Отговори
# 1 440
Не съм била на срещата, но неостанах с впечатление от прочетеното, че не всички специални случаи ще са с комисия, а само социалните  newsm78
Не съм наясно точно с мотивите, но по принцип над 70 % вече има група инвалидост от ТЕЛК, съответно 3, 2 и 1 група инвалидност, а тя може да е с или без чужда помощ и т н
основното е, че явно сега не вкл само  група, но и 2 и 3 група newsm78
утре мога да разровя за текстове за групата инвалидност

# 1 441
  • София
Специалния прием винаги го е имало и винаги ще го има, но това не е критерии и не би трябвало да е в анкетата според мен. Като критерии беше коментиран социалния такъв, който да бъде решаван от директорката + комисия от 3-ма члена и записан като специален прием, тоест над бройката. Тоест специален прием е същото както тук коментираната "директорка квота" или официалното наименование "специални случай"

# 1 442
Да, специален прием винаги е имало, но смятам че не трябва да е над бройката и че е критерий в крайна сметка
Нека да има квота за специален прием, или при специален прием да се намалява общия брой места! Напълно подкрепям Дидиа и всеки учител, който отказва да работи с деца над нормата!Нека освен количеството, да гледаме и качеството на грижата
Това,че моето дете не е прието, не значи че смятам разрастването на групите по различни начини за нормално!Напротив, с риска да платя цената синът ми никога да не влезе в ДГ, смятам, че не трябва да има никакъв прием извън бройката, с изключение на случая с намален брой деца , които присъстват за дълго време, но обвързано с по- строги мерки(например да се плаща пълна такса , независимо от отсъствията, да се пази мястото само след изрично мотивирана молба по здравословни или много сериозни причини, и др подобни)

# 1 443
Интересно ми е, защо се е решило да няма срок за адресната регистрация и да е само на майката?
лично мен в случая ме устройва де Wink

# 1 444
Цитат
Отправни точки за оценка на трайно намалената работоспособност в проценти от ТЕЛК

Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност в проценти

Отправните точки за оценка на намалената работоспособност в проценти не изчерпват всички възможни страдания и техните комбинации. Те имат указателен характер и по тях следва да работят органите на експертизата на работоспособността. Ръководейки се от тях и правейки сравнение със сродни страдания и състояния, те ще могат правилно да определят във всеки отделен случай степента на трайно намалената работоспособност и няма да допуснат голямо различие в оценката при приблизително еднакви увреждания.

При ползването на отправните точки следва да се има предвид следното:
I. Водеща при определяне степента на намалената работоспособност е експертната оценка на функционалния дефицит, обусловен от заболяването.
II. Констатираното заболяване, стадият на неговото развитие и обусловеният функционален дефицит се съобразяват със съответната отправна точка от приложение № 1 към чл. 58, ал. 1.
III. Когато са налице няколко увреждания, за всяко от които в Отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност е посочен отделен процент, но не е посочена такава комбинация от увреждания, общата оценка на трайно намалената работоспособност се определя, като за основа се взема най-високият процент по съответната отправна точка, и ако той не е 100 %, към него се прибавя от 10 до 20 % от сбора на процентите на останалите увреждания. Прибавеният процент е в зависимост от общото състояние на освидетелстваното лице, но не може да бъде по-висок от най-високия процент за останалите увреждания.

Първи пример: лицето има 4 увреждания, за които в отправните точки са посочени следните проценти: 50; 10; 10; 10. В този случай при определяне на общия процент към 50 % не може да се прибави повече от 10 % от сбора на процентите за останалите увреждания.

Втори пример: лицето има 5 увреждания, за които в отправните точки са посочени следните проценти: 40; 30; 20; 15; 10. В този случай към 40 % може да се прибави максимум до 20 % от сбора на процентите за останалите увреждания.

IV. При единични и множествени увреждания на чифтни органи, когато в приложение № 1 към чл. 58, ал. 1 от наредбата не е предвидена съответна комбинация, крайният процент на намалената работоспособност се изчислява по принципа, посочен в т. III, за всеки орган поотделно, след което се изчислява и крайният процент.
V. Крайният процент на намалената работоспособност не може да бъде по-висок от 100. Когато при множествени увреждания едно или две от тях обуславят 100 % намалена работоспособност, останалите се отразяват в експертното решение, но не се вземат предвид при изчисляване на крайния процент.
VI. Увреждания, които не са посочени като отправни точки и не обуславят функционален дефицит или дефицитът е незначителен, не се вземат предвид при определяне процента на намалената работоспособност.
VII. Оценката на намалената работоспособност се определя поотделно за всеки осигурителен риск.
VIII. Когато лицето има увреждания, получени при трудова злополука и при професионална болест, се прави обща оценка, тъй като трудовата злополука и професионалната болест са един и същ осигурителен риск.

Това е след психичните . Реших , че е за останалите болести  Rolling Eyes Затова и писах , че е относително . Честно казано ми е мъгла този ТЕЛК .
Но майка ми има такова решение  за 71 % , формирани са от 3 болести .Не е възрастна , но е абсолютно  неспособна да се грижи за дете .По това съдя , че 90% е много висок %.Болестите й не са от възрастта, напълно възможно е и една млада жена да ги има  Confused
  Ще питам и една позната тя е с МС , колко процента са и дали .

# 1 445
  • София
Феичка, съглсана съм с теб по принцип, но специалния прием е нещо неясно. За него няма прием Септември и толкоз, с него има възможност за гъвкав прием (без значение по кое време на годината е) за някои социални случай. Не дай си боже зимата почине единия родител и другия родител трябва да работи за да преживява и не може да чака да се освободи място и да приемат детето по точки ... или семейтво изведнъж стане социално слабо (не коментирам причините, ясно е, че би могло да стане) и за да работят родителите за да изхранват семейството дедето трябва да посещава ДЗ ... Разбира се, че има ограничения и то разумни (ще се постарая да разбера какви са) за този специален прием, но според мен трябва да си остане над бройката. Да не забравяме, че тук се включват и разделените близнаци, за втория се открива допълнително място при прием на другия

Допълвам: За постоянния адрес - да си призная не ми стана въобще ясно защо е без срок, аз лично попитах и коментирах точно срока, но така и не получих задоволителен отговор  newsm78 по скоро ми се присмяха че питам за срок. А относно това защо адреса е на майката - защото детето се води с адрес на майката докато тя не си го смени. По - горе мисля писахме за това

# 1 446
глаувах точка 1 и 2

# 1 447
Няма да е лошо освен "За" да може да се гласува и "Против" всеки един критерий.  Peace

# 1 448
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ох, не зная вече...  newsm78
Критерии и предимства вече ми се  сливат в едно. И вече мисля, че действително общинари и директори решават всичко предварително, а след това играят театър! Само като помислим колко от директорките са "парашутистки" и кой им е работодател... и става ясно кой дърпа конците! Кой ще скача против шефа си, ако му е угодно и удобно местенцето?! Така че колкото и да са общинарите- ефекта ще е същият, само дето ще е още по-шумно и ще има по-малко въздух за дишане.
А оправданията с персонала не би трябвало да ги адресират към нас. По този начин (и не само) си измиват ръцете с нас. Но ТЕ са институцията, която трябва да натисне министерствата и изобщо политиката в тая държава, за да им се съдейства от по-висшестоящите за справянето с този проблим. Т.е. да настояват за по-високи заплати на персонала ( не само за учителите), и допълнителни схеми за поощряването им. Във връзка с това съм склонна да се съглася с даването на предимство\точки на "персоналски" деца, НО само в рамките на съответното ДЗ, т.е. без училищни, общински и пр. служители!
И наистина е крайно време да се вземем в ръце, а не само да си "чешим" езиците тук!

# 1 449
  • Върху лъчите на Слънцето.
Интересно ми е, защо се е решило да няма срок за адресната регистрация и да е само на майката?

Като че ли този критерии се обезсмисля, щом няма срок newsm78 . Още утре мога да си сменя адреса за където пожелая...
Отново ни хвърлят прах в очите! #Cussing out #2gunfire

# 1 450
  • София
Според мен тази точка с работещите в системата на образованието (тъй де, децата им) противоречи на Конституцията. Няколко пъти я цитирах по - напред, сега ме мързи да извадя отново текста. И, общо взето, наистина смятам, че Конституционният Съд, ако бъде сезиран за подобен регламент, ще се съгласи с мен, не с общината. Не мислете, че щом дадено предложение идва от институция, то непременно е съобразено с Конституцията. Доказателства за това колкото си щете. Вземете един подробен - с допълнените и отменени текстове - КСО - и ще видите отменените от КС "Костовски" промени. А те освен, че са били предложени от Правителство, са били и приети от Парламент. Спомнете си решението относно Сините Зони. А нали уж в Общината има юристи. С други думи казано, хванете си (който ходи по срещите) някой юрист (ако намерите доброжелател, искащ да има дете в общинско ДЗ) "за ушите", за да обясни на Общинарите, че такъв текст, ако бъде приет, ще бъде атакуван в КС, но не само той, ами и целият прием, евентуално направен на базата на подобен грубо дискриминативен критерий. Което пък ще бъде за сметка на всички приети с него деца...

От друга страна, биха могли да поставят условие да приемат деца на заети в системата на образованието над бройката, по усмотрение на възпитателите, при които се кандидатства (понеже никой не може да ги задължи да полагат допълнителен труд...). но мисля, че ще се откажат от този критерий при тези условия директорите...

# 1 451
И аз апелирам за някоя мама (или тате) юрист, който е в течение с дискусията за критериите, да се включи. Аз съм икономист и не върша работа.
Като опитах да направя консултация с юрист за някои неща (примерно адреса) и много се оплетохме. За съжаление за повечето неща няма категоричен отговор, а е въпрос на тълкуване на различни документи, което пък е свързано с много време.

Общината предполагам има достатъчно юристи, но от една среща не можах да разбера дали има тяхно становище по законосъобразността на критериите. Вероятно има. Не е логично да няма. Имам поглед върху работата на няколко институции (не общини) и винаги когато се прави нещо, то задължително се съгласува със съответния правен отдел или дирекция за да няма издънки. Ще питам на следващата среща дали са минали някаква подобна процедура.

# 1 452
  • гр.София
 Все едно лекарите да кажат,че ще лекуват с предимство децата на здравните работници,пък за другите болни-ако остане време и желание...

# 1 453
  • София
blanc, много удачен аргумент.

Ели (Hrisa), специално дадох примери с текстове, успешно оспорвани пред КС. Те също уж са били съгласувани. В никоя Община няма по - голяма концентрация на юристи от Народното Събрание, но пак са били приемани - на 2 четения! - противоконституционни текстове.

# 1 454
Все едно лекарите да кажат,че ще лекуват с предимство децата на здравните работници,пък за другите болни-ако остане време и желание...
Абсолютно
но има и нещо друго, знаете че заплатите в системата са ниски, има остър недостиг на кадри и явно се опитват да дават нефинансови привилегии на работещите в сферата на образованието
мисля че това ще им е основният аргумент, поне аз за друг не се сещам
защото ако си говорим, че и преди така са правили- ами те и децата от ясла приемаха без НИКАКЪВ проблем, ама сега не ги искат, не искат да го регламентират и да направят крачка към сближаване на яслите и ЦДГ тата
ами аз смятам че децата,  посещаващи чиста ясла са дискриминирани спрямо тези в ясла в ОДЗ  Crossing Arms
и в двата случая децата се гледат от сестри, така че разликата е само административна Crossing Arms
ето защо ще аз пък ще изискам децата от яслени групи в ОДЗ да минават през системата, за да се класират за 1 група  Crossing Arms
нелепо, нали, но защо да има двоен стандарт в критериите?! някои, дето си ги е имало и преди, ги махаме, ама други си ги искаме...ами че то и подкупите си ги е имало от край време, да вземем да им ги оставим, и да им нов критерий- наддаване за място, или с други думи спонсорство....

Общи условия

Активация на акаунт