Отговори
# 390
  • София
Моите предложения:

Деца, които автоматично постъпват в градината без класиране:

1. Деца на родители с 90% инвалидност.
2. Деца на родители, които имат друго дете с тежка инвалидност.
3. Деца-сираци.

Класация по предимства:

1. Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 20 точки (примерно)
2. Многодетни семейства (с 3 и повече деца до 18 години)- 18 точки
3. Деца, на които единият родител е починал- 18 точки
4. Близнаци- 15 точки (+ гарантиран прием за двете деца, ако се класират- то се подразбира)
5. Работещи родители- 10 точки
6. Друго дете в същото детско заведение- 5 точки
7. Адрес в района на предпочитаната детска градина- 3 точки
8. Дете, идващо от ясла- 2 точки

По точка 5. от предимствата имам колебания дали това да важи и ако по-голямото дете е в четвърта група. От една страна, една година не е малко време, от друга- може би все пак за една година не е толкова важно децата да са в една градина.... newsm78

Ако за самотните майки се запази облекчението да плащат половин такса, смятам, че не би трябвало да има повече предимства, защото случаите на съвместно съжителство без брак са много и това предимство е трудно доказуемо....

natinat, напълно съм съгласна, че трябва да се започне да се мисли за детски градини по месторабота......а на мен отдавна ми се върти в главата също и някаква идея за уеднаквяване на стандартите за обучение и отглеждане в детските заведения- по отношение на образователната програма и квалификацията на персонала.

# 391
  • София
natinat, цялата тема е за регламента за прием за следващата година. Така че това е написано образно.
Иначе има големи фирми, които предлагат градини за служителите ( е за децата им разбира се). За съжаление са малко. И за съжаление повечето фирми не са толкова големи, че да си го позволят, ние например в офиса сме 5-6 човека максимум.

# 392
БТК имат градина Peace
Момичета, изобщо и дума не става, че няма да искаме нови градини! Напротив! не само че искаме, ами и доста ги притискаме, ама мисля че може още много!
Но това е друга тема...нека не разводняваме излишно тази!
Знам, че за неприетите ще е несправедливо , но и кандидатсване като тазгодишното и  на лотариен принцип не е приемливо

# 393
това с децата до 18 год не го разбирам, та те започват да правят секс на 15-16, а може би и по-рано, да не говорим че могат да се грижат за себе си ( аз бях на квартира в друг град на 13год) и даже могат да помагат като гледат по-малко дете. ако визирате ниската такса в държавната градина и така мисите че ще облекчите финансово семейството ...иначе не виждам защо

# 394
  • София
това с децата до 18 год не го разбирам, та те започват да правят секс на 15-16, а може би и по-рано, да не говорим че могат да се грижат за себе си ( аз бях на квартира в друг град на 13год) и даже могат да помагат като гледат по-малко дете. ако визирате ниската такса в държавната градина и така мисите че ще облекчите финансово семейството ...иначе не виждам защо
E ти какво искаш-да впрегнем 15-16 годишните да гледат бебетата в многодетното семейство. Нали идеята е да може мама да тръгне на работа, защото все пак едно многодетно семейство има повече разходи.

# 395
По закон до 18 г . са непълнолетни и ги представляват родилите им
Аз не съм чула закона да е изменен, защото 15 годишните правят секс
Ако се ползва някакво предимствво, критерии или друго за многодетните, да е до 18 г., лично мнение
Аз не съм многодетна майка и нямам интерес изобщо от този критерий- напротив
Но мисля че така е логично newsm78

# 396
изказвам мнение и е факт че могат да се грижат за себе си и то поради факта че не са под кой знае какъв контрол от страна на родителите по принцип, не само многодетните и тук като се правим на съпричастни няма да променим това, само даваме точки

# 397
  • In the jungle out there..

Деца, които автоматично постъпват в градината без класиране:

1. Деца на родители с 90% инвалидност.
2. Деца на родители, които имат друго дете с тежка инвалидност.
3. Деца-сираци.

Класация по предимства:

1. Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 20 точки (примерно)
2. Многодетни семейства (с 3 и повече деца до 18 години)- 18 точки
3. Деца, на които единият родител е починал- 18 точки
4. Близнаци- 15 точки (+ гарантиран прием за двете деца, ако се класират- то се подразбира)
5. Работещи родители- 10 точки
6. Друго дете в същото детско заведение- 5 точки
7. Адрес в района на предпочитаната детска градина- 3 точки
8. Дете, идващо от ясла- 2 точки

Аз съм много съгласна с този начин на подреждане, като бих дала повече точки за "Адрес в района на предпочитаната детска градина"

# 398
  • София
изказвам мнение и е факт че могат да се грижат за себе си и то поради факта че не са под кой знае какъв контрол от страна на родителите по принцип, не само многодетните и тук като се правим на съпричастни няма да променим това, само даваме точки
Ама идеята на точките не за това, че тези деца не могат да се гледат, а просто майката да има възможност по-лесно да се върне на работа, за да подпомага бюджета. Защото едно е семейство с едно дете, съвсем друго с три и ако първото е по-лесно за изхранване дори от един родител, то второто е почти невъзможно.

# 399
а ми мнението ми че един човек няма нужда да е само обелечен и нахранен и ще живее така както е научен
аз използвам форума да коментирам, но няма да протестирам срещу всеобщото настроение, но ми се иска нещата да не вървят някак първосигнално

# 400
  • София
Аз също смятам, че изнесените критерии са разумно подбрани.
На мометни има разминавания
Дете -сирак , не значи кръгъл сирак, следователно има дублиране между двете предимства в отделните раздели за предимства.
Също, "дете на работещ родител" - това ме наведе на мисълта, че ако родителя не работи, твърде вероятно е в графа "социално слаб". безработен..., на някаква социална помощ.
Мисля, че се досещате, че това може да бъде голям препъни камък. Софииска община едва ли може да си позволи да я нарекат "дискриминираща" социалнослабите, ако допусне това като регламен. Няма и да споменвам тук момента с етноси и райони на София, в които има много ромско население, което официално е безработно и държавата , обикновено поема пълна издръжка на настаненото дете в градината.
Това предимство има смисъл, когато детето е  от семейство на работещи родители, но без осигуровки, трудови договори, което ще рече  -не плащат данъци.
В София такива хора се десетки  хиляди.
Как се постига обаче подпомагане на истински нуждаещите се и елиминиране на благата за неплащащите данъци...незнам. newsm78

# 401
А какво ще кажете за точка при работеща майка?
Има такова плащане, за "работеща майка на дете до 2 г.", когато майката получава 50% от майчинството като стимул, защото се е върнала на работа и е прекратила платения си отпуск за отглеждане на малко дете?
при навършване на две години, майката вече не получава тази сума, но пък може да е поощрена да работи като получава известно предимство чрез точка за детска градина/ясла?

# 402
  • София
Иначе има големи фирми, които предлагат градини за служителите ( е за децата им разбира се). За съжаление са малко. И за съжаление повечето фирми не са толкова големи, че да си го позволят, ние например в офиса сме 5-6 човека максимум.

Бизнес центъра в Младост е място, в което са съсредоточени десетки фирми с различне брой служители.
Обаче никъде в този иначе голям, район, със стоици служители няма предвидено място за детска градина.
Да за офис от 5 човека не става, но за децата на всички работещи в този район, смяташ ли, че все така нестава?
Думата ми е, чеработещите родители...сякаш непроявяват интерес към проблема и съответно, освен от общината, нетърсят никакви алтернативи.
И не мсиял, че кадидаствнае 2009, както е заглавието на темата, трябва да остане в рамките на възможностите на държавните детски градини.
Те няма как да приемат няколкото хиляди деца, извън капацитета им, каквито и преподредби и критерии да се измислят.
От всичко написано във форумите разбрах само едно, всеки се чуди да даде такова предложение, че в края на краищата да не бъде прието дете "А", а дете "Б", ама уж честно.
Каквито и да са грижите и социалната стойност на родителите на неприето дете, защо то да е по-лошо от нашите. В края на краищата то е това- -слънчево дете, което иска да бъде  обгрижено и обичано. И това спасяване, "ама ако може само за мен " определено не е решаване на проблема.
Вместо да се броят места, ясно, че не стигат с хиляди, да се впрегнат мислите какви алтернативи да се създадат.
И това според мен трябва да е водещо на "Кандидастване 2009" - нито едно дете да не остане без грижа и образование.

# 403
  • гр.София
 Родител с породени на 2 и 3 г ми се вижда  по-нуждаещ се от градина,отколкото многодетен с 2-ма близнаци на по 16-17 и изтърсаче на 3г. Обмислете вариант-поне две от децата на многодетните да са до определена възраст.

# 404
Според мен не може хора дошли онзи ден в София да окупират детските ни градини,че и да се ползват с предимства.Логично е,че тук няма места за цяла България.
Naughty Напълно съм съласна с изказаното по горе.

Общи условия

Активация на акаунт