Отговори
# 1 755
Куки, кажи може ли с нещо да помогна по проучванията ?

# 1 756
  • София
Куки, кажи може ли с нещо да помогна по проучванията ?

За сега не, основно ми трабват всички данни и подробности около строежа и спирането на ДГ, тях мисля Минчева може да ми ги предостави. От там нанатък трябва да сътворим нещо конкретно, но не и без тази информация. А както е казала Ели, можеби е добре да сложим казума Красно село, но и не само, да говорим принципно за нови ДГ

# 1 757
  • София
Lovi-татко.
Наистина винаги ще има недоволни или ощетени при класирането.
Ще се опитам да разгледам критериите по т.2 от квотните.
Основната идея приета в общината относно регистрацията е от нея да се ползват хората плащащи данъците си в София, и съответно използващи услугите предлагани от Софийската община. Именно затова се приема идеята да се дават точки по постоянен адрес.
За създаване на някакво удобство да се ползват услугите на близкостояща ДГ се приема идеята за настоящ адрес.
Докато при постоянния адрес нямаме толкова варианти за точки, то по настоящия адрес може да се помисли. Например какви варианти имаме и след това да се определи точковата им тежест:
1.   ДГ в района на местоживеене по настоящ адрес. Удобството на родителите детето да бъде в съседната детска градина.
2.   ДГ в съседен район на местоживеене по настоящ адрес. Има ситуации при които ДГ се намира през улицата, но по райониране се води в съседния квартал.
3.   ДГ в район на работа (или какъвто и да е друг район).
Може би трябва все пак да се определи минимален срок на регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес, за да се избегне изваждане на документи в последния момент, само и само за да се запише детето. Адресите могат да се удостоверяват в момента на записване с документи (лична карта, служебна бележка от общината).

Ако се опитам да обобщя тези разсъждения може да се получи следното:
1.   Регистрация по постоянен адрес в София от минимум 2 години – 15т.
2.   Регистрация по постоянен адрес в София по-малък от 2 години – 12т.
3.   Без регистрация по постоянен адрес в София – 10т.
4.   Регистрация по настоящ адрес в София минимум от 1 година при кандидатстване  – 6т.
5.   Регистрация по настоящ адрес в София по-малък от 1 година при кандидатстване – 4т.
6.   Регистрация по настоящ адрес минимум от 1 година при кандидатстване в съседен район в София– 5т.
7.   Регистрация по настоящ адрес по-малък от 1 година при кандидатстване в съседен район в София– 3т.
8.   Регистрация по настоящ адрес минимум от 1 година при кандидатстване в друг район в София– 2т.
9.   Регистрация по настоящ адрес по-малък от 1 година при кандидатстване в друг район в София– 1т.

Ако някоя от Вас има сили нека проиграе няколко варианта. Също ако ама предложения за допълване на критерии, промяна на предложените, премахване и т.н. – давайте.
Идеята ми е ако можем да се спрем на някакъв вариант и да го предложим за разглеждане през септември в общината.
Ели (Hrisa) ще разгледам варианта на протокола и късно тази вечер ще ти го изпратя обратно. Идеята ми е когато го предаваме в общината да им кажем че има развитие в критериите и да не бързат да ги приемат като окончателни. Макар че, не вярвам да работят през август – но знае ли човек. Понякога се случват и чудеса.

# 1 758
Лови - татко, аз в протокола ще измисля нещо за критериите. Ясно е че всяко решение е предпоследно.

По въпроса за адресната регистрация: В протокола съм копирала без никакви промени формулировката на Куки за решенията от срещата, която всички гледахме и обсъждахме и там пише и за двата критерия "постоянен или настоящ адрес" и "постоянна или настояща адресна регистрация". Има ги и копирани в темата по предишните страници.
Не мисля че т. 1 е само за постоянен адрес, а т.2 за настоящ. Мисля от правна гледна точка ако ги разделим и не са равнопоставени ще има проблем.
Постоянния адрес не е гаранция за плащането на данъци в съответната община, нито настоящия означава че не плащаш такива в съответната община. ДОД къде го плащаш няма никакво значение - всичко отива в републиканския бюджет. Местни данъци и такси - с настоящия адрес ги плащаш пряко или косвено. В първия случай ако имаш собствен имот, а във втория плащайки наем на наемодател, който пък от своя страна си ги плаща на общината. Няма проблем пак да го обсъдим, но аз останах с впечатлението че това точно сме го избистрили вече.

# 1 759
  • София
Ели, аз доразвивам идеята за квотния принцип. Ако се приеме идеята 45% от клсираните да са на основата на адресната регистрация, ще трябва да има повече критерии за диференциация. Иначе ако оставим старите решени в работната група всички ще получат еднакъв брой точки.

# 1 760
Щурчо, за това че някой не е спазвал досега закона...ами да си носи последствията все пак. Ето и един стимул -освен закона -хората да си сменят адресната регистрация!
По въпроса дали да е постоянна или настояща регистрация...защо не се ползват и двете, като за постоянна да има повече точки, или да е по отделно и който му съвпадат двете да има повече точки, както е описал лови татко.Тука се влияя от собствените си желания де  Embarassed,но пък има логика...но пък е леко дискриминиращо, но пък  за общинска услуга могат да се налагат такива изисквания. newsm78

# 1 761
Къде е Pouh да се изкаже за адресната регистрация. Аз останах с впечатление, че може да е атакуемо разделянето на двата вида регистрация. Че трябва да я има - трябва, но дали можем официално да дадем повече точки за едното - не съм много сигурна.

Не ме разбирайте погрешно - не съм против. И ако правим по-голямо сегментиране да включим ли и отделно точкуване на двамата родители. Повече комбинации ще се получат. При нас с мъжа ми е различно. Мен 7 години ме мързя да си оправя постоянната регистрация и си карах с настояща. Чак като трябваше задграничен паспорт да си вадя и нямах време да тичам по провинцията, се натутках да си сменя постоянния адрес (съответно и личната карта). И ако се точкуваме по изпълнителния татко - взимаме максимум. Ако се точкуваме по мен - доста по-малко (ако е само по постоянен адрес).

# 1 762
  • София
Lovi - татко.
Според мен няма как да се иска регистрация от двамата родители, защото някои от тях може да са самотни родители. И тогава ще получат малко точки.
А иначе по въпроса за юридическата атакуемост - всичко е атакуемо.
 Всеки един от нас дишайки отнема кислорода на другите, а в замяна произвежда въглероден двуокис.  Laughing

# 1 763
Щурчо, за това че някой не е спазвал досега закона...ами да си носи последствията все пак. Ето и един стимул -освен закона -хората да си сменят адресната регистрация!
По въпроса дали да е постоянна или настояща регистрация...защо не се ползват и двете, като за постоянна да има повече точки, или да е по отделно и който му съвпадат двете да има повече точки, както е описал лови татко.Тука се влияя от собствените си желания де  Embarassed,но пък има логика...но пък е леко дискриминиращо, но пък  за общинска услуга могат да се налагат такива изисквания. newsm78

Не е лоша идея..И аз съм ЗА тия, които плащат повече данъци да имат повече права.. И то в общината, където ги плащат.. Макар, че..тогава се губи идеята за социално слабите..

Виж сега. Нека разгледаме следния казус:
Имаш адресна регистрация само по постоянен адрес (той в случая, трябва да се води и за настоящ или не?). Имаш собствено жилище в този район и плащаш там данъци за самото жилище.
Обаче..работиш на друго място. В имот, който на който пак плащаш данъци, но е фирмен Обаче във фирмения имот нямаш регистрация за живеене..

Та..мисълта ми е..
Най-големи данъци плащаш в общината, където е фирмата и фирмения имот.(ако са еднолични..особено..)
Но в другата също плащаш..където е постоянната(или настоящата) регистрация.
Не е проблем да кандидатстваш и на двете места. Но и на двете ли имаш предимство?

# 1 764
  • София
Lovi - татко
Щурчо, как успя да намесиш фирмен имот, че и данъците за него? На този принцип ако притежаваш имоти в няколко квартала и плащаш данъците им, не ти ли се струва, че няма да имаш проблеми с детската градина за детето?
Един наем и това оправя една такса за ЧДГ.

# 1 765
Защо намесвате данъците...... ooooh!Има немалко хора, които нямат имот, и съответно не плащат данъци за него.

# 1 766
  • София
Да попитам, че нещо с тези квоти и точки се обърках. Да вземем например адресната регистрация - ако имам и постоянен адрес и настоящ адрес в София кое ми носи точки - и двете или само едното се гледа.

# 1 767
Да попитам, че нещо с тези квоти и точки се обърках. Да вземем например адресната регистрация - ако имам и постоянен адрес и настоящ адрес в София кое ми носи точки - и двете или само едното се гледа.

Според мен би трябвало само едното. Според района на детската градина в която кандидатстваш.(ако са на различни места) или..тази, която ти носи повече точки, ако са на един и същ адрес?

# 1 768
Lovi - татко
Щурчо, как успя да намесиш фирмен имот, че и данъците за него? На този принцип ако притежаваш имоти в няколко квартала и плащаш данъците им, не ти ли се струва, че няма да имаш проблеми с детската градина за детето?
Един наем и това оправя една такса за ЧДГ.

Ами зададох така въпроса, защото.. някой намеси данъците, които плащаме в общината.. (или грешно съм разбрала?) и така..
За ЧДГ не си прав. Както и за това кой колко пари има..Тук говорим за равните права на децата да посещават общинска детска градина.

# 1 769
  • София
Т.е. ако кандидатствам в района, в който живея и в който се води и постоянния ми и настоящ адрес вземат се предвид само точките от постоянния ми адрес, така ли? Това означава, че няма предимство, ако кандидатстващ за ДГ в район, в който живееш, нали така?

Общи условия

Активация на акаунт