ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ

  • 42 755
  • 269
  •   1
Отговори
# 135
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein, ти си с доказани готварски качества, често попадам на твоите кулинарни шедьоври като търся нещо в нета.
Искам да ти изкажа най-искрената си благодарност за положения труд!  bouquet

благодаря ти  Hug
ако питаш мъжа ми - откак живее с мен съм му развалила храненето Mr. Green
все е на здравословна кухня и ми мрънка къде му е junk food-а Mr. Green
даже тайно си купува  hahaha или наваксва като си иде при мама  Whistling

обаче той купува стевия и си я ползва доброволно Peace
все още не мога да го накарам да яде сурови плодове, иска ги сварени на каша  Shocked
ако въобще иска да ги яде де.
то и аз не ям плодове... Rolling Eyes

# 136
  • Мнения: 1 849
Извинявам се, понеже тъкмо бях чела за Салвията, а писах за Стевия съм се объркала и е станало нещо средно. Мъжа ми има гастрит и му препоръчаха чай от салвия.
Ето за нея:
Някои компании използват салвията за създаване на нови лекарствени продукти против деменция и Алцхаймер - препаратите на основата на салвията повлияват ензим, който е отговорен за нарушението на паметта. Положителен ефект се наблюдава при лечението на разни проблеми на дихателните пътища: фарингит, тонзилит, ангина и катар на горните дихателни пътища. Салвията е първокласен антисептик и ускорява заздравяването на тъканите. Препаратите действат и като антипирици. Под формата на отвара салвията се използва при изгаряния, ухапване от насекоми и кожни заболявания, бяло течение или проблеми на влагалището. Под формата на компреси или съставка на мазила се прилага при травми, артрит или невралгии. Под формата на чай салвията се използва при простуда , стоматит и парандонтоза. Употребата на салвия при първите признаци на простуда подтиска развитието на остри респираторни заболявания. Чаят от салвия или инхалацията укрепва имунната система и ускорява оздравяването. Чаят може да се приема за подобряване на храносмилането, увеличаване на апетита. Препоръчва се и при наличие на менструални болки. Противопоказна е употребата на салвия при бременни, кърмене и хора страдащи от остър нефрит.
А всички тези сладости могат да се приготвят със стевия, мед или фруктоза. Таханът е също много полезен.

# 137
  • Мнения: 13 512
Благодаря за отговора! Явно в Пикадили не винаги има,защото ходих там специално да търся био кисело мляко ,но нямаше.
само в петък го зареждат и явно свършва бързо. В някои Пикадилита зареждат и съвсем малко, според търсенето явно.

# 138
  • Мнения: 372
Има ли биокисело мляко с добро качество, произведено в БГ, и на коя компания е то?

# 139
  • Мнения: 1 849
БИО кисело Мляко - така си се казва. Аз съм виждала основно в диетичните магазини. В този на пл. Журналист, в този на Леге и на Бачо Киро има непрекъснато, а също и на Гоце Делчев. Иначе колко е био не знам. Аз си квася понякога и разликата е огромна.

# 140
  • Мнения: 19 996
Не знам дали е писано, ако е, извинете. Как се разпознават био продуктите:
На етикета е написано контролирано биологично или екологично/органично земеделие
 и има печат на контролния орган, който се разпознава чрез контролния номер. Например австрийският контролен орган ABG Austria Bio Garantie носи контролния номер AT-N-01-BIO.
Тук може да намерите всички европейски контролни органи.

За по-лесно разпознаване се слага био печат на продуктите. Досега не е бил задължителен, но от 1.01.09 влиза в сила био споразумение на ЕС, според което всички биопродукти трябва да са означени с новото лого на ЕС за органик отглеждане.

Досегашните печати също са позволени като допълнителни обозначения:



и др.

Последна редакция: ср, 14 яну 2009, 22:58 от В_и_В_и

# 141
  • Мнения: 1 849
Това са биозеленчуците с доставката вкъщи. http://www.gaiaorganic.com/company.php?lang=bg&PHPSESSID=cb2 … 9bf64d59219b43559
Ето и един сайт за биохрани http://www.bio.bg/
Ето и изброени места за биохрани: http://chushka.blogspot.com/2007/10/blog-post_01.html
Дано съм била полезна!

# 142
  • Мнения: 360
Преди време им писах и казаха, че за момента не правят доставки. Не знам как стои въпросът сега.

# 143
  • Мнения: 2 652
Тази Gaia Organic не работи повече от година, колко пъти съм ги пробвала.

# 144
  • Мнения: 599
Някой пробвал ли е останалите сайтове, изредени в  http://chushka.blogspot.com/2007/10/blog-post_01.html? Доставката до дома би спестила много обикаляне из София.

Благодаря.

# 145
  • Мнения: 1 849
Днес ходих до Биомаг. Малко се шокирах от цените  #Crazy имаше Био кисело (то е добре - 1,60 лв.) и прясно мляко (5,60 лв за литър, сега на промоция 2 на цената на едно), най-вече сиренето - 21 лв за кг и суджук - 11 лв. за 200 гр. Излиза че суджука е 65 лв килограма! Царевичното брашно е 5 лв за 500 гр. Аз си знам, че всичко Био си е с пъти по-скъпо, ама толкова... Зеленчуци имаше само картофи, иначе има е еко препарати за миене даже. Момичето, което продава е супер любезно, черпи ни и с любовен чай безплатно. Има и промоции на хляб и др.

# 146
  • Мнения: 599
Днес ходих до Биомаг. Малко се шокирах от цените  #Crazy имаше Био кисело (то е добре - 1,60 лв.) и прясно мляко (5,60 лв за литър, сега на промоция 2 на цената на едно), най-вече сиренето - 21 лв за кг и суджук - 11 лв. за 200 гр. Излиза че суджука е 65 лв килограма! Царевичното брашно е 5 лв за 500 гр. Аз си знам, че всичко Био си е с пъти по-скъпо, ама толкова... Зеленчуци имаше само картофи, иначе има е еко препарати за миене даже. Момичето, което продава е супер любезно, черпи ни и с любовен чай безплатно. Има и промоции на хляб и др.
Аз най-вече там пазарувам, но няма алтернатива... Освен някои неща, които ги има в Хит. Големият проблем е, че няма плодове и зеленчуци. Все още разчитам на пазарите, в големите магазини качеството е лошо. Цените - наистина са високи. Просто трябва да печелим повече  Rolling Eyes Или да минем на затворен цикъл, както ми се иска след години.

# 147
  • София
  • Мнения: 433
В Биомага малко са се изхвърлили с цената на сиренето. Вчера си купих биосирене от Хит на цена 16,99 за кг. Купих си и картофи (2 кг. за 6 лева), моркови (1 кг. за 3 лева), лимони (4 бр. за 6 лева) и др. биопродукти. Аз основно от там пазарувам. Напоследък няма биодомати и биокраставици, не знам защо - ужким са на българска фирма (с еврейски произход!). С брашното си реших проблема - купих си 100 кг. биоръж, мелница за зърно и си меля сама брашно, а после си меся сама хляб. Цената на 1кг. биоръж (в просец на сертификация) беше 50 ст.
В Хит има и биобанани, биокиви, но са толкова увяхнали, че никога не съм купувала. Има биочесън, червено цвекло, царевица в буркан, бисквитки, оцет, зехтин, стафиди (напоследък няма), фурми и доста други неща, но наистина проблем са пресните зеленчуци.

Ноа, не съм пробвала онлайн магазините. Аз пазарувам веднъж в седмицата и ми е по-удобно да отида в Хит.

П.П. Забравих да напиша, че си купих от Хит и био прясно мляко на цена 2,99 за 1 литър. Вярно, че в Биомага има доста повече неща, но явно са и на по-солени цени.

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 12:28 от dutci

# 148
  • Мнения: 14
Днес сготвих уж екологично гледани пилета( с царевица и естествени храни), без антибиотици и т.н. Направи ми впечатление, че много бързо се свари и се замислям дали не си дадох парите на вятъра за двойно по скъпо пиле newsm78
Най-вероятно - да. Като си спомня, какви бяха на баба ми пилетата, часове им трябваха, да се сварят. Друг е въпросът, ако си ги купила замразени. Тогава ги обработват с "нещо", да станат по-крехки и да тежат повече.

Подкрепям това мнение. Домашните птици се сварят бавно.

За био- брашното.
Може ли някой да ми каже коя мелница го произвежда това брашно?
Лично аз не съм чула за мелница която да изкупува жито с плевели нито пък за технология която да ги чисти. Преди 20 години когато работех през лятото в лабораторията на една мелница ходехме по три пъти на ден да вземаме проби от брашната и ни гонеха до дупка ако пуснем кола с такова жито.Има и до сега човек който взема проба със сонда и един от критериите е да няма плевели защото дава отражение при разтегливостта на глутена.
Жито което не е пръскано и е расло на поляна без хербициди има страшно много плевели и се изкупува само от фуражните заводи.
В повечето мелници брашната се избелват.
За разлика от преди в днешно време брашната се съхраняват в найлонови чували което ги спарва.В моето семейство още при купуването го местим в шиен памучен чувал за да може да диша и въпреки това не е това което беше-не издържа повече от 3 месеца заради високата влажност.
Най честия набухвател в хляба е акорбинова киселина.

Домашно избърканото масло в което има сол също издържа дълго и не е задължително да бъде наситено жълто особенно когато кравата не е яла царевица а е пасла трева.

Чистото мляко се познава по каймака който се образува когато започне да изстива,трябва да е дебела ципа и жълта (от маслото)

На екологично чистите цитроси корите не са лъскави.Същото важи и за някой други плодове които имат примамлив вид на пазара.

Чесъна-едрия е мутант.

Ориз-най полезен е дивия ориз които е кафяв на цвят.

Картофи-ние имаме приятели в Родопите и от тях купуваме за близките ни.Не е тайна,че онези големите картофи на пазара са пълни с амониева селитра (с чувала я сипват по вадите) а тези които са био са само за лична консумация защото раждат много малко като количество и нямат пазарен вид-дребни са и след около месец-два започват да се сбръчкват.
Моя съвет е да намерите някой да ви отгледа такива и съответно му предложите прилична цена каквато е в магазина,например.

Сушените плодове и зеленчуци също будят съмнение в мен.Ако не са обработени се изпасват от пасулки. Някога моята баба сушеше сливи и ябълки на керемидите и зимата ги слагаше в два памучни чувала като в първия са плодовете а втория е със сухи листа от орехи за да бягат пеперудките.

Сирене можете и сами да си правите-В топло мляко се слага няколко капки (пише на шишенцето)сиренова мая.Като се "хване" (става гъсто) го режете на кръст и ако видите цвик е готово да го сложите в тензух за да се изцеди.Мъжа ми някога беше сковал една квадратна кутия в която като сложим сиренето хем се изцежда,хем добива форма.Като е готово (времето зависи от количеството мляко) го слагате в саламура от вода (ние ползвахме сняг,може и дестилирана вода) и сол и така отлежава 40 дена.

Киселото мляко също може да се приготвя при домашни условия.Много хора го правят.

Сапун-събирате мазнини цяла зима в някой ненужен съд и пролетта ги "превръщате" в домашен сапун.Може да се добавят и аромати.


Аз съм човек който е израснал основно с био и на по късен етап като нямам възможност да си осигуря всичко това ми се отрази зле.Запека е първия ми проблем които трае вече 15 години и нищо не помага.

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 23:16 от HappyPolly

# 149
  • Мнения: 599
... купих си 100 кг. биоръж, мелница за зърно и си меля сама брашно, а после си меся сама хляб. Цената на 1кг. биоръж (в просец на сертификация) беше 50

П.П. Забравих да напиша, че си купих от Хит и био прясно мляко на цена 2,99 за 1 литър. Вярно, че в Биомага има доста повече неща, но явно са и на по-солени цени.

Много ме заинтригува тази мелница - какво представлява, колко е голяма, лесно ли с мели, много ли време отнема  Crazy За хляба - досега все гледах да купувам био, но не винаги имам достъп до него, така че и аз реших да меся!

Мляко за 3 лв. е наистина супер, ние така или иначе ползваме повече кисело, но Хит явно си остава добро място за пазаруване.
Пробвала съм почти всички зеленчуци от там; вчера едно зеле сготвих - ужасно твърдо беше, но пък много вкусно после. Бананите ми харесват, на пресни съм попадала, но доматите Гемел - никак, много са твърди и безвкусни...

Общи условия

Активация на акаунт