Отговори
# 405
Родител с породени на 2 и 3 г ми се вижда  по-нуждаещ се от градина,отколкото многодетен с 2-ма близнаци на по 16-17 и изтърсаче на 3г. Обмислете вариант-поне две от децата на многодетните да са до определена възраст.

аз, като чета такива неща все повече се убеждавам че е все едно какво ще измъдри общината, по-труден и по-лесен живот е философска тема

# 406
  • гр.София
Родител с породени на 2 и 3 г ми се вижда  по-нуждаещ се от градина,отколкото многодетен с 2-ма близнаци на по 16-17 и изтърсаче на 3г. Обмислете вариант-поне две от децата на многодетните да са до определена възраст.

аз, като чета такива неща все повече се убеждавам че е все едно какво ще измъдри общината, по-труден и по-лесен живот е философска тема
Хич не те разбрах.
 Не се ли опитваме да степенуваме нуждаещите се от градина?
 Не че е коректно. Всички деца се нуждаят от градина.

# 407
  • София
По предложеното точкуване по принцип съм съгласна с изключение на точките за близост до градина - мисял да са повече и с точка 4 - на близнаците да се дават точки - според мен трябва да имат предимство само, ако едния близнак е приет, като при породените!

Плодова, фея, мисля, че е добра идеята за анкета, ако искаш пусни за всички предложени критерии с вариации, а не само за многодетните!

# 408
  • София
Моите предложения:

Деца, които автоматично постъпват в градината без класиране:

1. Деца на родители с 90% инвалидност.
2. Деца на родители, които имат друго дете с тежка инвалидност.
3. Деца-сираци.

Класация по предимства:

1. Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 20 точки (примерно)
2. Многодетни семейства (с 3 и повече деца до 18 години)- 18 точки
3. Деца, на които единият родител е починал- 18 точки
4. Близнаци- 15 точки (+ гарантиран прием за двете деца, ако се класират- то се подразбира)
5. Работещи родители- 10 точки
6. Друго дете в същото детско заведение- 5 точки
7. Адрес в района на предпочитаната детска градина- 3 точки
8. Дете, идващо от ясла- 2 [/color] точки

# 409
  • София
Моля за извинение, това е моето мнение:
По точка 8 абсолютно не съм съгласна, а и не ми е ясна логиката за това предимство.
Моето дете, неприето в ясла, неприето в яслена група в ОДЗ, единствено дете в семейство на родители, родени, регистрирани, работещи и плащащи солени данъци в София остава извън всякаква класация за детска градина.
По точка 5: това не може да е критерий, защото, за да си намериш работа се изисква време, за да ходиш по интервюта, а там не можеш да заведеш и детето си, никой няма да те вземе на сериозно.
За многодетните смятам, че трябва да се ограничи възрастта на децата.

# 410
Нека поседи няколко дни тази анкета, после ще я сменя с друга, за друг критерии Peace

# 411
  • София
Ето какво мисля и аз лично

Моите предложения:

1. Деца на родители с 90% инвалидност. Да
2. Деца на родители, които имат друго дете с тежка инвалидност. Да
3. Деца-сираци. Да

Класация по предимства:

1. Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 20 точки (примерно) Да, но според мен тук би трябвало да се допълни с подточки, например: настоящ адрес от 1 г - 15 т, от 2 г - 17 т. от 3  и повече години 20 т
2. Многодетни семейства (с 3 и повече деца до 18 години)- 18 точки Да
3. Деца, на които единият родител е починал- 18 точки Да
4. Близнаци- 15 точки (+ гарантиран прием за двете деца, ако се класират- то се подразбира) Да
5. Работещи родители- 10 точки Да
6. Друго дете в същото детско заведение- 5 точки Да
7. Адрес в района на предпочитаната детска градина- 3 точки Да
8. Дете, идващо от ясла- 2 точки Да, но допълвам, кандидатстващо за ЦДГ, а не за ОДЗ

По точка 5. от предимствата имам колебания дали това да важи и ако по-голямото дете е в четвърта група. От една страна, една година не е малко време, от друга- може би все пак за една година не е толкова важно децата да са в една градина.... newsm78 Според мен няма значение дали по - голямото дете е предучилищна или не, все пак това си е една година разкарване и е редно да важи за всички групи

Ако за самотните майки се запази облекчението да плащат половин такса, смятам, че не би трябвало да има повече предимства, защото случаите на съвместно съжителство без брак са много и това предимство е трудно доказуемо.... Аз също мисля че няма как реално да се види колко са наистина самотните родители на фона на съжителството без брак и това да не е предимство или точка кри кандидатстването. Когато разбира се държавата ни по някъкъв начин раздели самотните родители от семействата без брак нещата да се променят в полза на самотните родители

Аз бих добавила като автоматично постъпване и деца инвалиди, това са деца, които много повече от здравите деца се нуждаят от социализация и контакт със себеподобни. Макар и това да значи по - малко деца в групите (което по мои наблюдения почти не се спазва), но да бъде назначен допълнително човек в групи с такива деца.
Трабва да се има предвид и нещо друго - за всяко едно предимство/точка трябва да може да се покаже актуално доказателство, което да може да бъде проверено, иначе всичко се обезмисля. За момента като гледам тези критерии са доказуеми, но и това трабва да се вземе под внимание

# 412
  • В ЛЮтеницата

1. Деца на родители с 90% инвалидност.
2. Деца на родители, които имат друго дете с тежка инвалидност.
3. Деца-сираци.

Класация по предимства:
1-а Постоянен адрес в гр.София от 1 г. - 20 точки
1-б. Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 18 точки  ако не е използвано точкуване по т.1-а
2. Многодетни семейства (с 3 и повече деца до 14 години)- 18 точки ( Задължителното образование е до 8 клас - поправете ме - може и да бъркам). Да се доказва от училищата на по-големите деца, че посещават училище.

3. Деца, на които единият родител е починал- 18 точки - Според мен тези деца трябва да са от автоматично класираните.
4. Близнаци- 15 точки (+ гарантиран прием за двете деца, ако се класират- то се подразбира)
5. Работещи родители - 10 точки - много е сложно - трудно се наемам да коментирам засега
6. Друго дете в същото детско заведение- 5 точки (Точкуването се ползва само при равни други точки - за определяне на предимство в класиранет)
7. Адрес в района на предпочитаната детска градина- 3 точки
8. Дете, идващо от ясла - 2  точки.

[/quote]

# 413
Не мисля, че трябва да се дават толкова много точки на работещи родители. Аз ще трябва да напусна работа, защото детето ми няма никакъв шанс да бъде прието, а свекърва ми, която го гледаше досега, за съжаление се разболя. Ако се дават точки за работещи родители ме обричате да си седя вкъщи доста дълго време. Нямам възможност да наема детегледачка или да го запиша в частна дг. Знам, че това си е мой проблем и не мрънкам, но в подобна ситуация са много като мен. Това, което ще напиша, може би ще ядоса някои, но тези, които ходят на работа, са намерили вариант за децата си.

# 414
  • В ЛЮтеницата
И едно предложение с малко черен хумор - не го приемайте на сериозно:
Единственият начин да си класирам и моето дете (кандидатствам в Люлин, и си спомнете какво каза новия директор на СДВР за количеството на престъпниците тук) е да поискам чисто свидетелство за съдимост на родителите като критерий . Разбира се, че децата не трябва да носят отговорност за постъпките на родителите си и в никакъв случай не искам да обидя никой от родителите на класираните деца - пак казвам - САМО ЧЕРЕН ХУМОР макар и в сериозната тема ...

# 415
  • София
Моите предложения:

3. Деца-сираци. Да

Класация по предимства:

1. Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 20 точки (примерно)Да
2. Многодетни семейства (с 3 и повече деца до 18 години)- 18 точкиДа, но бих намалила точките на 12, предимство 3 ми се струва много по-значимо, а е със същите точки
3. Деца, на които единият родител е починал- 18 точки Да
4. Близнаци- 15 точки (+ гарантиран прием за двете деца, ако се класират- то се подразбира) Не. Мисля, че трябва да си кандидатстват на общо основание, без допълнителни точки, но ако поне единият е приет, да има гарантиран прием за другия
5. Работещи родители- 10 точки Работеща майка, и то примерно 5 точки
7. Адрес в района на предпочитаната детска градина- 3 точки Да, дори бих дала 5 точки тук
8. Дете, идващо от ясла- 2 точки Да

Ако за самотните майки се запази облекчението да плащат половин такса, смятам, че не би трябвало да има повече предимства, защото случаите на съвместно съжителство без брак са много и това предимство е трудно доказуемо.... Съгласна

За дете-инвалид, подкрепям,че трябва да има облекчена възможност за социализация. Но може ли реално да се постигне с повече точки за тази система? Това реалистично ще наложи ли ангажирането на повече и по-квалифициран персонал? Знам, че за логопедичните групи например тази система не важи, там си има комисии, които дават експертна оценка. Бих се радвала да чуем тук коментари на родители на такива дечица, аз просто не съм компетентна по темата.

Идеята за временни анкети по разл критерии е супер, благодаря! Също, много ме радва, че се концентрирахме върху коментари по същество.

# 416
  • София

3. Деца-сираци. Да

Класация по предимства:

1. Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 20 точки (примерно)
2. Многодетни семейства (с 3 и повече деца до 18 години)- 18 точки Да
3. Деца, на които единият родител е починал- 18 точки Това са деца сираци, т.е. тази точка влиза в т. 3 по-горе
4. Близнаци- 15 точки (+ гарантиран прием за двете деца, ако се класират- то се подразбира) Да
5. Работещи родители- 10 точки Не съм съгласна, това си е чиста социална дискриминация за мен
7. Адрес в района на предпочитаната детска градина- 3 точки Не - май никой от вас, освен Плодова фея, не е обърнал внимание на един от моите постове, че има райони БЕЗ ясли и ОДЗ-та. Следователно всички деца от тези райони автоматично губят тези точки, т.е. винаги ще са в по-неизгодна позиция от децата, живеещи в райони с ясли и ОДЗ!!!!!!!!!!!!! Помислете върху това малко. [/color]
8. Дете, идващо от ясла- 2 точки Да, като съм съгласна с допълнението - кандидатстващо за ЦДГ, а не за ОДЗ

Подкрепям на 100 % предложението на Куку:
Аз бих добавила като автоматично постъпване и деца инвалиди, това са деца, които много повече от здравите деца се нуждаят от социализация и контакт със себеподобни. Макар и това да значи по - малко деца в групите (което по мои наблюдения почти не се спазва), но да бъде назначен допълнително човек в групи с такива деца.

За таксите - считам, че на този етап са достатъчни ниски и следователно би следвало да се заплащат изцяло, независимо дали детето посещава яслата/ДГ-на, самотен ли е родителя и т.н. Но това задължително плащане да се обвърже с по-висока издръжка на децата, отпускана от Общината.

# 417
  • София
ОК, и аз по точките щом така сте почнали, макар че написах горе долу с какво не съм съгласна, но нека е систематизирано:

3. Деца-сираци. Да

Класация по предимства:

1. Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 20 точки (примерно) - мисля да са поне 3 години
2. Многодетни семейства (с 3 и повече деца до 18 години)- 18 точки Да, но до 12 години
3. Деца, на които единият родител е починал- 18 точки Това са деца сираци, т.е. тази точка влиза в т. 3 по-горе - става въпрос за единия починал родител
4. Близнаци- 15 точки (+ гарантиран прием за двете деца, ако се класират- то се подразбира) - не, само предимство при единия приет близнак за другия
5. Работещи родители- 10 точки - тук ще е много сложно
7. Адрес в района на предпочитаната детска градина- 3 точки - аз тук съм за поне  5 точки
8. Дете, идващо от ясла- 2 точки Да, като съм съгласна с допълнението - кандидатстващо за ЦДГ, а не за ОДЗ

# 418
  • гр.София
 Предполагам,че са единични случаи-но дете,осиновено на по-голяма възраст,също би трябвало да бъде поощрено от Държавата, а и има огромна нужда от нова среда, т.е градина.

7. Адрес в района на предпочитаната детска градина- 3 точки Не - май никой от вас, освен Плодова фея, не е обърнал внимание на един от моите постове, че има райони БЕЗ ясли и ОДЗ-та. Следователно всички деца от тези райони автоматично губят тези точки, т.е. винаги ще са в по-неизгодна позиция от децата, живеещи в райони с ясли и ОДЗ!!!!!!!!!!!!! Помислете върху това малко. [/color]

Толкова ли е сложно да направят в Общината една груба карта-само на градините? За теб районна ще е най-близката градина,пък ако ще и да е през два района от теб.
 Но всъщност ми е все едно по този пункт-само отбелязвам,че има начин!

Съгласна с точките Peace
 С някои уточнения(промени)

т.2 - Многодетни родители. За многодетни исках до 12,гласувам компромисно -до 14. А ако се реши да е до 18г-да се дават различни точки.:
 С 2 деца до 10г- 18т
 С 2  деца до 14г-16т       
 С по-големи-      -10т
 или нещо подобно...

т.5- Работещи родители 
  Един работещ-5т
  Двама работещи-10т

Последна редакция: чт, 12 юни 2008, 15:52 от blanc

# 419
Предлагам по точка 2 да не е за многодетни, а разделена на подточки:
а/ 1 дете-10 т.
б/ 2 деца-15 т.