Майчинството - счетоводно - 10

• 108 331
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 035
Имам и аз въпрос. Докато съм в майчинство, работодателят плаща ли някакви осигуровки за мен? Има ли начин да ми се плати майчинството за даден месец, преди да са внесени осигуровките на фирмата за същия месец?

За майчинството работодателят внася САМО здравни осигуровки в размер на 8.64лв. месечно. 2008г.
По принцип парите се превеждат след внасяне на осигуровките за конкретния месец.

# 1 036
да попитам: до 2 годишна възраст може да е на ясла и да не съм на работа, а в отпуск за гледане на дете, нали? и същевременно от пращането на ясла до 2годишната възраст ще получавам не 220те, а 110лв, а, ако се върна на работа 110 върху заплатата?
  bouquet

Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.
Отпускът може да е: платен, неплатен или по болест (болничен).

# 1 037
Имам и аз въпрос. Докато съм в майчинство, работодателят плаща ли някакви осигуровки за мен? Има ли начин да ми се плати майчинството за даден месец, преди да са внесени осигуровките на фирмата за същия месец?

За майчинството работодателят внася САМО здравни осигуровки в размер на 8.64лв. месечно. 2008г.
По принцип парите се превеждат след внасяне на осигуровките за конкретния месец.

Благодаря  Hug

# 1 038
Едно въпросче и от мен.Може ли някой да ми каже в събран вид какви документи се изискват за кандидатстване за енергийни помощи?Знам,че се иска бележка за доходите от двамата родители за 6 месеца назад от момента на подаването на молбата.Но оттам нататък какво друго?За протокола-ние сме тричленно семейство,слава Богу без някой с увреждане.Казвам това,защото разбрах,че за отделните категории има отделни критерии-имам предвид семейства,самотни родители,хора с увреждания и така нататък.Предварително благодаря за отговора.

# 1 039
# 1 040
Няколко въпроса:

1. Мога ли да си прекъсна майчинството и за кратко да се върна на работа, след което отново да се върна в майчинство?
2. Ако се случи така, че се върна на работа след майчинство и изляза в болнични скоро след това, върху кой доход се изчисляват болничните-върху последните заплати преди майинството или върху 220-те лева, които съм взимала през последните месеци?

Благодаря!!!

# 1 041
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Няколко въпроса:

1. Мога ли да си прекъсна майчинството и за кратко да се върна на работа, след което отново да се върна в майчинство?
2. Ако се случи така, че се върна на работа след майчинство и изляза в болнични скоро след това, върху кой доход се изчисляват болничните-върху последните заплати преди майинството или върху 220-те лева, които съм взимала през последните месеци?

Благодаря!!!

1. Можете
2. За периода на отпуска за гледане на дете до 2 год. не се дължат социални осигуровки и няма как да ви влезне в базата. Ще ви вземат базата, която е изчислена за болничния за бременност и раждане, но сега ще взимате 80% от нея

# 1 042
  • Пловдив
Здравейте на всички във форума. Имам определено счетоводен въпрос и тъй като нямам познат счетоводител ... бих се радвала да ми помогнете.

Съвсем от скоро по препоръка на приятелка се регистрирах тук и честно казано не очаквах толкова полезна информация да намеря, но по темата все пак.

Аз съм от майките, които и са имали и са нямали съвсем осигурителен доход. Ето и точното положение: от 5.03.2008г. работя на 4 часов работен ден, с работна заплата 200лв до месец май, от 1.05 - 220лв, до момента все още работя. Допълнително работя и на граждански договор, но пък от там нямам си никаква идея как ме осигуряват, а и дохода за всеки месец е абсолютно различен.

Иска ми се, естествено предполагам като на всяка бъдеща майка да мога спокойно да отгледам бебчето си, та - имам познат, който може да ме назначи на трудов договор в неговата фирма и аз да си поема заплащането на всички осигуровки и каквото е нужно. Обаче все пак си мислех и за някакъв такъв вариант там където съм в момента на 4 часов работен ден да се прехвърля на 8 часов, да поработя 2-3 седмици и да изляза в болнични поради бременност, до колкото четох тук и там има такава възможност по закон. Само не знам после за изчисляване на майчинството какво ще се получи, кой месец взимат предвид - последните 6 месеца (преди 45-те дни преди термина, когато задължително излизаш в болнични) или последният 1 работен месец.

Четох и някои от постингите тук, но тотално се обърках, та ако може някой да ми помогне със съвет, много ще съм благодарна. Терминът е 02.02.2009г. Друг трудов стаж преди това имам, но много малко и е с прекъсване.

Благодаря предварително!

# 1 043
Имам следното въпросче за болничния преди термина(45дни).Трябва ли да се чака работодателя да преведе здравните осигуровки,чак и втория месец и тогава НОИ да го изплаща?Моят болничен е от 1.08.2008- кога да очаквам изплащане,разбира се при изрядна документация от счетоводителката?

# 1 044
"Във вашия случай варианта за втори трудов договор е само на 4 часа /8+4 часа е максимума за работа/ като най-добре да бъде за определен срок, за да не се налага да продължавате да се осигурявате през срока на болничния. Не можете да си внасяте осигуровки само защото искате да си увеличите обезщетението. Осигуровки се внасят по трудов договор или като самоосигуряващ се, за което трябва регистрация при определени условия."

Дейзи, бях при шефката на НОИ и Н-к отдел в Пловдив и ме посъветваха в никакъв случай да не прекратявам втория ТД преди излизането в 45-дн. болничен, защото нямало да се изплаща обезщетението пропорционално по двата дог., а само частта по основния. А аз исках да им спестя бумащина по 2 екземпляра. Като ги питах защо нетото за 6-те месеца не се разпредели само по основния договор към момента на излизане в болнични-просто ми се усмихнаха. Затова нека жената не сключва срочен, а безсрочен ТД.

Лек ден!

# 1 045
Едно въпросче и от мен.Може ли някой да ми каже в събран вид какви документи се изискват за кандидатстване за енергийни помощи?Знам,че се иска бележка за доходите от двамата родители за 6 месеца назад от момента на подаването на молбата.Но оттам нататък какво друго?За протокола-ние сме тричленно семейство,слава Богу без някой с увреждане.Казвам това,защото разбрах,че за отделните категории има отделни критерии-имам предвид семейства,самотни родители,хора с увреждания и така нататък.Предварително благодаря за отговора.
Някой може ли да ми отговори на този въпрос?

# 1 046
Здравейте на всички във форума. Имам определено счетоводен въпрос и тъй като нямам познат счетоводител ... бих се радвала да ми помогнете.

Съвсем от скоро по препоръка на приятелка се регистрирах тук и честно казано не очаквах толкова полезна информация да намеря, но по темата все пак.

Аз съм от майките, които и са имали и са нямали съвсем осигурителен доход. Ето и точното положение: от 5.03.2008г. работя на 4 часов работен ден, с работна заплата 200лв до месец май, от 1.05 - 220лв, до момента все още работя. Допълнително работя и на граждански договор, но пък от там нямам си никаква идея как ме осигуряват, а и дохода за всеки месец е абсолютно различен.

Иска ми се, естествено предполагам като на всяка бъдеща майка да мога спокойно да отгледам бебчето си, та - имам познат, който може да ме назначи на трудов договор в неговата фирма и аз да си поема заплащането на всички осигуровки и каквото е нужно. Обаче все пак си мислех и за някакъв такъв вариант там където съм в момента на 4 часов работен ден да се прехвърля на 8 часов, да поработя 2-3 седмици и да изляза в болнични поради бременност, до колкото четох тук и там има такава възможност по закон. Само не знам после за изчисляване на майчинството какво ще се получи, кой месец взимат предвид - последните 6 месеца (преди 45-те дни преди термина, когато задължително излизаш в болнични) или последният 1 работен месец.

Четох и някои от постингите тук, но тотално се обърках, та ако може някой да ми помогне със съвет, много ще съм благодарна. Терминът е 02.02.2009г. Друг трудов стаж преди това имам, но много малко и е с прекъсване.

Благодаря предварително!

Обезщетениетосеизчислява на база дохода през последните 6 колендарни месеци преди този в който излизате в болничен 

# 1 047
Имам следното въпросче за болничния преди термина(45дни).Трябва ли да се чака работодателя да преведе здравните осигуровки,чак и втория месец и тогава НОИ да го изплаща?Моят болничен е от 1.08.2008- кога да очаквам изплащане,разбира се при изрядна документация от счетоводителката?

До 15 дни след като представят документите в НОИ би трябвало да ви преведат обезщетението за август. В началото на октомври ще ви платят за септември

# 1 048
Някой може ли да ми отговори на този въпрос?

Аз лично незнам. В сайта на Социалното министерство и в самата социална служба би трябвало да има списък.

# 1 049
Здравейте, отново се обръщам за помощ при вас Simple Smile Ето каква е ситуацията ми:
45-дневния ми е издаден на 27/5/08. Тъй като фирмата внася заплатите на 20-то число за целия текущ месец (заплатата за май са я внесли на 20/5), не са ми занесли тогава болничния. Разбрах, че ще го носят днес, след като на 20/6 вече са платили и осигуровките за юни (принципно го носят със закъснение, но това е друг въпрос). Та, на 20/6 те плащат и осигуровките и декларация 1. Разбрах, че са задължени да занесат болничния ми до 2 дена след внасянето на осигуровките. В случая не са го направили. Какви ще са последствията? Мерси предварително.

Общи условия

Активация на акаунт