Отговори
# 1 920
  • София
Lovi-татко. Плодова фея - Ето това го бях писал по-назад в темата:
Наистина винаги ще има недоволни или ощетени при класирането.
Ще се опитам да разгледам критериите по т.2 от квотните.
Основната идея приета в общината относно регистрацията е от нея да се ползват хората плащащи данъците си в София, и съответно използващи услугите предлагани от Софийската община. Именно затова се приема идеята да се дават точки по постоянен адрес.
За създаване на някакво удобство да се ползват услугите на близкостояща ДГ се приема идеята за настоящ адрес.
Докато при постоянния адрес нямаме толкова варианти за точки, то по настоящия адрес може да се помисли. Например какви варианти имаме и след това да се определи точковата им тежест:
1.   ДГ в района на местоживеене по настоящ адрес. Удобството на родителите детето да бъде в съседната детска градина.
2.   ДГ в съседен район на местоживеене по настоящ адрес. Има ситуации при които ДГ се намира през улицата, но по райониране се води в съседния квартал.
3.   ДГ в район на работа (или какъвто и да е друг район).
Може би трябва все пак да се определи минимален срок на регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес, за да се избегне изваждане на документи в последния момент, само и само за да се запише детето. Адресите могат да се удостоверяват в момента на записване с документи (лична карта, служебна бележка от общината).

Ако се опитам да обобщя тези разсъждения може да се получи следното:
1.   Регистрация по постоянен адрес в София от минимум 2 години – 15т.
2.   Регистрация по постоянен адрес в София по-малък от 2 години – 12т.
3.   Без регистрация по постоянен адрес в София – 10т.
4.   Регистрация по настоящ адрес в София минимум от 1 година при кандидатстване  – 6т.
5.   Регистрация по настоящ адрес в София по-малък от 1 година при кандидатстване – 4т.
6.   Регистрация по настоящ адрес минимум от 1 година при кандидатстване в съседен район в София– 5т.
7.   Регистрация по настоящ адрес по-малък от 1 година при кандидатстване в съседен район в София– 3т.
8.   Регистрация по настоящ адрес минимум от 1 година при кандидатстване в друг район в София– 2т.
9.   Регистрация по настоящ адрес по-малък от 1 година при кандидатстване в друг район в София– 1т.

Целта е да се получи  разграничаване по точки и да се избегне при възможност класиране по време.
Но и при обсъждане на критериите в работната група пак стигнахме до извода, че ще има съзтезание по време - нали? Независимо какъв принцип се използва.

Ако искаш пусни анкета с моите и твоите постинги - за да видим какво мислят хората.

# 1 921
Не разбирам, ние не се противопоставяме един на друг, а обсъждаме, нали?!но мога да пусна анкета.Изчетох няколко пъти поста и се опитвам да разсъждавам. Ама нали станах блондинка, та нещо се обърквам.Например аз и приятелките ми живеем в квартала отдавана, поне откакто сме родили, значи всеки минимум 3 години(броя тези с по- малките деца) и имаме постоянна и настояща регистрация в районната община. Една от тях е с три деца , като две са близнаци.Останалите нямат никакви "особености", освен 1-2 деца в яслата поради факта че живеем до ясла и ЦДГ и 1-2 с деца в същата ЦДГ. Според единият вариант ,майката с три деца +близнаци се класира, майките с деца в градината и в яслата също евентуално, и  всички ние останалите оставаме на края на опашката само с критерии за жителство и минаваме на състезание по време. По другия вариант, предложен от теб, майката на три деца се състезава в нейната квота без критерий жителство обаче, както и тези с деца в ЦДГ-то, но там се състезават и с други майки с такива предимства извън нашия район,а ние в нашата квота- по жителство и време. От една страна е по- справедливо, защото изглежда че ще имаме по- голям шанс. От друга страна пък в другата квота  ще се класират хора не само от квартала ни. Не знам. По- скоро и в трите варианта в квотите да има и точките за жителство в София, за да дърпат напред хората с регистрация в София, а в едната квота да са хората, които имат само и жителство в района.Или във всички квоти да се дават точки за соф. жителство и  в района, само че едната квота да е само за такива случаи. Ох, с други думи:
1. квота 10 % за абсолютните предимства+ точки за жителство, или задължително с жителство в Сф
2. квота 45 % за всички критерии, вкл точкуваните абс. предимства+ точки за жителство в Сф и района
3. квота 45 % само по жителство в Сф и района, евентуално разбити по предложения от теб начин

# 1 922
  • София
Аз разиграх вариантите по предложеното от мен точкуване и мисля, че доста справедливо се получава. Естествено може да се поизчисти като се поиграе още с числата, но..за мен е добро.
За който не го е прочел - ето го пак:

Предимства 40%   
Сираци   15т.
Инвалиди   13т.
Брат/сестра в ДЗ   5т.
Близнаци   4т.
породени   4т.
Многодетни   
 до 10 години   8т.
 до 14 години   7т.
 до 18 години   6т.
Работещи родители   4т.
Раб. В ДЗ   6т.
Раб. в системата    1т.

Обикновени - 50%   
Постоянен или наст.адрес в Сф   
до 1 г.   6
от 1-2 г.   8
над 2 г.   10
Постоянен или наст.адрес в района   
до 1 г.   3
от 1-2 г.   5
над 2 г.   8
Осиг.родители   2
Деца идващи от ясла   1

Това пък са всички вероятни съчетания за обикновенните деца:

постоянен или настоящ адрес         живущи в района на ДЗ         соц.осиг.родители   от ясла   сума
до 1 г-6т.   1-2 г.-8т.   над 2г.-10т.   до 1 г-4т.   1-2 г.-6т.   над 2г.- 8т.   3т.   1т.   
6         3               9
6         3         2      11
6         3            1   10
6         3         2   1   12
   8      3               11
   8      3         2      13
   8      3            1   12
   8      3         2   1   14
   8         5            13
   8         5      2      15
   8         5         1   14
   8         5      2   1   16
      10   3               13
      10   3         2      15
      10   3            1   14
      10   3         2   1   16
      10      5            15
      10      5      2      17
      10      5         1   16
      10      5      2   1   18
      10         8         18
      10         8   2      20
      10         8      1   19
      10         8   2   1   21

Лошото е, че таблици тук не излизат, разместват се колони и незнам до колко се разбира.

# 1 923
  • София
Боже, отпечата го кошмарно! #Crazy

# 1 924
Ще ми го пуснеш ли на мейла?

# 1 925
  • гр.София
 Вени, ей сега ще си направя една табличка и ще си подредя вариантите ти.

На пръв поглед ми харесва и предложението на Феята в квотата на предимствата да има и точки за Адресна регистрация. Нека многодетна с повечко години в София мине по-напред.
 Също и за натрупването на точки- Ако си хем с близнаци,хем многодетна-получаваш повече точки.

Иначе и мен са ме обхванали едни колебания , особено след като Сайта за градините в неделя и понеделник отново не се отваряше. И пак ще зависим от незнайно какво при състезанието между кандидати с еднакъв брой точки. И допотопният вариант да се теглят листчета-жребий от една " шапка" пред Директор и комисия ми изглежда все по-справедлив....

За квотата на обикновените- може да се разбият още повече-колкото по-дълго живееш в града ( или квартала)-толкова повече точки да получиш. Така пък ще ощетим по-скоро заселилите се в града...

# 1 926
  • София
Маже да се вкара адресна регистрация и при предимствата, така както съм вкарала работещи родители ина двете места, ако решим де! само да не стане претрупване и дублиране! newsm78

# 1 927
Разбрах,че ще се отпускат валчери за неприетите деца в държавните заведения.Знае ли някой нещо повече по този въпрос?

# 1 928
  • София
Има такова предложение, но не е прието и честно казано надали ще го приемат, не разчитай на това, но ако стане ще е добре дошло  Peace

# 1 929
"Валчери" или "ваучери"???

# 1 930
  • София
Lovi-татко.
Плодова фея, май наистина се луташ из думите.
Нали точно това искам да обсъдим, в идеалния случай даваме предимство на живеещите в района и сме много щастливи. На практика обаче се оказва че не е много възможно и може да породи повече проблеми, отколкото да реши.Не искам да се отказвам от този критерий обаче, а да го обмислим и разиграем в детайли!А не после да се чудим "как да оправим нещата" !
За квотния принцип: все така смятам, че е задължително за всички да имат регистрация в София, дори да е от вчера и да е само по настоящ адрес. От там нататък смятам че е справедливо да се ползват определените с повече точки с по- голям шанс(както знаете нямам нито близнаци, нито три деца, нито някакво предимство пред другите освен дете в ясла, макар че тази точка според мен ще отпадне в крайна сметка). Не съм съгласна че трябва да има шанс за всички, защото в крайна сметка сме излъчил кои са по- нуждаещи се от точки и от градина. Аз така го разбирам. Тоест ако си софийски жител и имаш и покриваш и някой от другите критерии, имаш повече точки и повече шанс.Ако не ви се иска така, да махнем спорните критерии от нашето предложение: близнаци, брат/сестра в градината, ясла.Оставяме само тези, които компенсират обратната дискриминация и готово.
По твоето предложение в квотата , която кандидатства само по точки за жителство и район, винаги ще има вторично разпределение по време, нали така?Иначе как ще ги подредят?

От този постинг разбирам, че искаш да се класират хората по формулата жителството+предимствата. Което води до записване в някои ДЗ само на деца с предимства.

Или във всички квоти да се дават точки за соф. жителство и  в района, само че едната квота да е само за такива случаи. Ох, с други думи:
1. квота 10 % за абсолютните предимства+ точки за жителство, или задължително с жителство в Сф
2. квота 45 % за всички критерии, вкл точкуваните абс. предимства+ точки за жителство в Сф и района
3. квота 45 % само по жителство в Сф и района, евентуално разбити по предложения от теб начин

Вече спокойно мога да си отдъхна. Това е идеята на този квотен принцип. newsm44 newsm20

# 1 931
Да ви кажа това с квотите не го разбирам. Не че не сте го обяснили, обяснено е. Обаче каква е идеята да имаш много точки като многодетен като се свърши квотата на многодетните, например. Тогава не си обявяваш едното дете, за да можеш да кандидатстваш и в другата квота, може би?

# 1 932
  • София
Гале, не, просто няма да те приемат, ако свърши квотата - нали искаме да има места и за тези без предимства!
Иначе идеята е, да се кандидатства само с предимства или само като обикновен!

Лови-татко, май не се разбирахте с Феята! Какво ще кажеш за моето предложение, ако въобще можеш да го разбереш от постинга?

# 1 933
  • София
Lovi-татко.
Вени, има много хляб в твоята идея, но ми трябва малко свободно време да се включа в твоето мислене. Именно затова сега е момента и другите участници във форума да помагат с идеи и разиграване на варианти.
Предполагам, че таблиците ти са на ексел. Ако можеш направи снимка на екрана на монитора, изрежи само таблицата и я пусни като снимка. Тогава със сигурност няма да се размести.

Последна редакция: ср, 06 авг 2008, 18:26 от Lovi

# 1 934
Гале, не, просто няма да те приемат, ако свърши квотата - нали искаме да има места и за тези без предимства!
Иначе идеята е, да се кандидатства само с предимства или само като обикновен!

Да де, обаче нали затова някои социални групи са определени като нуждаещи се от по-голяма подкрепа. Къде отива подкрепата след като за съответната група също има квота?
Знам, че на хората, които не са в тези групи им е криво, че не могат да получат повече точки, за да са по-сигурни, че децата им ще бъдат приети в ДГ, но при такава остра липса на места, първо се дава ред на тези, които попадат в тези групи и след това на останалите. Защото вие тук гледате нещата от субективна гледна точка - как да натамъним критериите, че да се доредим ние, а не как е възможно най-справедливо да стане разпределението в дадената ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт