Отговори
# 1 020
  • София
Феичке, не излиза бутон - коригирай глас!

# 1 021
А защо ти е?

# 1 022
  • София
Моето мнение е, че студентите, докторантите и специализантите регистрирани в Студентски град трябва да имат абсолютно предимство при приема на децата пред останалите от съседните новопостроени квартали. Градините в Студентски град са строени за нуждите на студентите и приема в тях не трябва да се влияе от миграцията в София. Ако останат места да се попълват тогава от децата на неучащи родители.

А деца, на които родителите им са били студенти и не са се възползвали от "ДЗ за студенти" да имат ли абсолютно право, 'щото са живяли там.
А софиЯнци, които са студенти да имат ли абсолютно право да си водят на ДЗ в Студ.град?

колко деца се възползват от предимство брат/сетра: в "нашето" ОДЗ това са 2 от 20, а 2 деца не се възползвах от това предимство т.к. няма прием за тяхната година

# 1 023
Най- много от предимствата са с брат/сестра в ДЗ
За студентите- ако се приеме райониране и работещи родители- подкрепям, ако ли не  Naughty

# 1 024
  • София

Замислих се и искам ад си коригирам гласа!

В другата тема предложиш да гласуваме и по критериете, обсъждани на работната среща - за или против даден критерий! Кво ще кажете?

# 1 025
  • в моя свят на мир и любов
По повод темата на новата анкета.
Това ми се струва като нож с две остриета.

В момента повечето майки се стремят да си гледат децата вкъщи поне до двегодишната им възраст. И немалка част от тях се възползват от правото си на разни отпуски да ги гледат до три годишна възраст, докато дойде време за градина.

Всички знаем колко е важно за едно дете до три години да се радва на семейна среда, а не да бъде с още 30 бебета и 8 непознати лелички в една стая, особено през т.нар. грипен сезон. /Не исках да прозвучи толкова ужасно/

Ако гласуваме "за" това децата от детска ясла да имат предимство за детската градина, ще обречем десетки майки и техните деца на принудително тръгване на детска ясла още от 10-месечна възраст на детето, защото в по-късна възраст няма да имат шанс за място. А това съответно ще ограничи шансовете им за място в детската градина.
Оттук поне за мен следва, че ще се увеличи заболеваемостта при децата, както и ще се увеличат хроничните заболявания, вследствие на увеличената заболеваемост. /Отклонявам се от темата, но при малките деца неправилно лекуваните и често повтарящи се вирусните инфекции, често водят до хронични състояния/.

Аз специално не бих могла да поема отговорност за последствията от едно такова решение.

От друга страна съм съгласна, че е редно дете, което е ходило в ясла да може спокойно да бъде записано в детска градина, защото така се следва един естествен ред на развитие.

Ще се въздържа да давам мнение в тази анкета.

# 1 026
  • София
Ами 'luda' то и сега има принуда да се записват бебешори само че в ОДЗ -тата. И това е най-вече от тази година, защото преди директорките не искаха и да чуят за деца под 2 години.

# 1 027
  • София
Нали правилно съм разбрала, че става дума не за преминаването от ясла в първа група на едно ОДЗ, а преминаването от самостоятелна ясла на едно място в друга детска градина на друго място?

Извинявам се за тъпия въпрос, но понеже нашата градина си има ясла, не съм много запозната с другия вариант.  Embarassed

Относно принудата, Анна е права, че същото се случва в ОДЗ-тата- родителите бързат да запишат децата на ясла, за да си подсигурят мястото и по-нататък.

Лично аз смятам, че така или иначе, преминаването от ясла в ЦДГ трябва да се взима предвид, но си го представям някъде накрая в точковата система.

Плодова феичка, защо изведнъж се предложи осигурено влизане на  децата на всички служители в образователната сфера?  newsm78  Общината май се опитва някакви точки да печели пред учителите, защото четох наскоро, че обсъждат безплатни карти за градския транспорт за работещите в детските градини и учителите. С това съм съгласна, защото заплатите им са много ниски, но за другото  съм твърдо на мнение, че тази привилегия трябва да си остане само за децата на персонала на конкретното детско заведение!

# 1 028
Заплатата на учителите е повишена съобразно работното им време, качеството на преподаването не се е променило.Те вече няма за какво да се оплакват и екстри не им трябват.
Против такова предимство.

Особено сега в сборните групи-всички деца са с ожулени колени и лакти, значи някой си е пил кафето и бъбрил на пейката .

# 1 029
  • София
Заплатата на учителите е повишена съобразно работното им време, качеството на преподаването не се е променило.Те вече няма за какво да се оплакват и екстри не им трябват.
Против такова предимство.

Никак не съм съгласна с твоето изказване, но не искам да отклонявам темата и да започнем да спорим за учителските заплати.  За мен лично предложеното предимство (осигурен прием за децата на служителите в сферата на образованието)  е излишно, но мнението ми няма нищо общо с някаква оценка за тяхната професионална работа или заплата.

# 1 030
  • София - Дианабад
Моето мнение за предимстовото на децата на служителите е следното: ако е дете, да има предимство /или допълнителни точки - не може майката да се грижи за 20-30 деца, а нейното да няма място в градината. Ако е внуче, да има предимство само ако бабата/дядото работи в същото ДЗ / сега има случаи на служители, чиито деца са резерви и не са приети/.

# 1 031
  • София
По повод темата на новата анкета.
Това ми се струва като нож с две остриета.

В момента повечето майки се стремят да си гледат децата вкъщи поне до двегодишната им възраст. И немалка част от тях се възползват от правото си на разни отпуски да ги гледат до три годишна възраст, докато дойде време за градина.

Всички знаем колко е важно за едно дете до три години да се радва на семейна среда, а не да бъде с още 30 бебета и 8 непознати лелички в една стая, особено през т.нар. грипен сезон. ...

Напълно съм съгласна с luda по този въпрос. Писах нещо много подобно, още като се отвори темата. Децата до 2г развиват интензивно афективните си възприятия и родителите би трябвало да правят всичко възможно да бъдат отглеждани в семейна среда или поне близка до нея. С този критерий създаваме стимул в обратната посока, което е в ущърб на децата в крайна сметка.

Ако все пак се приеме като критерий, би трябвало точки да получават децата от всички ясли -  самостоятелни държавни, частни, защо не и към ОДЗ. Защо? Защото аргументът, който чух тук е "Тези деца вече са социализирани и е неприемливо да се изключат от системата, затова да им дадем едно рамо с точките." Ако това е основанието, то същото важи и за децата от частните ясли - някои от тях са там, защото е наложително родителите да работят, а в държавните веднъж вече  не са ги приели. Не е редно да бъдат дискриминирани още веднъж.

# 1 032
Анкета 
Въпрос: Гласуване за ролята на постоянен и настоящ адрес(във връзка с резултата от предната анкета)Моля да четете внимателно! 1.Постоянен в София да носи Х точки, настоящ в София малко по - малко от Х точки (тоест тези с постоянен адрес да получават най - много предвид факта че плащат данъци и т.н., тези с настоящ малко по - малко точки, но все пак да са регистрирани в Сф)  22 (32.4%)
2.Посоянен в София да носи Х точки, настоящ в района на ДЗ малко по - малко от Х точки (тук за постоянен е същото като по - горе, а настоящия да дава точки за  няколко ДЗ в района )  3 (4.4%)
 3.Посоянен в София да носи Х точки, настоящ в района на ДЗ малко по - малко от Х точки (тук за постоянен е същото като по - горе, а настоящия да дава точки  за всички ДЗ в района )  9 (13.2%)
4.Посоянен в София да носи Х точки, настоящ в района на ДЗ малко по - малко от Х точки (тук за постоянен е същото като по - горе, а настоящия да дава точки  за 1 или 2 ДЗ в района по избор)  8 (11.8%)
5.Постоянен в района на ДЗ да носи Х точки, натоящ в района на ДЗ малко по - малко от Х точки (Постоянния в района да е с най - много точки и водещ, а настоящия малко по - малко точки)"  26 (38.2%)
 Поднови Гласуване
Редактирай Анкетата 
Общ брой гласове: 68

Важно е да се знае, че постоянен адрес не значи, че имаш собственост и плащаш данъци за собственост. Аз живея на квартира и нямам жилище. Постоянен адрес е адреса на родителите ми, а настоящ на квартирата. Според тази анкета къде би трябвало да си водя детето на градина. Не мисля, че анкетата е направена корекно.

# 1 033
Ами аз съм много пристрастна за децата от ясла, само ще ви кажа, че в много райони няма ОДЗ, а ясла и ЦДГ
Досега децата преминаваха без проблем от ясла в ЦДГ,  аз лично смятам че дори трябва да се обединят яслите с ЦДГ-тата, но тъй като товаще стане много трудно, смятам че поне можем да регламентираме това преместване
Става въпрос за критерий, като неговата тежест ще се дискутира допълнително, но все пак в никакъв случай няма да гарантира сигурен прием, спокойно  Hug

Какво мислите за смъкване на % инвалидност от 90 на 70 %

# 1 034
мислая, че трябва да  е 70 % .Много висок ми се струва 90 % . Системата за изчисляване на %, ако не се лъжа е точкова и е доста относително всичко .

Общи условия

Активация на акаунт