Отговори
# 1 815
  • София
Lovi-татко.

Трябва да се помисли за друга система за оценяване.

Може би квотен принцип:
1. Деца с абсолютно предимство - 10%.
2. Деца по критерии жителство и район - 45%.
3. Деца по останалите критерии - 45%.
Всеки кандидатстващ може да избира по кой от трите критерия да се запише, но само по един от тях.

Това е някаква идея която ми хрумва в момента. Ако има някакви допълнителни идеи може да се доразвие.

Може би това?

# 1 816
Според мен критерий жителство трябва да е във всички точки, вкл и за сираци и инвалиди!
Това не мисля че трябва изобщо да го обсъждаме!
Освен ако нямаш впредвид 45 % да е за деца, които нямат други точки. Тях обаче със сигурност ще трябва да ги минем през вторичната цедка- време или жребий...

# 1 817
  • София
Lovi-татко.
1. Деца с абсолютно предимство - 10%. Както бяха обсъдени и приети.

2. Деца по критерии жителство и район - 45%. Тук може да има вариации. Някъде по-назад в темата бях предложил някакво разделение. (т.3 и т.4)

3. Деца по останалите критерии - 45%. Предимствата да са тук. (останалите точки).

# 1 818
И аз мисля че адресна регистрация трябва да се въведе като изискване за кандидатстване и за трите групи.
Първата квота - ОК
Второто да стане критерий по район и естествено понеже местата няма да стигнат - време или случаен принцип
Третото - ОК, но не харесвам критерия за дете в ДГ.

И може би второто да има най-ниска квота. После първото и накрая третото.
Така се дава някаква преднина на по-нуждаещите се, защото във втора група ще влязат тези, на които нуждата не може да се класифицира и докаже, включително и тези, които кандидатстват за спорта и по разни други подобни причини.

Само не ми става много ясно ако има примерно 2 свободни места в група - как на тоя принцип ще определим кое дете трябва да влезе. Щото 10% и 45% за друга мерна единица може и да ги сметна, но за брой деца се затруднявам.

# 1 819
  • София
Ели, на работната среща първоначално се предложиха 5% за абсолютно предимство. Те бяха изчислени на базата на досегашния опит от кандидатстването. На базата на статистиката от общия брой на кандидатстващи колко са били с тези предимства. Това е полезното на информационната система, на базата на нея могат да се правят доста статистики по различни критерии.
Също така се "облегнахме" и на опита на директорките.
Накрая се приеха тези 10% за гарантиране на определени места в групите.
Иначе относно другите проценти аз съм ги предложил само за обсъждане, тук от форума. Естествено е, че могат да се променят. Аз също подкрепям идеята да не се водим от древни правила, а именно дете в ДГ да дава предимство.

# 1 820
Да ви кажа това с квотите ми се вижда много сложно. Тогава пък никой няма да разбере, кой кога и как се е класирал newsm78

# 1 821
  • гр.София
 Бях написала предложение към Лови-татко да намали процента на квотата по т.2 на 25 или 30.
 Ама ме отвлякоха по задачи и Ели( Хриса) ме е изпреварила  Peace

Но критерият за работещи не трябва ли да го има и в двете квоти-по т.2 и по т.3 ?
 Работещи родители,отскоро в София ,с едно дете-нямат никакви шансове така.

# 1 822
  • Върху лъчите на Слънцето.
Предложените проценти от Lovi - татко са по-справедливи и не виждам защо да се намаляват! И отново - не съм съгласна с даване на предимство (точки) за работещи родители. Crossing Arms А също и за близнаците. Щом държите да е кой както се оправи - тогава няма да се интересувам и от тези, които сега идват да живеят тук, и ще държа на райониране! В предложението на Lovi - татко  съществува шанс за спаревдливост! И дава шанс на всички! Hug
Защо не го разгледаме и като анкета - да видим колко го одобряват и колко не?! newsm78

# 1 823
  • София
Lovi-татко.
Всъщност тези проценти които ги предлагам не зависят от мен. Това е само работно предложение. Може да се провери в информационната система какво е съотношението на кандидатствали с предимство спрямо останалите. Може би това е уместно да се уточни към датата за записване в ДЗ, защото тогава ще е най-точно това съотношение. Тези които са заявили фалшиво предимство ще бъдат отрязани от директорките.
Така че, тогава можем да уточним процентите за т.2 и т.3.
Моята идея е, ако можем до тогава да уточним дали този квотен принцип е подходящ, и ако е: какви критерии да се спазват в двете точки. До каква степен да се разширят, за да може да се получи диференцииране от една страна, а от друга да не се затрудним с много точки при кандидатстването.
Всяко предложение е ценно.

# 1 824
  • гр.София
 Ние тук сме се втренчили в ОДЗ-тата. В тях и местата са малко, и всичките са заети от предимства (най-вече брат\сестра). Но ако погледнете ЦДГ-тата-там съотношението деца с предимство-обикновени деца  е често в полза на обикновените.
 Тази статистика да бяха я извадили най-сетне от Сирма.

Гневна, аз пък не съм съгласна с районирането ( по квартали).

# 1 825
При приети 6600 деца, 930 са приети с предимство заради другото дете в ДГ. Това е около 14%.

А ако се смята на общата бройка кандидатствали - 16505. Всички заявени предимства са както следва:
брат/сестра в ДЗ - 1058,
инвалиди - 40,
близнаци - 283,
многодетни - 214,
особени случаи - 341. Общо 1936.
Това е около 12% от всички кандидатствали. Тази бройка включва и некласираните деца с предимство - на някои места групите са пълни само с деца с предимства и в списъка на чакащите също най-отпред са деца с предимства.
Общия брой на приетите с предимство от общия брой приети е около 21%. Ако бяха влезли всички деца с предимства щяха да бъдат около 30% от общия брой приети. Доста ми се вижда.

Също така броя на деца на инвалиди ще се вдигне доста, защото сваляме процента за инвалидност. Може би ще се утрои. Ще има и деца сираци, породени, идващи от ясла, които сега не ползват предимство.
Трудно ми е да прогнозирам, но децата идващи от ясла не са малко. Може и да стигнат за да понапълнят първите групи в ЦДГ.
По мое мнение хората от тези групи може и да стигнат 35-40% от общия брой кандидатствали. И тогава по третата група при квотен принцип няма да остане никаква възможност за работещи родители, без точки по друг критерий (изключвам адресната регистрация).
Така че при тези квоти, в трета група и да има и да няма критерий работещи родители, резултатът при точкуване и подреждане няма да се промени особено.

# 1 826
В яслите децата в група са по- малко и са смесени групи, така че от група 20 деца се изписват 5-6, в средната ясла има около 3-4 групи, което е 15-20 деца максимум  от ясла, поне в нашата е така.ЦДГ-тата са повече от яслите, така че няма чак толкова да натежи. Има обаче нещо друго- в някои квартали има само ясли и ЦДГ, или преобладаващо ЦДГ. В други няма. Така че по този признак ще е по- сложно.
За ОДЗ-тата- там има по 2-5 места свободни, колко от тях ще са за квотата 10% ?Според мен за квотата трябва да са не по- малко от 2 места за градина, а ако няма кандидати за тях от квотата, тогава се запълват по останалите критерии.
Жителство в София според мен може и трябва да се изисква за всички! За район евентуално не, както и всички останали.Дори и да се приеме в крайна сметка без срок, пак трябва да е задължително!
Аз лично одобрявам критериите във вида, в който ги приехме на последната среща и единствено по точките може да се пипне- да се намалят, увеличават някои.Много ги мислих, засега това е един разумен вариант.Вече зависи колко ще сработи и как.

Анкетата, коато тече в момента е безсмислена, вижда се ясно резултата. Кажете каква да е новата?

# 1 827
  • София
Lovi-татко
Плодова фея – Приемаме за константа, че хората с адресна регистрация в София трябва да имат предимство при кандидатстване за ДЗ.
Ако оставим критериите както ги обсъдихме на последната работна среща се получава, че при адресна регистрация в София точките които могат да се получат (по критерии 3 и 4) са от 10 до 18. И това важи за всички в София, независимо дали могат да ползват точки от другите критерии или не.

След това избираме две семейства с еднакви позиции:
Семейство 1: живеещи в София и имат сбор (по критерии 3 и 4) – 18т, но не могат да ползват друг критерий.
Семейство 2: живеещи в София и имат сбор (по критерии 3 и 4) – 18т, но могат да ползват какъвто и да е друг критерий (без критерий 9, защото поставяме двете семейства при равни начала за старт).
Получава се, че семейство 2 ползва предимство и измества семейство 1. Извода е, че няма равен старт за двете семейства и ощетяваме семейство 1.

Може да се получи и ситуация когато родители направили си адресна регистрация в последния момент ще изместят родители с непроменена регистрация от години, а именно:
Семейство 1: живеещи в София и имат сбор (по критерии 3 и 4) – 18т, но не могат да ползват друг критерий. Майката по принуда е напуснала работа за да гледа детето си.
Семейство 2: живеещи в София до една година и регистрирали се в същия район до една година (по критерии 3 и 4) – 11т, но могат да ползват критерий 9, който им носи 5 точки. Така общият сбор им е 16 т. Какъвто и друг критерии да добавят, те автоматично са пред семейство 1.
Отново се налага извода, че няма равен старт за двете семейства и ощетяваме семейство 1.

Понеже постоянно си говорим, че искаме да не сме юридически атакуеми за дискриминация, ние трябва да поставим двете семейства в еднаква среда за кандидатстване. Според мен тези две семейства трябва да се разделят и да бъдат разпределени при други такива групи от семейства със сходни критерии за кандидатстване.

Последна редакция: ср, 30 юли 2008, 18:44 от Lovi

# 1 828
Извинете ме,но какво разбирате под ОСОБЕНИ случаи  newsm78 След като са включени предимства - брат/сестра,инвалиди,близнаци и още други ми стана любопитно какво значи "особен случай" , че отгоре на това са 341 !
              Питам защото ми е интересен този случай:

Текуща 3-ра група, родени 2002 г.

ПЪЛЕН СПИСЪК НА ЧАКАЩИТЕ КЪМ 26.07.2008
(подредени според регламента)
 2. Филип Здравков Спасов 09.07.2008 20:04:52 Вх.№ 16 предимство

От 01.09.2008 г. - Ясла 2, родени 2006 г.
ПЪЛЕН СПИСЪК НА ЧАКАЩИТЕ КЪМ 26.07.2008
(подредени според регламента)
 1. Марк Здравков Спасов 09.07.2008 19:51:41 Вх.№ 777 предимство

Та , въпроса ми е от къде им е предимството като и двамата са чакащи ? Значи брат/сестра отпадат /разбира се ако не са 2-ро и 3-то и първото не е в ДГ/ ,близнаци - също,остава деца на инвалиди.И дали имате начин да проверявате подобни случаи и дали те са особените?

Последна редакция: ср, 30 юли 2008, 12:47 от Didia

# 1 829
Дидиа, за съжаление никой от нас няма ниво на достъп в системата, която да му позволява да види описанията на така наречените "особени" или "специални" случаи.

До колкото ни беше обяснено, тези случаи се разглеждат индивидуално от директорите, информацията за всеки се описва в системата (предполагам това е обосновка някаква) от директорите и от общината имат ниво на достъп, което им позволява да прочетат в коя ДГ какви случаи са разгледани и по какви причини са определени като особени.
Само не разбрах дали директорите сами решават дали да запишат детето или от общината дават някакво одобрение на база на информацията в системата.

Доколкото разбрах в тази група влизат тежки случаи в социално отношение, но нищо повече не знам. Имаше предложение за в бъдеще да се гледат от комисия, а не само от директорите.

Общи условия

Активация на акаунт