ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ

  • 42 791
  • 269
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 1 059
В_и_В_и, смятам да го пробвам този сладкиш, но се чудя съвсем никаква мазнина ли не се слага в тестото, само за намазване на тавата ли?

# 166
  • Мнения: 1 150
Благодаря за темата,връщам се в началото да чета Peace

# 167
  • Мнения: 13 512
Попаднах на една много интересна статия за маслата и кое е добре да се използва при различните видове топлинна обработка. Не знам обсъждано ли е.


Ако мазнината в тигана запуши, в нея се образуват свободни радикали, което е опасно. Всяка мазнина има различна Т на пушене, някои мазнини са по-добре за готвене.


Наситени мазнини

кокосово, палмово и какаово масло
Много стабилни, втвърдяват се при стайна Т, подходящи за готвене при висока Т(190градуса)- пържене.

Мононенаситени м.-Омега 9
зехтин, бадемово, фъстъчено, от авокадо, лешниково, шамфъстъчено олио
Не влияят върху нивото на холестерола.Прекомерната им употреба увеличива триглицеридите, с изключение на зехтина, който ги намалява.
Издържат на умерена Т(170градуса)

Полиненаситени мастни киселини-Омега 6
слънчогледово, тиквено, конопено, орехово, соево олио
Използват се за студено готвене или лека топлинна обработка (100градуса).
При печене на хляб, кекс във фурна, влагата в тестото поддържа вътре температурата по-ниска от 100градуса.

Суперненаситени мастни киселини-Омега 3
ленено, конопено и тиквено семе, соя и орехи
Извнредно уязвими при Т и трябва да се ползват само за салати, студено готвене (49градуса).

# 168
  • Мнения: 19 997
В_и_В_и, смятам да го пробвам този сладкиш, но се чудя съвсем никаква мазнина ли не се слага в тестото, само за намазване на тавата ли?
Не се слага мазнина. Тестото става тънко и не е пухкаво. Пробвай в началото половин доза. да видиш дали ще ви допадне.
Аз вече няколко пъти го правя и това е първият сладкиш, който дъщеря ми яде. Иначе нищо такова не признава.

# 169
  • Мнения: 154
Здравейте,малко със закъснение да се включа и аз при вас,напоследък все повече се замислям ,че храната която ядем не е никак хубава,но както и да е!От близо година се опитвам да намеря някой хубав хляб,но...все не успявам!преди съм пробвала Бонус,но не ми е истински някак(а техния производител наистина е фалирал,това от сигурен източник),пробвах Вита ,но при оставащи 3 дни до края на срок на годност ми мухлясва при правилно съхранение(явно го пакетират топъл),пробвах и разни други ,но никой не ми харесва..Та вие от кой хляб от магазините сте доволни?!

# 170
  • София
  • Мнения: 433
Ето още един сайт за мелнички: http://www.skippygrainmills.com.au/hand.htm
А житото от фуражните магазини ли го вземате и не е ли с разни боклучета?
Аз още си търся жито, а за ръж съм писала по-нагоре как се сдобих с нея. Къде са тези фуражни магазини?

# 171
  • Мнения: 2 176
..пробвах Вита ,но при оставащи 3 дни до края на срок на годност ми мухлясва при правилно съхранение(явно го пакетират топъл),пробвах и разни други ,но никой не ми харесва..Та вие от кой хляб от магазините сте доволни?!
Аз минах на Вита. Случвало ми се е да мухлясва - това само доказва, че няма консерванти.  Peace
И гледам да не ми остава, купувам по-често по 1 само.

# 172
  • Мнения: 471
В София не знам къде има фуражни магазини, но те са тези, които продават храна за животни. Аз оттакъв съм купувала жито за покълване, но е доста мръсно и много време ми отнема да го чистя. Аз вече хляб от магазина отдавна не купувам, защото всички са боклуци. Меся си содена питка с брашно Грахам и става много вкусна. Все се каня да пробвам с квас, ама нещо със сода ми е по-лесно.

# 173
  • Мнения: 2 652
Меся си содена питка с брашно Грахам и става много вкусна. Все се каня да пробвам с квас, ама нещо със сода ми е по-лесно.

Хлябът без мая по принцип е най-доброто и здравословно решение. Хлябът с мая от една страна в стомаха ни се превръща в лепкаво тесто (както като го намокриш с вода), залепва и става много трудно смилането на останалите храни. От друга страна живата мая почва борба с добрите ни чревни бактерии. Така че, содата си е ок. Или да се яде сух хляб, престоял поне 1-2 дни. Това затова има една приказка да не се яде топъл и мек хляб.

# 174
  • Мнения: 2 176
Меся си содена питка с брашно Грахам и става много вкусна.
По коя рецепта?
Слагаш ли кисело мляко?

# 175
  • Мнения: 471
Ами в началото спазвах точно рецептите с пропорции. Сега вече слагам всичко на око. Значи слагам кисело мляко само, когато съм си подквасила и имам в наличност /без вода/. Повечето пъти я правя само с брашно и вода, колкото поеме брашното и съответно сода 1ч.л в брашното и 1-2с.лъж олио. Когато имам масло предпочитам с него, слагам отгоре кубчета масло и обожавам миризмата му като почне да се пече. Напоследък не слагам и сол даже, а после като се опече я ръся направо с шарена сол. Когато имам повече време и желание експериментирам с ленено семе, слънчоглед, тиквено семе, сусам, овесени ядки и т.н. Може да се сложи вътре в брашното чубрица, кимион, магданоз, девисил и др. /сухи и смляни/ и става много ароматна и хубава. Но аз понеже съм си ги смляла в шарената сол не се занимавам всеки път и си ръся отгоре. За месенето съм чела, че било хубаво повече време да се прави, но мен ме мързи и меся докато стане нелепкаво тесто, разстилам го в тавата и отгоре с вилицата го натискам докато се отпечата на няколко места. Това последното незнам защо се прави /може би да не се надува много, а да стане по пътна/, научих го от свекървата и много ми харесва така. Правила съм и без сода, беше много вкусна, но си изпочупихме зъбите, докато я изядем.

# 176
  • Мнения: 471
Сетих се за още една питка, то е по скоро като палачинка. Измислил го е д-р Г. Гайдурков, един от последователите на Лидия Ковачева. Прави се от царевично брашно /мейс/ 2 части и оризово брашно 1 част. Смесват се с вода без сол и олио до консистенция по гъста от тази за палачинки. Пече се в гофретник или на сух тефлонов тиган. Той казва, че бил най-полезния хляб, но на мен лично грам не ми хареса /безвкусен ми е/. А и без мазнина ми залепваше по тигана.

# 177
  • Мнения: 19 997
Само ми е чудно какво толкова полезно намира в царевицата. Нито има кой знае какви витамини и минерали, а и съдържанието на въглехидрати е доста високо. За разнообразие може би става.

# 178
  • Мнения: 1 231
Тя че е полезна, полезна е, но е доста калорична Peace.

# 179
  • Мнения: 19 997
Ами напиши с какво в сравнение с другите зърнени.

Общи условия

Активация на акаунт