ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ

  • 42 749
  • 269
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 898
Ще следя темата.

# 61
  • София
  • Мнения: 5 347
Копирам поста си от темата Здравословно хранене на децата от 3 до 7г. Извинете ме, знам че повечето четете и в нея...Но да ви успокоя, вече никой не може да каже, че сме секта- та ние сме болни хора...



http://www.tialoto.bg/article.php?id=1845

"Орторексията се определя като патологичен стремеж да се ядат следните типове храна: натурални, растителни, без консерванти, без мазнини, без червени меса. Начина на приготвяне - нарязването по специален начин или употребата само на дървени или керамични съдове, също може да бъде един от симптомите на орторексията.

Орторексиците са способни да обиколят целия град, за да намерят точно определена храна или да не ядат, ако не са сигурни, че това, което им се предлага, отговаря на разбиранията им за здравословна храна. Те не се притесняват да плащат по-висока цена за храни, които са с “гарантиран” произход."

Ха-ха-ха! Много точна "диагноза"! Кой ли е спонсорирал този научен труд?"
 

# 62
  • София
  • Мнения: 1 729
Бихте ли пуснали рецепти за пълнозърнест хляб, които използвате за машината за хляб,имам Мулинекс, опитах с тези от уреда, но не се получава.Ползам май, има ли друг начин?

Последна редакция: сб, 19 юли 2008, 17:24 от Енита

# 63
  • Мнения: 2 176
Не ползвам машина, но може би пропорциите са важните в случая. Опиши какъв е проблема, за да се прецени каква е причината да не става.

Аз лично меся на ръка, като дете съм гледала баба ми как го прави и се оказа, че не е никак сложно. Освен пълнозърнесто брашно слагам и трици допълнително. А може да се комбинират различни видове брашна и трици - ръжени и пшенични. След като замеся меко тесто от брашно, мая и вода, добавям една купа ядки - овесени, ръжени, пшенични, които съм накиснала предварително с  малко вряла вода(докато набъбнат и я поемат). Добавям също сурови семена - тиквени и слънчогледови семки, сусам, абе каквото имам в момента. С добавките продължавам да меся върху набрашнена повърхност, докато тестото спре да лепне и стане средно твърдо. Оставям да втаса, после накъсвам на питки и ги нареждам долепени в тавата.
Става страшно вкусно. Но пропорции няма как да ти кажа, всичко ми е на око.  Mr. Green

# 64
  • Мнения: 471
А не сте ли се замисляли, че сухата мая която се използва във фурната за хляб също не е полезна /Получавала се ферментация в червата от нея/.  Най-добре е хляба да се прави със сода.

# 65
  • Мнения: 4 451
Tемата е прекрасна!  bouquet
И аз искам да си взема хлебопекарна машина.

# 66
  • Мнения: 5 714
А не сте ли се замисляли, че сухата мая която се използва във фурната за хляб също не е полезна /Получавала се ферментация в червата от нея/.  Най-добре е хляба да се прави със сода.
Да, така е. Коментирали сме го това. Също така е добре да се прави с квас.

# 67
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Да, така е. Коментирали сме го това. Също така е добре да се прави с квас.

какво е квас?
кисела закваска ли?
ако е това - то си е пак мая, просто ти си си я отгледал.

защо сухата мая води до ферментация в червата?

аз правя от известно време хляб със закваска и качествата му се различават от хляба само с мая. (този, който сега правя е със закваска и с мая).
та сега хлябът ми става с равномерни мехурчета, еластичен и не прави никакви трохи.

# 68
  • Мнения: 471
Не само сухата, а и прясната мая са вредни, тъй като нарушават микрофлората на червата. Дрожденият състав на маята в миналото няма нищо общо с днешните изкуствени набухватели, които правят хляба да изглежда въздушен. Хлябът трябва да престои и да изсъхне, защото така се обезвреждат негативните ефекти на маята.
В хлебопекарната може ли да се прави хляб с квас вместо с мая?

# 69
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Не само сухата, а и прясната мая са вредни, тъй като нарушават микрофлората на червата.

линк с изследвания?
по тази логика и бирата, сиренето и виното трябва да спра.
и те са с мая Sunglasses

Цитат
Дрожденият състав на маята в миналото няма нищо общо с днешните изкуствени набухватели, които правят хляба да изглежда въздушен. Хлябът трябва да престои и да изсъхне, защото така се обезвреждат негативните ефекти на маята

каква е била маята в миналото и каква е сега?
бактериите са все едни и същи. newsm78
хлябът, който се продава не ме интересува,
защото не купувам хляб, правя си го... Wink

Цитат
В хлебопекарната може ли да се прави хляб с квас вместо с мая?

какво е квас newsm78
пак никой не ми отговаря.

аз ползвам хлебопекарна, но не винаги печа в нея хляба.
понякога го печа във фурната Peace
хлябът го правя понякога със закваска , понякога само с мая.
хляб с бакпулвер не ям Naughty

# 70
  • Мнения: 1 059
Не знам как се оправяте с желанието на децата ви да ядат боклуци.Дъщеря ми е на 2 г.и вече знае за желираните бонбоните (от децата на приятелки) и непрекъснато ги иска в магазина,нали обикновено са подредени до касата.Засега я залъгвам с малко стафиди,сложени в шарено пликче.Друг проблем са ми "детските"сокчета със сламка или в шарена бутилка с биберон-много я привличат и постоянно мъкна с мен домашен нектар от варени плодове.За солетки нямам алтернатива-черпят я на площадката и тя си умира от кеф.Аз пък ги черпя с бисквитка(Petit beurre на Пападопулос или Житен дар)или плодче(сини сливи,грозде,смокини,ябълки).
Колкото до плодовете-гледам да са сезонни,но банани и портокали купувам редовно.
За нас купувам хляб Бонус,но за нея взимам питка,струва ми се,че май е малка за нашия хляб.Киселото мляко си го подквасвам аз,но се е случвало и да купувам едно прясно мляко в найлонова каничка,което има само 3 дни срок на годност,а не 6 мес.като онова в кутиите.Просо и елда не успяхме да проядем,купувам от диетичния  магазин само пшен.зародиш и сусам.
Въобще не знам как ще се оправяме след време като научи всички онези снаксове,кроасанчета,кексчета и пр.,които са основна храна на повечето по-големи дечица.

# 71
  • Мнения: 5 714
Да, така е. Коментирали сме го това. Също така е добре да се прави с квас.

какво е квас?
Ето тук съм чела за това, но не значи, че го практикувам:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243783.140
Става дума за старо тесто.

И още:
http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/

# 72
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ами дали се ползва квас или мая - май няма много разлика, освен, че като си направя квас аз си произвеждам бактериите. Laughing

по същество е едно и също  Peace
просто не ползвам промишлен продукт...

аз си правя хляба с квас.
в основното тесто слагам мая.
преди бухах всичко в машината,
а сега си правя квас и има разлика в качеството на хляба.
отделно тук продават квас на прах или течен...


за ферментацията в червата никой не даде линк newsm78
още не съм убедена защо не трябва да ползвам мая  newsm78

# 73
  • Мнения: 2 761
В горния линк са го написали-в кваса има и лактобацилни бактерии,които  подтискат действието на гъби4ките.В маята има само гъби4ки,които не са най-доброто за 4ервата.Освен това маята пре4и на усвояването на калция и магнезия от храната.


Цитат
по тази логика и бирата, сиренето и виното трябва да спра.

Сиренето е добре да се преси4а с киселина-лимон или лимонтузу,а не с мая.Само 4е тогава има малко по-разли4ен вкус.Всъ6тност мисля,4е проблема с купе6кото сирене е,когато го пуснат на пазара без да е узряло-както правят в БГ-познава се по това,4е се рони.

За технологията на виното и бирата не знам.Навремето оба4е,както и при дома6ното вино сега, гроздето  ферментира само(има достатъ4но захари) ,или като са му добавяли мед(сега захар).

Дома6ния оцет съ6то си ферментира сам.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2008, 10:48 от Omega

# 74
  • Мнения: 2 176

Дома6ния оцет съ6то си ферментира сам.


Какво значи сам? Има си процес на ферментация, нищо че процеса е естествен.

Колкото до дрождите в маята - къде четохте че се усвояват лошо от организма?

Цитат
Дрождите, отговорни за ферментацията при виното, но също така и при бирата и хляба, носят латинското име Saccharomyces cervisiae. Заедно с тях в процеса участват и много други бактерии, известни като диви дрожди - те се срещат както на лозето, така и в избата, могат да се разпространяват чрез вятъра и насекомите. При беритбата дейността им се потиска чрез обработка на набраното грозде със серен двуокис. Прави се за да се избегне преждевременна ферментация, която би довела до окисление на материала.

Някои винари смятат, че дивите дрожди спомагат за по-комплексния и индивидуален вкус на виното им, други предпочитат да работят само с чисти щамове дрожди от лабораторията.

Бутилирането
http://www.vinoto.com/display.php?page=procesi



Общи условия

Активация на акаунт