Отговори
# 1 725
Галя, така предложено за близнаците ми звучи по-добре и съм склонна да се съглася с аргумента ти от предишния пост.
В интерес на истината като гледам броя на деца приети с директно предимство многодетните и инвалидите са незначителни на фона на общия брой приети, но брат/сестра в ДГ са си цифра.

Catty m, не съм юрист, но мисля че при хора в неравностойно положение (сираци, полусираци, инвалиди и др.) може да се дават предимства, които не се считат дискриминационни по отношение на обикновените семейства. Това е позволено с цел подпомагането на неравностойните, за да настигнат обикновените. Мисля че в някои държави се нарича положителна дискриминация. Pouh в някой от постовете си от предишните страници беше изкоментирала това.

# 1 726
  • София
Ето какво става, ако увеличим точките по критерии 4,5,9, а оставим критерии 6 и 7,както ги решихме:

Вариант 1: Дете с родители от София за максимален период – 20т, в същия район за максимален период – 15т, работещи – 10т. Общо 45т.

Вариант 2: Дете с родители от София за минимален период – 10т, в същия район за миниимален период – 5т, работещи – 10т. Общо 25т.

Вариант 3: Дете с родители от София за максимален период – 20т, в същия район за миниимален период – 5т, работещи – 10т. С братче/сестриче в ДГ – 4т. Общо 39т.

Вариант 4: Дете с родители от София за минимален период – 10т, в същия район за миниимален период – 5т, работещи – 10т. С братче/сестриче в ДГ – 4т. Общо 29т.

Вариант 5: Дете с родители от софия за максимален период – 20т, в същия район за миниимален период – 5т, работещи – 10т. С братче/сестриче в ДГ – 4т. в многодетно семейство - 7 т.Общо 46т.

Вариант 6: Дете с родители от софия за минимален период – 10т, в същия район за миниимален период – 5т, работещи – 10т. С братче/сестриче в ДГ – 4т. Многочленно до 10 г. - 8. Общо 37т.

Вариант 7: Дете с родители от софия за максимален период – 20т, в същия район за миниимален период – 5т, работещи – 10т. С близнак – 4т. Общо 39т.

Вариант 8: Дете с родители от София за минимален период – 10т, в същия район за миниимален период – 5т, работещи – 10т. С близнак – 4т. многодетно до 10 г. - 8. Общо 37т.

Вариант 9: Дете с родители от софия за максимален период – 20т, в същия район за миниимален период – 5т, работещи – 10т. В многодетно семейство до 10 години – 8т. Общо 43т.

Вариант 10: Дете с родители от софия за минимален период – 10т, в същия район за миниимален период – 5т, работещи – 10т. В многодетно семейство до 10 години – 8т.  Общо 33т.

Има и още варианти, но да допуснем, че това са 10 деца, кандидатстващи за една група в ДЗ, а местата са 6!
Как ще се подредят на опашката:
Дете 5, Дете 1, Дете 9, Дете 3, Дете 7, Дете 6 и Дете 8 ще се борят за последното място!

Кого толерира това точкуване: родители, живеещи в София и района дълго и работещи, родители, живеещи в София дълго, в района кратко, но многодетни, родители от София, с малък стаж в района, но с братче или сестриче в ОЗ, с близнаци, многодетни с близнаци или брат/сестра в градината!

Значи според мен или имаш брат - сестра в градината/близнак или си многодетен! Иначе по двете нестава! Трябва да се направи опция да не може да се кликва и в двата критерия!

# 1 727
  • София
По този начин Дете 5 има вече 39 точки/респективно, ако предпочете многодетно 42т. Дете 6 с 29/33т.Дете 8 също 29/33т.
И класирането е :
Дете 1, Дете 9, Дете 5 Дете 3 Дете 7, Деца 6, 8 и 10 се състезават за 1 место!
Кой влиза по този начин:
обикновенно дете, дете от многодтно семейство, многодетно, с брат/сестра, близнак, а останалите се борят!
По този начин едно обикновенно дете може да влезе, дори и да няма много стаж в района!
какво мислите?

# 1 728

А коя беше Галя ... на срещата?

Аз представлявах Асоциация Родители, седях до Куки.

# 1 729
  • София
Относно спрения строеж на градината в Красно село - ще направим петиция и от СНБМ ще напишем официално писмо, разпространено където трябва за да се започне въпросният строеж, ще подготвим официална позиция за да вървят нещата напред

# 1 730
  • София
Галя, подозирах, че ти си била!
Куки, майката от дира се готви за петиция, ако искаш и пиши! http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=budeshtimaiki&Number= … mp;sb=5&part=

# 1 731
  • София
Куки, майката от дира се готви за петиция, ако искаш и пиши! http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=budeshtimaiki&Number= … mp;sb=5&part=

Форума в дира не ме обича, забива ми или е ужасно бавен, трудно стигам до писане на коментар ...  Tired
Мамата юрист ли ще прави петицията или някой друг? Ако е тя някой има ли нейн телефон или друга връзка (Ели може би имаш нейн мейл) да се свържа с нея

# 1 732
Предложение за критерии за прием в детските заведения в София за 2009 г.

Предимства при приема (директен прием) с квота до 10 % от общия брой свободни места в групата

1.   Сираци и полусираци
2.   Деца, на които поне един от родителите/осиновителите или дете (брат/сестра) от семейството е с инвалидност от 71% до 100%
3.   Особени случай

Критерии, определяни с точки, сборът от които дава местоположението на детето при кандидатстване (класиране)

1.   Сираци и полусираци - 20 точки
2.   Деца, на които поне един от родителите/осиновителите или дете (брат/сестра) от семейството е с инвалидност от 71% до 100% - 15 точки
3.   Постоянна или настояща адресна регистрация в София
 - регистрация до 1 година – 8 точки
 - регистрация от 1 до 2 годин – 10 точки
 - регистрация над 2 години – 13 точки
4.   Деца на родители/осиновители, живеещи в района на детското заведение (по постоянен или настоящ адрес) за всички детски заведения в района
 - живеещи в друг район на територията на град София – 2 точки
 - живеещи в района на кандидатстване до 1 година – 3 точки
 - живеещи в района на кандидатстване от 1 до 2 години – 4 точки
 - живеещи в района на кандидатстване над 2 години – 5 точки
5.   Близнаци – 4 точки
6.   Брат/сестра, родени в една и съща или последователни години – 4 точки
7.   Многодетни семейства с три и повече деца до 18 години
-   семейства с три и повече деца до 10 години – 8 точки
-   семейства с три и повече деца до 14 години – 7 точки
-   семейства с три и повече деца до 18 години – 6 точки
8.   Брат/сестра в същото детско заведение, които няма да са ученици септември в годината на приема на кандидатстващото дете – 4 точки
9.   Деца, чиито двама родители/осиновители (или един родител ако другия е неизвестен) са редовни студенти или работещи (социално осигурени) – 5 точки
10.   Деца на персонала от детските заведения на територията на град София – 10 точки
11.   Деца на работещи служители в системата на народната просвета – 2 точки
12.   Деца, посещаващи самостоятелна детска ясла, кандидатстващи за целодневна детска градина (ЦДГ) – 2 точки
13.   Време при еднакъв сбор точки

3. 13 точки
4.   5 точки
6......имам две породени деца, но..те вече са на 19 и почти 18.. Cry
7.   6 точки, но..от 2009г няма да имам точки по този параграф, макар да имам общо 4 деца..две от които през 2009г ще са студентки.. Cry
9.   5 точки( ама реално са 2 точки, защото нямам адресна регистрация на адреса на който живея от повече от две години.., а съм си с постоянната адресна регистрация....)
...................
В момента 29 точки( 26т) , от 2009 година 23  точки.. ( 20т)
..
Имам 4 деца, Софийска жителка съм, работя и се осигурявам и данъци плащам на държавата ни прекрасна... и....... нямам бабаи и дядовци, които да ми помагат.. И "големите" ми деца са едното студентка на 19г, а другото ще завърши и също ще е студентка ( ноември навършва 18г)... и..все са на моя издръжка .. и на баща си.. Голямата учи в Германия.. Малката кой знае къде ще реши..
..
Тъй като гледам..и по тия критерии няма шанс Александър да е в детска ясла..
Да е жив и здрав..Явно ще си работим заедно още дълги години.. Добре,че поне предучилищната е задължителна..
..
Дали пък да не взема да си зарежа работа и да ходим на село с него... Можем и овце да пасем.. Така де.. да му мисли главата на семейството.. Пък..и каките като завършат училище за какво им е образование..Я и те на село..Ще ми стават вишистки!!! Аз като съм вишистка и какво.. детето си на ясла не мога да запиша...  Sad

# 1 733

Форума в дира не ме обича, забива ми или е ужасно бавен, трудно стигам до писане на коментар ...  Tired
Мамата юрист ли ще прави петицията или някой друг? Ако е тя някой има ли нейн телефон или друга връзка (Ели може би имаш нейн мейл) да се свържа с нея
Аз й взех визитката и й писах, ама я оставих в офиса  ooooh! Ще ти пратя мейла й на лични ако  искаш

# 1 734
  • София

Аз й взех визитката и й писах, ама я оставих в офиса  ooooh! Ще ти пратя мейла й на лични ако  искаш

Мерси много   bouquet , свъразх се с нея и се разбрахме

# 1 735
Според мен текста би трябвало да е : "трето и следващо дете на многодетни родители ".. Едва ли са много случаите на деца, които са с голяма разлика.. А и не разбирам как може разликата в годините на децата на многодетните семейства да дава различно предимство.. Освен в случаите, когато всичките са породени.

Лично според мен борбата ни трябва да се насочи не към увеличаване на критериите за предимство, а към увеличаване броя на местата в детските градини и детските градини като цяло.
София е един град, който тепърва ще расте. Недопустимо е да се мисли само се строят жилищни сгради , без никакъв помисъл,че децата, които ще живеят в тия жилищни сгради трябва да учат някъде.. да ходят на детски градини и детски ясли..

Може би трябва да се изисква кметовете по райони да се задължат на определен брой жилищни сгради да осигуряват терен за детска градина.. Знам ли..Защо не се поучим от "социализЪма"..някога се предвиждаха подобни неща...

# 1 736
  • София
Lovi-татко.
Вени - в пример 3 си избрала вариант максимално в София, а минимално в района.
Ако следваме логиката от примери 1 и 2, то в пример 3 трябва и в района да са с максимален период. И тогава си се получава старото класиране.
Изобщо винаги децата с допълнителни възможности за избор ще надскачат другите.
Трябва да се помисли за друга система за оценяване.

Може би квотен принцип:
1. Деца с абсолютно предимство - 10%.
2. Деца по критерии жителство и район - 45%.
3. Деца по останалите критерии - 45%.
Всеки кандидатстващ може да избира по кой от трите критерия да се запише, но само по един от тях.

Това е някаква идея която ми хрумва в момента. Ако има някакви допълнителни идеи може да се доразвие.

# 1 737
  • гр.София
Вени - 23 т.
Пух - 20 и 23 т.
catty m - 15 т.
Фея - 25т
Ели - 23т.
welldone - 23 т.
blanc-20 т.

Със сигурност ще кандидатствам за градина по месторабота-моя и на таткото и близо до уч-щето на сина ( всичките в един р-н). Така че за район имам  само 2т.

Lovi-татко.

Може би квотен принцип:
Всеки кандидатстващ може да избира по кой от трите критерия да се запише, но само по един от тях.

Това е някаква идея която ми хрумва в момента. Ако има някакви допълнителни идеи може да се доразвие.
Много ми харесва!  Макар че не виждам къде ще се вместя.
 По т.2 ще имам повече точки
 Но пък няма да участвам по критерий "работещи".

При тази идея критерият време се завръща с пълна сила Wink

Моята идея пък е следната- Многодетни,близнаци,породени, брат\сестра (особено  те!!) получават точки за предимство (понеже то си е такова),само ако двамата родители работят.Както решихме за самотната майка. Ако не работят- на равни начала с другите се състезават.

Последна редакция: пт, 25 юли 2008, 20:19 от blanc

# 1 738
На мен ми хареса това, което е постнато на 1. страница

реда за прием в ЦДГ и ОДЗ във Варна, взето е от тук http://it.varna.bg:4433/dzpriem/index.php?page=pravila .Очевидна е разликата с обявенете предимства в София.

"  Децата в детските градини се приемат по следния ред:

І.  Деца, живеещи в прилежаща на детското заведение   територия, както следва:
·       деца с тежки хронични заболявания, посочени в     Приложение № 5 към чл. 21 т. 7 от Наредба № 19 за  експертиза за инвалидност на децата до 16 г. /ДВ. Бр. 84, от 13.10.2000 г./;
·       деца, на които поне един от родителите или друг член на семейството е с инвалидност от  71% до 100%;
·       деца на неизвестни родители;
·       деца на загинали при производствени аварии и природни бедствия, както и на загинали в изпълнение на служебния си дълг;
·       трето и следващо дете на многодетни родители и деца-близнаци;
·       деца-сираци или деца полусираци;
·       деца, чиито родители са редовни студенти;
·       прието друго дете в същата или  друга детска градина /ОДЗ/;
·       дете, настанено в семейство на роднини или близки, както и дете, настанено за отглеждане в приемно семейство, съгласно чл. 26 от Закона за закрила на детето;

Всички останали се приемат както следва:

ІІ.  деца, живеещи в прилежаща на детското заведение територия;
·       деца на работещи родители по реда на входящия номер;
·       деца на неработещи родители по реда на входящия номер."

Намирам,че така е най-справедливо. Отчита се с най-голяма тежест района в който живее детето, но..след това следват предимствата.. Децата, които не са от района на детската ясла или градина ..нямат предимство.
Смятам,че това е един прекрасно работещ ред за приемане.

За идеята:

Lovi-татко.

Може би квотен принцип:

Мисля,че трябва да се доуточни...що е то "1. Деца с абсолютно предимство - 10%.", както и "3. Деца по останалите критерии - 45%." .. А за критерий "2. Деца по критерии жителство и район - 45%." ми се вижда малко 45%

Давам пример.
В нашия квартал (Младост 1) около района в който живея има само една функционираща детска градина. ОДЗ №9. Тази година за възрастовата група в която влиза моето дете имаше обявени САМО 12 свободни места.
Ако приложим квотния принцип предложен от Лови-татко, то излиза,че за децата от района на детската градина на Младост 1 ще се полагат само 5.4 места..т.е. 5 места (закръглям на цяло число), 1 място за абсолютно предимство..(каквото и да означава) и.. 5 места за всички останали критерии.. Е.. може би все пак за кварталните деца ще има 6 места, че..едното място остава "висящо"..
Та..питам аз.. за кого по-напред ? В района има със сигурност над 50 деца в тази възрастова група..

# 1 739
Майчета,отново пиша свой стар пост,заради тези които напомнят че е важно да се борим за места,а не за критерии...

Ето в момента един човек от Младост се е нагърбил със задачата да спре безумното застрояваяне на своя квартал  bouquet  bouquet  bouquetТова е за нас единственното решение на нашите проблеми,да го подкрепим,и да разширим дейността му за цяла София,така че ако не спрем самото застрояване,то поне да накараме упрлавляващите да спазвант нормативните актове които определят на каква застроена площ за жилища,се полага ДГ,училище,читалище,детски площадки,паркинги и др.инфраструктура!Докато това нещо НЕ се случи,каквото и да правим,каквито и критерии да измисляме,винаги ще има деца отвън,и недоволни!!!Това е единственното глобално решение на проблема,и то е много просто-ПРОСТО ДА СПАЗВАТ ЗАКОНОВИТЕ РАМКИ!!!

Общи условия

Активация на акаунт