Отговори
# 360
  • София
... мисля че или не трябва да има предимство за многодетните, или да е до 18 г., както е по закон- дотогава лицата са малолетни
Освен това смятам, че наличието на три и повече деца трябва да дава точки, но не и директен прием за ДГ...

Да, и аз така мисля.

За настоящия адрес, да поясня защо настоящ, а не постоянен - сменя се за 30 мин в общината по новия адрес, струва стотинки, по принцип всеки гражданин е задължен да го направи, един вид обявява пред официалните власти къде живее сега. Не налага смяна на лични документи, така че нито удря бюджета на семейството, нито е дискриминативен спрямо хората на квартира, които дълго време живеят и плащат подоходни данъци в София.

Децата при раждането автоматично са записани на постоянния адрес на майката. Когато тя сменя настоящ адрес, попълва отделен формуляр и за детенцето. Когато тя сменя постоянен адрес, даже не се попълва отделна бланка, а децата до 18г. се записват на бланката на майката. Срокът "поне Х време регистрация в София" би бил необходим, за да се изключат случаи на фиктивно заявяване на адрес срещу градината 2 дни преди кандидатстването.

За случаите на сменен наскоро адрес, но предишната регистрация пак е била в София - това лесно се доказва даже със самата бланка за смяна, от която има 1 копие в общината и едно у вас. Там пише не само новия адрес, но и от какъв адрес идвате. Ако нямате такава бланка, със сигурност общината може да издаде бележка, те имат тази информация.

# 361
Всъщност защо да няма бонус точка и за постоянен адрес?
Точка за настоящ от Х време, точка за постоянен от Х време?
Да се гледа за единия родител - по желание кой...

# 362
  • София
Ами основно защото постоянният наистина е дискриминативен спрямо хората, които нямат собствено жилище. Те все пак работят тук и плащат подоходни данъци тук. Т.е. между постоянен и настоящ няма разлика по отошение на мястото за плащане на данъци - подоходните плащаш по адрес на регистрация на фирмата, което в общия случай е София и е достатъчно да съвпада с настоящия ти адрес. Местните за имоти не ги плащаш по твоя постоянен адрес, а по адрес на имота.

# 363
ОК, съгласявам се  Hug
Но поне изискване за срок на непроменяне на адреса(настоящ)! Минимално 1 година, най- добре 3 според мен

# 364
  • София
marmotche , добра работа и о същество   bouquet

До някъде това са и моите виждания за критерии при точкова система.

Ако обаче се вземат в предвид само т. 1, 2, 3, 11 и 12 (каквото е мнението на marmotche ), то тогава стигаме пак до сегашния прием с предимства, останат ли бройки, тогава имат шанс децата непкриващи т. 1, 2, 3, 11 и 12. (Не ме разбирайте неправилно - не съм против тези точки). Та май опираме пак до генералния проблем  Tired

# 365
Всъщност защо да няма бонус точка и за постоянен адрес?
Точка за настоящ от Х време, точка за постоянен от Х време?
Да се гледа за единия родител - по желание кой...
Peace

# 366
  • в моя свят на мир и любов

За размисъл и обсъждане:
-- Ако детето е кандидатствало и не е прието, ясно че общината пари на ръка няма да даде. Но може да се дотират и частните градини със същата сума като общинската издръжка и родителите да доплащат разликата. Ако не е записано и в частна дотирана градина, същата издръжка да може да се приспада от данъците на родителите. Така честните данъкоплатци ще бъдат компенсирани, че финансират другите деца, а за тяхното дете няма място. А пък тези, които не плащат данъци, няма и да получат компенсация.

Простата е елементарна логика показва, че каквито и да са критериите пак същото количество деца ще останат извън детските градини.  Просто ще се даде съмнително и дискриминационно предимство на едни родители пред други. И общите ми наблюдения са, че ще се саморазкъсате само и само вашето дете да има предимство.

Нови места за 5000деца/дали са толкова обаче или само се всява паника/ няма да има скоро. Съдя по това, че вчера г-н Бойко Борисов е открил нова детска градина за 30 деца на стойност 1 000 000лв. в някакъв неизвестен столичен квартал. По тази логика нови градини за 5000 деца ще струва на Софийска община 166 000 000лв. Сами си помислете, дали общината ще отдели толкова пари и в какъв срок ще стане това.

Поради тези две причини подкрепям предложението да се използва базата и персонала на частните детски градини и да се дотират децата, неприети в държавните детски градини за да се реши незабавно проблема.

Само да допълня, че тезата да се приспадат данъци и да не се финансират чуждите деца не звучи сериозно. Защото нашите деца се финансират и от данъците на хората, които още нямат деца.

# 367
Частните градини не могат да поемат толкова деца
Освен това на мен ми харесват повече държавните по ред причини и държа детето ми да е в такава
Подкрепям идеята парите да вървят с детето все пак, много по- разумна е от искането за пари кеш

# 368
  • в моя свят на мир и любов
Плодовата фея,
и аз се чудя как може хората да си купуват жилища в квартали, където няма ни пътища, ни подходяща канализация, нито водата и електричеството са достатъчни. Пък за градски транспорт, градини и училища да не говорим. Ама ей на - всичко вече е изкупено на зелено. Явно хората първо действат и после се тюхкат.
Подозирам, че точно така ще стане и с държавните градини - хората се стремят на всяка цена да приемат детето им, пък после ще се тюхкат, че не ги гледат както трябва и нищо не могат да направят.

А за капацитета на частните градини може да поспорим - всъщност в момента има много детски центрове, които взимат по-ниски такси, именно защото не са лицензирани. Ако се проведе единна политика за регулиране и финансиране, те ще се лицензират и ще могат да се използват. Само за пример ти давам един от детските центрове в моя квартал - води се детски център, но всъщност е целодневна детска градина. Капацитетът му е 25деца, въпреки, че не го е открил Б.Б. и без да струва на общината 1млн.лв.

# 369
ОК, но темата за алтернативите на ДГ е друга, така че няма да пиша повече тук
Идеята е да помислим над приема догодина, само за него и това е
Не за сегашния, не за по- натам, не за отгеждането на децата, за приема догодина само
Идеята за точкова система не е моя, така са казали от общината, затова предполагаме и пишем за точкова система
Всяка идея я приемам и ще я представя в общината, ако има написани убедителни аргументи
Всъщност те и без това четат тук, та и сами ще видят, но все пак и аз ще кажа предложенията(или някоя друга майка, няма значение)

# 370
  • София
...  Просто ще се даде съмнително и дискриминационно предимство на едни родители пред други. И общите ми наблюдения са, че ще се саморазкъсате само и само вашето дете да има предимство...

luda, моля те, нека използваме по-малко прилагателни и повече конкретни идеи, за да не размиваме темата. Не виждам нищо съмнително в предимство за дете на инвалид или сираче и с радост бих се наредила сред дискриминираните по този критерий. За другите критерии вече е ясно, че са спорни, но ние не търсим начин да възстановим хармонията по света, а да намерим най-приемливото решение в несъвършените условия на средата, които няма да се променят до есента или до Коледа. Ако имаш по-добри идеи за критерии, дай ги насам.  И да, недоволни винаги ще има, но аз тук виждам и хора, които не гледат само от собсвената си камбанария, следователно има шанс инициативата да пожъне поне умерен успех, сиреч да се стигне до система, която е поне малко по-справедлива от настоящата.

# 371
защо гледаме само критерии за прием, най-малкото което общината може да направи е да освободи заетите помещения в детските градини от други дейности, да се увеличи събсидията и от там таксата, да се увеличат заплатите на персонала, а тя ще мъдри точкова система

# 372
Пишем за точкова система, защото това подхвърлиха от общината като идея
А и това е темата, ако искаш прочети първия пост
За останалите неща- напълно съм съгласна и всички настояват именно за това
Правилата за прием са само част от проблема и предмет на настоящата тема, останалите проблеми ги разглеждаме в други теми И ТО ОТ ДОСТА ВРЕМЕ, и занапред ще продължаваме да се борим

# 373
Субдирането на частните детски градини не е извън темата, а точно по нея, защото това е най-бързия, най-лесен и най-евтин начин за общината да се приемат още деца и да намалее наплива за държавните, пък кой където си прецени ще кандидатства.
Относно предимствата, критериите, точките и т.н. общината според мен трябва здраво да си върже гащите, защото като нищо могат да я осъдят за дискриминация, дори по сегашния регламент. Peace

# 374
Аз чух много приказки, как тоя и оня ще съди общината за дискриминация, за срива на 4 февр и за електронната система по принцип, но нищо не стана
А най- лесният, бърз и евтин начин за общината е да се запишат по 10-15 деца отгоре в група след това...например след 3 класиране , и готово...групите ще са по 40 деца, но пък родителите ще са доволни, нали така?!

Общи условия

Активация на акаунт