Отговори
# 510

Считам, че трябва да се направи някакъв опит да се пресеят тези, които имат алтернатива - баби в пенсионна възраст и добро здравословно състояние. Наистина е сложно, но масовата картинка - баба с внучето вкъщи, а то се води записано, да пази място, че има градини, които учат език и имат връзка за прием с училищата в района. Аз например, ако имах баба, на която да го оставя, никога не бих го записала детето на ясла, но редовно виждам баби да си прибират внучетата в ранните часове и то баби, специално дошли от провинцията да живеят тук и  да си гледат внучетата.
Опааа!Скъпа АЗ съм баба с внуци и не съм в пенсионна възраст.Ходя да ги взимам рано,когато не съм на работа и когато съм в отпуск НЕ ходят на градина,но да ме прощаваш ако някой се опита да ме върже да ги гледам по цял ден.Ама ,че точка сте измислили пълна глупост  Sick за да може мамите да си миткате по кафета и заведения бабите да ви гледат децата.Хубава работа!Аз познавам родители,които лъжеха бабата ,че имат бизнес среща , а си ходеха на екскурзии и ресторантчета.Така, ЧЕ КОЙТО СИ ИМА ДЕЦА ДА СИ ГИ ГЛЕДА И ЗАПИСВА В ДЯ ИЛИ ДГ , А БАБИТЕ КОГАТО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЩЕ ПОМАГАТ.

# 511

Считам, че трябва да се направи някакъв опит да се пресеят тези, които имат алтернатива - баби в пенсионна възраст и добро здравословно състояние. Наистина е сложно, но масовата картинка - баба с внучето вкъщи, а то се води записано, да пази място, че има градини, които учат език и имат връзка за прием с училищата в района. Аз например, ако имах баба, на която да го оставя, никога не бих го записала детето на ясла, но редовно виждам баби да си прибират внучетата в ранните часове и то баби, специално дошли от провинцията да живеят тук и  да си гледат внучетата.
Опааа!Скъпа АЗ съм баба с внуци и не съм в пенсионна възраст.Ходя да ги взимам рано,когато не съм на работа и когато съм в отпуск НЕ ходят на градина,но да ме прощаваш ако някой се опита да ме върже да ги гледам по цял ден.Ама ,че точка сте измислили пълна глупост  Sick за да може мамите да си миткате по кафета и заведения бабите да ви гледат децата.Хубава работа!Аз познавам родители,които лъжеха бабата ,че имат бизнес среща , а си ходеха на екскурзии и ресторантчета.Така, ЧЕ КОЙТО СИ ИМА ДЕЦА ДА СИ ГИ ГЛЕДА И ЗАПИСВА В ДЯ ИЛИ ДГ , А БАБИТЕ КОГАТО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЩЕ ПОМАГАТ.

Бабче, чети по-добре. Предложението беше да се отсеят баби в пенсионна възраст и в здравословно състояние. Кой пък е казал, че дори и бабите да ни гледат децата ние ще пиеме кафе. Нали целта е да тръгнем на работа за закрепване на семейния бюджет. А ако бабите си траят, че наследниците им ходят на кафе това си е техен проблем, да не са се захващали  изобщо на хорото.

# 512
  • София
Това за бабите и дядовците не е сериозно.

И ка може да се извърши една такава пресявка?

Сигурно по бележка от НОИ или работодател, че бабата и дядото работят.  Laughing

Не виждам, кое е толкова смешно  newsm78 И какво като работят?

Ами като работят бабите да дадем точки на майките, които сами си гледат децата. А смешното ми е, че вече се чудим какво да изнамерим.

Това не е сериозно - значи, ако нашите баба и дядо са пенсионери, няма да получа точки за детето, нищо, че те може да не са физически или психически способни да гледат детето ми, че може да не искат да го гледат или пък да не пребивават в София, за да го гледат!

Както каза и Дидия - бабите и дядовците не са длъжни да ни гледат децата!

# 513
  • в моя свят на мир и любов
Според данните на кг.софия, кандидатствалите деца са около 10 000, а свободните места са едва 3600 /приблизително/.

При тези данни, излиза, че ще бъдат приемани деца само и единствено с по няколко предимства.

ПП:Това за бабите и дядовците го подминавам. Нека оставим хората спокойно да си гледат пенсията.

Да не говорим, че в общият случай е по-безопасно за децата да не бъдат гледани от баби и дядовци.

Последна редакция: пт, 13 юни 2008, 18:35 от luda

# 514
Аз пък не съм съгласна ако не ни приемат никъде да плащам за детегледачка, за да тръгна на работа.  Crossing Arms  Все пак да си влезнем в положение.

# 515
  • гр.София

Всеки, които е в отпуска или майчинство е работещ родител, в това спор няма.
Да,но ако е с второ дете(бебе) по майчинство. Иначе,защо да получава предимство като работещ,след като си ползва законния отпуск ? Т.е.,предлагам да се разграничат случаите.
 Разбирам самотна майка,ако иска да се върне на работа преди изтичането на 2-те години.

Последна редакция: пт, 13 юни 2008, 18:43 от blanc

# 516

А къде пише, че общината е длъжна?

# 517

Опааа!Скъпа АЗ съм баба с внуци и не съм в пенсионна възраст.Ходя да ги взимам рано,когато не съм на работа и когато съм в отпуск НЕ ходят на градина,но да ме прощаваш ако някой се опита да ме върже да ги гледам по цял ден.Ама ,че точка сте измислили пълна глупост  Sick за да може мамите да си миткате по кафета и заведения бабите да ви гледат децата.Хубава работа!Аз познавам родители,които лъжеха бабата ,че имат бизнес среща , а си ходеха на екскурзии и ресторантчета.Така, ЧЕ КОЙТО СИ ИМА ДЕЦА ДА СИ ГИ ГЛЕДА И ЗАПИСВА В ДЯ ИЛИ ДГ , А БАБИТЕ КОГАТО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЩЕ ПОМАГАТ.

Бабче, чети по-добре. Предложението беше да се отсеят баби в пенсионна възраст и в здравословно състояние. Кой пък е казал, че дори и бабите да ни гледат децата ние ще пиеме кафе. Нали целта е да тръгнем на работа за закрепване на семейния бюджет. А ако бабите си траят, че наследниците им ходят на кафе това си е техен проблем, да не са се захващали  изобщо на хорото.
 Хайде,не ми давай акъл как да чета след като дискутирате предимствата ,които пращат децата ви при мен. Laughing Писах го така ЗА да разберете как звучи отстрани.Кой и как ще ги "пресява" бабите ? Медицинско ли ще искате? Просто е глупаво! Така,че хвърлете повече енергия в нещо по-добро от "отсяване на бабите"  Mr. Green

# 518
  • София
Темата съвсем се изроди.
Моля ви не пренасяйте битовите си отношения и мисли в критериите за точкуване в бъдещото кандидастване(то не бяха баби, то не бяха провинциалисти.. мързеливи майки и какво ли още не).
Необходимо е да има критерии за адресна регистрация, обвързан със срок на живеене в София. Ако аз дойда да живея в София през месец януари 2008 г и кандидаствам за детска градина, и имам повече от едно дете , твърде вероятно ще се класирма много по-успешно от живеещ системно тук човек. И каквито и да са ми правата, като гражданин на тази държава, то Софийска община неможе да задовли всеки и всичко.

# 519
Смятам, че трябва да има и някаква/и бонус точка/и за деца в детска градина и второ дете (казвам второ, защото за 3 и пове4е е предвидено)в училище до 4 клас, хайде да не е до 12 години, както е по закон. До този клас децата трябва да се водят и взимат от училище и ако детската градина и училището са едно до друго или в близост (в някакви рамки) Същото е като две деца в една градина.
Колкото до местоживеенето и постоянният адрес просто не съм сигурна, че е мн правилно от правна гледна точка, дали някой няма да осъди общината затова (просто се питам, а не съм сигурна)
Колкото до ОДЗ-та и ЦДГ-и: хората, които живеят с район само с ОДЗ-та (някой така беше писал), а не искат да си дават децата на ясла (никой неможе да ги съди за това тяхно решение), трябва да имат равен шанс с другите. Може би и децата от ОДЗ-та ясла да се точкуват , ама......
И още една идея (от която ако някой се почуства обиден да ме извини просто предложение)по скоро инициатива на общината, ако родители с по-високи доходи, които имат едно или две деца напр., имат желанието да си дадат детето на частна ясла или градина казва ние поемаме половината вие другата половина. Така се плаща по малка такса, а за тези които не могат да си позволят и тази такса, а тази в държавните заведения е достъпна се освобождават места

# 520

А къде пише, че общината е длъжна?

В Закона за народната просвета е записано, че детската градина е част от образователната система, макар и детето да я посещава само по желание на родителите.
Общината не е длъжна да ми отглежда детето, но е длъжна да ми предостави равни права с останалите родители. Така че, ако искам детето ми да посещава детска градина, общината е длъжна да ми осигури това право, така както го осигурява на останалите 3600 семейства.

# 521
И още една идея (от която ако някой се почуства обиден да ме извини просто предложение)по скоро инициатива на общината, ако родители с по-високи доходи, които имат едно или две деца напр., имат желанието да си дадат детето на частна ясла или градина казва ние поемаме половината вие другата половина. Така се плаща по малка такса, а за тези които не могат да си позволят и тази такса, а тази в държавните заведения е достъпна се освобождават места

То има много, които искат да ходят на частна, ама ги спира таксата. Ако някой ми плати половината, веднага освобождавам място в държавната.

# 522

Всеки, които е в отпуска или майчинство е работещ родител, в това спор няма.
Да,ама ако е с второ дете(бебе) по майчинство. Иначе,защо да получава предимство като работещ,след като си ползва законния отпуск Naughty
 Разбирам самотна майка,ако иска да се върне на работа преди изтичането на 2-те години.

Цитатът не е мой.
Напротив, смятам, че майката в отпуск по майчинство не може да се приравнява на майката ходеща на работа. Сигурно не съм се изразила ясно.

# 523
  • София
.................................по скоро инициатива на общината, ако родители с по-високи доходи, които имат едно или две деца напр., имат желанието да си дадат детето на частна ясла или градина казва ние поемаме половината вие другата половина. Така се плаща по малка такса, а за тези които не могат да си позволят и тази такса, а тази в държавните заведения е достъпна се освобождават места

Това ми се струва все още не възможно.
С една дума - парите, които се плащат за издръжка на едно дете от държавата да се пренасочат към съответната градина. Тази идея има много рискове. Нуждае се от наредби, които да упражняват котрол върху чатсните детски градини. Като поредица от нормативни актове и промени ми се струва невъзможна в близките 3-4 години.
Дори за този период от време няма да се работи по варината да се дотират  фирми, които имат изградени , респективно изградят детски градини за служителите си.
Защо?
Защото няма  кой, няма интерес, няма и келепир от това за общинските съветници, и всякакъв вид чиновници забъркани с темата Образование.

# 524
  • гр.София
 luda, извинявай,оплетох се с цитатите,трих,трих и това остана.
 В случая няма значение кой го е казал.

Общи условия

Активация на акаунт