Майчинството - счетоводно - 10

• 108 369
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 095
Здравейте,

как ще се сметне обезщетението за 315-те дни  за второ дете при положение, че първото ще бъде на 2г и 4 месеца когато се роди второто. До навършване на 2 г. на първото съм била в отпуск за гледане - т.е получавала съм 220лв. След като първото е навършило 2 г. съм ползвала натрупалия се платен отпуск (близо 2 месеца) и останалото време до раждането съм била в неплатен отпуск (от онези 6 месеца за гледане на дете до 8г.)

Благодаря предварително

# 1 096
  • София-Младост
Здравейте!
Родих прес Февруари и получавам майчинство от социалните,тъй като когато забременях нямах стаж...понеже съм студентка не ми се налага6е да работя някъде на трудов договор..така през Февруари 2009 ми свършват помощите,но знам че има начин  да си продължа о6те една година само 4е този път чрез НОИ...тоест искам да знам как стои ситуацията със внасяна на социални осигуровки чрез някаква фирма...дали трябва да се водя на работа в тази фирма или не?искам да знам също дали ако си внасям сама соц.ос. ще ми спрат помощите?надявам се някой да успее да ми отговори...Благодаря
Ако ви назначат наработа, съответно ви се плащат осигуровките ще може да излезете в отпуск за отглеждано на малко дете и да получавате обезщетение. Сама да си внасяте осигуровките няма как.

# 1 097
Здравейте ,  Мами !   Simple Smile
Моля Ви разгледайте и моя случай .
Започнах да се осигурявам , малко късно - през февруари.
Терминът ми е на 15 август .
В началото на юли  трябваше да си пусна болничен за бременност и раждане (45 дни преди термина) , но реших да изчакам до началото на август за да ми се съберат 6 месеца осигурителен доход.
Имам два въпроса :
1. Това че ще си подам болничния 15 дни преди термина , може ли да е проблем.
2. От кой трябва да изискам този болничен - от личния лекар или от моя гинеколог .
И последно , тези от Вас , които имат повече опит , какво бихте ме посъветвали в моя случай.
Предварително Ви благодаря !
Бъдете живи и здрави !    bouquet

# 1 098
  • София-Младост
Здравейте ,  Мами !   Simple Smile
Моля Ви разгледайте и моя случай .
Започнах да се осигурявам , малко късно - през февруари.
Терминът ми е на 15 август .
В началото на юли  трябваше да си пусна болничен за бременност и раждане (45 дни преди термина) , но реших да изчакам до началото на август за да ми се съберат 6 месеца осигурителен доход.
Имам два въпроса :
1. Това че ще си подам болничния 15 дни преди термина , може ли да е проблем.
2. От кой трябва да изискам този болничен - от личния лекар или от моя гинеколог .
И последно , тези от Вас , които имат повече опит , какво бихте ме посъветвали в моя случай.
Предварително Ви благодаря !
Бъдете живи и здрави !    bouquet
Няма смисъл да изчакваш с болничния. Той така или иначе ще започне да ти се изплаща , в момента в които придобиеш необходимия осигурителен стаж, касаещ обезщетението. А в топлото време е важно да гледаш и себе си. Издава го наблюдаващия ви гинеколог, освен ако личния лекар не е играл тази роля.

# 1 099
Здравейте,имам проблем.Болничния преди раждането ми е с термин 30 юни,а този от раждането е с термин 17 юни,има те ли представа дали от нои ще ми направят проблем за "сбърканата" дата на термина?Моля помогнете  Praynig

# 1 100
  • София-Младост
Здравейте,имам проблем.Болничния преди раждането ми е с термин 30 юни,а този от раждането е с термин 17 юни,има те ли представа дали от нои ще ми направят проблем за "сбърканата" дата на термина?Моля помогнете  Praynig
Първият болничен лист се издава за 45 дни преди термина, които е предполагаема дата все пак. Втория болничен, които се издава от б-цата, където си родила започва от датата на раждане. В случая вероятно това е 17.06. Третия болничен лист, които ще ти издаде личния лекар на детето ще изравни дните така че от трите да са общо 135.

# 1 101
Между другото, от три дни се опитвам да се свържа с някой на телефоните дадени в нач. на темата, за да разбера какво става с обезщетението, но без успех.

Телефоните са безнадежден случай - по-добре им пиши на мейла.

# 1 102
Здравейте,

как ще се сметне обезщетението за 315-те дни  за второ дете при положение, че първото ще бъде на 2г и 4 месеца когато се роди второто. До навършване на 2 г. на първото съм била в отпуск за гледане - т.е получавала съм 220лв. След като първото е навършило 2 г. съм ползвала натрупалия се платен отпуск (близо 2 месеца) и останалото време до раждането съм била в неплатен отпуск (от онези 6 месеца за гледане на дете до 8г.)

Благодаря предварително

Здравей,
По груби сметки, когато ти започне болничния за бременност и раждане, първото дете ще е на малко повече от 2г. и 2м.
За времето в платен отпуск за база ще ти се вземе сумата, която си взимала. Също както ако си на работа.
За времето на майчинство и неплатен отпуск за гледане на дете база е мин. раб. заплата.
Кога успя да си изчерпаш отпуска от двете години майчинство!?

# 1 103
Дейзи-Г само за датата не разбрах, от коя дата  да си пускам молбата за неплатен - от датата на навършване на 2 г. или от следващшя ден.
От датата, на която ще празнувате рожден ден.  Simple Smile

Скоро бях на семинар за Осигуряване - значи, отпускът за гледане на дете до 2 години включва и рождения ден на детето. Т.е. майката трябва да е от следващия ден на работа.
Дори колежки споделиха, че от НОИ са им спряли обезщетение, защото не са го включили към обезщетенията. Wink

# 1 104
Здравейте!
Родих прес Февруари и получавам майчинство от социалните,тъй като когато забременях нямах стаж...понеже съм студентка не ми се налага6е да работя някъде на трудов договор..така през Февруари 2009 ми свършват помощите,но знам че има начин  да си продължа о6те една година само 4е този път чрез НОИ...тоест искам да знам как стои ситуацията със внасяна на социални осигуровки чрез някаква фирма...дали трябва да се водя на работа в тази фирма или не?искам да знам също дали ако си внасям сама соц.ос. ще ми спрат помощите?надявам се някой да успее да ми отговори...Благодаря
Ако ви назначат наработа, съответно ви се плащат осигуровките ще може да излезете в отпуск за отглеждано на малко дете и да получавате обезщетение. Сама да си внасяте осигуровките няма как.
Ами от социалните ще ми направят ли проблем,за това че съм назначена на работа?ще ми спрат ли помощите?

# 1 105
Здравейте, имам следният въпрос - терминът на сестра ми беше 5 юли. Така 45 дневния болничен й беше до вчера. От днес дефакто няма болничен, а признаци за раждане няма. Какво се прави в случаите когато бъдещата майка преносва? С какъв документ се удостоверява разликата между датата на  термина и датата на раждането? Кой го издава? Благодаря!

# 1 106
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Прочетох, че според измененията, НОИ вече привежда пари 2 пъти седмично. До сега беше само четвъртък. КОй е другия ден?

# 1 107
Първият болничен лист се издава за 45 дни преди термина, които е предполагаема дата все пак. Втория болничен, които се издава от б-цата, където си родила започва от датата на раждане. В случая вероятно това е 17.06. Третия болничен лист, които ще ти издаде личния лекар на детето ще изравни дните така че от трите да са общо 135.

Първият болничен ми е издаден с термин 30 юни,аз родих на 11.06 и на този втория болничен от болницата като термин е записано 17.06.Като цяло двата болнични листа се застъпват там с няколко дни ,но това се оправя с третия лист.Интересува ме дали ще направят проблем за разминаването в датите на термина или просто ще си вземат датата за вероятно раждане от първия болничен (30.06) и от втория няма да има значение
(макар че не виждам тези дати да оказват влияние,като изключим това че според тях се издава първия болничен,за последващите май не е от голямо значение)

# 1 108
  • София-Младост

Първият болничен ми е издаден с термин 30 юни,аз родих на 11.06 и на този втория болничен от болницата като термин е записано 17.06.Като цяло двата болнични листа се застъпват там с няколко дни ,но това се оправя с третия лист.Интересува ме дали ще направят проблем за разминаването в датите на термина или просто ще си вземат датата за вероятно раждане от първия болничен (30.06) и от втория няма да има значение
(макар че не виждам тези дати да оказват влияние,като изключим това че според тях се издава първия болничен,за последващите май не е от голямо значение)
Явно не съм те разбрала и грешка наистина има. Отиваш с грешния болничен в болницата и да го оправят, прави се поправка подписи печати...иначе просто ще има объркване в НОИ според мен. В един момент работодателя ти носи и копие от акта за раждане на детето и там ще се види точната дата. За да няма забавяне и проблем , оправи го сега втория болничен.

# 1 109
Здравейте отново! Искам да попитам още нещо и дано намеря отговора, който търся, бях писала по-напред, но не получих отговор... Rolling Eyes. В момента съм на трудов договор с 6-месечен изпитателен срок, бременна съм във 8 г.с. и се чувствам ужасно - цял ден седнала пред компютъра. Въпроса - възможно ли е по-принцип този договор със срок на изпитване да се подпише по-рано /преди да са изтекли 6 месеца/, имам трудов стаж преди това около 6 год. Искам да излезна в болничен поне известно време за да си почина и не мога да си обесня в тази ситуация с изпитателния срок до кога мога да взимам болнични, иначе трудовия договор е в полза на работодателя. Знам че ако излизам в отпуск или болничен се удължава срока на изпитване с дните, които не съм била на работа ....толкова съм объркана! Ако взема болничен сега то после когато трябва да излезна майчинство няма да са минали 6-те месеца и незнам ....сега е минал само 1. Дано ме разбрахте какво имам впредвид, че то и аз трудно се разбирам  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт