Отговори
# 195
  Туктаме ще се строи, но мен какво ме интересува , след като , когато новото ОДЗ ще е готово чак когато детето ми стане на 5 години.

# 196
Мен рекламните строежи в кризисните квартали малко ме съмняват.Та то още кадастър няма за Сф.... ConfusedШумно се рекламира в нашия квартал от доста време за строеж на ОДЗ на единствената останала полянка.Еми-под прозорците ми ще е.След няколко години, мдам.Тогава ще съм на опашка за училището.

# 197
Да уточним , не говорим за "предимства "вече , а за "критерии".
да, точно така!
За да не става струпване  на кандидатстващи по едно и също време в системата , трябва да се определят различни стартови дати , но не по райони /общини / , а по възрастови групи.
Това също ми харесва!
За размяната- не мислите ли че това възможности за злоупотреби?!Например аз си записвам детето на градина на село(дето има 5 деца и 10 лелки, че и половината са ни роднини) и после след 1 месец си го измествам тук с предимство, щото вече се води, че  ена градина....това по повод поста на кг.софиа.бг  в другата тема...селото може и да е район кремиковци, което си е в софия, но деца няма...

# 198
  • София
Да уточним , не говорим за "предимства "вече , а за "критерии".
да, точно така!
За да не става струпване  на кандидатстващи по едно и също време в системата , трябва да се определят различни стартови дати , но не по райони /общини / , а по възрастови групи.
Това също ми харесва!
За размяната- не мислите ли че това възможности за злоупотреби?!Например аз си записвам детето на градина на село(дето има 5 деца и 10 лелки, че и половината са ни роднини) и после след 1 месец си го измествам тук с предимство, щото вече се води, че  ена градина....това по повод поста на кг.софиа.бг  в другата тема...селото може и да е район кремиковци, което си е в софия, но деца няма...

Абсолютно съм против предимство за местене от една градина в друга!

По тази логика във Филиповци също има свободни места, какво ми пречи да си запиша детето сега там, да кара един месец и после да си го преместя до нас "с предимство"???

# 199
То няма и да "кара", а само ще платите една таксичка....... за месеца.

# 200
  • в моя свят на мир и любов
Докато всеки мисли за себе си само, нищо няма да постигнем.
Всеки гледа собствените си проблеми и си оформя критериите според това.

Като това например, децата на безработни родители да бъдат на последно място. Аз пък смятам, че именно те трябва да са с предимство и да получават по 3точки.
Първо, защото родителите им нямат възможност да им осигурят свястна храна и занимания, не могат да ги водят по детски центрове, на детски театър, да им купуват боички за рисуване и т.н.
Второ защото точно тези деца имат най-голяма нужда от  социализация.

И какво значи, една майка след като има право на отпуск по майчинство, да бъде задължена да го ползва и да получава по 220лв., вместо да работи и да получава по 1000лв.заплата. Майчинството някакво  наказание ли е?

Всички говорят за райониране, което на мен ми се струва изключително недемократичен критерий от една страна, а от друга напълно безсмислен, защото е логично всяка майка да си запише детето именно в най-близката до нея градина. Единични са случаите, когато майка ще мъкне детето си през целия град, за да го води в избрана от нея градина.
Чудя се как никой не се е сетил да въведе изискване родителите да са живели най-малко 1,2 или години в София, за да са с предимство newsm78

# 201
Докато всеки мисли за себе си само, нищо няма да постигнем.
Всеки гледа собствените си проблеми и си оформя критериите според това.

Като това например, децата на безработни родители да бъдат на последно място. Аз пък смятам, че именно те трябва да са с предимство и да получават по 3точки.
Първо, защото родителите им нямат възможност да им осигурят свястна храна и занимания, не могат да ги водят по детски центрове, на детски театър, да им купуват боички за рисуване и т.н.
Второ защото точно тези деца имат най-голяма нужда от  социализация.

И какво значи, една майка след като има право на отпуск по майчинство, да бъде задължена да го ползва и да получава по 220лв., вместо да работи и да получава по 1000лв.заплата. Майчинството някакво  наказание ли е?

Всички говорят за райониране, което на мен ми се струва изключително недемократичен критерий от една страна, а от друга напълно безсмислен, защото е логично всяка майка да си запише детето именно в най-близката до нея градина. Единични са случаите, когато майка ще мъкне детето си през целия град, за да го води в избрана от нея градина.
Чудя се как никой не се е сетил да въведе изискване родителите да са живели най-малко 1,2 или години в София, за да са с предимство newsm78
Непрекьснато това се чудим и ние CloseА, и вече започвам да мразя родният ми град София и да се чувствам,като емигрант #2gunfire

# 202

Да се отървеш Shocked не е на място в тази тема, много моля.Живота не е това, което беше.Седейки 2 години вкъщи много жени биха загубили добрата си работа, съответно-стабилността в семейството.И изпадат в положение---2 точки, защото са без работа.Това е Личен избор освен това.А също-много професии изискват твоето присъствие и отсъствайки 2 години-губиш или позиции, или направо работата.

Защо да губят добрата си работа, нали са защитени от закона против уволнение? След като пък за някои работата е по-важна това трябва да си е техен проблем. За мен детето е на първо място. Работа в София има много.

# 203
  • София
Какво ще кажете за това за критерий да бъде и възрастта на детето. В смисъл, че щом държавата ти дава 2 год. платено майчинство, но ти решиш да се "отървеш" от детето преди това, това да ти трупа отрицателни точки. По този начин се дава шанс на тези с изтичащо майчинство да влязат. Някак си абсурдно ми се вижда приема в яслена група да е от 10 мес.  Shocked
Относно времевия критерий трябва да го има, накрая на списъка, но да го има. Виждам, че сред класираните има такива дето са кандидатствали в 21 ч, защото са били сигурни, че ще ги приемат с предимство.

Всъщност става дума за различни възрастови групи и те в момента не се конкурират, т.е. в краткосрочен план такъв критерий не е нужен.
===================
За по-нататък, подкрепям по същество идеята да има много повече места за 2 яслена група в структурата на ОДЗ-тата, а не 1 и 2 яслена да са с равни места. Или пък да няма такова деление на различни яслени групи, а да има критерий по възраст, примерно
0т за дете под 1г
1т за дете между 1 и 2г
2т за дете над 2г
Не съм съгласна с причините за майчинството по-горе, много майки го прекъсват не заради кефа си, но има други причини това все пак да се приложи. В момента има едно изкривяване на системата, което е в ущърб на децата. А именно, много родители дават децата си в 1 яслена група, за да имат запазено място нагоре, когато ще изтече майчинството. Според психолозите обаче децата под 2г тепърва изграждат афективните си възприятия и за децата е добре да бъдат гледани от майка, татко, баба, гледачка (в този ред), изобщо в близка семейна среда, където се грижат само за 1-2 деца, а не за 10 в яслената група, и то от сменящи се лелки. Но отворете коя да е градина с ясли и вижте колко драстично по-малко са свободните места за 2-ра яслена група... И да искат да си ги гледат още година у дома, родителите ги дават с тежко сърце в 1-ва яслена, за да не останат после без място. Ако на всяка 1 яслена група (деца под 2г) общината осигури 3 втори яслени групи (деца между 2 и 3г), ще има положителен ефект за самите деца.

# 204
Жителите на Варна са "се взели в рьце" и правят нещо за местата в ДГ там.А в темата за "страстите"някои се оплакват,че хем приети -хем не им харесвало.... ooooh! Whistling

# 205

Да се отървеш Shocked не е на място в тази тема, много моля.Живота не е това, което беше.Седейки 2 години вкъщи много жени биха загубили добрата си работа, съответно-стабилността в семейството.И изпадат в положение---2 точки, защото са без работа.Това е Личен избор освен това.А също-много професии изискват твоето присъствие и отсъствайки 2 години-губиш или позиции, или направо работата.

Защо да губят добрата си работа, нали са защитени от закона против уволнение? След като пък за някои работата е по-важна това трябва да си е техен проблем. За мен детето е на първо място. Работа в София има много.

Това, че си Защитен не значи, че ще се върнеш на същите позиции.Много те моля-това е Личен избор и нищо не ти дава право да вадиш изводи кой си гледа и кой не детето.Работа в София като има много, то не всяка е на нивото, което си се борил и достигнал.Аз няма да стоя години вкъщи, за да  стана на финала магазинерка и с 400лв да не мога да платя  нищо на детето си.Хайде отвори си тема За и Против връщането на работа бързо след раждане... Tired и спри да го навираш тука това искане работещите майки да нямат право на градина и да са задължени всъщност да стоят години у дома...

# 206
... и спри да го навираш тука това искане работещите майки да нямат право на градина и да са задължени всъщност да стоят години у дома...

А като са работещи през това време къде са има децата Crazy 

Това с безработните майки също донякъде не го разбирам, тъй като познавам такива, които не искат да работят, но понеже имат второ дете, ползват предимство в ДЗ, където е първото и така хем държавата им гледа детето, хем те на кеф. Така, че може би е удачно да се доказва по някакъв начин, че майката има намерение да се върне на работа ако детето бъде прието. А това, че някои получават майчинство само 1 година, незнам колко са тъй като сега всички се изхитряват фиктивно да се осигуряват в някоя фирма.  Thinking

# 207

Това, че си Защитен не значи, че ще се върнеш на същите позиции.Много те моля-това е Личен избор и нищо не ти дава право да вадиш изводи кой си гледа и кой не детето.Работа в София като има много, то не всяка е на нивото, което си се борил и достигнал.Аз няма да стоя години вкъщи, за да  стана на финала магазинерка и с 400лв да не мога да платя  нищо на детето си.Хайде отвори си тема За и Против връщането на работа бързо след раждане... Tired и спри да го навираш тука това искане работещите майки да нямат право на градина и да са задължени всъщност да стоят години у дома...

Ами тогава хайде да въведеме критерий трудов стаж  Shocked  Стига с този личен избор, някои нямат такъв.

# 208
...хубаво е че може да се редактира....

Последна редакция: пт, 06 юни 2008, 16:49 от Плодова фея

# 209
  • в моя свят на мир и любов
Предлагам новаците първо да изчетат темата и да не повтарят неща които вече са коментирани, като това на кой държавата му гледа детето.
Защото повечето майки, които познавам от форума сами си гледат децата, а не ги дават в държавни институции за отглеждане.

И много моля да не се бърка социалната услуга "детска градина" с място където родителите се "отървават" от децата си.

След три години, като дойде време за началното училище и с изненада утановите, че няма място за вашите деца, пак ли така ще кажете - децата на безработните родители да си стоят вкъщи и да не ходят на училище.

Общи условия

Активация на акаунт