Отговори
# 1 800
  • Върху лъчите на Слънцето.
Гневна, доколкото знам Феята си е дала детето в отделна ясла, която не е към Образованието. Пробвай с нейния вариант и после кандидатствай в ЦДГ. Ако се приеме варианта да се дават точки за дете ходило в самостоятелна ясла - това даже ще ти даде предимство когато кандидатстваш в ЦДГ.

Да, но и там ми казват, ако остане място! И при такъв вариант (вече съм го обяснила) евентуално точките ще са 20. Затова съм писала точки- 18 (20). На годинка не съм го дала, защото го кърмех!  Hug

# 1 801
Моите нови идеи:
Приема по т. 1,2 и 3 както сме решили, с 10 % квота
Точка за инвалид над 50 %(но не директен прием), например в групата на изброените по- долу.
Категорично съчетаване на работещи родители и студенти, ако отпадне работещите, отпада и студенти  Crossing Arms
Точка за инвалид над 50 %(но не директен прием), например в групата на изброените по- долу.
Намаляване точките за критериите:
близнаци, три деца, породени, ясла, друго дете в същата градина
като тези точки по всички тези критерии са еднакви, но могат да се сумират и натрупват(например всяко носи по две точки- близнаци в семейство с три деца, които идват от самостоятелна ясла, ще вземат 6 т., многодетно семейство с породени деца също и т.н.). Не виждам лошо да се комбинират така, даже и ако включим тризнаците(те  пък колкото са много, та ще ни заемат всички места).Или пък всичките тези да се махнат изобщо...което не е много добре според мен.
Освен това само аз ли виждам как критериите за адресна регистрация и райониране- дете, идващо от друг район, се дублират и смятам че трябва да се коригира.Евентуално за хора, живеещи в граничен район  и на които са им физически по- близо други градини, да се пише във формата за обратна връзка и да им го разрешават, а не така, защото е много неясно.
Предвиждане на възможност за попълване на всички тези неща във формуляр при директора, освен онлайн, като директора да ги въвежда.
Във същия формуляр да се отбелязва детето, родено в началото/края на годината, за коя група кандидатства по преценка на родителя.Това се прави еднократно и не подлежи на промяна след кандидатсването.
Извън другите обсъждания:
Прием на деца, родени до месец 6 през юни, дори и да е в сборни групи. С други думи- два приема- юни и септември, съответно за родените през първата и втората половина на годината. Особено за ОДЗ.

# 1 802
Гневна, допреди два месеца и аз кърмех.
В самостоятелна ясла ми го взеха заради каката, защото е била и тя там, и освен това беше много малък. Колкото е по- малко детето, толкова по- вероятно е да го вземат на ясла.

# 1 803
  • Върху лъчите на Слънцето.
Прием на деца, родени до месец 6 през юни, дори и да е в сборни групи. С други думи- два приема- юни и септември, съответно за родените през първата и втората половина на годината. Особено за ОДЗ.

И аз днес мисля над този въпрос. Мисля, че идеята ти е трудно осъществима, защто децата от яслата ( говоря за ОДЗ) си пазят мястото за градината. Но си мисля, че може да се даде възможност за тези деца да кандидатстват по избор и преценка на родителя. Системата да дава възможност да кандидатсват и за I и за II група ( примерно), но само за единят от вариантите. Например дете на 2 г 1/2 - да кандидатства или за ясла или за първа градинска група. Или тези, които са по-близо като възраст до горната\долната възрастова граница да могат да кандидатсват за по-горната\долната група. Но само за нея, а не за двете. И когато такова дете е прието да не се чака септември, за да тръгне на градина, а да е като настоящия текущ прием. Дано сте ме разбрали!

# 1 804
да, при всички случаи за едната възрастова група само!
има и деца, които са родени в края на годината, но не са готови за 1 група и родителя би желал да останат в яслена група(например с памперс, говори зле и т н, не знам какви причини)

# 1 805
  • София
На мен квотния принцип на лови-татко ми харесва! так ще осигурим места и за такива и за такива деца!

Последна редакция: вт, 29 юли 2008, 16:13 от Вени*

# 1 806
Аз пък от тия дни си мисля..
ЗАЩО да е предимство това,че едното ти дете ходи на ясла или градина за другото ти дете , пред моето, което не ходи?(чисто теоретично)
Значи..ОК..нека да има предимство 1т примерно за конкретната градина в която ходии другото дете, за да ходят в една и съща градина  В СЛУЧАЙ,че и второто дете е класирано...
НО.. твоето да измести моето, само защото вече едното ти дете е в градина.. някак не ми се вижда честно.
Може ли някой да ми каже защо се дава това предимство ?
"твоето" и "моето" са само  пример... не конкретно.. въпроса ми е принципен.

# 1 807
  • София
Предложение за критерии за прием в детските заведения в София за 2009 г.

Предимства при приема (директен прием) с квота до 10 % от общия брой свободни места в групата

1.   Сираци и полусираци
2.   Деца, на които поне един от родителите/осиновителите или дете (брат/сестра) от семейството е с инвалидност от 71% до 100%
3.   Особени случай

Критерии, определяни с точки, сборът от които дава местоположението на детето при кандидатстване (класиране)

1.   Сираци и полусираци - 20 точки
2.   Деца, на които поне един от родителите/осиновителите или дете (брат/сестра) от семейството е с инвалидност от 71% до 100% - 15 точки
3.   Постоянна или настояща адресна регистрация в София
 - регистрация до 1 година – 8 точки
 - регистрация от 1 до 2 годин – 10 точки
 - регистрация над 2 години – 13 точки
4.   Деца на родители/осиновители, живеещи в района на детското заведение (по постоянен или настоящ адрес) за всички детски заведения в района
 - живеещи в друг район на територията на град София – 2 точки
 - живеещи в района на кандидатстване до 1 година – 3 точки
 - живеещи в района на кандидатстване от 1 до 2 години – 4 точки
 - живеещи в района на кандидатстване над 2 години – 5 точки
5.   Близнаци – 4 точки
6.   Брат/сестра, родени в една и съща или последователни години – 4 точки
7.   Многодетни семейства с три и повече деца до 18 години
-   семейства с три и повече деца до 10 години – 8 точки
-   семейства с три и повече деца до 14 години – 7 точки
-   семейства с три и повече деца до 18 години – 6 точки
8.   Брат/сестра в същото детско заведение, които няма да са ученици септември в годината на приема на кандидатстващото дете – 4 точки
9.   Деца, чиито двама родители/осиновители (или един родител ако другия е неизвестен) са редовни студенти или работещи (социално осигурени) – 5 точки
10.   Деца на персонала от детските заведения на територията на град София – 10 точки
11.   Деца на работещи служители в системата на народната просвета – 2 точки
12.   Деца, посещаващи самостоятелна детска ясла, кандидатстващи за целодневна детска градина (ЦДГ) – 2 точки
13.   Време при еднакъв сбор точки

Lovi-татко.
Плодова фея - лошото в цялата схема е, че не сме доогледали един факт. Извън 10% за които нямаме спор, всички други ще получат точки съгласно критериите от т.3 и т.4. Тези можем да ги приемем като основни след което хората които имат някакво право съгласно другите критерии ще си добавят точки върху основните. И в крайна сметка се получава, че пак те ще се наредят отпред на опашката, както и в досегашната класация.

# 1 808
Не разбирам кое те притеснява? Според мен 1 и 2 задължително остават, 3 и 4 също, даже може да не са точки, а изисквания!
За останалите- всички тези случаи смятам че заслужават известна преднина, тъй като са одобрени от голяма част от родителите. Около тях се обединихме, дискутирахме доста...всъщност ако не взимаме времето впредвид, то как ще класираме хората само въз основа на критериите от т. 1,2,3 и 4?

# 1 809
  • София
Не разбирам кое те притеснява? Според мен 1 и 2 задължително остават, 3 и 4 също, даже може да не са точки, а изисквания!
За останалите- всички тези случаи смятам че заслужават известна преднина, тъй като са одобрени от голяма част от родителите. Около тях се обединихме, дискутирахме доста...всъщност ако не взимаме времето впредвид, то как ще класираме хората само въз основа на критериите от т. 1,2,3 и 4?

Точно това ме притеснява, че "известната преднина", дори и с една точка, води до изместване на хората които са само от София (независимо по постоянна или настояща регистрация) и нямат никакъв друг критерий по който да получат допълнителни точки.
Затова се получава същото както досега. Да, не се гледа фактора време, но се гледа кой е получил най много точки от критериите (по старата система това са предимствата) и влиза със сигурност. Получава се същото - в някои ДЗ всички места да са заети от деца с предимства.
Дори да се оставят т.3 и т.4 като изисквания, то пак се получава същия ефект.

# 1 810
Тамън щях да напиша нещо в този род... Hug
Нали критериите са за това,да можем да отделим по-нуждаещите се,от по-малко нуждаещите се?!При недостиг от 8 000 места,няма начин да може да влязат всички...

# 1 811
  • София
Вече забравям да пиша Lovi-татко.
Червена шапчице - всички които кандидатстват по презумпция са нуждаещи се.
И трябва да имат някакъв шанс. Така ние нареждаме единствено хората с предимства, а другите да гледат отвън.
Мислиш ли, че е справедливо?

# 1 812
Не разбирам...как да ги наредим тогава? Пак се връщаме на дилемата: критерии, време или жребий?

# 1 813
Вече забравям да пиша Lovi-татко.
Червена шапчице - всички които кандидатстват по презумпция са нуждаещи се.
И трябва да имат някакъв шанс. Така ние нареждаме единствено хората с предимства, а другите да гледат отвън.
Мислиш ли, че е справедливо?
Абсолютно НЕ!Но по тази логика критерии не трябва да има въобще,изключвам задължителният прием до 10%.Самата роля на критериите, е да подреди списъка по нужда,до колкото аз го разбирам,и винаги някой ще стои най-отзад...За съжаление!!!А иначе да караме на принципът време,или място,или...

# 1 814
Много съм уморена и не включвам какво предлагате. За съжаление ще съм във форма не по рано от средата на август. Така че от мене "свежи" идеи не чакайте по-рано.
Съгласна съм с предходно предложение границите на групите да се отворят малко. Предполагам че това донякъде може да реши проблема с деца родени в началото на годината. Струва ми се че Минчева каза, че нещо подобно се е обсъждало. Също съм ЗА класиране и прием два пъти в годината, ако това решава въпроса с неравнопоставеността на децата родени в началото и края на годината.
По въпроса за критериите и по-точно по моят любим критерий 8.
Критерии за сираци, инвалиди, близнаци и многодетни дават допълнителни точки, защото се предполага че тези групи са в неравностойно положение в сравнение с по-обикновените семейства и имат нужда от положителна дискриминация, за да ги догонят.
Какво е основанието за включване на 8, освен че е най-старият от историческа гледна точка. Ако едното ти дете е в ДГ това не те поставя в неравностойно положение в сравнение с останалите групи, нито обуславя по-голямата ти нужда от място в ДГ за второто дете в сравнение с общата маса.
Дайте да го премислим и да извадим каквато аргументация има по въпроса, защото това ми се вижда най-несправедливо за обикновените семейства.

Общи условия

Активация на акаунт