Отговори
# 1 530
Всички форми на обезщетение за бременност и раждане - като се започне от болничните и се свърши с дългия отпуск - са си в крайна сметка чисто социални услуги, предоставяни от държавата на гражданите - мисля, че би било справедливо и честно гражданите  родители на близнаци / тризнаци / многознаци да се възползват от тях в степен, аналогична на родителите на последователно появили се дечица.
Това не е вярно. Обезщетенията са вид застрахователни плащания защото докато работим, за тях ни правят удръжки върху заплатата. Въпросните обезщетения не идват от държавата, а от специалните фондове на НОИ.
Колкото до майчинството то не се дава от държавата за да си гледаме децата, а се дава на майката за да може тя да се гледа докато ползва въпросния отпуск. Дори обезщетенията за безработните не са социални плащания и те идват от НОИ и за тях всеки месец ни взимат от заплатата.
Социални плащания са енергийните помощи за бедните.

# 1 531
  • София
Това е вярно... в известна степен. Ако НОИ беше обичайно застрахователно дружество, едва ли щеше да ви предложи тези условия. само че не нормалните пазарни принципи (не съм икономист, м/у другото), а държавата - посредством, в слу1ая, закони, приемани от НС - в частност КСО и ТК - диктуват условията, сроковете на изплащане, както и парите, които се получават. Твърдя, че е социална услуга, понеже в по - малко социални държави (в които с 1 средна заплата безпроблемно се издържа 7 - 8 членно семейство, без да настава драма при споменаването на думата ваканция или зъболекар), под въздействие само на пазарните лостове, болничния за раждане е няколко дена - после има отпуск, който зависи от куб неща и рядко може да е повече от 2 - 3 месеца, половината от които може и да са неплатени... Така че да, социални услуги са. Въпреки всичко. И въпреки, че са облечени в псевдо-пазарни (осигуряване, застраховка) дрешки.

# 1 532
Кати, къде е тази "социална държава". Имам много познати и роднини в различни други държави (по-малко или по-социални от твоя пример). Повечето са на заплати над средните и със сигурност не могат да понесат финансово твоя пример.

Застраховката е минимално плащане, което ти покрива настъпване на определен риск и в този случай си получаваш парите (които са повече от това, което си платил). В този смисъл Ели е абсолютно права. И ако вноските в НОИ не са пазарно ориентирани, щеше да има огромен дефицит. А с различните държавни нормативни актове просто се регулира дейността на НОИ. Кой да го регулира - публична институция си е.

И въобще защо го водим този спор, че нещо загубих връзката с темата. И пак си повтарям молбата - моля, ако има мама или тате, които работят в НОИ или НАП да се свържат с мен на ЛС за кратка консултация във връзка с критериите.

# 1 533
Ели(хриса), вече доста хора са в отпуск и не четат темата
Кати- аргумента е, че майчинството е обезщетение, което се изплаща защото майката не ходи на работа, един вид платен отпуск или болничен
в този смисъл , майката на близнаци докато работи не получава двойна заплата, нито пък се осигурява като за двама
ето защо и размера на майчинството не зависи от броя на децата
всъщност и майките на породени имаха май някакви проблеми- застъпва им се майчинството и всъщност губят част от първото, ако не се лъжа
всички тези въпроси са много интересни, но не са по темата
спомням си от къде тръгнаха- близнаците
личното ми мнение е само да са "скачени", а не с бонуси, ама ще се съобразя с мнозинството

куки, моят син навършва три год. на 03.01.2009 г.
искам да знам кога ще мога да кандидатсвам за ЦДГ, писах много писма във формата за обратна връзка
според тях , ще можем да кандидатсва, "когато навърши 3 години"
та аз ги питам дали на 04.01.2009 ще може да кандидатсва, или на някаква друга дата,няколко пъти ги питам това, но отговор няма
ти как мислиш?дали системата ще ме допусне на 01.01.2009 г. да кандидатсвам за цдг(защото вече е следващата година и по набори, набор 2006 става за ЦДГ), дали на деня на навършване на 3 год, деня на новото кандидатсване, или изобщо някаква друга дата- например на която сирма или общината са си решили?

# 1 534
  • София
Не съм влизала в системата, но нормативно имаше два... периода на кандидатстване - за родените (по спомени) до 1.06 съответната година (може и друга да беше датата) и тези - след нея.

# 1 535
да, но сега е само през септември приема

# 1 536
  • София
Феичка, на 01.01.2009 г ще трябва да можеш да кандидатстваш за ЦДГ, друг е впросът дали ще можеш точно тогава (дали няма отново да е спраяно кандидатстването или кой знае какво) и дори и да кандидатстваш ако все още е по стария начин ще има ли смисъл, тъй като ще има пренареждане покрай новата система. Но от следващата година ще можеш да кандидатстваш и не е свързано въобще с това, че на 03.01 сте рожденници, датата на раждане няма никакво значение, само годината. А ако се заложи и критерии време, то според мен трябва да има нова дата, подобна на 04.02.2008 г

# 1 537
куки, въпроса го задавам от края на януари, като от тогава имам няколко различни отговора, а февруари спряха да ми отговарят изобщо
с оглед на многото промени, нямам вяра вече на нищо
искам на 01.01.2009 да кандидатсвам за ЦДГ, за всеки случай, пък после ще видим какво ще стане
И от там идва друго питане
Ако на 01.01.2009 мога да кандидатсвам за 1 група, ще мога ли да кандидатсвам за текущ прием на 1 група или само за прием септември и как системата го разграничава?

# 1 538
  • София
куки, въпроса го задавам от края на януари, като от тогава имам няколко различни отговора, а февруари спряха да ми отговарят изобщо
с оглед на многото промени, нямам вяра вече на нищо
искам на 01.01.2009 да кандидатсвам за ЦДГ, за всеки случай, пък после ще видим какво ще стане
И от там идва друго питане
Ако на 01.01.2009 мога да кандидатсвам за 1 група, ще мога ли да кандидатсвам за текущ прием на 1 група или само за прием септември и как системата го разграничава?

Дори и някой да ти каже нещо сега, все още не е сигурнона 100 %, докато не се приемат новите критерии и не стане ясно от кога ще влезнат в сила. Предполагам септември вече всичко ще е ясно.
Относно текущя прием, ами той не се променя, има си го целогодишно, но ти няма да можеш да кандидатстваш за такъв, защото за групата, за която ще кандидатстваш няма да има текущ прием, щом е ЦДГ, тоест няма да има все още оформена група (която да стане текуща след сформирането й) до септември, синът ти ще е 1-ва градинска група септември 2009 г. Системата разграничава приемът по ЕГН

# 1 539
  • София
Анкета 
Въпрос: Кой ще гледа детето ако то не е прието в ясла/градина ?  (Гласуването приключва: неделя, 28 декември 2008, 09:19) близък роднина  11 (21.6%)
частна градина  14 (27.5%)
детегледачка  7 (13.7%)
бащата  0 (0%)
майката  17 (33.3%)
друго  2 (3.9%)
 Изтрий глас

Общ брой гласове: 51

Къде е тази анкета? Може ли и линк?

# 1 540
# 1 541
  • София
..... Това, че имаше едни лелички, които изтровиха цяла група деца на два пъти в една Софийска градина миналата година не означава, че и ти ръсиш успокоителни хапчета на места, свободно достъпни до дечицата от твоята група и ги оставяш без надзор, нали?....

Не мога да подмина този коментар, просто ме  #Crazy Мила, ти вярваш ли си?!... при тези разсъждения все пак искаш детето ти да ходи ДЗ  newsm78 ....кой нормален човек при разследване ще посее пак лекарства?!... ти от къде черпиш инфото си аз не съм попадала на потвърждение от къде се натровиха децата

# 1 542
  • София
Ами гледах новините по БТВ. То вярно, че беше отдавна, ама съм го запомнила добре този случай... уви. И си спомням доста коментари на родители, които просто нямат избор.

# 1 543
..... Това, че имаше едни лелички, които изтровиха цяла група деца на два пъти в една Софийска градина миналата година не означава, че и ти ръсиш успокоителни хапчета на места, свободно достъпни до дечицата от твоята група и ги оставяш без надзор, нали?....

Не мога да подмина този коментар, просто ме  #Crazy Мила, ти вярваш ли си?!... при тези разсъждения все пак искаш детето ти да ходи ДЗ  newsm78 ....кой нормален човек при разследване ще посее пак лекарства?!... ти от къде черпиш инфото си аз не съм попадала на потвърждение от къде се натровиха децата
Ами гледах новините по БТВ. То вярно, че беше отдавна, ама съм го запомнила добре този случай... уви. И си спомням доста коментари на родители, които просто нямат избор.
                 Тези камъни бяха хвърлени в моита градина  Laughing !!! Няма да коментирам случая не го познавам в подробности , а предположения не искам да пиша.Извинявам се и за спама  Embarassed но се чувствам длъжна да направя забележка по въпросчето.
                 Защо не влезете в една ДГ и не видите къде стои багажа на персонала ? И след това да погледнете в гардеробчетата и чантичките на децата.Ще намерите доста интересни неща - като се започне от ножчета /джобни,запалки/ и се стигне до ефизол и какви ли не други хапчета за смучене ,а даже и антибиотици.Цялата градина е облепена с предупредителни табели,че ЛЕКАРСТВАТА се дават на мед.сестра и за да се скрие ,че детето пие нещо лекарствата се поставят в джобчетата и чантичките с наставлението да се изпие без да го види госпожата.Друг ъгъл ,нали? Когато намерих запалка в джоба на един малчуган и реших да поговоря  по въпроса с близките му попаднах на бабата.Тя вместо да чуе какво говоря ме разцелува и ми благодари,че съм намерила запалката ,защото и била скъп спомен. #Crazy  А дори не пожела да чуе ,че са правили опит да палят огън в тоалетната.Та това е !Изводи за ръсещите хапчета могат да се направят и за други! Не само за учителите или персонала.

# 1 544
  • София
Привет! Малко ме нямаше и сега изчетох всичките 5-6 дтраници, изписани по време на отпуската!

Ще се върна към въпрос, обсъждан преди 2 страници - по въпроса за обединените директорки и необединените родители - нетрябва ли да има предварителна среща на родителите, които ще посетят срещата и да са реши какво точно ще се отстоява?

Общи условия

Активация на акаунт