СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 94 528
  • 1 858
  •   1
Отговори
# 1 170
Незнам защо никой не ми отговаря на въпроса - самоцитирам се вече три пъти:

КГ, писах ви и на сайта, моля да ми отговорите - виждам, че с едно друго дете имаме час, минута и секунда, които съвпадат! Неговото име е с по-предна буква от азбуката от нашето и то е чакащ 8, а ние 9! Това ли е определило той да е по-напред от нас с един номер? Какво ще стане, ако се стигне до 8 чакащ за приемане едва ли, но все пак? Няма ли да е несправедливо спрямо моя син като сме с едни час до секундата?

Да, отговорихме Ви. Има няколко такива случая на съвпадение до секундата. Взима се детето, което е с по-преден номер на заявка в базата (т.е. отчита се разлика в милисекундите). Няма друг начин да разрешим подобни случаи. Имената на детето нямат нищо общо.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

# 1 171
Към КГ
 на картата с детските градини погрешно сте отбелязали местонахождението на 127"Златното пате".

Наистина не е точно посочено местоположението на тази градина, но май там имат някъкъв офис, сигурно затова Simple Smile

Много молим, изпращайте подобни корекции чрез формата за обратна връзка. Няма смисъл да са във форума.
Благодарим за разбирането!

Екип на кг.софия.бг

# 1 172
Под всички имате впредвид всички видове ДГ- частни и държавни, или и яслите?Те не са към Дирекция Образование, но пък са към Столична Община все пак?
И как точно ще накарат частните да се включат и защо?
Ами ако да започнат да субсидират частните ДГ с издъжката, която плащат за дете в държавна ДГ, тогава ще се включат и още как.  Peace Ама това май е в сферата на мечтите.  Whistling

Надяваме се, разбирате, че това са политически и управленски въпроси. Не можем да отговаряме на тях. Обръщайте се към Общината.

Екип на кг.софия.бг

# 1 173
Здравейте КГ,
някой може ли да ми каже какво ще стане с другите ни кандиатури ако се запишем на второ класиране в градина по наше трето желание?
Участват ли другите ни желания ( в случая първо и второ) в третото класиране?
благодаря предварително
 Hug

# 1 174
И още един интересен въпрос: за групите с текущ прием, в които има в момента над 25 деца(в някои случаи и над 40), при освобождаване на място ще се обявява ли в системата, или ще се обявява само когато бройката падне под регламентираните 25 деца?

(На практика директорките имат право да правят по- големи групи, когато средномесечната посещаемост падне под определен брой места за 3 месеца-уточнение за родителите.Това е един начин законно да се запишат повече деца)

Директорите решават кога да заявят нови свободни места в системата. Само те могат да преценят дали да поемат деца над капацитета. Реално средната посещаемост често е по-малка от броя на записаните деца. Само директорите могат да преценят доколко може да се натовари всяка група.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

# 1 175
  • София

КГ, писах ви и на сайта, моля да ми отговорите - виждам, че с едно друго дете имаме час, минута и секунда, които съвпадат! Неговото име е с по-предна буква от азбуката от нашето и то е чакащ 8, а ние 9! Това ли е определило той да е по-напред от нас с един номер? Какво ще стане, ако се стигне до 8 чакащ за приемане едва ли, но все пак? Няма ли да е несправедливо спрямо моя син като сме с едни час до секундата?

Да, отговорихме Ви. Има няколко такива случая на съвпадение до секундата. Взима се детето, което е с по-преден номер на заявка в базата (т.е. отчита се разлика в милисекундите). Няма друг начин да разрешим подобни случаи. Имената на детето нямат нищо общо.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

В такъв случай ще трябва да се класират и двете деца -  отчитането на милисекундите не са в рамките на човешките възможности все пак!

# 1 176
Въпросът ми не е политически, а е свързан с вашият отговор! Какво значи :

Държавните ясли („само ясли”) не са в обхвата на тази система, а само общинските градини. Мисли се по въпроса за обхващане на всички (вкл. и частни) заведения на територията на София, но това е в бъдещето.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

Имам впредвид под всички какво се разбира?!След като сте го написали, значи имате идея?

# 1 177
И още един интересен въпрос: за групите с текущ прием, в които има в момента над 25 деца(в някои случаи и над 40), при освобождаване на място ще се обявява ли в системата, или ще се обявява само когато бройката падне под регламентираните 25 деца?

(На практика директорките имат право да правят по- големи групи, когато средномесечната посещаемост падне под определен брой места за 3 месеца-уточнение за родителите.Това е един начин законно да се запишат повече деца)

Директорите решават кога да заявят нови свободни места в системата. Само те могат да преценят дали да поемат деца над капацитета. Реално средната посещаемост често е по-малка от броя на записаните деца. Само директорите могат да преценят доколко може да се натовари всяка група.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

Но това пак ли ще става чрез сайта?Ако реши да запише дете, трябва да е такова от опашката  в сайта, нали? Кой ще контролира дали се спазва?!Само по сигнали ли ще става?

# 1 178
kg.sofia, изяснихте ли си ако системата класира едното близначе, а другото върви зад него без да може да се класира - какво ще правим?

Да, отначало бе ясно, че ще се получи такъв проблем с близнаците. Ако държим близнаците винаги заедно, какво правим, ако има само едно свободно място? Пропускаме следващото дете, което няма близначе? Или даваме мястото на едното близначе и оставяме другото да ползва по-приоритетното предимство за брат/сестра в същата градина при следващото класиране? Или автоматично приемаме и второто без да питаме директора за прием над капацитета? Решихме, че е по-смислено да направим второто. Директорите могат да вземат решение за прием над капацитета, но това решение трябва да е тяхно, а не наложено от системата.

От около 10 подобни случая в София, повечето вече са разрешени.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

# 1 179
Плодова фея, и аз това питам, а ма въпроса е не само кой, а и как, защото те отговарят кой, но как е регламентирано???

# 1 180

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

Но това пак ли ще става чрез сайта?Ако реши да запише дете, трябва да е такова от опашката  в сайта, нали? Кой ще контролира дали се спазва?!Само по сигнали ли ще става?

Да, системата автоматично определя следващото дете от опашката, която е подредена според регламента. Контрол може да се извършва постоянно, защото всичко е видимо. В отдел „Образование” знаят кое е следващото дете, знаят кое дете е записано или отказано – в същия момент. Тази видимост действа като контролиращ фактор сам по себе си – освен стандартните механизми за инспекция и контрол. (За стандартните механизми, моля, обърнете се към отдел „Образование”).

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

# 1 181
Отново поставям въпроса с размяната на деца и обръщам внимание на поддържащите системата, че ще има много желаещи да разменят децата си , но без насрещна информация това няма как да стане. Примерно аз не мога да знам има или няма дете, което иска да дойде в градината където е синът ми.Гридините в случая са в два съседни квартала /ОДЗ 29 в Изток и ОДЗ 49 в Дианабад/.ТРЯБВА ДА СЕ ПОМИСЛИ В ТАЗИ НАСОКА!!!

Действително е важно да се идентифицират тези възможности. Имаме алгоритъм, който изследва възможностите за размени, за да се удовлетворят по-добрите желания. Забележете, че подобни размени са възможни не само на едно ниво (т.е. между две градини), а между три и повече градини. Нарочно не сме пуснали подобна оптимизация, защото това би направило обясненията за класирането почти невъзможни – кандидатурите биха се разбъркали твърде много. Виждате как непрекъснато сме под подозрение, че нещо не е наред с класирането.

Като се укротят страстите след третото класиране, ще се опитаме автоматично да идентифицираме възможните размени и ще уведомим съответните родители и директори. Ако се стигне до съгласие за размяна, няма да е проблем тя да се отрази в системата. Просто изчакайте няколко седмици.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

# 1 182
Въпросът ми не е политически, а е свързан с вашият отговор! Какво значи :

Държавните ясли („само ясли”) не са в обхвата на тази система, а само общинските градини. Мисли се по въпроса за обхващане на всички (вкл. и частни) заведения на територията на София, но това е в бъдещето.

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

Имам впредвид под всички какво се разбира?!След като сте го написали, значи имате идея?

Имаме предвид: държавните ясли и частните ясли и детски градини (мисли се и за кандидатстване в училищата, но и това е в бъдеще).

Разбира се, нещата са доста сложни, защото няма да има единен регламент за прием и въобще не е ясно дали частните заведения ще искат да участват.

Нека да оставим тези въпроси след класиранията сега и в Работната група.

Поздрави,

Екип на кг.софия.бг

# 1 183
Плодова фея, и аз това питам, а ма въпроса е не само кой, а и как, защото те отговарят кой, но как е регламентирано???

Всъщност контрола изобщо не е толкова сложен (особено с въвеждането на делегираните бюджети), защото всеки месец градината получава финансирането си на базата на броя записани деца. С други думи, ако общината реши да наложи контрол няма да е трудно, ще получават пари само за толкова деца колкото са записани през системата. Ако някоя група е с ниска текуща посещаемост и директорката реши да открие допълнително места, то за да получава финансираме от общината трябва да обяви свободните места през системата и така ще получи пари за тези деца иначе няма.
Ако от общината решат, че не искат да има повече злоупотреби могат да наложат контрол. Друг е въпроса, че тогава действително няма да има места за "наши" деца.

# 1 184

Поздрави,
Екип на кг.софия.бг

В такъв случай ще трябва да се класират и двете деца -  отчитането на милисекундите не са в рамките на човешките възможности все пак!

Съжаляваме, но е така. Човешките възможности не са до милисекунди, но компютърът може да отчете такава разлика. Така или иначе, точният час на кандидатстване е бил случаен за всички.

Екип на кг.софия.бг

Общи условия

Активация на акаунт