Отговори
# 630
                      Плодова фея,това дето го мисля аз устроива всички,но скоро няма да стане.Иска ми се да видя строеж на нови градини,а не само обявени държавни конкурси за такива поръчки.Трудно ми е да разделя децата по каквито и да е критерии.До сега съм гледала какви ли не дечица по произход,националност и.....те просто всичките са деца. Laughing Мисля си,че трябва да дадат субсидия и на ЧДГ и по този начин техните групи също ще станат по 25,а може и да се разкрият и нови след като получават субсидии.Повече родители ще се възползват от тях при положение ,че ще плащат по-малко.Ето аз кандидатствах по реда ,който е за всички и нашия малчуган бе класиран с предимството на каката,но и номера ми бе един от първите.Безмислено ми се струва да седим 7 човека на всичките компютри у дома и да се мъчим да регистрираме и кандидатстваме с ЕДНО дете.Как няма да стане  срив на системата! Мисля,че текущия прием трябва да остане и всички кандидатствали да имат правото да попълват освободени бройки,защото еуфорията е сега,а след септември обикновено има отказали се деца и родители.Едни не се адаптират,други намират алтернативи и места обикновено има по няколко до Нова година.Неудачно е увеличението на бройката в групите.Те и сега са много и когато се иска качество тук не важи правилото ,че натрупаното количество води до по-високо качество. Mr. Green
                       Не съм чела подробно предложениета ви и трудно бих ги коментирала,но ми се струва,че районирането не е подходящ критерии.Има райони без нито една градина,дори частна.Адресна регистрация и право да кандидатстват в цяла София,като бонус точки се получават за определени години напр.1 точка за 5 години,2 за 10 г и т.н.И пак подчертавам,че това е временен критерии и естествено ще има ощетени.Многодетните родители според мен са "добре спрени" с деца до 10 години.Не мисля,че трябва да отпадне предимството на брат и сестра в същата градина,студенти - все пак и учат ,и работят и дете гледат.Нека им се помогне поне малко.
                      До писане,че малките искат навън. Laughing

# 631
  • София
Дидия, ти в коя градина работиш? Трябва да е модерна, щом имаш комп в групата!

Извинете за офф-а!

# 632
  • гр.София
 А,тя писа,че е в отпуск Simple Smile  А децата са нейните...
(Дидия,извинявай!)

# 633
  • София
О, да, забравих! Hug

# 634

Не, мила, не е това причината, нещата не са толкова елементарни, аман от такива егоисти, които гледат само собствените интереси. Защо не допускаш варианта, че не всички са като теб - с елементарно и еднопосочно мислене!
А никак не ми се ще някога животът да ви принуди да се преместите някъде ( било то в "мръсната" провинция или в чужбина) и да ви посрешнат със собственото ви безсърдечно отношение -  пришълци, заемащи работните ни места, детските градини на децата ни, дишащи НАШИЯ въздух!
Аз пьк мисля,че точно новодошлите /през последните години /,и продьлжаващи да идват са с елементарно и еднопосочно мислене.И не сьм егоист /за моите 2 деца само/,вече се родиха и нови бебета на "стари"жители на София.И тези хора ще си тьрсят правата ,като мен.
Точно заради новодошлите в последните 5-6 год. София стана 2 000 000 и повече жители и заради тях децата на тези, които са родени тук, имат проблеми с детските градини. Никой от нас, живеещите и родени тук, не е виновен, че София е предвидена за 1 000 000 жители. Разбира се, че трябва да има някакви точки за постоянен адрес и за  време

Последна редакция: пн, 16 юни 2008, 11:01 от Ellypr

# 635
С риск отново да си навлека гнева на хората дошли сравнително от скоро в големия град, ще дам едно предложение позовавайки се на практиката от "братска Русия".
Та относно жителството вече писах в другата тема и за съжаление това няма как да стане и няма да се въведе отново у нас, но може да се направи друго. пак там в Москва, да ме извинят русофобите, но съм поживял там и въпреки, че много неща ме дразнят има доста полезен опит, който можем да почерпим от тях, та там ако нямаш "прописка" или казано по друг начин жителство, никой не те спира да си запишеш детето на градина, но разликата в таксата е не голяма, а огромна.
С две думи предложението ми е като нямаш Софийска регистрация поне на един от родителите от минимум 10 години таксата да е поне 200 -250 лв на месец, така от една страна няма да е непосилна таксата, защото ще е поне 2 пъти по-низка от частните, а от друга страна, ще се влеят достатъчно средства за по-бързо построяване на допълнителни градини и ясли

# 636
С риск отново да си навлека гнева на хората дошли сравнително от скоро в големия град, ще дам едно предложение позовавайки се на практиката от "братска Русия".
Та относно жителството вече писах в другата тема и за съжаление това няма как да стане и няма да се въведе отново у нас, но може да се направи друго. пак там в Москва, да ме извинят русофобите, но съм поживял там и въпреки, че много неща ме дразнят има доста полезен опит, който можем да почерпим от тях, та там ако нямаш "прописка" или казано по друг начин жителство, никой не те спира да си запишеш детето на градина, но разликата в таксата е не голяма, а огромна.
С две думи предложението ми е като нямаш Софийска регистрация поне на един от родителите от минимум 10 години таксата да е поне 200 -250 лв на месец, така от една страна няма да е непосилна таксата, защото ще е поне 2 пъти по-низка от частните, а от друга страна, ще се влеят достатъчно средства за по-бързо построяване на допълнителни градини и ясли
Peace

# 637

Не, мила, не е това причината, нещата не са толкова елементарни, аман от такива егоисти, които гледат само собствените интереси. Защо не допускаш варианта, че не всички са като теб - с елементарно и еднопосочно мислене!
А никак не ми се ще някога животът да ви принуди да се преместите някъде ( било то в "мръсната" провинция или в чужбина) и да ви посрешнат със собственото ви безсърдечно отношение -  пришълци, заемащи работните ни места, детските градини на децата ни, дишащи НАШИЯ въздух!
Аз пьк мисля,че точно новодошлите /през последните години /,и продьлжаващи да идват са с елементарно и еднопосочно мислене.И не сьм егоист /за моите 2 деца само/,вече се родиха и нови бебета на "стари"жители на София.И тези хора ще си тьрсят правата ,като мен.
Точно заради новодошлите в последните 5-6 год. София стана 2 000 000 и повече жители и заради тях децата на тези, които са родени тук, имат проблеми с детските градини. Никой от нас, живеещите и родени тук, не е виновен, че София е предвидена за 1 000 000 жители. Разбира се, че трябва да има някакви точки за постоянен адрес и за  време
PeaceА, и ние /родителите родени в София/не приканваме модераторите да изтриват мненията на новодошлите,но последните го правят Thinking

# 638
  • София
Не мсиля, че това е много добре решен регламент.
В личните ни карти не пише от колко години живеем на този адрес. Как ще се доказва живеене в София - 10 години?
Затова трябва да се задвижи система от административна информация, която е все още несъществува.

# 639
Ако е с адрес по ЛК- да не е променян поне от еди колко си години
Ако е с настоящ адрес- също, има бележчици , издавани от общината

# 640
Не мисля, че това е много добре решен регламент.
В личните ни карти не пише от колко години живеем на този адрес. Как ще се доказва живеене в София - 10 години?
Затова трябва да се задвижи система от административна информация, която е все още несъществува.

Напротив, много е лесно за доказване, просто се проверява датата на последната промяна на адресната регистрация, по същия начин се проверява и адресната регистрация при кандидатстване в у-ще, но там срока е 1 година. Накратко, тази система е мнооого лесна за проверка и въвеждане, но друг е въпроса, че в средите където се решават подобни въпроси е пълно с "новодошли", поради което, лобито е прекалено голямо и няма да доживеем въвеждането и, но това не ни пречи да се надяваме Simple Smile
Както се казваше в една реклама: "мечтииииииии...."

# 641
Момичета, вярно че и аз си казах мнението и с това може би ви приканих към дискусията  Wink. Вярно, писах, че няма да трия, но пък вие взехте да прекалявате. Видяхме кой на какво мнение е  Peace , не виждам смисъл едно и също нещо да се пише по 100 пъти от едни и същи хора.
Писах защо аз не искам да ви слагам спирачки, ама се надявам вие сами да си ги сложите, а?
Не ме принуждавайте да се отказвам от писанията си!

Това само за момичетата ли се отнася??  Laughing Sunglasses
Значи момчетата, може и да попрекалим  #2gunfire Peace
 smile3521 smile3534 smile3533
И за момчетата се отнася! Simple Smile

Последна редакция: пн, 16 юни 2008, 12:22 от Ellypr

# 642
 адреса и от колко години живееш в София се записват в картотеката на общината. Общината винаги може да провери от колко време си в София както и на твоята фамилия ако си Софиянец.В картона се дописва при издаване на нова лична карта или смяна на лична карта.

# 643
Според мен трябва да се върне старата система за приемане в Детските градини както и софийското жителството. Едно време трябва да живееш минимум 5 години за да получиш жителство, а детските градини са били районирани. Детската градина в която съм ходила е  близо до нас. Майка ми ме е водила първа на детска градина още в 7:00ч и след това е бързала до другия край на София на работа, а след това ме е взимала последна. Тя никога не се е оплаквала за тичането.

# 644
Според мен трябва да се върне старата система за приемане в Детските градини както и софийското жителството. Едно време трябва да живееш минимум 5 години за да получиш жителство, а детските градини са били районирани. Детската градина в която съм ходила е  близо до нас. Майка ми ме е водила първа на детска градина още в 7:00ч и след това е бързала до другия край на София на работа, а след това ме е взимала последна. Тя никога не се е оплаквала за тичането.

Че кой се оплаква от това?
Аз също ще ги водя в квартала, е не до блока, защото до блока нямаме, но после пак ще тичам до другия край на софия на работа.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт