Българско гражданство за съпруг-чужденец?

• 75 960
  • 114
  •   1
Отговори
# 90
Моят мъж е масажист.
Когато започна работа в България, не знаеше български. Но пък на него му помага точно знаенето на чужди езици, защото тогава работехме предимно с чужденци. После покрай колегите научи и български(от мен не е научил почти нищо  Embarassed, защото си говорим предимно на руски) Сега и той си търси работа, но поне езика не му е проблем.
hana barbara , а твоят съпруг какво е работил досега? Каква му е професията? Ако можем да помогнем с нещо  Hug
А български език няма ли желание да учи?

# 91
  • T"A
Хора, които нямат никакво гражданство би трябвало да минават по един вид ускорена процедура - вместо след 5 год. пребиване, изискват от тях 3:

http://www.mjeli.government.bg/Naredbi/Zakon_za_BGgrajdanstvo.doc
Цитат
Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) Лице без гражданство може да придобие българско гражданство, ако отговаря на условията по чл. 12, т. 1, 3, 4 и 5 и преди не по-малко от 3 години към датата на подаване на молбата за натурализация има разрешение за постоянно пребиваване в Република България.

А чл. 12 гласи:
Цитат
Чл. 12. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, ако към датата на подаване на молбата за натурализация:
1. е пълнолетно;
2. преди не по-малко от 5 години е получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България;
3. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитирано;
4. (изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в Република България;
5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) владее български език, което се установява по ред, определен с наредба на министъра на образованието и науката, и
6. (нова - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) е освободено от досегашното си гражданство или ще бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство.

Така че за мен е абсолютно непонятно при тези условия каква е спънката  Confused

Прабаба ми беше със статут на бежанец още от преди 60-тина година, също без гражданство. Доколкото ми е известно - получава го в някакъв момент от живота си, но посмъртно се наложи да и оправят някакви документи и да изясняват статута и - доста неприятно наистина... Но пък с дядо ми, нейният син, също роден извън България и при двама родители-чужденци, не е имало никакви проблеми  Peace Все пак става дума за доста далечно време, така че информацията ми съвсем не е актуална или с претенции за миродавност  Peace - просто споделям опит и то така - по спомен... И съчувствам на хората с подобен проблем... Sad
(Katq1770Hug)

Последна редакция: сб, 22 авг 2009, 11:34 от Mentha

# 92
fio,напротив,съпругът ми има желание да научи да говори бг,даже се справя доста добре,но не е достатъчно,например ако искаме да изкара листовките на кат за шофъор,ще му е доста трудно,но за обикновен елементарен разговор,да справя се.А за започване на работа,изискват едва ли не 100% бг език да говори,което към момента е невъзможно.А иначе е счетоводител по образование,тук в БГ работеше като оператор машинист към една фирма за производство на смески за животни,но за съжеление,фирмата върви към фалит,започнаха да съкращават персонал,и естествено решиха,че първо трябва да се отърват от него,но както и да е,пак сме благодарни,че му дадоха възможност за около 6месеца да работи.А иначе  има опит в 4 и 5 *хотели в Дубай,но заради мен заряза всичко и ме последва,та в БГ никой не го интерисува опитът който имаш,понякога си мисля,че не трябваше да го форсирам да сме в Европа,но сега вече имаме малко дете на 1г.и 5м. и не можем да си позволим да рискуваме да зарежем всичко тук в бг ,а и това постоянно пребиваване което трябва да пазим,за да не го загубим,ако след време кандидастваме за бг гражданство,ни пречи да бъде извън бг дълго време.

# 93
Е това наистина си е жива дискриминация. Далеч съм от мисълта, че за всяка работа в БГ ти е необходим перфектен български. Първата работа на моя мъж (в България) беше в един цех за стиропор и изобщо не знаеше езика. Не мисля, че ако говореше български, машината която управляваше щеше да работи по-добре  Crazy
А мъжа ти какво е работил в Дубай? Не може ли тук да си намери работа в туризма. Или там е бил счетоводител.
Според мен, ако няма пряк контакт с клиенти, не виждам защо да не го вземат на работа.
Иначе това, което казваш, че никой в Бг не обръща внимание какъв опит имаш си е напълно вярно. Ние работихме в 5* хотели в Турция, преди да решим да си опитаме късмета в Бг, но когато кандидатсвахме за работа тук обикновено ни се задаваше въпроса: Че с какво  Турция е по-добра от България  ooooh! Не знам защо някои хора си мислят, че в България е раят на Земята  Crazy

# 94
мда. аз съм от бесарабските българи от молдова , мъжа ми е от пловдив. но да се омъжа пак ми трябват някои документи, не съм почнала да ги правя. бременна съм, но това не ми дава никакъв плюс, и трети курс студентка.
за гражданството- ако чужденецът има български корени, роден на територията на българия дори случайно или е бежанец- има право на българско гражданство. на мене е по-лесно защото аз съм подала на гражданство преди 1,5 година и така или иначе щего получа.
на тези които ще се омъжватза чужденец  ще трябва съпругаму да си отиде в държавата и да направи документ че неговата страна разрешава брак за чужди граждани и че не е омъжен . това ще ви го обяснят във бракосъчетанието

# 95
А с временно жителство не става ли? Мисля, че ще има същите права, като българина, както емигрантите. А и то се подновява на всеки пет години само със съгласието на съпруга/та.

# 96
aaa73, лично на мен не ми харесва момента с "отказването". Просто ми е странно, че трябва да се откажеш от настоящото си гражданство, за да имаш право да кандидатсваш за българско такова. Ето това ни спира нас. За мен е много по-нормално да си кандидатсваш за бг гражданство (без да се отказваш от своето), а вече когато евентуално го получиш,  да ти се даде някакъв срок, в който да се откажеш от другото гражданство.

А ако вече си се отказал от своето гражданство и не получиш и българско, тогава какво става? Чий гражданин си? Всъщност  Katq1770 е обяснила какво се случва. Благодаря, на нас засега ни е добре и с постоянно пребиваване  bowuu

Моето мнение по този въпрос, обаче съвсем не означава, че нещо е невъзможно. Толкова хора получават наше гражданство, значи си е напълно възможно. И целта ми не е да разубеждавам или обезкуражавам някого, напротив стискам ви палци с пълна сила  fingerscrossed, дано да успеете   Praynig
Ще се радвам да споделиш как точно става всичко, може пък и мен да разубедиш, знае ли човек  Mr. Green

фио, сигурна ли си, че първо трябва да си завършил процедурата по отказване от предишното за да можеш да започнеш процедурата по кандидатстване за новото?
Адски невероятно ми звучи  newsm78
По-скоро си мисля, че трябва да започнеш процедурата по отказване от първото, когато започнеш процедурата за придобиване на новото или докато тя тече и с получаване на новото автоматично да ти отпадне старото  newsm78
В този случай продължаваш да си гражданин на другата страна, докато не получиш новото гражданство.
С получаване на новото автоматично ти отпада старото, тоест при изпълнено условие "наличие на ново гражданство" губиш старото, а не преди това.
Така няма да останеш без гражданство.
Хубаво е да се провери точно, защото не ми се вярва да се допуска вариант, в който да останеш без гражданство  Peace

# 97
...
фио, сигурна ли си, че първо трябва да си завършил процедурата по отказване от предишното за да можеш да започнеш процедурата по кандидатстване за новото?
...

В закона е даден срок за отказване от предишното гражданство - мисля, че бяха 2 или 3 години  след придобиването на българското, не помня точно и не ми се търси сега.

# 98
Последно като четох закона нямаше никакви срокове за отказване или поне аз не съм забелязала такова нещо, но това е било преди повече от година.
Вземам си го за домашно да проверя, но няма да стане днес сигурно. Ще докладвам после  Wink

# 99
Странното е, че и аз не го намирам, а съм сигурна, че съм го чела в закона в началото на тази година newsm78 Явно бъркам.
Намерих само това:

"6. (нова - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) е освободено от досегашното си гражданство или ще бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство."

# 100
argun, и аз само това намерих, но то е достатъчно според мен. Особено втората част: "...или ще бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство."
Явно аз всеки път съм прочитала само началото на алинеята...  newsm78

Не е толкова страшно положението значи  Mr. Green

# 101
  • до вятърните мелници
здравейте,

от непроверен източник дочух за някакъв нов закон, влязъл в сила преди около 5 месеца.

според твърденията, чужденци женени/омъжени за български граждани имат право на постоянно пребиваване ако имат деца (по право български граждани), които не са по-големи от 9 години. изискването е, както по-рано, да се влезе в страната с виза Д

пак казвам, това е информация от познат, на познат, на моя мъж на брат му сват, ooooh! така да се каже и незнам колко е вярно, но мисля че има логика да се попроменят и тия закони след приемането ни в ЕС

разчитам на момичетата, по-запознати със законите да проверят, че аз нямам представа къде точно да търся.

благодаря предварително  Hug

# 102
Закон за чужденците в Р България
http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/EA4105F9-0D45-4760-A0BA-F5D399598 … 7D/0/ZCHRB_BG.pdf

Цитат
Чл. 25. Разрешение за постоянно пребиваване могат да получат чужденците:
1. от българска народност;
2. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2007 г.) пет години след сключването на граждански брак с
постоянно пребиваващ в страната чужденец;
3. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2007 г.) малолетни и непълнолетни деца на постоянно
пребиваващ в страната чужденец, които не са встъпили в брак;
4. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г.) родители на български гражданин, когато му
осигуряват дължимата по закон издръжка, а в случаите на припознаване или осиновяване -
след изтичане на 3 години от припознаването или осиновяването;
5. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2007 г.) пребивавали на законно основание без прекъсване
на територията на страната през последните 5 години, като в случаите по чл. 24, ал. 1, т. 3
се отчита само половината от времето на пребиваване;
6. (изм. - ДВ, бр. 11 от 2005 г.) инвестирали в страната над 500 000 щатски долара
по законоустановения ред;
7. (нова - ДВ, бр. 42 от 2001 г.) които не са лица от български произход, родени на
територията на Република България, изгубили са българското си гражданство по
изселнически спогодби или по собствено желание и желаят трайно да се установят на
територията на страната;
8. (нова - ДВ, бр. 37 от 2003 г.) които до 27 декември 1998 г. са влезли, пребивават
или са родени на територията на Република България и чийто родител е сключил
граждански брак с български гражданин;
9. (нова - ДВ, бр. 29 от 2007 г.) членове на семейството на български гражданин,
ако са пребивавали непрекъснато на територията на Република България през последните
пет години.
Чл. 25а. (Нов - ДВ, бр. 42 от 2001 г.) Разрешение за пребиваване в Република
България, без да са налице изискванията на този закон, могат да получат чужденците,
които имат заслуги към Република България в обществената и икономическата сфера, в
областта на националната сигурност, науката, технологията, културата или спорта.

# 103
Джорди, моят мъж получи разрешение за постоянно пребиваване точно на такова основание - родител на български гражданин, още миналата година. За първи път чувам да има възрастово ограничение за децата. В закона не пише нищо такова  newsm78

# 104
Моят съпруг е роден в Русия, баща му е българин.От 1 годишна възраст живее в България и тук завършва средното си образование.
Но на 16 години избира Руско гражданство , защото майка му е рускиня , а и за да избегне казармата.Сега е на 34 години със 15 годишен стаж във България , не е излизал в чужбина изобщо.Имаме дъщеря на 10 години, родена в Русе.Аз и тя сме български граждани , сега и той иска да си вземе българско гражданство, но си мисли , че е невъзможно.Той е повече Българин, отколкото Руснак , защото всичките му приятели, съученици  и колеги са тук в България.Ако може някой да ни каже какво е необходимо като средства , документи и институции за да стане  Български гражданин , ще сме много благодарни. Благодаря ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт