Отговори
# 210
Луда, аз слях 2 теми. За това и може да се получи малко недоразумение, но така или иначе и двете са за едно и също.
А и не е уместно цялата първа страница да е пълна само с теми за приема в софийските детски градини, бил той настоящ или бъдещ.

# 211
jiji,коментарите ти за безпочвени и  обидни, всъщност-моите и двете деца горките са приети, а майка им работи, що ли се бутам тук да се опитвам да помогна...дерзайте... Tired

# 212
                            От всичко прочетено до тук УСТАНОВИХ ,че изобщо НЕ се познават проблемите и условията за работа в ДЗ без значение дали са ясли или ДГ.Друго всеки определя предимствата от собствената си камбанария.Мен ме устройва това и него предлагам,пък другите кучета ги яли.Освен всичко това ,  с някои от предложенията ще успеете да закриете детските ясли,ще напълните ДЗ с дечица от малцинствата / нямам нищо против тях ,ама си помислете като предлагате точките  Mr. Green/ ще "изхвърлите" ПГУ-тата САМО в училищата и ще превърнете ДГ от учебно-възпитателно заведение в социално - забавачка с основна цел ОТГЛЕЖДАНЕ на деца.И без това няма желаещи за работа ,а след "нововъведенията " ви останалите учители от ДГ  ще се пренесат в училищата защото колкото и да не вярвате те са високо квалифициран персонал със съответно образование и квалификации,които ще станат излишни в забавачките.
                            Мога да коментирам и други "блестящи" идеи ,но го намирам за излишно.Просто апелирам когато участвате активно в дадено мероприятие да помислите и за негативите,които ще предизвикате в дългосрочен план.  bouquet

# 213
Луда, казвам, че просто при настоящите условия в ОДЗ-тата няма условия за нещо повече от ОТГЛЕЖДАНЕ. Ако нападката ти беше отправена към мен като новак - прочети цялото ми изявление и ще разбереш, че предлагам конкретни мерки за да се промени това положение. Твърде погрешно си разбрала всичко и бързаш с нападките. Ще съм благодарна на КОНСТРУКТИВНИ критики

# 214
  • в моя свят на мир и любов
Луда, казвам, че просто при настоящите условия в ОДЗ-тата няма условия за нещо повече от ОТГЛЕЖДАНЕ. Ако нападката ти беше отправена към мен като новак - прочети цялото ми изявление и ще разбереш, че предлагам конкретни мерки за да се промени това положение. Твърде погрешно си разбрала всичко и бързаш с нападките. Ще съм благодарна на КОНСТРУКТИВНИ критики

Александра,
имах предвид изказването на jijip.

Иначе стана някакво объркване след сливането на темите.

Иначе напълно подкрепям твоя пост.
Аз също не смятам, че детската градина е място, където децата се "отглеждат", а място, където се възпитават и обучават.
Именно затова не мога да намеря справедливи критерии, според които едни деца да бъдат приемани, възпитавани, обучавани и подготвяни за живота, а десетки други да останат лишени от тази услуга.

# 215
Дидиа , надявах се да се включиш Hug
Само че ще е по- добре да дадеш и конкретни предложения(това с еотнася за всички, от много мрънкане полза малка, давайте конкретни предложения)
Иначе темата е отворена за всякакви предложения, и като каже всеки какво вижда от своята си камбанария, може да се сглоби някаква по- обща картинка
Да, критериите никога няма да са достатъчно обективни, но все пак...

# 216
                     Плодова фея,излизам в огтпуск и ще имам повече време за мислене.Не,че задълженията ми стават по-малко  Laughing но ще мога да систематизирам мненията и да пиша кое според мен е по-добро и би свършило работа,за намаляване на напрежението. Peace

# 217

Защото повечето майки, които познавам от форума сами си гледат децата, а не ги дават в държавни институции за отглеждане.

Ами въобще не се опитвам да се заяждам, но вашите наблюдения само в кръга на форума ли са? Аз пък познавам доста майки, които изобщо не пишат по форумите и за съжаление са доста незаинтересовани от цялата ситуация, защото на тях им е все тая дали детето ще е на градина или не било то защото има кой да им помага или пък защото изобщо нямат намерение да ходят на работа.
Относно повторенията по-добре някой старши да се заеме да обобщи предложенията в едни постинг и да доразвиеме идеите.

# 218
  • In the jungle out there..
Според мен трябва да има някакви бройки за деца с предимства и други бройки, за които ще се кандидатства на общо основание, защото в противен случай се получава, че са приети единствено деца с предимства.
Съжалявам, от гледна точка на хората с предимство е честно, но от моя гледна точка не е ...

Ето това е и моето мнение. Абсолютна малоумщина е да има цели групи от деца с предимство! Майките на единствени деца, здравите майки, и те трябва да ходят на работа. Моето дете не е прието никъде. Шансовете са нулеви. Изборът ми е частна детска градина или баба, която да си вземе неплатен отпуск и аз да и плащам заплатата. И двата варианта ще ми излязат през носа от финансова гледна точка.

За съм увеличаване на таксите.
За съм премахване на критерия бърз интернет.
За съм районирането.
Против съм системата да определя на колко години ще тръгне детето ми на ДГ, респективно, на училище

# 219
  • гр.София
  Писах предложенията за критерии и точки -за да имаме конкретни неща за обсъждане.
 Най-големият кусур е,че ще е необходима семейна "полиция" ,която да бди и проверява за фалшифицирани документи  и неспазени критерии  Simple Smile.

За мен идеален е вариантът да кажем-категорично сме против всякакви предимства и искаме нови градини. Плюс  месечно обезщетение в размера на държ. субсидия за всяко дете в частна градина или оставено вкъщи с майка или баба.
 Ама не вярвам  да стане.

Двама безработни родители в град като София си е странно-освен ако не са току що завършили студенти.
 Те може и да получат само 1 точка ( а работещите по 2 и 3) ,но като нищо може да изпреварят работещ родител по други критерии. Защо ги обявихте за дискриминирани?

За районирането-три варианта- по местоживеене, по месторабота на бащата,по месторабота на майката ( ето цели 3 квартала)

Това,което е писала преди мен kalaza за предимствата- Peace  Или друг вариант-децата с предимства да се класират само кампанийно-примерно два пъти в годината. Понеже сега всички групи ще станат текущи, деца,чакащи като първа или втора резерва може би никога няма да се доредят до мястото,т.к. във всеки един момент могат да бъдат изместени от изведнъж появило се дете с предимство.

Александра-за себе си не искам да подлагам ясленчето си на изпит за балерина или математичка.
 И аз не възприемам градините като място за отглеждане. Не ми е фатално,че дъщеря ми не е приета-ще се намери кой да я гледа или ще си остана аз вкъщи. Но като преминала през 6 градински години с баткото-знам тя какво ще изпусне. И я смятам за дискриминирана Wink.

# 220
  • In the jungle out there..
Имам друго предложение, което не касае кандидатсването, а посещаването на градината. Според мен трябва да има някакъв допустим брой отсъствия, след което детето просто се отписва от групата и освобождава място, без значение по каква причина е отсъствало. 

Познавам майка, на която за последните 6 месеца, детето й е ходило 2 седмици на градина и онзи ден ми се похвали, че отива да занесе поредната извинителна бележка. На друга детето й е прието в ясла, тя не иска да го пуска, но щяла да направи всичко възможно да му запази мястото. 

Това е адски нечестно според мен. Имам приятелка, чието детенце посещава яслена група към ОДЗ. Миналата есен го подхванаха едни болести, коя от коя по сериозни и отсъстваше от ясла в продължение на месеци. Родителите са от провинцията и нямат абсолютно никого тук. Когато е болен, го гледат на смени, оставят го на съседи и т.н. За една бройка щяха да го изключат от яслата, ако не бяха отишли да се молят на директорката. Ами кажете ми какво са виновни родителите, че детето се е заразило със салмонела В ЯСЛАТА! И какво става като го изключат? Майката напуска работа? Пращат го на 300км при баба му?

# 221
  • гр.София
 Да, и аз се сетих за градината в Горна баня. ( Нещо ми се върти,че  до училището към руското посолство, а до него има и градина ! пък има много сериозна балетна школа.)
 Наистина не си представям,как ще се отсейват 10 000 деца-според талантите им.
 В сегашните градини,поне добрите,си има плуване,балет,езици,танци,футбол. Дори и детето ми да не е добро във всички области-бих го записала на всичко,за да се развива многостранно.
 Но наистина отклоняваме темата.
 Всички детски заведения трябва да са добри, а не да се делят на елитни и скапани.

Към темата. Сега видях,че се предлага в Общината и предимство при преместване от една градина в друга. Против съм.

В многото теми за Протести и страсти бях писала,че съм съгласна със сегашните три предимства.
 Но една доказано самотна майка може да е повече нуждаеща се от останалите.
 Дете с починали родители,отглеждано от баба си-също.

За предимството брат(сестра) в същата градина си представете следното .Голямото ще е предучилищна. Малкото веднага влиза в яслата. Само след година голямото вече е ученик-в съвсем друг квартал.Е, къде остава основанието за водене на децата на едно място,което се изтъква като основна причина за това предимство?

# 222
  • София
blanc,  в този случай ще ги водят заедно една година (което не е малко). Но моите деца например са породени през малко повече от година. Е, 4-5 години ли да тичам из София до 2 различни градини? Ми ще ме изхвърлят от работа междувременно. Не че ще се наложи де, баткото засега не е приет, тъй че дори не ме касае това предимство, но според мен си е съвсем резонно. Но пак казвам, не трябва да е абсолютно предимство, изпреварващо всички други деца, а просто допълнителна точка за точковата система.

# 223
  • гр.София
 marmotche, ето че си по-нуждаеща от описания от мен вариант.

Уф,доникъде няма да стигнем с тези предимства.

# 224
Имам друго предложение, което не касае кандидатсването, а посещаването на градината. Според мен трябва да има някакъв допустим брой отсъствия, след което детето просто се отписва от групата и освобождава място, без значение по каква причина е отсъствало
...

Представи си, че детето си счупи краче или ръчичка /минимум 20 дни вкъщи/, разболее се от хепатит /минимум 1-2 месеца вкъщи/ или го оперират от нещо /от 10 дни до 2-3 месеца вкъщи или в болница/. Или се наложи родителите да заминат някъде по работа или заради някаква семейна причина /да не изброявам хипотетични ситуации/ за 1-2 месеца и вземат детето с тях /защото няма кой да им го гледа, междувременно/, а после се върнат. Т.е. детето трябва да бъде наказано за това и изолирано от останалите деца, а родителите също да бъдат наказани, принуждавайки ги да търсят други алтернативи? Така ли??? Сериозно ли го мислиш???

Последна редакция: сб, 07 юни 2008, 16:05 от azaf

Общи условия

Активация на акаунт