Отговори
# 285
  • София, "Младост 3"
може ли да попитам защо не вложим малко сили да изискаме да се прекратят договорите за даване под наем на вече СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ сгради за
ДГ - напр в Младост 3 - социалните са разположени в сграда на детска градина???
защо не се борим да я отворякт, а се борим за критерии?

както и да е, съглрасна съм, че
- НАСТОЯЩИЯ адрес е добър начин за контрол, защото има резон, за хората под наем
на тези които това също ще им се види труднож - в крайна сметка никой не наема квартира за по-малко от година - особено ако е с дете и за тази година може да се извади поне такъв НАСТОЯЩ адрес
- за мен предимство са породени/близнаци, многодетни семейства и самотни/вдовстващи родители като идея си нямам как да се отсеят самотните родители от модерните семейства без брак.....и разбира се родители инвалиди и/или деца с проблеми
дали дохода да е критерий...ми в крайна сметка никой не е виновен ако изкарва повече...защо да няма право да ходи детето му в обикновена дг, а да се задължава да е в частна?
както този родител не е виновен, че си докарва повече, така пък този с по-малки доходи да се напъне за по-големи...за справка съм на ниска заплата, сега да не решите че съм от онези с високите...
но така виждам честните неща - никой ен е виновен, че някой не е успял да се пребори за високи доходи и за мен един по-висок доход не трябва ад е спънка къде да учи детето ти и не е причина да трябва да плащаш повече....

# 286
За чистите ясли - ами ако не ти приемат детето в ясла в ОДЗ, а може да е пието в чиста ясла, какво правиш? Записваш в чиста ясла и после се чудиш как ще го приемат в градина или оставаш да го гледаш още една година (неплатено вече, ако ти изтече двегодишното майчинство) и да се мъчиш пак да го приемат в ОДЗ при следващо кандидатстване, молейки се да не са заети пак всички места от деца с предимство. Мисля, че трябва да има някаква обвързаност за преминаване на децата от чистите ясли към градинските групи.
[/quote]

Обвързаност да, когато се обвържат със същата система за кандидатстване.
Аз кандидатствам за 4 м в едно ОДЗ и за 10 в друго. В чистите ясли приемат примерно над 20 деца, е всичките те ако се обвържат с ОДЗ-то и се борят за 4-ри места аз къде оставам на опашката.
Деца който не са ходили на ясла къде остават.
Мисля, че " чистата ясла" си е отделно детско заведение не обвързано с ОДЗ-тата и ЦДГ.
Който си е записал детето там го е записал с ясната умисъл, че после ще трябва да кандидатства в ЦДГ, не сега да се правят на луди. " Ама какво ще прави майката ?" Еми същото като тази на която не са и приели детето.
[/quote]

с последното съвсем не съм съгласна. защо чистите ясли да са отделно? и те са в системата на образованието, по нищо не се различават. и защо дете, неходило на ясла въобще, би било на раавни начала с моето, ходило 2 години в 'чиста' ясла. малко не виждам логиката - моето след 2 години ходене в детско заведение да си остане в къщи newsm78

а относно предимствата - добре, нека имат децата на инвалиди. разбира се, близнаци също, както и по-голямо в същото детско заведение. и според мен - работещи родители. в крайна сметка, защо неработещи майки по анцуг ще се прибират после в къщи, а работещи родители ще се чудят какво да си правят детето. адресна регистрация също, но и давността и. да не е от вчера. според мен трябва да попроменят малко закона за това. в момента отиват в общината, казват къде искат да живеят и така. както онези 150 цигани на един адрес, не помня къде в софия беше.

сега ще ме оплюете, но предпочитам старата система - да вися 3 денонощия пред градината и да си подам молбата първа, отколкото да завися от електронна система, която блокира, и молби с предимства, които не съм видяла Rolling Eyes

освен това, ще откажа да плащам данъци в софия, ако детето ми не бъде прието в ДГ. предлагам и това да е условие - кой си плаща данъците и кой не. защо пък хора със задължения към държавата ще ползват облаги?

бих искала, ако се заформи кръгла маса, да взема участие. това е.

# 287
Мисля че излишно се плашиш от яслите
В много квартали има ЦДГ+ясли, а в по- новите квартали са строени ОДЗ-та
В нашия квартал има две чисти ясли
От нашата ясла - преди бяха 3 групи, сега са 4, ще изпишшат юни месец максимум 20 деца
В другата също, даже по малко
В квартала има поне 5 ЦДГ-та
Всяко от тях приема мин по 50 деца в 1 група, даже едното приема тази година 125/5 групи деца, другото 75/3 групи, ето защо смятам , че тези деца няма да ощетят другите с допълнителната си точка
Децата от чиста ясла да получават само допълнителна точка, няма да се приемат директно с предимство
Всъщност ако има директен прием, той да е запазен само за децата на инвалиди над 90 % и сираци- мисля че по това сме единодушни
Близнаците и породените да са "закачени"един за друг, също да не влизат директно
За многодетните семейства- да получават само точки бонус е моето мнение, като з амногодетни да се смятат всички деца до 18 г., защото по закон до 18 г са непълнолетни, всичко друго е изсмукано от пръстите като години...

аз съм майка на дете, което посещава чиста ясла поради липса на друга. От опит знам, че досега децата от яслата ползваха негласно предимство при записването в градината, така си е и логично
Да ви обърна внимание и за децата на персонала- те също винаги са били приемани с предимство. нека обмислим как да го направим законно, защото е ясно че няма да спре

# 288
catnadeen , защо мислиш че не се борим за тези неща? Аз конкретно не чак толкова, но майчетата от Сдужението и други направиха доста! И доста писаха с молба всеки да се вклщчи с каквото може!
Но все пак реално до септември няма да има отворена и освободена градина, а и да има, тя няма да реши проблема с недостига на места! Написала съм в началото, че в тази тема обсъждаме предложения какво искаме да с еизмени в регламента за прием конкретно за следващата година, защото сега действащият не е най- добрият и от общината имат желанието да го изменят!
В същото време работните срещи ни дават възможност да кажем нашите предложения, което не е малко.Мисля че нещата които обсъждаме ще са от полза за всички!

И аз предпочитам старата система...след няколко часа/дни студ, поне знаеш да или не...а сега стана една каша...но се надявам да е за добро  Rolling Eyes

# 289
  • София
Нощес си мислех за друго - за предложението за райониране спрямо ДГ. Не ми се струва правилно защото: в Надежда 6 няма нито една ясла или ОДЗ, има само една ЦДГ. ОДЗ-та има в Надежда 5, 4, 2, предполагам и в Надежда 1. Следователно, ако се въведе критерии райиониране спрямо ДГ, всички от деца от Надежда 6 ще са в по-лоша позиция, спрямо всички други деца. Предполагам, че има и други подобни случай в София.

Аз пък си мисля, че сегашната система е една крачка напред, защото висенето няколко денонощия пред ДГ за записване е остаряло и много "неверопейско", ако мога така да се изразя  Simple Smile За съжаление, като всяко ново начало и сегашната система е бъкана с проблеми, като голяма част от проблемите обаче не са свързани със самата електронна система, а с проблеми от години наред. Евала на всички майка и татковци, които се борят да променят нещата за всички деца в града.

# 290
  • София
Докато места в градините няма, все че има деца извън градини и ясли... каквито и критерии да измислите факта си е факт.

Покрепям, че трябва да се мислят не нови критерии, а начини за нови градини, разширение на стари и освобождаване.

Против съм точка да се дава за децата от чистите ясли. В крайна сметка по вашата логика моето дете никога няма да тръгне на градина, защото всички други ще се наредят с НОВИ измислени предимства...

# 291
Докато места в градините няма, все че има деца извън градини и ясли... каквито и критерии да измислите факта си е факт.

Покрепям, че трябва да се мислят не нови критерии, а начини за нови градини, разширение на стари и освобождаване.

Против съм точка да се дава за децата от чистите ясли. В крайна сметка по вашата логика моето дете никога няма да тръгне на градина, защото всички други ще се наредят с НОВИ измислени предимства...

Добре де, кажете тогав акак да се класират децата при новото кандидатсване?
И докато не вдигнат градини за всички, да не се приемат повече деца ли?

# 292
Благодарна съм на всички майки от сдружението, които се борят и за нашите деца!
Истината обаче е, че всички усилия трябва да се насочат в посока за разкриване на нови места.
Много ми е криво, че деца от близки населени места са записани вече в нашата градина, а ние изобщо нямаме никакви шансове. Има предимства, които са безспорни, но децата без предимства дали ще тръгнат някога на градина?

# 293
  • София

Миналата година детето ми не беше прието, поради предимство на набор 2005. тази година пак няма да е прието поради предимства, въпреки "бързите " ми пръсти......Остава ми само вариянта за ЦДГ догодина......а дотогава как ще се справям, не ми е ясно....Не съм съгласна за никакави допълнителни предимства!!!

# 294
Нощес си мислех за друго - за предложението за райониране спрямо ДГ. Не ми се струва правилно защото: в Надежда 6 няма нито една ясла или ОДЗ, има само една ЦДГ. ОДЗ-та има в Надежда 5, 4, 2, предполагам и в Надежда 1. Следователно, ако се въведе критерии райиониране спрямо ДГ, всички от деца от Надежда 6 ще са в по-лоша позиция, спрямо всички други деца. Предполагам, че има и други подобни случай в София.

Аз пък си мисля, че сегашната система е една крачка напред, защото висенето няколко денонощия пред ДГ за записване е остаряло и много "неверопейско", ако мога така да се изразя  Simple Smile За съжаление, като всяко ново начало и сегашната система е бъкана с проблеми, като голяма част от проблемите обаче не са свързани със самата електронна система, а с проблеми от години наред. Евала на всички майка и татковци, които се борят да променят нещата за всички деца в града.
Да, има логика
Може би  да се гледа само за Голяма столична община, да се гледа постоянен адрес на района на София от поне 1 година или регистрация в районната община, в която е ДГ от поне 1 година newsm78

# 295
ясно е, че до есента, пък и до другата есен, няма да има нови градини, най-вече в софия. така че НОВА система трябва да има. и може чакането в студа да беше неевропейско, но поне зависеше от мен. а сега - от и-нета. и некадърен софтуер. да не ги споменавам пак кои са, 'щото и и-нет банкирането е тяхно Rolling Eyes

та, относно предимствата. колкото повече чета, толкова повече ми се струва, че единственото логично е братче/сестриче в същото заведение. а, и жителството. всичко друго като че става прекалено. от всичките предимства и точкуване се получава наистина само дете в семейство, неходило на ясли да не може да бъде записано в никаква детска градина. което е безумие. и нарушаване на правата ни на граждани и данъкоплатци.

и това, което не ми излиза от главата е, че никога не е бил такъв хаос, тази година беше предизвикан от системата, онази гениалната, за която не ми се говори. нея трябва да променим. first and foremost. дори и да трябва пак да висим на снега. всъщност, ако кандидатстваме през семптември за следващата година, времето ще е доста приятно за престой на открито, не мислите ли newsm78

# 296
  • София
Ами сега съм стиганала до някъде в класирането все пак... евентуално за другата година може и да се доредим...

Но, ако се въведат още предимства, защото не отричайте, точковата система отново ще бъде един вид за предимства, и това че някой липсващи точки ще бъдат компенсирани от други, съвсем не е достатъчно.
Защото повечето сме работещи, регистрирани в София... и.т.н.
Обаче какво от това, че ще ги имам тези точки, след като имам едно дете, и всички майки с 2 деца ще ме изпреварят. Или пък това, че не ни приеха и в чистата ясла, а другите деца са приети? Какво е виновно моето дете за това? Сигурно че не се записахме още като се роди детето, но повярвайте ми, тогава наистина нямах и идея, че е толкова зле положението с местата.

И да, ако се въведе критерий доход, нека тогава точките се дават на хората, който си плащат съвестно данъците на по-голяма заплата, а не обратното...

# 297
  • София
[
та, относно предимствата. колкото повече чета, толкова повече ми се струва, че единственото логично е братче/сестриче в същото заведение. а, и жителството. всичко друго като че става прекалено. от всичките предимства и точкуване се получава наистина само дете в семейство, неходило на ясли да не може да бъде записано в никаква детска градина. което е безумие. и нарушаване на правата ни на граждани и данъкоплатци.

и това, което не ми излиза от главата е, че никога не е бил такъв хаос, тази година беше предизвикан от системата, онази гениалната, за която не ми се говори. нея трябва да променим. first and foremost. дори и да трябва пак да висим на снега. всъщност, ако кандидатстваме през семптември за следващата година, времето ще е доста приятно за престой на открито, не мислите ли newsm78
[/quote]
  Hug

# 298
Мисля че ще се кандидатсва пак в началото на годината, но до към края на годината рябва да е обмислен регламента, а не да е скалъпен пак за няколко дни и "после да му мислим" и да преправяме, както стана сега...
В този смисъл има време, обмисляйте добре идеите си, мислете  и как всяко едно нещо ще се доказва и пред кого, и кога ,и защо...

Във връзка с опасенията за предимства:
Мисля че  е разумно и никой не спори деца на инвалиди 90% и сираци да се приемат с предимство, като за това да има определен брой места/% места и дати за прием

За останалите:идеята за точкова система е на общината
Ако някой не я харесва, да предложи други и да напише аргументите си!Нека мислим, а не само да мрънкаме-така има повече полза за всички

# 299
Прочетете това ,и си направете изводи:http://dnes.dir.bg/2008/03/13/news2768587.html#sepultura

Общи условия

Активация на акаунт