Майчинството - счетоводно - 10

• 108 381
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 275
Здравейте, имам няколко въпроса и ви моля за помощ отново Praynig. Вие сте като "Ангелите на Чарли в счетоводството"   Simple Smile. Аз съм в момента в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Детето ми е на една година в момента. И пак съм бременна в третия месец. Но тъй като се разведох, се върнах в родния си град, който е доста далече от местоработата ми. Въпросите ми са следните:
1. Болничните ми ще се издават от Ямбол, а в НОИ София ли ще трябва да се обработват?
2. Кой доход ще се вземе предвид- 220-те лева, които получавам сега или работната ми заплата?
3. Добър вариант ли е да започна работа фиктивно за няколко месеца тук в Ямбол или ще ми спрат окончателно парите за първото дете и как мога да сменя местоработата си без да ги губя ( имам предвид 220-те лева )? Плюс това ми се иска да се осигурявам поне 4 месеца на малко по- висок доход.
Ще съм ви много благодарна, ако пак ми отговорите. Желая ви всичко хубаво.

# 1 276
Ти си майка-героиня.  bouquet

1. Болничните си ги предаваш във фирмата, както предния път.
2. При теб - може да ползваш обезщетението за бременност, което си взимала с предното дете.  Ако това не те устройва, може да работиш, за да ти се вземе друга база при изчисляването. По времето, когато си на работа, ще ти превеждат и 50% обезщетение.
3. За да се прехвърлиш, трябва да напуснеш и да те назначат на новото място. Може да го направите и така, че да не губиш дни. Съответно обезщетение.

# 1 277
здравейте,
темата е доста обемна и се извинявам много ако отговора на въпроса ми е някъде из тези редове, но в състоянието в което се намирам сега с това ужасно главоболие и виене на свят моля да ми извините предварително

осигуряват ме на трудов договор на 8 часа и допълнителен на 3 часа на общ осигурителен доход в размер на 2 000 лева

в какъв размер ще е обезщетението ми през 315-те дни

благодаря

# 1 278
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
здравейте,
темата е доста обемна и се извинявам много ако отговора на въпроса ми е някъде из тези редове, но в състоянието в което се намирам сега с това ужасно главоболие и виене на свят моля да ми извините предварително

осигуряват ме на трудов договор на 8 часа и допълнителен на 3 часа на общ осигурителен доход в размер на 2 000 лева

в какъв размер ще е обезщетението ми през 315-те дни

благодаря

Максимум 1800 лв., но зависи и от нетното ви възнаграждение. Сумите ще бъдат разпределени между двамата работодатели в съотношение 73 на 27 % от общото обезщетение

# 1 279
Благодаря ти за отговора, Стики.
P.S. Мъжете не бива да си мислят, че след като сме с деца, сме им гарантирани за цял живот   Simple Smile.

# 1 280
Здравейте,
може ли някой да ми каже по кой член и как могат да ме назначат на втори трудов договор, за да си увелича размера на майчинството.  Тъй като шесте месеца, който се гледат са от юни при мен, има ли смъсъл да го правя от август, само за три месеца. Съответно и за колко часа ви назначават по втория трудов договор.
Благодаря предварително!

# 1 281
  • София-Младост
Моля ви помогнете ми.Аз съм бременна която се самоосигурява от 30.01.2008г. и не съм сигурна дали ще имам пълни 6 месеца, но по мои сметки трябва да изляза на 01.08.2008г.  45 дни преди раждане като терминът за раждане ми е 08.09.2008г.

Точно сте си сметнали.
Не е много точно, август има 31 дни и до термина още 8...според мен болничният ще е от 25-ти юли.

# 1 282
Реших да си пусна неплатен отпуск, който мислих, че е 1 година, а се оказа 6 месеца за майката и 6 месеца за бащата, без право на прехвърляне - така ми обясниха. Наистина ли са променили закона? Аз познавам майки, които в момента ползват 1г неплатен отпуск.
Благодаря ви предварително за отговорите!
Вярно ли е това, тъй като и на мен скоро ми изтича платения отпуск. В кой закон е посочено Sad

# 1 283
  • София-Младост
Реших да си пусна неплатен отпуск, който мислих, че е 1 година, а се оказа 6 месеца за майката и 6 месеца за бащата, без право на прехвърляне - така ми обясниха. Наистина ли са променили закона? Аз познавам майки, които в момента ползват 1г неплатен отпуск.
Благодаря ви предварително за отговорите!
Вярно ли е това, тъй като и на мен скоро ми изтича платения отпуск. В кой закон е посочено Sad
Законе е всъщност Кодекса на труда. Там в един параграф от ПЗР пише, че това право с ползването на целия отпуск от единия родител е в сила до 31.12.2006. След това всеки родител има право на 6 месеца и не може да ги прехвърля. Тези майки може да ползват неплатен отпуск, но не по член 167а КТ.

# 1 284
Добре де, ама ако детето е родено преди 31.12.2006г. имам ли право на целия едногодишен неплатен отпуск или просто от тази дата ... пада мандалото Cry

# 1 285
Когато забременях започнах да се осигурявам на 400 лева  при втори работодател.След 4 месеца излязох в болнични,защото имах проблемна бременност и от тогава получавам пари и от двамата работодатели.Проблемът е,че от второто място първо ми изплащаха по 6 лева на ден,а след като родих по 8 лева на ден.Елементарна математика показва,че това е по малко от 50% от сумата,на която съм се осигурявала.Някой знае ли защо така се получава? newsm78

# 1 286
благодаря много за отговора на ДейзиГ

значи трябва нетното ми възнаграждение да е 2 000, за да получавам 1800 лева обезщетение, така ли?

а ако взимам 3000 нетно 2700 ли ще е?

всъщност не разбирам какво означава максимален осигурителен праг 2000 лева
нетното ми възнаграждение не е 2000, но ако е необходимо да си доплатя само 10% ДОД съм навита да го направя

благодаря

# 1 287
Когато забременях започнах да се осигурявам на 400 лева  при втори работодател.След 4 месеца излязох в болнични,защото имах проблемна бременност и от тогава получавам пари и от двамата работодатели.Проблемът е,че от второто място първо ми изплащаха по 6 лева на ден,а след като родих по 8 лева на ден.Елементарна математика показва,че това е по малко от 50% от сумата,на която съм се осигурявала.Някой знае ли защо така се получава? newsm78

Обезщетението не ви се изчислява поотделно за двамата работодатели. Събира ви се осигурителния доход общо и се правят изчисленията за дневно обезщетение. След това ви се изплащат пропорционално на отработените часове при всеки от работодателите от това дневно обезщетение.

# 1 288
благодаря много за отговора на ДейзиГ

значи трябва нетното ми възнаграждение да е 2 000, за да получавам 1800 лева обезщетение, така ли?

а ако взимам 3000 нетно 2700 ли ще е?

всъщност не разбирам какво означава максимален осигурителен праг 2000 лева
нетното ми възнаграждение не е 2000, но ако е необходимо да си доплатя само 10% ДОД съм навита да го направя

благодаря

Максимума на обезщетението е 1800 лв. ако са ви осигурявали върху 2000 лв., а заплатат ви е била по-голяма през последните6 календарни месеца

# 1 289
  • Майничка
Добре де, ама ако детето е родено преди 31.12.2006г. имам ли право на целия едногодишен неплатен отпуск или просто от тази дата ... пада мандалото Cry

Паднало е вече. Сега само самотните родители и тези, при които другият е лишен от родителски права имат право да ползват 12м. до навършване на 8г на детето.

Общи условия

Активация на акаунт