Отговори
# 1 065
Предложените предимства могат  да бъдат справедливи,ако има достатъчно голям   брой места.
По данни на Сирма 5% от децата до момента са приети с предимство.Това е нормално.
Това,което се предлага тук е  дисриминация на семействата,които не могат да попаднат в някои от така наречените "критерий",които практически  са чиста проба  предимство при класирането и приемането на децата.Това е и абсурда, в който се завърта и сайта на БГ мама.Щом си изключение, ето ти точка ,минаваш напред и влизаш,всички останали в къщи.Каква демократичност, каква грижа за всяко дете?.
Какво ще стане и как ще се класират децата с равен брой точки??????? Може би отговора е ясен на задалите "критерийте"-такива няма да допуснем практически.
Ще се допусне ли принципа "разделяи и владей" при приема на децата,който прозира  ясно в тази тема.
С тези критерии се залага от най ранно детство  разделяне на децата на две голями групи с предимства и такива,които нямат право на достъп в детските заведения на територията на столицата.Това е абсурд, чиито плодове ще се берат след 15-20 години.
С тези толкова много критерии масовото семейство на държавния служител и работника във фирма,голямата част от тях интелектуалци   с едно дете се изгонват  и не се допускат до детската градина.
Време е да се чуе ясно гласа и на тези,които в момента се опитва тази тема да унижи и дискриминира.

# 1 066
  • София
Предложените предимства могат  да бъдат справедливи,ако има достатъчно голям   брой места.
По данни на Сирма 5% от децата до момента са приети с предимство.Това е нормално.
Това,което се предлага тук е  дисриминация на семействата,които не могат да попаднат в някои от така наречените "критерий",които практически  са чиста проба  предимство при класирането и приемането на децата.Това е и абсурда, в който се завърта и сайта на БГ мама.Щом си изключение, ето ти точка ,минаваш напред и влизаш,всички останали в къщи.Каква демократичност, каква грижа за всяко дете?.
Какво ще стане и как ще се класират децата с равен брой точки??????? Може би отговора е ясен на задалите "критерийте"-такива няма да допуснем практически.
Ще се допусне ли принципа "разделяи и владей" при приема на децата,който прозира  ясно в тази тема.
С тези критерии се залага от най ранно детство  разделяне на децата на две голями групи с предимства и такива,които нямат право на достъп в детските заведения на територията на столицата.Това е абсурд, чиито плодове ще се берат след 15-20 години.
С тези толкова много критерии масовото семейство на държавния служител и работника във фирма,голямата част от тях интелектуалци   с едно дете се изгонват  и не се допускат до детската градина.
Време е да се чуе ясно гласа и на тези,които в момента се опитва тази тема да унижи и дискриминира.

Aбе хора вие четете ли темата. Стига с тази дискриминация. Трябва да има някакви правила за прием, след като се видя, че досегашната система "кой превари" не е ефективна. Какви са тия интелектуалци, какво е това чудо? Интелектуалците нямат ли по две или по три деца? Или всички интелектуалци са с по едно дете, да не им се пречи на интелектуализма? Като имате желание да изразите позиция, защо не предприемете някакви действия, ами само пишете глупости.

# 1 067
Децата от самостоятелните ясли трябва автоматично да преминават в ЦДГ, не виждам какво ги различава от децата посещаващи ясли в ОДЗ-та!!На територията на София обикновенно една ясла обслужва цял район, а по някога два и три.
С ползване на предимство при приемане в детската ясла,то продължава да ползва такова.
Какво правим и какви нормални условия осигуряваме на прием за децата,които за първи път ще кандидатстват в детската градина,?За тях ако останат места............какъв абсурд.

# 1 068

[/quote]
Aбе хора вие четете ли темата. Стига с тази дискриминация. Трябва да има някакви правила за прием, след като се видя, че досегашната система "кой превари" не е ефективна. Какви са тия интелектуалци, какво е това чудо? Интелектуалците нямат ли по две или по три деца? Или всички интелектуалци са с по едно дете, да не им се пречи на интелектуализма? Като имате желание да изразите позиция, защо не предприемете някакви действия, ами само пишете глупости.
[/quote]
Защо манипулирате темата? На всеки  средно интелегентен му е ясно , че вече е невъзможно да има 4.02.2008г.Всеки трябва да може щом се роди детето му и има ЕГН да кандидатства за желаната детска градина или ОДЗ.Със слагането на толкова много предиства се цели,родителите без такива никога да не могат да си помислят да бъдат приети в детска градина.Сега болката на  някой е как да създадем поредица от предимства, за да можем да елиминираме, унижим масовия модел на българско семейство и да влезем само ние "изключенията".
Не се опитвайте да ни заблуждавате,нещата са достатъчно прозрачни,повече от всякога.
Толкова много предимства могат да работят повтарям успешно,само когато има повече места, отколкото чакащи.

# 1 069
  • София
Не казвам, че не са прави тези, които защитават тезата, че децата ходили в самостоятелни ясли е добре да продължат да посещават и градина, заради създадените навици. Но се запитах какво ще остане за тези, които не успяха да влязат в ОДЗ, не са се записали на ясла - за тях никога ли няма да остане възможност да посещават детско заведение?

Никой не говори за предимства! Гореизброените не са премиства, а критерии за точкуване!

# 1 070
  • София
[/quote]
Защо манипулирате темата? На всеки  средно интелегентен му е ясно , че вече е невъзможно да има 4.02.2008г.Всеки трябва да може щом се роди детето му и има ЕГН да кандидатства за желаната детска градина или ОДЗ.Със слагането на толкова много предиства се цели,родителите без такива никога да не могат да си помислят да бъдат приети в детска градина.Сега болката на  някой е как да създадем поредица от предимства, за да можем да елиминираме, унижим масовия модел на българско семейство и да влезем само ние "изключенията".
Не се опитвайте да ни заблуждавате,нещата са достатъчно прозрачни,повече от всякога.
Толкова много предимства могат да работят повтарям успешно,само когато има повече места, отколкото чакащи.
[/quote]
Не говорим за предимства, а за критерии, колко пъти трябва да се повтори това незнам. КРИТЕРИИ. Защото критерият време е неефективен.

# 1 071
Не ни заблуждавайте!!!!!!!!!!!!
Тези критерии ще носят точки, а тези точки придвижват детето напред в редицата.А това е чиста проба предимство..............!!!!!!!!!Защо ни карате да Ви вярваме или въобще не разбирате какво предлагате и накъде водите нещата.

Не се връщайте на 4.02.2008г .Такава дата и ситуация няма да има повече.
Прозира желанието Ви да има преподреждане, защото само по критерии час, голямата част от Вас може да не се класират.Водите  нещата, за удобство на изключенията и те да изместят масовото софийско семейство извън детските градини.Това е лош модел на разделение,който след години ще даде своите плодове.

# 1 072
  • София
Не ни заблуждавайте!!!!!!!!!!!!
Тези критерии ще носят точки, а тези точки придвижват детето напред в редицата.А това е чиста проба предимство..............!!!!!!!!!Защо ни карате да Ви вярваме или въобще не разбирате какво предлагате и накъде водите нещата.

Не се връщайте на 4.02.2008г .Такава дата и ситуация няма да има повече.
Прозира желанието Ви да има преподреждане, защото само по критерии час, голямата част от Вас може да не се класират.Водите  нещата, за удобство на изключенията и те да изместят масовото софийско семейство извън детските градини.Това е лош модел на разделение,който след години ще даде своите плодове.
Колко сте сигурни, че 04.02 няма да се повтори. Ако пак се кандидатства по време, всички тези неприети 9000 деца пак ще са на старт+тези от 2008 набор. Какво е вашето предложение ако няма критерии, може би лотария или нещо друго? Защото е много лесно да твърдиш, че нещо не е добро без да предлагаш алтернатива. Пак питам, как според вас трябва да става класирането?

# 1 073
Не може да има повече 4.02.2008г, защото всички, които са искали са кандидатствали.
Това, което предлагате действително ще бъде повторение на 4.02. за влизане на "нашите деца " с критериите.Сега всеки има възможност да променя кандидатурата и да знае на кое място се намира в редицата за детската градина.С въвеждането на критериите ще бъде тъмна нощ удобна за  тези, които имат полза от тях.

# 1 074
  • София
slavinako, първо искам да ви обърна внимание да не адресирате възмущението си към нас, сякаш сме част от съвета на Столичната община. Ние не пишем правилниците, не издаваме разпоредбите и нямаме никаква законова власт. Всички тук сме родители, заинтересовани да се нормализира до някаква степен приемът в детските заведения. Обърнете внимание на "нормализира" и "до някаква степен"! Ако за вас досегашните условия за прием в ДЗ не са били дискриминация, то болшинството от участниците в тази тема мислим другояче.
Казвате да не се връщаме на 4.02.2008. Първо, не знам откъде черпите увереност, че този фарс няма да се повтори. Второ, нека се върнем малко по-назад от въпросната дата. Смятате ли за нормална практиката приемът в ДЗ да се осигурява чрез: подкупи (могат да се нарекат и дарения, помощи или както искате, смисълът е все този), връзки (познатата на познатата на познатата, чиято позната....да не продължавам), оказване на различни видове услуги на директорките, денонощно висене пред ДЗ в продължение на дни?

В последно време се забелязва някаква обща воля-  за радост, и от страна на СО, да се премахнат тези дълбоко коруптивни по същността си практики и да се търси алтернативна и относително по-справедлива схема.

Независимо от вашето възмущение спрямо критериите- или предимствата, щом така ви харесва да ги наричате, такива ще бъдат определени от Столична община. Това е реалността. В момента Столична община не е в състояние да подсигури услугата "държавно детско заведение" на всички желаещи. Дали ви харесва или не, тя ще си изработи система от критерии, по които да нареди кандидатстващите деца. И спокойно може да не се съобрази с моето, или вашето мнение. Изразените тук мнения са съвсем пожелателно и спокойно могат да не бъдат взети под внимание, защото няма законов натиск върху СО да се съобрази с тях.

Ако сравните обсъжданите тук предложения с досега действащия ред за прием в ДЗ, ще видите, че в действителност ние се ориентираме към намаляване на броя на критериите, по силата на които деца биват автоматично приети.
Ще дам пример: по досегашния правилник абсолютно предимство ползват близнаци,  деца от многодетни семейства, и деца, чието братче или сестриче вече посещава дадено ДЗ. Нашето предложение е тези обстоятелства само да носят определен брой точки, но не и да са решаващи за приемането на децата.

Не знам защо в тона ви долавям някакъв оттенък на неприязън към форума БГ-Мамма като цяло, който твърде ми напомня медийните нападки срещу сайта във връзка с пуснатия слух за фалита на Първа Инвестиционна банка. Тогава в медиите свободно и твърде преднамерено се търсеше да се преувеличи социалната роля на един интернет-форум едва ли не като манипулатор на общественото мнение и генератор на обществена интрига. Без да омаловажавам страхотните движения и невероятните граждански инициативи, зародили се сред пишещите тук, мисля, че горното е един твърде нескопосан опит за прехвърляне на отговорността от властимащите върху една интернет общност, изградена напълно върху принципите на свободно и доброволно изразяване на мнението.

# 1 075
  • София
netta71, не знам защо е записано в акта на детето ти баща - неизвестен, но знам за много случай, в които това че бащата е известен е по-скоро тежест - я издръжка на плаща (тя голямата келепия от 30 лв), за всяко нещо трябва да се пита, и т.н.

Съгласна съм с едно по горе казано мнение че частния случай не трябва да води до предимство. Според мен за специалните случай (в някоя от темите се коментира за едно дете сираче) трябва да се остави възможността социалните да помагат, като това не е за сметка на регламентираните бройки...  с риск да разсърдя Dadia пак ще спомена допълнителните места 

# 1 076
netta71, предполагам,че ще гласуваме и за самотните родители.
 Съгласна съм,че няма разлика-дали бащата е починал (дете-полусирак) или неизвестен.Майката все сама ще си гледа детето .

Мерси   bouquet

Тука не съм съгласна. Как ще се докаже, че майката е самотна. В днешно време много малко двойки сключват брак и майките се водят самотни. Това значи, че децата на всички несемейни двойки са с предимство. Да не говорим за циганите, където децата се записват направо на името на майките. Те всичките са с неизвестни бащи. Мога да приема само за деца с починал родител.
Ами в акта за раждане на детето пише " баща неизвестен",  а не говоря за родители без сключен брак
Имам си 3 приятелки с "баща неизвестен"на децата им,обаче:"неизвестните"татковци подпомагат финансово майката,а пьк тя се вьзползва и от всички дьржавни облаги сьщевременно-супер далаверка smile3508Е това как ще се докаже ThinkingА,за нашият случай "сьжителство без брак"си има вече закон Stop

Точно когато в акта за раждане пише "баща неизвестен", в повечето случаи е много добре известен, но по този начин се възползват от държавните облаги, а те не са малко.

# 1 077
Много се радвам, че има мами, които са разбрали смисъла на дискусията в темата и все още мислят по същество!  bouquet
Заради вас не изоставих темата,защото честно казано- на моменти ми писва да пиша едно и съшо
за самотните майки- СО и директорките са категорично против социаленритерий за прием,както и сам майки...кабоалма изрично спори с тях, но за съжаление те не само че не предложиха такъв критерий, но и май изобщо не го записаха към тези, които ще се дискутират другия път
Причината е ясна- напоследък има бум на съжителства, на самотни майки, от малцинствата също
кабо алма каза, че е добре циганчетата да са на градина, защото иа вероятност да тръгнат и на училище така, съгласна съм с нея по този въпрос, но знам ли, чак да им ги взимаме с предимство...
за инавалидите- ами над 70 % се дава група инвалидност, а за работоспособност- това вече зависи от доста неща, мисля че тези с право на придружител нямат на практика шанс за работоспособност, и моята идея е може би над 90 % директен прием, а над 70 %- точки, знам ли
притеснява ме районирането и критерият- деца на служители в системата на нар просвета...това доста много разширява кръга ...ами аз ако съм сестра в ясла и ми взема детето, а понеже не съм в нар просвета, нямам точка за градината...абе сложни са нещата, тая връзка дето я няма между ясли и градини много ме дразни, защото децата са едни и същи, ама ги делят...
За яслите-в сканираните таблици може да идите че в район лозенец няма прием за по- малки деца, защото няма нито едно ОДЗ, само ЦДГ!  някои по- стари райони също има доста ЦДГ- та, и ясли, по- малко ОДЗ. В този смисъл децата от ясла няма как да ощетяват останалите, защото ако е имало ОДЗ е щяло да са там и да преминат директно, но тъй като няма ОДЗ, а ясла, са в ясла и не преминават директно.Ако наблизо няма ОДЗ, а ясла, записваш детето си в яслата, нали?
Поне в нашия район децата от ясла се приемаха с предимсвто, и това е от край време- от както майка ми е била учителка преди толкова години. В нашата ясла имаше доскоро три групи, сега са 4. В тях има по 20 деца. Групите са смесени, така че на есен няма да излязат от там 80 деца, а примерно 20-30. Те ще се разпределят ежду 3 ЦДГ та с прием по 50-75 деца всяка. Не смятам че някоя точица отгоре, която взета самостоятелно едва ли ще има значение, но евентуално в съчетание с близост до ЦДГ и работещи родители би дала малко по- голям шанс за прием на детето.

# 1 078
При този огромен недостиг на места "някоя друга точица" ще коли и беси.  Naughty
Има и райони, в които няма нито една ясла, а има ЦДГ. Там какво ще правят майките, като дойдат ясленчета и запълнят местата.  Stop

# 1 079
  • гр.София
http://docs.google.com/Doc?id=dd3sr72z_0dpvvpngw
 Използвам предложените на стр.46 точки от ninyo
 На мен ми се събират 20т.
 А на вас?
 Сигурна съм че с толкова точки пак ще съм в края на опашките.
 Може би да добавите вариант за точки за децата от чисти ясли,понеже ги няма в предложението й.

Последна редакция: сб, 28 юни 2008, 23:19 от blanc

Общи условия

Активация на акаунт