Сурови - след 1 год.:
- Киселината в ягодите вече не представлява проблем за детското стомахче. Това е същата киселина както при цитрусите и суровите домати, която предизвиква непоносимост/чувствителност и поради която се избягват преди 1 год.
- Ягодите могат да освобождават хистамин директно от клетките, като резултат – поява на уртикарии. Това е типична реакция най-вече при децата, която с времето отшумява. За разлика от този тип уртикарии, имунологичните уртикарии (които са реакция към алергените в ягодите) са възможни, но доказано много редки.
- Плесените около семките могат да бъдат опасни, но това е една от многото причини ягодите да бъдат избягвани.
При малките деца по-често става въпрос не за алергия, а за непоносимост. Проявлението обикновено е обрив около устата, както и други симптоми. Специализираните сайтове по детско хранене са категорични, че тази чувствителност е особено силно изявена преди 1-вата година.
Иначе всички пресни плодове от тази категория (ягоди, малини, къпини и пр.) имат висока хранителна ценност в детското меню и при липса на алергично предразположение е добре да се включат без сериозно отлагане от 1-вата година нататък. Ягодите са богати на витамин С и имат ценен минерален състав.
В схемите на захранване, вкл. в доста умерените и предпазливите, възрастта винаги варира от 12 до 24 м. Като цяло храните, които официално и обосновано се препоръчват след 3-тата година, са малко и доста специфични. Ягодите не са сред тях.