Отговори
# 375
а ма там е работата, не става само с критерии, понеже има голям наплив се намалява и качеството, особено ако ме задължат да се запиша в най-близката градина вместо в по-добрата и т н и т н, а виждате че за да се избегне фактора време се налага по-голям брой критерии, които просто...нещата са свързани

# 376
в този ред на мисли, предполагам че всеки иска най-доброто за детето си, а не просто да го вземат за отглеждане някъде, за да ходя аз на работа или там си други причини...здрав човек, особено образован не може да остане гладен ако не е мързелив и търси лесното, разбира се.

# 377
последното беше за тези дето казват че държавната детска градина им е единствения изход, след като не ги приемат (и аз не съм приета) т е след като мине третото класиране ще чакам да чуя по новините за смъртни случаи

# 378
  • В ЛЮтеницата
...  Просто ще се даде съмнително и дискриминационно предимство на едни родители пред други. И общите ми наблюдения са, че ще се саморазкъсате само и само вашето дете да има предимство...
Мда, и ако не успя да се доведа до инвалидност, ще хвърля мъж ми през терасата.....

Само да допълня, че тезата да се приспадат данъци и да не се финансират чуждите деца не звучи сериозно. Защото нашите деца се финансират и от данъците на хората, които още нямат деца.
Да, ама не се чувствам се страшно "умилена" при мисълта, че плащам от 15 години всички данъци в София, а съм дала шанс и средства на друго дете да посещава детска ясла/градина, а моето да няма този късмет, защото всичко сега си беше чист късмет... Изключвам само и единствено децата на инвалидите, класирани тази година.

И да, недоволни винаги ще има, но аз тук виждам и хора, които не гледат само от собсвената си камбанария, следователно има шанс инициативата да пожъне поне умерен успех, сиреч да се стигне до система, която е поне малко по-справедлива от настоящата.

Peace И аз не се класирам добре по твоите критерии, но е определено много по справедливо от състезанието тази година. Но за да не стане безсмислено - трябва да се заявят и докажат предимствата и тогава да се регистрират в системата и да се прави класиране. Това може да става в най-близката ОДЗ например - да се комплектоват и да се изпращат на едно място, за контрол. В някакъв срок (1-2 седмици) оттам да се получава отговор или просто да бъде въвеждано в системата...

Всяка система от критерии, ще е по-добра и ще е логично защо едно дете е прието, а друго не. Но финансова компенсация за неприетите е задължителна и да, според мен - възстановяването на данък е добра идея. Дори и да е мотив детето да не бъде пращано изобщо на детска градина - няма нищо лошо в това.

Плодова фея, цитира директиви на Европейския съюз. Би ли дала линк. Процентите са за родени деца, а не за желаещи да посещават детско заведение, или?

engine, за цената на едни дънки (от евтинките) - какво друго освен отглеждане може да се търси - утехата е, че само там има реален контрол в/у хигиената например....

# 379
Субдирането на частните детски градини не е извън темата, а точно по нея, защото това е най-бързия, най-лесен и най-евтин начин за общината да се приемат още деца и да намалее наплива за държавните......

абсолютно съм съгласна!!!!!! а с това може би ще се вдигне и качеството на гледане на децата.

# 380
Добре съжалявам пиша вече на бг
Та казвах с две думи, че и аз съм съгласна с предимството по местоживеене, а също така и с работата на родителите. Смятам обаче, че трябва да си изберат само едното предимство или по месторабота или по местоживеене. Близнаците да се регистрират като един човек за две места например, за да няма някакви проблеми за записването им или нещо подобно.
Мисля, че и предимството, което махнаха тази година в послендите два дена, за децата които са в детската градина, а септември тръгват на училище трябва да остане задължително. Е за мен догодина няма да важи, но смятам че е мн важно. Децата в първи клас немогат да отиват сами на училище или да си тръгват сами. Мерки за сигурност, което е много добре, а и аз не бих си пратила детето само в първи клас. Те са като на детска градина трябва да ги водиш и да ги взимаш. И особено ако детската градина е до училището, което ще посещава другото дете мисля!!!!
П.С. Прозрачността за предимствата също е важна и доказването да е видно в сайта. Защото знам, че са класирани деца без предимство,които предварително са заявили такова и не са го доказали. Като отидат да се запишат тези деца каква е гаранцията че веднаж класирани ще ги върнат?!?!?!?!?!??!?!??!?!?

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 22:40 от ninyo

# 381
http://kg.sofia.bg/?page=forum Hug kg.sofia.bg- благодаря

# 382
  • в моя свят на мир и любов
Когато казах съмнителни предимства, имах предвид предложенията за това родителите да са гласували за кмет, или да се гледа това дали работят или не, както и предимствата за тези които са живели 1-2-3 години на едно и също място. Не мисля, че някой оспорва предимствата на родители-инвалиди, и тово въобще не подлежи на коментар.

Освен това наистина смятам за дискриминационно въвеждането на жителство или постоянна адресна регистрация.

ПП: ninyo, ако искаш другите да разберат какво казваш, моля те напиши го на нормален български език

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 17:37 от luda

# 383
  • София
Maй всички си въртите около предимствата, а в случая не става дума за това. Въпросът е, че трябва да има точкова система, по която да се подредят кандидатурите, тъй като времето вече няма да е определящо. Ако махнем досегашните предимства (които най-вероятно ще се запазят), всички останали деца трябва да се подредят по определен ред, за това става въпрос. Това обсъждаме. Така че адресната регистрация и местожителството са добро предложение за набиране на точки.

# 384
  • София
Мисля, че и предимството, което махнаха тази година в последните два дена, за децата които са в детската градина, а септември тръгват на училище трябва да остане задължително. 
Неразбрах много какви предимства са махнати. Може ли някой да ми поясни?
Като поразсъждавах малко, допускам че е отменено предимство за дете в градина, ако баткото или каката, които посещават градината, са ученици в първи клас наесен

# 385
Точно това предимство го махнаха в последния момент, съвсем умишлено, според мен.  Именно поради това се наложи в последния момент да сменя училището на баткото (с малко помощ разбира се).

# 386
Според мен не може хора дошли онзи ден в София да окупират детските ни градини,че и да се ползват с предимства.Логично е,че тук няма места за цяла България.

# 387
Не се хващайте за всяка дума и всеки пост, всеки има право да си изрази мнението все пак, каквото и да е то!
Благодаря на всички, че спазваме добрия тон и мислим конструктивно, всъщност темата е доста сложна  Hug
Искате ли да оформя някаква анкета вече, може например по няколко дни да се съсредоточаваме върху един критерий и да се гласува  newsm78

# 388
  • в моя свят на мир и любов
Идеята за анкетата звучи разумно. Може би да е отделна за всеки предложен критерий и гласуването да е с каква тежест да е той. Или както свикнахме да се изразяваме колко точки ще носи на децата.

Съжалявам, че не винаги съм учтива. Просто смятам, че така както мислим по какви критерии ще се приемат едни дечица, така трябва да мислим и какво ще стане с всички останали деца /продължава да не е ясно колко точно ще са те/

# 389
  • София
Не мисля, че ако са дошли онзи ден , ще се класират за градини, защото кандидастването вече мина Laughing
Според мен проблема е стотици пъти предъвкан.
Ниска раждаемост до преди 3-4 години, съответно затваряне на градините. Нароили се дечица - нови градини немогат така бързо да се предоставят, най-малкото, защото от чиновник работа да свърши..неможе да се очаква. Simple Smile
И никъде не чух и не видях родители, работещи в големи предприятия да искат от шефовете си, вместо нова пушилня , ресторант......, място за детска градина на децата си.
Да сте чули някоя голяма фирма да предлага такава помощ на служителите си?Някакви програми. един служител с малко дете много по-често" краде" от работното си време, за да се погрижи за детето си.
Сега, да се мисли, че държавата ще ни издържа по стар социалистичен почин децата е смешно.
Таксата за детска градина е много ниска и донякъде това ненормално съпоставяне в цените между държавно и частно(едното е почти без пари) , води до големия наплив към градините.
От друга страна малко са частните градини, които притежават качеството на частно детско заведение (правилно избрано място, подходящ педагогически персонал и наистина грижа за детето) и подобен тип градини са достъпни за 1 % от обществото ни. Освен ако  много българи могат да си позволят по 4 000 евро за градина, годишно Money

Общи условия

Активация на акаунт