Отговори
# 1 425
  • София

По т.2 -представяте ли си,че това са не само учителите, ами всички възможни чиновници в с-мата ooooh!

Е, стига бе, наистина ли абсолютно всички???? И чиновниците от министерството и .... кой още?  newsm78 Че то тогава има ли смисъл за останалите като нас???

# 1 426
  • София
sweetkids_ mama, по повод на твоята първа точка си мисля,че на мен ще ми е по-изгодно да кандидатствам за квотата на тези без критерии, отколкото да разчитам на едно голо местожителство-само оттам ще получа точки.

Интересно ми в квотата без критерии на какъв принцип ще се класират кандидатурите? Пак ли ще има състезание "бързи, смели, сръчни"?

# 1 427
sweetkids_ mama, по повод на твоята първа точка си мисля,че на мен ще ми е по-изгодно да кандидатствам за квотата на тези без критерии, отколкото да разчитам на едно голо местожителство-само оттам ще получа точки.

Интересно ми в квотата без критерии на какъв принцип ще се класират кандидатурите? Пак ли ще има състезание "бързи, смели, сръчни"?

Ми сигурно трябва и за квотата без критерии да измислим критерии. Майтапа настрани - настроенията са ясни. Дано и от общината четат темата. В интерес на истината мисля че я четат, но не си признават.

По т.2 -представяте ли си,че това са не само учителите, ами всички възможни чиновници в с-мата ooooh!

Е, стига бе, наистина ли абсолютно всички???? И чиновниците от министерството и .... кой още?  newsm78 Че то тогава има ли смисъл за останалите като нас???

Абсолютно всички, но в интерес на истината с уговорка спорните критерии да са с по-малко точки. Надявам се на следващата среща това да се спази.
А на мен ми е много мъчно за Работещите родители. Поне да беше останало, дори и с по-малко точки. Като си помисля колко мами може да си загубят работата и ми става криво.

Последна редакция: пт, 11 юли 2008, 22:41 от Ели (Hrisa)

# 1 428
Аз да си призная честно прочетох няколко пъти поста на Ели и Куки и не ми стана ясно, какво ще рече с критерий без критерий  newsm78 Embarassed нещо много се обърках.
Но мен най-много ме притеснява факта, че ще има специални случаи, които ще се решават от директорите (или от някой друг) и това довежда до спекулации и т.н. всички знаем до какво може да доведе тази липса на места.  baby_neutral

Последна редакция: сб, 12 юли 2008, 13:51 от ninyo

# 1 429
  • София
Аз да си призная честно прочетох няколко пъти поста на Ели и Куки и не ми стана ясно, какво ще рече с критерий без критерий  newsm78 Embarassed нещо много се обърках.

Това ще рече, че точковата система (набиране на определен брой точки по определени критерии), която бе предложена да замени тази, която бе използвана при първото Интернет кандидатстване (т.нар. виртуална опашка  Simple Smile), няма да се приложи за всички свободни места в градината. Една част от бройките ще се заемат според точковата система, а другата част ще се заема по неизвестна засега система- най-вероятно миналогодишната, т.е. пак ще има състезание "бързи пръсти".

Според мен, това се прави, защото много от родителите смятат, че ще бъдат ощетени при точковата система, и общината иска да се презастрахова срещу общественото мнение.

Цитат
Но мен най-много ме притеснява факта, че ще има специални случаи, които ще се решават от директорите (или от някой друг) и това довежда до спекулации и т.н. всички знаем до какво може да доведе тази липса на места.  baby_neutral

Тези специални случаи касаят деца в тежко социално положение.  Peace Опити за злоупотреба може да има, и все пак ще са неизмеримо по-малко от преди (когато директорките решаваха изцяло кои от подадените молби да удовлетворят).

# 1 430
Здравейте милички, завърнах се и веднага хвърлих едно око в темата
Не мога да отрека, че и аз съм разочарована от новините, но пък не съм изненадана
Идеята за квота беше наша идея, но по друг начин: да се приемат деца с предимство, извън бройката и преди кандидатсването, и това да е определена квота от местата, за инвалиди/сираци евентуално
останалите- по критериите
а не- част по тези критерии, които явно за тях са предимства, част- не???
според вас нали има разлика между критерии и предимства, или аз не съм вече в час?!

за директорките- не ми се  пише  Sick
иначе аз не съм член на никоя организация и засега не смятам да ставам
но пък имам мнение и никой не ме е спрял да ходя на срещите, макар че те все повече заприличват на един фарс
подкрепям, че трябва да има повече родители и да сме по- единни!всъщност мисля че трябва да има и повече общинари и по- малко директорки, например балева като председател на сдружението им е достатъчна, защо ходят толкова много от тях?! досега минчева да е казала 5 приказки на кръст по същество, думата все я имат директорките....
а по въпроса за мотивацията на персонала- те поставиха въпроса на нас?!?!? ами ние казахме че подкрепяме техните действия и решения ,  но не можем да предложим решение в крайна сметка!обърнахме пак на старата плоча- не си водете децата лятото, зимата, рано и да не стоят до късно и най- добре изобщо не ни притеснявайте с вашите деца, защото ни плащат малко и не ни е работата да ви ги гледаме....това, че искаме повече градини, го контрират с проблема с персонала, и ни призовават да спонсорирАме градината с парички за повишаване заплатите на персонала
вместо да притиснат минчева и фандъкова, с наша подкрепа, те притиснаха нас?!това какво ви говори- на мен ми говори че някои решения се взимат преди срещите, и после се разиграва фарс;за сметка на това после казват, че е обсъдено с родителите и че родителите са съгласни с техните решения...
на семинара зимата в боровец са обсъждани тези критерии, явно още тогава им е била ясна картинката...и сега ще въртят и сучат, за да си ги нагласят нещата...

ох, не знам защо написах такива неща, но малко се ядосах  Embarassed
трябва да се организираме и да въразим срещу критерия за работещите в системата на просветата! мисля, че за това сме единодушни!
имам и някои въпроси, но ще си ги поизбистря в главата до утре

предлагам от тук нататък да коментираме критериите, които ще се обсъждат на следващата среща, по- късн ще сложа нова анкета

# 1 431
  • гр.София
 Пл. фея, не се ядосвай Hug
 Ако те наистина пуснат работещите в сферата на образованието преди нас,простосмъртните,наистина ще се запълнят всички места. Точки по даден критерий за мен е равносилно на предимство. И ако тази година все пак доста без предимства,родители на по 1 дете, упяха да влязат,догодина това ще е абсурдно.
 От друга страна ще има страшно недоволство от тези,които хем покриват няколко критерия,хем са останали извън квотата. И ще са си прави. ( "Защо техните близнаци са приети, а моите-не"?)

Може ли да се помисли и върху предложението на KatiABV , в сайта да се публикува анкета и да се гласуват критериите. Макар че  ще гласуват и  хора неживеещи в София, а и има ли изобщо интерес към проблема с градините,понеже,откакто пуснаха линк към нашите теми в Сайта-тук да са се появили 4-5 нови  родители. Явно хората не се вълнуват чак толкоз,че и не влизат в сайта.

Последна редакция: нд, 13 юли 2008, 13:59 от blanc

# 1 432
И аз съм на мнение, че трябва да се направи нещо по въпроса с детските градини, а не само да си пишем ние тука критерии и да се заблуждаваме, че някой ни чува. Трябва да се предприемат действия докато не е късно. А това за децата на работещите в системата не ми се говори просто?!?!??!?!?

# 1 433
Едно не мога да разбера , юрист от общината не присъства ли на тези срещи  ooooh!
Директорките решили :

Цитат
За служителите на нар. просвета важи за целия персонал на ДЗ, за служителите на общината, училищата и МО, като някои директорки казаха, че и до сега са ги приемали с предимство, сега ще е регламентирано и ще носи определени точки

Значи е ОК , но щом родители искат критерии "работещи родителите"  е незаконно/дискриминационно  ooooh!
Какво са повече тези служители на МО от лекарите - примерно.
Не съм против децата на персонала на градините да влиза с предимство , ама за другите  Stop, айде нема нужда.

Е....ти пародията .
В общината май имат 25 човека в правния отдел , но за кво ли да си правят труд да обяснят кое е законно и кое не , като ще си изфабрикуват някой хвърчащ лист и готово .Сигурни са , че майките пасат трева и никой няма да повдигне въпроса , колко е законно всичко. Пфуу.

Поканили майка юрист , дали и платиха за правната консултация или минаха метър .

# 1 434
на срещите ходи минчева, някой от експертите в отдела и директорките
останалото сме хора извън системата- понякога омбудсмана, брис цветков, родителите
няма юрист или някакъв др представител на общината
мисля че е редно
1. на сайта да се качи статистиката най- после, ако ли не- аз ще сканирам лстовете, но колко ли хора ще ги видят тук...
2. на срещите да има повече общинари и по- малко директорки
3. да се подготвим и изрично да оспорим тази точка заработещите в системата, като и в протокола изрично да пише, че родителите сме против
4. ако мине и при следващата среща номера им, да се подготви с някакви по- сериозни протестни действия, насочени към СОС...

# 1 435
 Анкета 
Въпрос: Гласувайте за критериите за прием( ако изберете критерий, значи гласувате за него). тези критерии ще се дискутират на 10 юли в Дирекция Образование с директорки и Минчева и ще се предложат за гласуване на СОС. От 1 до 12 са предложените от Минчева критери 1. Постоянна адресна регистрация в София за ? години   114 (10.1%)
2. Райониране  93 (8.2%)
3. Родител или друг член на семейството (брат/сестра) инвалид над ? %   100 (8.9%)
4. Брат/сестра в съответното ДЗ   110 (9.7%)
5. Близнаци   111 (9.8%)
6. Семейства с 3 или повече деца до ? години   103 (9.1%)
7. Работещи родители   95 (8.4%)
8. Деца/внуци на служители в системата на народната просвета  22 (1.9%)
9. Деца сираци и полусираци  109 (9.7%)
10. Деца в приемни семейства   47 (4.2%)
11. Редовни студенти   36 (3.2%)
12. Децата, които посещават самостоятелни ясли да имат предимство при прием в ЦДГта  63 (5.6%)
13. Социален критерий  25 (2.2%)
14. Породени деца  61 (5.4%)
15.децата с баща неизвестен  40 (3.5%)
 Поднови Гласуване
Редактирай Анкетата 
Общ брой гласове: 177

# 1 436
  • София
на срещите ходи минчева, някой от експертите в отдела и директорките
останалото сме хора извън системата- понякога омбудсмана, брис цветков, родителите
няма юрист или някакъв др представител на общината
мисля че е редно
1. на сайта да се качи статистиката най- после, ако ли не- аз ще сканирам лстовете, но колко ли хора ще ги видят тук...
2. на срещите да има повече общинари и по- малко директорки
3. да се подготвим и изрично да оспорим тази точка заработещите в системата, като и в протокола изрично да пише, че родителите сме против
4. ако мине и при следващата среща номера им, да се подготви с някакви по- сериозни протестни действия, насочени към СОС...

Инетересно ми е какво е мнението на омбудсмана в случая?

По предложенията ти:

1. Крайно време е наистина за статистиката, нали уж бяха обещали (май преди месец някъде). Ще съм ти благодарна ако ги сканираш и пуснеш и в двете теми.

2. Това не знам как ще стане, явно директорките са се мобилизирали в това отношение.

3. Това е много добра идея, но не е ли по-доре ако излезе от името на някое от сдруженията, защото иначе е един вид група от родители са против.

4. Съгласна съм. Не помня петиция имаше ли?

# 1 437
ами сдруженията представляват своите членове, аз като не съм им член не очаквам да ми защитават мнението
като родител обаче съм  Shocked от тази точка
един вид- смъкваме % инвалидност и вдигаме годините за многодетните, ама пък го менкаме за тази точка  ooooh!
директорките не само че са единни, ами и някак си са в съюз с общината
нападат ни за мотивацията и заплатите на персонала, все едно от нас зависи
общината има право да им отпусне повече пари, ама си траят по въпроса, а директорките много удобно го насочиха към нас
не смятам, че е проблем да се обединим около някакв становище, а евентуално сдруженията да го подкрепят

# 1 438
ПУСНАХ НОВА АНКЕТА, МОЛЯ ДА ГЛАСУВАТЕ! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

# 1 439
  • гр.София
 Тамън 2 петиции имаше- едната против Сирма и злополучното кандидатстване,другата с искане всички деца да получат достъп до ДЗ, ако не-да бъдат финансово компенсирани.

един вид- смъкваме % инвалидност и вдигаме годините за многодетните, ама пък го менкаме за тази точка  ooooh!

Искаш да кажеш,че те го отчитат като компромис от тяхна страна?

Между другото,Манел, това,което ми пусна е само за психичните увреждания.
 Действително,там от 70 % нагоре вече се водят тежки увреждания ( а преди тях са леки и средни)
 Така че-хубаво смъкваме на 70%
 Но как стои въпросът с останалите инвалидности?
 Не че този критерий ми вади очите-дори и да има злоупотребили с него-по-добре да го има .

Ако ще е от полза засиленото ни присъствие следващия път-и аз съм на линия!

ПС
Т. 11 точно ли е формулирана? Защото ставаше въпрос този спец. прием да се извършва от комисия, което вече си е съвсем различно.

Последна редакция: нд, 13 юли 2008, 16:33 от blanc

Общи условия

Активация на акаунт