Отговори
# 1 125
Плодова фея ,ако се изискват само 1-2 години ,то какъв е смисълът въобще да се изисква такова нещо ,трябва да е поне от най малко 5 години адресната регистрация. Иначе пак всички са в кюпът и пак места "нет".
Това каза Минчева, не знам, това е все пак някакъв компромис
 parvinomer , така е, обсъждахме това за 3те деца до каква възраст да са, според мен лично не трябва да се приемат директно децата на многодетните майки, но пък възрастта трябва да е 18 г.
Не знам какво ще се реши за тази възраст, затова и куки е сложила ? за възрастта,но 10 г. ми е странно и изкуствено

# 1 126
  • София
Феичке, ако не ми мине котка път, ще се радвам да те заместа в работната среща на 10-ти!

# 1 127
Плодова фея ,ако се изискват само 1-2 години ,то какъв е смисълът въобще да се изисква такова нещо ,трябва да е поне от най малко 5 години адресната регистрация. Иначе пак всички са в кюпът и пак места "нет".
PeaceПо тази логика "само 1-2 години"родителите родени в София отново "духаме супата". ThinkingИ еднакви точки ли за местожителство ще ни дават?

# 1 128
                    Извън темата сме , но се извинявам и отговарям.Реагирам остро не само на шефа на съседното ОДЗ , а на ВСИЧКИ хора работещи в системата,които се опитват да мрънкат и създават интриги ,просто защото не си познават работата или ако я познават не си я вършат.Писнало ми е да се говори пред теб едно,а да се върши друго. Sick Аз дето нямам нищо общо с прословутото ОДЗ знам подробностите,а какво остава за директора му?Сами си правете изводите.
                    Пенелопа,групите ще намалеят за 2009,а и за 2008 ТРЯБВА да са приети 22 + 10 % - 24-25 деца.Това става поради корекции в Наредбата , а не защото ще строят или няма да строят прословутото ОДЗ.Съгласи се ,че и ти да работиш вътре ще е по-добре да се гледат 25 деца вместо 35.След като има нова наредба да си правят разчетите и да си приемат точната бройка.Ако някой е приел 70 деца в яслата , а има една или две първи групи да си мисли какво да прави , а не да струпва по 35 деца в група.

# 1 129
Само не разбрах 93 ОДЗ ще се събаря ли, търговско-жилищна сграда ли ще строи? И защо имаше прием след като тепърва ще се строи?

Опасност има да намалеят бройките за групите.Но аз даже съм оптимист, че няма да се случи.Щото и моето е ясленче и разчитам на градинската група.Строеж на нова сграда ще има.Къщите на градината са стари, но условията вътре не са трагични.Яслената сграда е по-плачевна.Опасност има по-скоро от начина по който ще се случи новото застояване и как.

В двора има и частна детска градина, заемаща част от помещенията на ОДЗ-то. Договорът им е чак до 2012 г.

# 1 130

В двора има и частна детска градина, заемаща част от помещенията на ОДЗ-то. Договорът им е чак до 2012 г.

Ако става въпрос за ЧДГ "Пламъче" къщата е реституирана и е отдадена под наем на ЧДГ. Имаше спор ,но мисля,че е в полза на собствениците. Дано не е така и да я върнат на ОДЗ-то.Та дори и 2012 год.  Peace

# 1 131
в анкетата лиспват два много важни избора за привилегии:
- праправнуци на АБПФК (за родените след 89 - Активни Борци Против Фашизма и Капитализма)
- деца от ромски произход
 Heart Eyes

# 1 132
  • в моя свят на мир и любов
в анкетата лиспват два много важни избора за привилегии:
- праправнуци на АБПФК (за родените след 89 - Активни Борци Против Фашизма и Капитализма)
- деца от ромски произход
 Heart Eyes
Подкрепям  Laughing

# 1 133
Понеже се предложи обсъждане на точките по анкета, ще си позволя да се изкажа за всяка една от тях:

1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години - тъй като бях яростна противничка на този критерий, ще кажа само, че е единственият, който ми носи някакви точки Grinning

2. Райониране    - Не получавам точки - От 10 години не съм си сменяла района, но за мой огромен късмет успяхме да се сдобием с къща в околностите на София. Не смятам тепърва да си променям адресната регистрация, както и всички свързани с това документи. За някои става въпрос само за смяна на лична карта, но аз трябва да си правя нови пълномощни, да уведомявам банки, НОИ и т.н. институции. За съжаление не всичко е розово - дори и в околностите на София няма места в ДГ, а на всичкото отгоре няма и частни ДГ.

3. Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? %    - Ако прескочим сълзливите истории и погледнем фактите, ще видим, че всъщност една голяма част от удостоверенията за инвалидност на родителите са фалшиви. Всъщност като се замисля от всеки 10 човека с група инвалидност, едва 2 са наистина нуждаещи се като инвалиди.

За децата-инвалиди въпросът стои по друг начин - струва ми се направо нечовешко някой да излъже за да изкара детето си инвалид и затова може да бъде реален критерий.

4. Брат/сестра в съответното ДЗ    -  смятам, че трябва да се взема под внимание. Ние с двете деца сме му мислили на времето, сега е ред на другите да му мислят.  Rolling Eyes

5. Близнаци     -  критерият не е точно формулиран.
Какво точно за близнаците - да имат точки за предимство, или ако е приет единият, да влиза автоматично и другият.

Според мен близнаците трябва да влизат автоматично, като за вторият близнак да се отпуска допълнително място извън регламентираната бройка. Всъщност по този въпрос трябва да се изкаже близнашка майка, тъй като ние не можем да даваме оценка на тяхното положение.

6. Семейства с 3 или повече деца до ? години    - Тези семейства не са толкова много, не виждам защо да не ги подкрепим.

7. Работещи родители    - направо не зная какво да кажа.

Горките майки, които са си правили сметката да си гледат децата до 2 години и да с върнат на работа. Сега ще бъдат лишени или от възможността да си гледат децата, или от място в детската градина.

8. Деца/внуци на служители в системата на народната просвета    - забравихте и правнуците Laughing

9. Деца сираци и полусираци    

10. Деца в приемни семейства    -  приемните семейство и децата в тях се нуждая от изключително голяма подкрепа. Мисля, че  държавата трябва да им осигури прием, дори и той да е извън утвърдената бройка. Ако се наложи приемно семейство да върне дете, защото не може да му осигури място в ДГ, ще бъде с ужасни последици, както за психиката на детето, така и за родителите.

11. Редовни студенти    -  Не разбирам логиката на този критерий, но с удоволствие ще се възползвам от него - поне ще има някаква полза от второто висше на таткото.

12. Децата, които посещават самостоятелни ясли да имат предимство при прием в ЦДГта    -  предполагам, че няма да имате нищо против от същото предимство да се възползват децата от частните детски ясли - били са на същият режим все пак.

13. Социален критерий    -  също неясна формулировка. Под социален критерий се разбира какво: доходи на член от семейството; работещ/безработен родител; деца в семейства с алкохолик/наркоманка/умираща баба.

14. Породени деца    -  поне да се даде времево измерение на определението породени.

15.децата с баща неизвестен
   - същото като полусирак - дете с един родител.

# 1 134
Цитат
Ако прескочим сълзливите истории и погледнем фактите, ще видим, че всъщност една голяма част от удостоверенията за инвалидност на родителите са фалшиви. Всъщност като се замисля от всеки 10 човека с група инвалидност, едва 2 са наистина нуждаещи се като инвалиди.

luda , може ли и ние да ги видим тези факти ? Имаш статистика , база данни , нещо , което може да ни убеди в написаното от теб ?

# 1 135
Цитат
Ако прескочим сълзливите истории и погледнем фактите, ще видим, че всъщност една голяма част от удостоверенията за инвалидност на родителите са фалшиви. Всъщност като се замисля от всеки 10 човека с група инвалидност, едва 2 са наистина нуждаещи се като инвалиди.

luda , може ли и ние да ги видим тези факти ? Имаш статистика , база данни , нещо , което може да ни убеди в написаното от теб ?
Да, познавам много хора, които си изкарват документ, че са инвалиди, без наистина да са такива. Мога спокойно да цитирам имена ако държиш.

Не съм против хората, които наистина се нуждаят от допълнително помощ и подкрепа, но зная че документът за инвалидност няма да удостовери това.

Статистиката не е публикувана на официалният сайт на МЗ.

# 1 136
  • гр.София
 Ето още веднъж статистиката на предимствата,дадена по-назад от Кабо Алма.

И близнаците, и многодетните поотделно могат да напълнят едно цяло ОДЗ.

Общ брой записани деца - 6609

Брой записани деца с предимства (по данни на "Сирма")
- брат/сестра - 930
- близнаци - 239
- от многодетни семейства - 177
- на родители с увреждания - 33

Брой некласирани деца с предимства (най-вече заради липса на места при текущ прием)
- брат/сестра - 128
- близнаци - 44
- от многодетни семейства - 37
- на родители с увреждания - 7

Моля феята и куки да ме коригират, ако има грешно записани данни.

Макар,че ми е чужда и логиката-Ако са 10-20 деца-нека са с предимство. Но ако са 1000-да им го резнем.

# 1 137
Цитат

Да, познавам много хора, които си изкарват документ, че са инвалиди, без наистина да са такива. Мога спокойно да цитирам имена ако държиш.

Не съм против хората, които наистина се нуждаят от допълнително помощ и подкрепа, но зная че документът за инвалидност няма да удостовери това.

Статистиката не е публикувана на официалният сайт на МЗ.

Да цитираш имена тук няма смисъл , но можеш да го направиш там , където ще предизвикаш проверка . Peace
Според теб , кой документ ще установи нуждата от допълнително помощ и подкрепа .
Аз познавам такива , които наистина са инвалиди и такива , които се опитаха да си извадят фалшиви/платени ТЕЛК решения , но не успяха .
 Добре , че не зависи от нас този сложен въпрос .

# 1 138
А аз познавам майка на 3 деца, която се отказа от телк за да може да работи
жената има астма, кръвно и е с отстранени гениталии и част от червата поради онкологично заболяване
не познавам някой с фалшив телк , но може би съм много наивна  newsm78

# 1 139
Предполагам знаете, че в една държава има основен закон, с който трябва да се съобразяват всички (Конституция). Айде поне сега като си кометирате привилегии, не вкарвайте такива, че и следващото класиране да е незаконно.

"Раздел II: Относно социалните признаци за недопускане ограничения на правата или привилегии

За да гарантира прогласения принцип за равенство на всички граждани пред закона, чл. 6, ал. 2 посочва определени социални признаци, които не могат да бъдат основание за неравно третиране. Това са раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. С това Конституцията е обявила изрично забрани по отношение на посочените социални признаци. Те са правно недопустими като основания за ограничение на правата или за създаване на привилегии."

"В определени обаче случаи привилегиите, които Конституцията допуска, са обществено необходими и социално оправдани. Те се създават за преодоляване на съществуващо неравенство с цел да се стигне до желаното постулирано равенство. Такава е например предвидената в чл. 47, ал. 4 и чл. 51, ал. 3 особена закрила на държавата и обществото за децата, останали без грижата на близките си, за старите хора, които нямат близки и не могат да се издържат от своето имущество, както и за лицата с физически и психически увреждания. Привилегиите, които се предоставят на тези граждани, са компенсаторни блага с оглед неизгодното социално положение, в което са изпаднали."

Има още за цитиране, ама по-добре гласуващите разни простотии първо сами да се запознаят със законите, които са с по-голям приоритет от гласуваните глупости.

Държавата може да компенсира някои хора, но не за сметка на останалите. В случая с разни предимства и привилегии се нарушават правата на тези без такива. Сегашното класиране следва да бъде отменено, ама погрижете се бъдещото такова да не е със същата съдба.

Общи условия

Активация на акаунт