Майчинството - счетоводно - 10

• 108 248
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 1 380
Не би трябвало - базата ако е 10лв обезщетението е 8лв за патологична бременност. А за бременност и раждане ще е същата база, но ще е 9лв. дневно. (90%) Не виждам как ще е по-малко щом всичките базови месеци си била в болничен.

.
За времето , в което съм била в болничен заради рискова бременност /от ноември 07 г- до 24 май 08г./, базови месеци са били от май 2007- октомври 2007г. А ето какво ми отговориха от НОИ
копирам писмото им:
"1. От извършената проверка се установи, че излизате в отпуск по
бременност и раждане от 25.05.2008 г.
Това е нов осигурителен случай и отпуска, който ползвате е на основание
чл. 163 от КТ.
Поради тази причина, Ви се определя нов 6 месечен период, от който се
изчислява паричното обезщетение и това е м.11.2007 г. до м. 04.2008 г.,
включително.
За този период по данни, подадени от Вашия работодател с декларация обр.
1 брутно трудово възнаграждение е 1732.17 лв. за 124 работни дни и нетно
възнаграждение - 1557.73 лв.
Съгласно чл. 49, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване дневното
парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на
сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или осигурителен доход
за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на
неработоспособността и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно
възнаграждение за същия период и по-малко от минималната дневна работна
заплата за страната.
За времето през този период, когато сте били във временна
неработоспособност поради общо заболяване се взима доходът, от който е
изчислено обезщетението.
Във Вашия случай, брутно възнаграждение 1732.17 лв. : 124 р.д. = 13.9691
лв. х 90 % = 12.5772 лв. и нетно възнаграждение 1557.73 лв. : 124 р.д. =
12.5627 лв.
Съгласно посочената по-горе разпоредба, среднодневното обезщетение,
от което Ви се изчислява паричното обезщетение е 12.56 лв."

Кой греши и кой е прав?

# 1 381
Здравейте всички. Ще ви изложа "историята си" Grinning за да съм максимално ясна в питането си. Преди 1 година напуснах работа за да дойда да живея при приятеля си в Испания. Сега съм бременна и мислим да се приберем и да живеем в BG. Междувременно във фирмата където работех са ме осигурявали до началото на тази година  Hug, и по принцип имам 6 месечен непрекъснат осигурителен стаж, но това май не означава че след като родя ще имам право на каквото й да е обезщетение?(след като в момента се водя безработна) Така ли е или греша? И мислите ли че е вариант да убедя бившия си шеф (или някоя друга фирма) да ме води на работа при него, като ползвам неплатен отпуск в размер на 6 месеца, колкото да  да ми се признае трудов и осигурителен стаж? newsm78? Ако имате мнения и съвети... ще съм ви благодарна. Мерси Peace

Потърси, но мисля, че за трудов стаж се признава само 1 месец годишно. А за осигурителен - като няма осигуровки, няма да има и осигурителен стаж.

Ако се върнете малко по-рано (поне седмица преди 45-тия ден преди термина ти) и започнеш да се осигуряваш - няма да имаш проблеми.

# 1 382
Здравейте! Въпросът ми е - има ли право работодателят ми да ми откаже платен годишен отпуск, като се има предвид, че съм майка на дете на 2,9 год.? И ако е така - на какво основание има право да ми откаже ползването на такъв? Въпросът ми се отнася и за ползването на неплатен такъв.
Благодаря предварително!

# 1 383
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте всички. Ще ви изложа "историята си" Grinning за да съм максимално ясна в питането си. Преди 1 година напуснах работа за да дойда да живея при приятеля си в Испания. Сега съм бременна и мислим да се приберем и да живеем в BG. Междувременно във фирмата където работех са ме осигурявали до началото на тази година  Hug, и по принцип имам 6 месечен непрекъснат осигурителен стаж, но това май не означава че след като родя ще имам право на каквото й да е обезщетение?(след като в момента се водя безработна) Така ли е или греша? И мислите ли че е вариант да убедя бившия си шеф (или някоя друга фирма) да ме води на работа при него, като ползвам неплатен отпуск в размер на 6 месеца, колкото да  да ми се признае трудов и осигурителен стаж? newsm78? Ако имате мнения и съвети... ще съм ви благодарна. Мерси Peace

Потърси, но мисля, че за трудов стаж се признава само 1 месец годишно. А за осигурителен - като няма осигуровки, няма да има и осигурителен стаж.

Ако се върнете малко по-рано (поне седмица преди 45-тия ден преди термина ти) и започнеш да се осигуряваш - няма да имаш проблеми.

След като не са внасяни тук осигуровки не вярвам да признаят стажа.

# 1 384
Meрси, ДейзиГ Simple Smile

# 1 385
Здравейте мамчета !
Имам следното питане дано не ви прозвучи глупаво , но съм пред доляма чуденка и немога да намеря някой , който да ми помогне .

Термина ми е на 09.10. , а в болнични съм от април месец  и смятам до края да не се връщам на работа . Досега съм ползвала 120 дни болнични и по мои изчисления ще ми трябват още 25 дни прреди да излезна в тези 45 дни преди раждане .
Та въпросът ми е :  колко дни мога да съм в болничен  по бременност  ( 135? ) ,   преди  45 дни за раждането ?

# 1 386
Доколкото знам са 180 дни за цялата година, независимо дали са за бременност или не. Просто те прочетох и ти отговарям, но иначе по-знаещите сигурно ще ти пишат.

# 1 387
Ох, и аз да попитам знаещите. Ползвах първичен болничен за една седмица, след което ми издадоха вторичен, когато го писаха ме питаха на коя дата свършва предишния и аз казах 19-ти. Та ми пуснаха втроия болничен от 20-то до следващото 20-то число. Оказало се, така ми каза счетоводителката, че е трябвало да бъде от 19-то до 19-то число понеже крайната дата на болничния лист не било включително (както при отпуските) а денят, в който съм трябвало да се явя на работа. В Нои са го приели все пак, но днес звънейки в кабинета да ги предупредя да променят датата на следващият боничен разбрах, че вече е написан и чака одобрение.
Какво да правя сега незнам, кажете ми, моля ви. Дали в НОИ ще разберат това като техническа грешка? Дали ще трябва да се явя на работа, което в момента ми е направо невъзможно и одисеята с болничните да започне наново? Може ли да се поправи болничен лист като се пусне наново?
Дори аз да съм ги подвела с незнанието си при датата не би ли било редно сестрата да пази в регистър някакъв датите на болничните и все пак да знае за тази подробност със застъпването?  newsm78 Praynig #Crazy
Благодаря Ви предварително, момичета.  bouquet

# 1 388
Не би трябвало - базата ако е 10лв обезщетението е 8лв за патологична бременност. А за бременност и раждане ще е същата база, но ще е 9лв. дневно. (90%) Не виждам как ще е по-малко щом всичките базови месеци си била в болничен.
За времето , в което съм била в болничен заради рискова бременност /от ноември 07 г- до 24 май 08г./, базови месеци са били от май 2007- октомври 2007г. А ето какво ми отговориха от НОИ
копирам писмото им:
"1. От извършената проверка се установи, че излизате в отпуск по
бременност и раждане от 25.05.2008 г.
...............
Във Вашия случай, брутно възнаграждение 1732.17 лв. : 124 р.д. = 13.9691
лв. х 90 % = 12.5772 лв. и нетно възнаграждение не лв. : 124 р.д. =
12.5627 лв.
Съгласно посочената по-горе разпоредба, среднодневното обезщетение,
от което Ви се изчислява паричното обезщетение е 12.56 лв."

Кой греши и кой е прав?

Не знам какво си питала.
Тук са ти казали, че всъщност нетното е взето за обезщетение .

За патологичната бременност 1802.00/129=13.969*80%=11.175
СДН май-октомери 2007 1557.73/129=12.075
Значи си взимала 11.175лв. дневно

Това явно не е така.

нов 6 месечен период, от който се
изчислява паричното обезщетение и това е м.11.2007 г. до м. 04.2008 г.,
включително.
За този период по данни, подадени от Вашия работодател ...

А защо работодателят е подавал данни за теб! Би трябвало да подава нули само с дни в осигуряване.
Ти откога си излязла в патологична бременност? Не си ли била на работа или в отпуск поне един ден?

Намерих ти въпроса. Може би в службата ти са подавали грешно данни за теб. Thinking
Ако имаш ПИК, препиши какво имаш като данни за май 2007 - май 2008 вкл. и болничните и ми ги прати на мейла.

Последна редакция: пт, 18 юли 2008, 21:32 от Стики

# 1 389
За diadoran и NELCHO копирам част от Наредбата за обезщетенията.
Надявам се, че с Испания и Англия имаме международен договор.

"Раздел V.
Парични обезщетения и помощи при прилагане на международен договор

Чл. 27. (1) Установяването в друга държава на временна неработоспособност, бременност или раждане на лица, осигурени съгласно българското законодателство, се извършва по реда, утвърден в тази държава.
(2) Осигуреното лице уведомява компетентната осигурителна институция на държавата, на чиято територия е установена временната неработоспособност, бременността или раждането, която, спазвайки правилата за координация на системите за социална сигурност, предвидени в международни договори, по които Република България е страна, изпраща утвърдените формуляри и други документи с необходимите данни до службата в НОИ, на която е възложено прилагането на международните договори. В тези случаи болничен лист по реда на Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността не се издава.
(3) Получените формуляри и приложените документи се изпращат на съответното ТП на НОИ - компетентно да изплаща паричните обезщетения и помощите по наредбата. В случаите, в които е необходим постоянен адрес на българска територия и осигуреното лице няма такъв, компетентно за преценка на правото е Столичното управление "Социално осигуряване", а за изплащането - службата в НОИ, на която е възложено прилагането на международните договори.

Чл. 28. Когато българският осигурителен стаж не е достатъчен за придобиване право на парични обезщетения и помощи по наредбата, той се сумира със зачетения съгласно законодателството на друга държава осигурителен стаж, когато международен договор, по който Република България е страна, го предвижда.

Чл. 29. (1) Лицата по чл. 10 представят в съответните ТП на НОИ и в техните филиали документите за осигурителен стаж, придобит в друга държава, издадени от съответната чужда осигурителна институция.
(2) При зачетен осигурителен стаж чрез издаден и заверен формуляр по установен с международен договор ред паричните обезщетения и помощи се изплащат чрез съответните ТП на НОИ.
(3) При деклариране на осигурителен стаж, придобит в друга държава без необходимите документи, проверката и удостоверяването му се извършват по установения с международния договор ред от службата в НОИ, на която е възложено прилагането на международните договори. Издаденото удостоверение, потвърждаващо зачетен осигурителен стаж от друга държава, се изпраща на съответните ТП на НОИ - компетентни за преценка на правото на лицето.

Чл. 30. (1) Паричните обезщетения и помощите по наредбата се изплащат в друга държава при условията и по реда на международен договор от службата, на която е възложено прилагането му, когато правоимащото лице пребивава в другата държава и е избрало да получава дължимите суми в чужда банка.
(2) Изплащането на парични обезщетения и помощи в друга държава се извършва от службата в НОИ, на която е възложено прилагането на международните договори, чрез преводи в евро или друга конвертируема валута, посочена в международен договор, по банкова сметка, посочена от лицето.
(3) При превод по банкова сметка банковите преводни разноски са за сметка на лицето получател.

(4) При избор за получаване на парично обезщетение или парична помощ по банкова сметка в българска банка паричните обезщетения и помощи се изплащат от съответните ТП на НОИ."

# 1 390
Здравейте,
Бременна съм във втори месец и работя в България като ме осигуряват на пълна заплата, но другия месец заминавам за чужбина където смятам да родя. Как мога да получавам майчинство? Ясно ми е, че не трябва да напускам работа и фирмата е съгласна да не прекратява договора ми, но как да се водя - в отпуск или в болничен? Изразходвала съм платения си отпуск, в неплатен ли да изляза? Мога ли да взема болничен, ако не съм в България?

Горното се отнася и за теб.
Болнични не става да ти пуснат (освен със свободен режим). С отпуск също не става, защото при дълъг неплатен отпуск се губят осигурителни права.

# 1 391
Здравейте   bouquet
Имам следния въпрос: На 07 май се върнах на работа след 9- месечния период на гледане на дете. След 3-4 дни излязох в платен отпуск в размер на 55 работни дни. Сега на 28 трябва да се върна вече, обаче нещата се объркаха и малкия няма кой да го гледа. Може ли да си пусна молба за продължаване на майчинството до 2 години и евентуално след 2 месеца когато ще може да го дам на ясла да се върна пак на работа и да прекъсна майчинството  Sad
Благодаря предварително   bouquet

Последна редакция: пт, 18 юли 2008, 21:57 от Arven

# 1 392
Ох, и аз да попитам знаещите. Ползвах първичен болничен за една седмица, след което ми издадоха вторичен, когато го писаха ме питаха на коя дата свършва предишния и аз казах 19-ти. Та ми пуснаха втроия болничен от 20-то до следващото 20-то число.

Какво да правя сега незнам, кажете ми, моля ви. Дали в НОИ ще разберат това като техническа грешка? Дали ще трябва да се явя на работа, което в момента ми е направо невъзможно и одисеята с болничните да започне наново? Може ли да се поправи болничен лист като се пусне наново?
Дори аз да съм ги подвела с незнанието си при датата не би ли било редно сестрата да пази в регистър някакъв датите на болничните и все пак да знае за тази подробност със застъпването?  newsm78 Praynig #Crazy
Благодаря Ви предварително, момичета.  bouquet

Там имат програма, за която тези термини са непознати  Wink
При всички положения ще ти върнат болничния, защото се води продължение, а датите не се застъпват. Така че новият по-добре да го поправят още сега преди да сте го занесли.

# 1 393
Здравейте,
ще прекъсна отпуска си за гледане на дете до 2 години, има ли срок за предизвестие, че се връщам на работа и има ли някаква бланка за молбата. Молба-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО- тази я намерих, но за другата??? А има ли значение, че детето е в частна ясла?
Мерси предварително

Е, все пак информирай работодателя си за намерението ти. При неплатените отпуски е 10 дни срокът.
Щом си на работа, няма значение дали детето е на ясла или не.

# 1 394
Здравейте   bouquet
Има следния въпрос: На 07 май се върнах на работа след 9- месечния период на гледане на дете. След 3-4 дни зилязох в плате отпуск в размер на 55 работни дни. Сега на 28 трябва да се върна вече, обаче нещата се объркаха и малкия ням акой да го гледа. Може ли да си пусна молба за продължаване на майчинството до 2 години и евентуално след 2 месеца когато ще може да го дам на ясла да се върна пак на работа и да прекъсна майчинството  Sad
Благодаря предварително   bouquet

Може да си възобновиш майчинството.

Общи условия

Активация на акаунт