ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ

  • 42 756
  • 269
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 42
Искам да попитам къде в Бургас може да се намери био кисело мляко?

# 121
  • Мнения: 5 714
В Пикадили. Аз оттам съм купувала. Наскоро четох, че и в Сарата продават био продукти.

# 122
  • Мнения: 42
Благодаря за отговора! Явно в Пикадили не винаги има,защото ходих там специално да търся био кисело мляко ,но нямаше.

# 123
  • Мнения: 700
 И в Билата потърси.Би трябвало и там да има ,но зареждат в определени дни. Peace
 Вери ,какво е Сарата?И къде се намира?За първи път го чувам,не че познавам добре Бургас,от скоро съм по този край. Simple Smile

# 124
  • Мнения: 5 714
Сара са верига супермаркети, 5 на брой, в Бургас. Ето тук, най- долу, ще им видиш адресите:

http://compass-bg.net/data/search.php?action=cat&db=compass&show=489

# 125
  • Мнения: 1 231
Още една тема, която ще следя с интерес Simple Smile.

# 126
  • Мнения: 360
В хляб Вита, струва ми се, има подобрител. Обаче не знам защо никога не пишат какъв точно? Доколкото съм чела, не винаги подобрител значи вредно, но ако не пишат какво точно слагат, човек няма как да се ориентира.

# 127
  • Мнения: 19 996
asyalein, може ли да напишеш рецептата как точно правиш квас. Имам био пълнозърнесто ръжено брашно и искам да го оползотворя в хлебопекарната.

# 128
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Днес сготвих уж екологично гледани пилета( с царевица и естествени храни), без антибиотици и т.н. Направи ми впечатление, че много бързо се свари и се замислям дали не си дадох парите на вятъра за двойно по скъпо пиле newsm78

# 129
  • Мнения: 1 231
Днес сготвих уж екологично гледани пилета( с царевица и естествени храни), без антибиотици и т.н. Направи ми впечатление, че много бързо се свари и се замислям дали не си дадох парите на вятъра за двойно по скъпо пиле newsm78
Най-вероятно - да. Като си спомня, какви бяха на баба ми пилетата, часове им трябваха, да се сварят. Друг е въпросът, ако си ги купила замразени. Тогава ги обработват с "нещо", да станат по-крехки и да тежат повече.

# 130
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein, може ли да напишеш рецептата как точно правиш квас. Имам био пълнозърнесто ръжено брашно и искам да го оползотворя в хлебопекарната.

ръжен хляб правя на ръка, а не в пекарната Peace
прочетах в един специализиран форум за хлебопечене, че ако ръженото тесто се премеси и става лепкаво, после хляба клисав.
меси се съвсем малко Peace - затова меся на ръка, колкото да оформя самунче.

закваската се прави много лесно, но е наложително плануване, защото й трябва време Peace
аз слагам закваската 3 до 4 дена преди да правя хляба.
един път като си я захвана си я държа в хладилника и на няколко дена я захранвам с ново брашно и вода.
елементарно е, макар при четене да изглежда супер сложно Peace

закваска:
ръжено брашно тип 997 или 1150 и вода с Т 35 - 37С в съотношение 1:1
1/2 ч.ч. айрян (спомага за по-бързото втасване)

в дълбок и тесен, неметален !!!! съд се смесва брашното с водата докато се получи каша.
добавя се айряна. покрива се чиста кърпа.
оставя се на стайна Т 2 дена. на третия ден  (трябва да са се образували вече мехурчета) се добавя ръжено брашно и вода в съотношение 2:1
пак се покрива и се оставя цяла нощ на топло.
на следващия ден се взима 200 гр. от закваската и се прави хляб.

останалото количество може да се прибере в хладилник като на няколко дена се захранва с малко брашно и вода.
теоретично закваската издържа дълго време в хладилника, ако се ползва редовно за хляб и се възобновява.
т.е. след всяко правене на хляб се ползва 1/3 до 1/2 от закваската и се добавя ново брашно и вода.

аз правя хляба после по следния начин:
взимам закваската, добавям вода и брашно, подправки и меся - да няма бучки.
после оформям на самун и оставям да втасва - втасва по-дълго от бял хляб, т.е. няколко часа, сега зимата може и цяла нощ  Wink
после печа, но във фурната!!! правила съм и във форма и без форма. без форма става плосък и разлят.

препоръчвам ти да направиш смесен хляб, т.е. да ползваш ръжено и бяло брашно.
иначе рискуваш да изпечеш камъче  Mr. Green
в този случай си правиш закваската от бяло и ръжено брашно по същия начин и после месиш хляба пак от смесените брашна.
не очаквай хляба да стане пухкав като бял или като купешки!!!
моите стават доста плътни Sunglasses
при ръжен хляб е подходящо да ползваш за подправки ким, анасон и кориандър зърна.
получава божествен вкус Crazy

пробвай първо с малко количество.
важно: закваската не се пипа с метални прибори, има леко кисел дъх и сиво-бежав цвят.
има и други начини за правене на закваска.

ето ти рецепта за франзела със закваска и малко мая; хляб с грис със закваска , пак с малко мая;
правила съм и други хлябове със закваска, но не съм им превеждала рецептите, защотото незнам дали тези типове брашна ги има в Бг.
ако нещо не ти е ясно - питай, с удоволствие ще ти отговоря.

# 131
  • Мнения: 1 849
Как се справяте с желанието на децата ви да ядат "нещо сладичко"? Говорили сме много вкъщи, че е добре да се ядат плодове на корем, когато възникне такова желание. Опитвам се да приготвям домашни овесени бисквити, като заменям в рецептата рафинираните съставки.  Но все пак - сладолед и шоколад не мога напълно да игнорирам, не ми се иска да налагам забрани.
Проблема със сладкото е най-сериозен, особено ако нямаш време да приготвяш често вкъщи. Наистина има доста захар, но поне знаеш какво хапваш.
Течен шоколад си правя в къщи и го слагам в буркан, всеки си маже на филия и поне знам какво има вътре. Слага се вода, захар, сухо мляко, какао (органик), масло, ванилия или др. аромат, ядки. От малка ми е любим и всички деца го харесват.
А ето и рецепта за халва с мед и тахан: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3530.html
Домашен локум: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.4512.html
Мисля, че знаете един добър растителен заместител на захарта е Селвията. Продава се в диетичните магазини. А също много полезен е Петмеза от фурми (без добавена захар) - от арабските магазини.

# 132
  • Мнения: 2 176


Мисля, че знаете един добър растителен заместител на захарта е Селвията. Продава се в диетичните магазини. А също много полезен е Петмеза от фурми (без добавена захар) - от арабските магазини.


Сигурно имаш предвид Стевия.
Да, тя е чудесен заместител, но у нас ограничиха вноса. Има тема със заглавие "Геноцид срещу стевията" или нещо от сорта.

Относно домашните ти рецепти - сухото мляко не е от най-полезните храни..  Confused
Рафинираната захар пречи на усвояване на калция, което рефлектира съответно върху костната система и зъбите. Бялото брашно също е ужасно вредно.

Изобщо - домашно приготвените храни (ако са с рафинирани продукти) имат само едно предимство пред купешките - нямат оцветители и консерванти. Което аз не намирам за достатъчно..  Wink

# 133
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
multimodal ,  аз правя сладолед от разбита сметана и белтъци на сняг със стевия и сушени плодове или подправки (какао, канела, ванилия...)
за да стане стегнат сладоледа ползвам един прах за сгъстяване, който е 100% натурален, за жалост май го няма в БГ Rolling Eyes
но според мен и без него ще стане, просто сладоледът ще е малко по-"тънък".

за подслаждане ползвам също - мед, маджун (сироп от захарно цвекло, съдържа много желязо), кленов сироп.
сега съм си купила и палмова захар, но още не съм я изпробвала Simple Smile - незнам дали е полезна или вредна, исках да я пробвам....

# 134
  • Мнения: 2 176
asyalein, ти си с доказани готварски качества, често попадам на твоите кулинарни шедьоври като търся нещо в нета.
Искам да ти изкажа най-искрената си благодарност за положения труд!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт