Отговори
# 1 695
Веднъж влязло дете в ДГ, няма как да го изкараш.Ако има критерии, те са за доказване в момента, не след 3 месеца.

# 1 696
Веднъж влязло дете в ДГ, няма как да го изкараш.Ако има критерии, те са за доказване в момента, не след 3 месеца.

Защо да няма как. Ако съм безработен родител, който иска да си запише детето в ДГ с единствената цел да си намери работа бих се съгласила на такъв вариант.

# 1 697
Я не ми се засягай на тона, не съм вложила нищо лошо в поста си  HugПросто си разсъждавам, а от много разсъждения глава боли  Joy
Всъщност се чудя кой въобще го е предложил критерия за брат/сестра предния път и какви са му били аргументите? някой ако знае- куки или друг?

Този критерий е исторически (в буквалния смисъл на думата). Когато попитах майка ми за мнение - дали е справедливо, тя въобще не се замисли за настоящата ситуация в София и отговорът беше "Ми разбира се. Това го имаше и когато ти ходеше на ДГ. " 
Така че е трудно да се махне нещо, което е било валидно повече от 30 години и всички толкова са свикнали с него, че го приемат за някаква даденост и не го оспорват.

Между другото на присъствалите на работната среща съм пуснала по мейл протокола за добавяне и коментари. Чакам си ги. Пропуснала съм молбата на Минчева за случая в Красно село. Ще я включа накрая като направя окончателния протокол.

# 1 698
Но нямат право да ти изпишат детето по друга причина освен неплащане на такса и постъпване в 1 клас. затова. За незапочване на работа нямат право да ти го изпишат. Ако си на зор за градина, започваш работа фиктивно, поне за няколко месеца както правят много бременни.
все още ме притеснява случая с майките на деца, родени в началото на годината. За тях приема септември след навършване на 3 г. е доста след изтичане на майчинството и на практика е много кофти, освен ако не са в ОДЗ, а не винаги е така. Вкл има и луфт между ясла  и градина.

# 1 699
Това за изключването къде го пише да го попрочета. Предполагам че си в час, защото ти прочетох случая в яслата и вероятно си потърсила информация по този повод.

# 1 700
Обръщам се към Столична община. МОЛЯ НЕ ДИСКРИМИНИРАЙТЕ ДЕЧИЦАТА, които поради редица причини са единствено дете в своето семейство! Конституцията дава равни права на всички и повярвайте ми толерирането на едни или други социални групи за сметка на други ще Ви излезе скъпо, след като общината бъде осъдена за дискриминационните си действия посочени по-горе!!! Не поставяйте предимства пред едни за сметка на други!!! Вашите идеи за групиране на децата с „предимства” и такива без, на практика означават, че детските градини ще работят единствено и само за привилегированата група на малките хора с предимства. А другите дечица, които са единствено дете в своето семейство, не са ли част от същото общество и техните родители не плащат ли данъци??? НЕ ДЕЛЕТЕ ДЕЦАТА И НЕ ГИ ПОСТАВЯЙТЕ В НЕРАВНОПРАВНО ПОЛОЖЕНИЕ!!!

# 1 701
  • Germany
Това за работещите родители ми се струва не особено помислено, въпреки че съм от работещите майки. Има доста майки на едно дете, които са студентки или току що завършили и изчакват детето им да влезе в дет. градина за да си намерят работа. Освен това не мисля, че е удачно да се поставят срокове за намиране на работа. Ако аз примерно съм току що завършила право, няма да се хвана на работа като чистачка само и само да работя нещо за да може детето ми да посещава дет. градина. Ако се налага и мога да си го позволя, ще търся 4-5 месеца, но ще работя това за което съм учила, харесва ми и ме удовлетворява финансово. Другия извод до който стигнах от тази тема е, че много бързо трябва да раждам 2ро дете, ако искам 1вото ми да посещава дет. градина... Съжалявам, но за мен основните критерии трябва да бъдат жителството и съответно местоживеенето. Оттам нататък, както няма място за моето 1 дете, така няма да има място и за 2рото на съседката. В този смисъл общината трябва спешно да започне изграждането на достатъчно дет. градини, а не да поставя мен и съседката ми в подобно положение или да очаква решаване на проблема от потърпевшите. В крайна сметка в тази община за назначени съответните специалисти точно за да решават подобни проблеми и всички ние им плащаме заплатите за да си вършат адекватно работата, а не да чакат ние да им я свършим. Така е в нормалните държави и мисля, че е крайно време да стане така и у нас!

# 1 702
В отговор на Госта пак повтарям - и аз имам две деца и събирам точки като семейства с едно дете. По никакъв начин със свои действия или бездействия не смятам че дискриминарам ДЕЧИЦАТА. Много Ви моля, недейте да ни крещите.

И моля да излезем от сферата на лозунгите и да се върнем към сферата на конкретните предложения. Ако имате по-рационално и недискриминационно предложение по какъв начин да се определя приема в ДЗ - нека да се запознаем с него.

# 1 703
Ели, не се обръщам към Вас, а към СТОЛИЧНА община. В подкрепа на Мони и на равнопоставеността между дечицата, считам че критериите следва да бъдат жителството и съответно местоживеенето. От там нататък, ако искат и на състезателен принцип (време на регистрация) да ни класират, но всички дечица трябва да бъдат третирани равноправно. И отново Ели, аз се обръщам към Столична община, а не към Вас.

# 1 704
  • София
Lovi-татко.
Браво на Az.
Всеки от нас дърпа чергата към себе си. А защо не погледнем през очите на нашето дете. То има нужда да се развива в средата на своите връстници. Да си играе с тях, а понякога и да им се сърди. То само за себе си е една вселена. Каква е неговата вина, че е само в семейството си, или че има още братчета и сестричета?
Определено родителите са тези които трябва да се замислят при избора за следващите деца (било то 2 или повече). Дадени са ни глави на раменете да мислим, а не само да се отдаваме на чувствата си.
Както обобщих преди този пост и дадох няколко примера, сега ще добавя и че:
Всички които имат и една точка която да добавят от нашите критерии, автоматично се ползват с предимство и децата им изпреварват обикновенните.  Пример са хората по точки 10, 11, 12.
Трябва да се мисли и да се променят критерийте. Дори ако трябва и изцяло да се премахнат и да се напише нова идея за класирането.
На работната среща говорехме за близнаците, ако единия се класира и влезе в ДЗ, то автоматично и другият да бъде приет. Но с нашите критерии и точките за тях, ние им даваме предимството автоматично да се класират и де бъдат приети. Същото се отнася за породените деца.
Къде тогава е демократичността на кандидатстването?
Ако всяко от тези деца кандидатства само за себе си, без да ползва точки от неговото братче (сестриче), то тогава би било малко по-справедливо, ако бъде прието да поведе със себе си и другото дете.
Все пак ДЗ са услуга която се предлага от общината на всички деца.
И не пренебрегвайте татковците, колкото и да сме малко тук. Ние също си имаме отговорностти по отглеждането на децата (или поне някои от нас).
И както казва Ели за протокола: Аз имам две деца и събирам точки като за семейство с едно дете, защото второто ми е вече на 10 години, както личи и от подписа.

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 12:17 от Lovi

# 1 705
  • София
Ели (Hrisa), извинявай, но аз не се "тръшкам" (най-малкото, защото детето ми ще посещава ясла). Показвам само случай, който считам за неправилен. Явно ситуацията е същата и за семейства с две деца с голяма разлика. И също считам за неправилно. Предполагам, че и аз ще положа услия да остана на работа и да осигурим със съпруга ми определени условия, преди да имаме 2 дете (и предполагам, че и моите деца ще са с голяма разлика). Така, че моля те, да не си държим такъв тон и никой на никого не крещи. Мисля, че имам право в доводите си, госта и той е на същото мнение, както и Лови-татко. Нека да помислим малко и тогава да си реагираме остро. Защото е хубаво да видим слабостите сега, а не пост фактум.

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 14:11 от catty m

# 1 706
  • Germany
В отговор на Госта пак повтарям - и аз имам две деца и събирам точки като семейства с едно дете. По никакъв начин със свои действия или бездействия не смятам че дискриминирам ДЕЧИЦАТА. Много Ви моля, недейте да ни крещите.

И моля да излезем от сферата на лозунгите и да се върнем към сферата на конкретните предложения. Ако имате по-рационално и недискриминационно предложение по какъв начин да се определя приема в ДЗ - нека да се запознаем с него.

Ами аз моето предложение съм го написала - основен критерии жителство и местоживеене. Оттам нататък равни условия за всички деца и натискане на съответните институции за по бързо решаване на проблема с изграждането на нови дет. градини или разширяването на вече съществуващите. Какво е това ровене в личния живот и бит на всяко семейство. Кой, кога и защо е почнал работа и други такива. Всяко дете независимо какви доходи имат родителите му или колко братя и сестри има, би трябвало да може да посещава дет. градина. И ако местата не стигат, не стигат за всички.

# 1 707

Ами аз моето предложение съм го написала - основен критерии жителство и местоживеене. Оттам нататък равни условия за всички деца и натискане на съответните институции за по бързо решаване на проблема с изграждането на нови дет. градини или разширяването на вече съществуващите. Какво е това ровене в личния живот и бит на всяко семейство. Кой, кога и защо е почнал работа и други такива. Всяко дете независимо какви доходи имат родителите му или колко братя и сестри има, би трябвало да може да посещава дет. градина. И ако местата не стигат, не стигат за всички.
Не спорете защото каквито и критерии да приемете отново някой ще се чувства дискриминиран.Като как ви звучи жителство и местоживеене ?! Същото като братчета и сестричета.  Mr. Green Спорите дали децата не са дискриминирани като ползват някакво предимство ,а Мони признава критерии,които са още по-дискриминационни,и още по-лесно можете да осъдите общината.
              Между другото НЕ употребявайте думата ПРЕДИМСТВО защото не е подходяща в случая.Вие изграждате ТОЧКОВА система съобразно определени критерии ,която ВИ КЛАСИРА , а  не давате ПРЕДИМСТВО на никого.По едни критерии едни ще има точки,по друг - други.По този начин се избягва фактора ВРЕМЕ и няма нужда да висите по два-три дни пред ДЗ или пред компа.

# 1 708
Благодаря Lovi-татко и catty_m! Подкрепям Ви, че трябва да се опитаме поне да предотвратим проблема, преди същия вече да стане факт. Столична община следва да подходи изключително внимателно при разработването на условията за кандидатстване - много е близко до нарушаване на конституционните разпоредби и принципите на равнопоставеност на ЕС. А от всичко това в крайна сметка и за наше съжаление страдат основно дечицата.

# 1 709
Catty m - днес не ти е ден. Сърдиш се на всички. Къде го видя моя остър тон. Със сигурност не съм искала да те нападам и се извинявам че така си ме разбрала. Ясно е че нещата трябва да се мислят още, но нека поне да е на някаква практическа база.

Аз моето мнение за близнаците и брат/сестра в ДЗ не съм си променила. Второто си го поддържам от месеци.

За близнаците - казах си мнението на работната среща - да няма точки и ако единият влезе да влезе и другият. Обсъди се. Прие се друго.

За породените - бих подкрепила Куки, която предишния път предложи или се опита да предложи вариант подобен на близнаците, но второто дете да се приема само ако във възрастовата му група има свободно място. Т.е. пак да не се дават точки за това.

За брат/сестра в ДЗ и в други теми съм си писала мнението, но за първи път виждам някаква по-масова подкрепа. За мен при сегашното класиране това беше най-необоснованото предимство. Ако зависи само от мен - няма да фигурира в списъка с критериите.

Общи условия

Активация на акаунт