ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ

• 42 725
  • 269
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ноа, мелницата си я поръчах от един немски онлайн магазин. Доставиха ми я за една седмица с куриер до дома. Много лесно и бързо се мели, по малка е от една кафемашина. Ето това е мелницата:
http://www.perfektegesundheit.de/shop/product_info.php?products_ … 0&language=en

Аз пазарувам от Хит само събота или неделя, и може би затова някои от зеленчуците са доста стари. Биодоматите на Гимел наистина не са вкусни, но понякога купувам от там, а друг път от някой дядо от пазара.

# 151
dutci,

Много благодаря  bouquet Чудесен сайт, ще го разгледам подробно. И на вид е хубава мелничката! 100 г за минута пише, че мели, това е доста добре.

# 152
  • Варна
С брашното си реших проблема - купих си 100 кг. биоръж, мелница за зърно и си меля сама брашно, а после си меся сама хляб. Цената на 1кг. биоръж (в просец на сертификация) беше 50 ст.

Търся информация откъде мога да си закупя качествено ръжено брашно или ръж, която да меля за да приготвям домашен хлебец. Вие откъде?

# 153
  • София
Здравейте, моля за помощ - нуждая се от изпитана рецепта за правене на хляб в електирическа фурна.

# 154
С брашното си реших проблема - купих си 100 кг. биоръж, мелница за зърно и си меля сама брашно, а после си меся сама хляб. Цената на 1кг. биоръж (в просец на сертификация) беше 50 ст.

Търся информация откъде мога да си закупя качествено ръжено брашно или ръж, която да меля за да приготвям домашен хлебец. Вие откъде?

На био щанда в Елемаг и в Биомагазина има голямо разнообразие от всякакви брашна. За ръж нямам категоричен спомен, но би трябвало да има. Щом има динкел, пълнозърнесто, царевично, елдено, нахутено, амарант и т.н.

# 155
  • София

Аз си купих като се свързах с жената, която е пуснала тази обява:
http://www.bioferma.bg/index.php?p=25&l=1&rid=32
Имейла й е: agroset_ltd@abv.bg
Тя живее в София, но земите с ръжта са във Враца. Ръжта е хубава, но все още е без сертификат за биопродукт. Надявам се наистина да е такава. Когато аз си купих от нея тя ми каза, че и пекарна "Слънце и Луна" също е направила поръчка при нея.

Аз пък търся да купя хубаво жито, за препочитане био, но може и да не е. Ако някой знае човек, който продава, нека каже.

# 156
  • София
Здравейте, моля за помощ - нуждая се от изпитана рецепта за правене на хляб в електирическа фурна.
Енита, влез в подфорум Готварски рецепти, там има закована тема за правене на хляб в хлебопекарна. Аз напоследък правя само квасен ръжен хляб и съм си дала всички рецепти на майка ми.

# 157
http://surovo.hit.bg/4_3.htm
Колкото до мелничка, в блендер или мелничката за орехи (тези българските, с бурканче отдолу), става по-едро разбира се и по-малко като количество. Но и така е вкусно! Нещо като пълнозърнест хляб...
И аз правя хляб през 2-3 дни и когато е без глутен, не винаги става... Иначе хапваме и просо, елда  - по някои от рецептите, а също и пролетни рулца с оризови кори, оризови спагети с сладка или солена плънка.

Последна редакция: пн, 19 яну 2009, 20:16 от M_Nik

# 158
Ето един продукт, който намерих случайно в нашия супер. Киселото мляко е био и е без консерванти и оцветители, имат и диетично мляко, но не е от серията Био, цените са съвсем прилични - около 5 лв. за голяма разфасовка от около 1 кг. Много е вкусно и е като кремче. http://www.gavra.bg/bg/weidegluckyog2.html
Фирмата внася и прясно Био кисело мляко на друг производител. http://www.gavra.bg/bg/foreignbreisgaumilch.html
Могат да се намерят в Метро, Кауфлант, Хит и СВА.

# 159
А да предложите качествено мляко- кисело и прясно?

# 160
Ето още един сайт за мелнички: http://www.skippygrainmills.com.au/hand.htm
А житото от фуражните магазини ли го вземате и не е ли с разни боклучета?

# 161
Момичета, искам да направя домашни бисквити за нас и за детето (2 г. и 4 м.) от различни брашна(ленено,ръжено,сусамово,пш.зародиш + малко овес.трици),
масло, яйце и кафява захар.Чудя се дали обаче не е по-добре да ги направя с мед, и ако вместо масло сложа зехтин дали ще се получи нещо или ще станат мн.твърди?Ако някоя от вас ги е правила така да сподели.
Floral , ако нямам домашно квасено мляко от баба ми,купувам кис.мляко ЛБ ,а за прясно не знам, ние вкъщи не го консумираме.

# 162
Момичета, искам да направя домашни бисквити за нас и за детето (2 г. и 4 м.) от различни брашна(ленено,ръжено,сусамово,пш.зародиш + малко овес.трици),
масло, яйце и кафява захар.Чудя се дали обаче не е по-добре да ги направя с мед, и ако вместо масло сложа зехтин дали ще се получи нещо или ще станат мн.твърди?Ако някоя от вас ги е правила така да сподели.
Floral , ако нямам домашно квасено мляко от баба ми,купувам кис.мляко ЛБ ,а за прясно не знам, ние вкъщи не го консумираме.

И аз бих се възползвала от рецептата, ако някой сподели! Hug

# 163
Аз правя ябълков сладкиш понякога и ето модифицираната рецепта.
3-4ябълки
1ч.ч. тръстикова захар
канела
Тавичката се намазва с масло и захарта се разтопява на котлона. Аз слагам по-малко от 1ч.ч. захар, защото става много сладко, а може да се сложи 2/4захар и 1/4 мед. Сваля се от котлона.Добавя се малко канела и се нареждат нарязаните на резенчета ябълки, да се окрие дъното. Пече се 15-20мин, докато омекнат ябълките и пуснат сок. Хубаво е 1 път да се разбъркат, за да са оваляни равномерно в карамелизираната захар.

През това време се разбиват:
4яйца
4с.л. кафява/тръстикова захар или 3с.л. мед
4с.л.пълнозърнесто брашно или малко повече, да стане като за кекс.Аз съм слагала наполовина и брашно от елда .
1ч.ч. смлени орех

С тази смес се заливат ябълките и се пече до порозовяване, около 15мин. Обръща се веднага върху друга тава.

# 164
Попаднах на една много интересна статия за маслата и кое е добре да се използва при различните видове топлинна обработка. Не знам обсъждано ли е.

Ако мазнината в тигана запуши, в нея се образуват свободни радикали, което е опасно. Всяка мазнина има различна Т на пушене, някои мазнини са по-добре за готвене.

Наситени мазнини

кокосово, палмово и какаово масло
Много стабилни, втвърдяват се при стайна Т, подходящи за готвене при висока Т(190градуса)- пържене.

Мононенаситени м.-Омега 9
зехтин, бадемово, фъстъчено, от авокадо, лешниково, шамфъстъчено олио
Не влияят върху нивото на холестерола.Прекомерната им употреба увеличива триглицеридите, с изключение на зехтина, който ги намалява.
Издържат на умерена Т(170градуса)

Полиненаситени мастни киселини-Омега 6
слънчогледово, тиквено, конопено, орехово, соево олио
Използват се за студено готвене или лека топлинна обработка (100градуса).
При печене на хляб, кекс във фурна, влагата в тестото поддържа вътре температурата по-ниска от 100градуса.

Суперненаситени мастни киселини-Омега 3
ленено, конопено и тиквено семе, соя и орехи
Извнредно уязвими при Т и трябва да се ползват само за салати, студено готвене (49градуса).

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 00:06 от В_и_В_и

Общи условия

Активация на акаунт