трябвало да има списък.
Благодаря,Дейзи!   bouquet Наистина се порових из сайтовете и открих каквото ме интересуваше!

# 1 054
Тази тема защо са я "откачили"?

То и половин ден я нямаше ...  Thinking

# 1 055
Здравейте, скоро изтичат болничните ми до навършване  315 дни. Трябва да подам молба за отпуск за отглеждане до 2 годишна възраст. Казусът ми е следния:
При работодателя, при който съм нямам намерение да се връщам на работа. След навършване на годинка на детето, може би година и няколко месеца, е най - вероятно да започна нова работа, а майчинството да се поеме от бащата, с който не сме женени, но понеже е безработен, ще го наема по програмата за детегледачки.
От фирмата, в която обаче в момента се водя на работа ще се натрупа отпуск за 2008 г, който искам да ми изплатят преди да ги напусна. Тоест - ако разберат че ще ги напускам - едва ли ще ми го изплатят. Затова се чудя как да постъпя.
И още нещо. СЕга като подам молба за отпуск до 2 годинки на детето, мога ли да го прекъсна когато аз реша, за да напусна? въобще какъв е реда?

Странни обичаи имате във фирмата. Отпускът отдавна не се заплаща, а се запазва до края на трудовото правоотношение. Неползван отпуск се изплаща при напускане. Така че когато решиш да напуснеш, тогава ще ти го изплатят.

Подай си молбата за отпуск до 2 год. на детето. После може да го прекъснеш.  Simple Smile

# 1 056
Няколко въпроса:

1. Мога ли да си прекъсна майчинството и за кратко да се върна на работа, след което отново да се върна в майчинство?
2. Ако се случи така, че се върна на работа след майчинство и изляза в болнични скоро след това, върху кой доход се изчисляват болничните-върху последните заплати преди майинството или върху 220-те лева, които съм взимала през последните месеци?

Благодаря!!!

1. Можете
2. За периода на отпуска за гледане на дете до 2 год. не се дължат социални осигуровки и няма как да ви влезне в базата. Ще ви вземат базата, която е изчислена за болничния за бременност и раждане, но сега ще взимате 80% от нея

2. Това не е така - за времето на отпуск за гледане на малко дете базата е 220лв.
Ако има периоди от отпуска за бременност и раждане, тогава се взима доходът, от който е изчислено обезщетението.
При всеки случай за новия болничен се взима 6-месечния период преди месеца на излизане в болнични.

# 1 057
  • Бургас
Здравейте, имам и аз едно питане, което малко се различава от темата
Целта на гимнастиката е следната: Моята детегледачка е пенсионер, но тя няма нищо против да сключим договор с който, тя да се осигурява, хем аз да я вържа (все пак е чужд човек). Целта на осигуряването е да може след време евентуално пенсията и да се повиши. Та не ми е ясно как ще е по-изгодно за мен, но така че да не ощетявам и нея граждански или трудов договор е по-добре да сключим, въобще какви са възможностите за една такава гимнастика. И сумата която ще трябва да внасям за осигуровки за пенсионер различава ли се от тази на човек, който не се е пенисонирал. И ако слючим граждански договор дали ще получавам 50% майчинство?
Незнам дали стана ясно от тия обяснения  Rolling Eyes Но благодаря предварително ако можете да ми помогнете   bouquet

# 1 058
Здравейте, отново се обръщам за помощ при вас Simple Smile Ето каква е ситуацията ми:
45-дневния ми е издаден на 27/5/08. Тъй като фирмата внася заплатите на 20-то число за целия текущ месец (заплатата за май са я внесли на 20/5), не са ми занесли тогава болничния. Разбрах, че ще го носят днес, след като на 20/6 вече са платили и осигуровките за юни (принципно го носят със закъснение, но това е друг въпрос). Та, на 20/6 те плащат и осигуровките и декларация 1. Разбрах, че са задължени да занесат болничния ми до 2 дена след внасянето на осигуровките. В случая не са го направили. Какви ще са последствията? Мерси предварително.

Аха, значи не се санкционира счетоводната къща, а работодателя. По какъв начин се санкционира? Имаш ли представа? Мерси предварително  Hug

# 1 059

Аха, значи не се санкционира счетоводната къща, а работодателя. По какъв начин се санкционира? Имаш ли представа? Мерси предварително  Hug

По закон пише, че това са сроковете и има санкции, но не съм чула да има някой наказан. Ако счетоводната къща е допуснала грешка би трябвало работодателят ви да бъде уведомен и той да прецени дали ще предприеме нещо

# 1 060

Можете да напуснете по ваше желание когато пожелаете. Обезщетението за неизползвания платен годишен отпуск се плаща само при напускане.

# 1 061
  • София
Здравейте!
Имам някои въпроси относно фиктивното осигуряване към дадена фирма за да се получи майчинство. Първо счетоводителя ми иска 330 лв. осигуровки при заплата 700лв. Аз съм изчислила по калкулатора на първа страница, че осигуровките са ми 295лв. Второ ми каза, че фонд ”ТЗПБ” ми е 1.1%, защото фирмата е строителна. Но моята длъжност е Мениджър продажби и ще “работя” в офис на фирмата. Правилно ли е това и какво мога да направя, защото искам да получавам майчинство един ден. Бебчето е чакано 9 години, а досега сме дали ужасно много пари за процедури за да забременея. Дайте ми някакъв съвет. Благодаря Ви предварително!

# 1 062
Здравейте!
Имам някои въпроси относно фиктивното осигуряване към дадена фирма за да се получи майчинство. Първо счетоводителя ми иска 330 лв. осигуровки при заплата 700лв. Аз съм изчислила по калкулатора на първа страница, че осигуровките са ми 295лв. Второ ми каза, че фонд ”ТЗПБ” ми е 1.1%, защото фирмата е строителна. Но моята длъжност е Мениджър продажби и ще “работя” в офис на фирмата. Правилно ли е това и какво мога да направя, защото искам да получавам майчинство един ден. Бебчето е чакано 9 години, а досега сме дали ужасно много пари за процедури за да забременея. Дайте ми някакъв съвет. Благодаря Ви предварително!

Ако ви плащат допълнително за прослужено време ви се дига и осигурителния доход. Правилно е да ви искат 1,1% за ТЗПБ гледа се дейността на фирмата. Разликата ви е 4,20 лв. на месец вие сама си преценявате дали си струва да си хабите нервите за тези пари, при положение че после ще взимате пари от държавата, а и работодателят ви прави услуга

# 1 063
  • София
Много благодаря за отговора, Дейзи!  Grinning Наистина разликата не е голяма за ТЗПБ, това не е проблем. Не ми плащат за прослужено време, заплатата ми е точно 700лв. Говорила съм със счетоводителя и той твърди, че правилно ги е сметнал, но май се мъчи да ме метне. Наистина работодателя ми прави услуга, но и той печели от мен, това са над 5000лв. за 6 месеца. Но той не е в течение какво прави счетоводителя, защото парите ще ги давам на счетоводството.

# 1 064
Много благодаря за отговора, Дейзи!  Grinning Наистина разликата не е голяма за ТЗПБ, това не е проблем. Не ми плащат за прослужено време, заплатата ми е точно 700лв. Говорила съм със счетоводителя и той твърди, че правилно ги е сметнал, но май се мъчи да ме метне. Наистина работодателя ми прави услуга, но и той печели от мен, това са над 5000лв. за 6 месеца. Но той не е в течение какво прави счетоводителя, защото парите ще ги давам на счетоводството.

Тогава си направете разпечатки на изчисленията от калкуларота и отидете на място или се разберете по телефона. Поискайте да сревнявате сума по сума и тогава ще се види разликата

Общи условия

Активация на акаунт