Операция на дискова херния - 2

• 199 140
  • 967
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Процедурите са общо 5 на брой, падат се по 4 на ден - ЛФК, йонофореза с нивалин на кръста и дясната подбедрица, интерферентен ток на кръста, тангентор и торфена вана, които се редуват през ден. Иначе тук практикуват и завиване само с кал, но лекарят предпочете да ми изпише по-щадящ вариант - торфената вана, която е торф с минерална вода и е по-хладка. Пациенти, които идват тук редовно, казват, че била много лековита калта. Това са процедурите по клинична пътека. На пациентите по НОИ им изписват по още 1-2 вида процедури и тези, които са заявили 15 дневен престой им правят процедурите през всичките дни.

# 106
dzupo ,

Какво става с теб ?

ОК ,

И ти не се мяркаш нещо  Hug

# 107
Здрвей те прди молко се пребрах  от неврологичня си преглед.Не е много розаво положението,но нищо.Някой  знаи ли  колко дена се полагат болничен  след операция?  Защото докторката се чуди още колко да ми дава. А аз искам да отида и на телк  за по лека работа,  така нямя да се наложи да напускам.

# 108
Marina ,

ШЕст месеца болнични .

# 109
Marina ,

Какво значи не е розово положението ?

# 110
Мърдаме, но по малко.Ти докъде стигна с ремонта, че и мен ме чака боядисване след Павел банята ,но хич не искам да го мисля засега.

# 111
Най много ме боли  това че запреличвам  на'" баба'",   за   всичко трябва да чакаш някои да ти момогне  заради операцията. А за чуствам така че мога и сама . Преди сама си перях килимите  а сега чакам  да им доиде кефа. Не че няма да го изпера  но после  не ми се мисли, ще ми излязат "пластините".   И колко думи ще чуя... Благодаря за информацията.  Хубав  ден  на всички....
[/quote]
Не мога да издържа да не се включа - никакви килими! Пък и ми е много кеф да гледам от страни как се перат килими. Достатъчно съм ги прала и от това съм на този хал.
Трябва да се промениме ако искаме да сме на крак!

# 112
Значи 180 дена  малко ми остават  още 2месеца.  Пложението не е  розаво, защото не се зане колко точно са разширили този пуст канал които сама сам си го овредила.От много чакане и неходене  навреме на доктор, дотам стигнах.Дури в Пирогов  като ми погледнаха магнитния резонанс  разбраха че вече съм с изтървания  частични но ги имам.Дано не се засилват защото сигорно пак ще трябва някои ден  да ме оперират,  кои зни.А  за болката в ляво  докторката ми каза  че така ще е ту ще боли  ту ще спира ,  все пак е извадена хрнията  сигорно  съм имала загегнити  нервчета , затова  го чуствам каточели имам друга кожа.Минавам на флемексин  .Дано не стигате до там но аз вес мислех че сам изтинала , затова не обръщах внимание , а ето сега  до каде стигнах  за 2 години. Кажи речи до края на тази дискова херния.Това е трябва да ставам че децата чакат ред. Пожелавам ви ден без болки.

# 113

ОК ,

И ти не се мяркаш нещо  Hug
[/quote]

elpidaelpida, тук съм аз, тук съм и много внимателно чета всичко! Не съм пропуснала ден без преглед  на печата Laughing
Завиждам на dzupo , че е на Павел Баня. И аз искам да се кисна там в басейните. Дойде време за плаж, а аз не смея и да си помисля. Страх ме е да се опна на пясъка.
Иначе съм на работа и издържам някак . Къде ме боли кръста - от залежаването е - къде съм добре. Но при мен ще е така. Пък и започнах да отслабвам, което чакам вече 5 месеца. От кортикостероидите след операцията надебелях с близо 10 кг. и сега дето не е приятно, но и ми тежат.

# 114
Здравейте всички ,

не знам как ще е с плажуването ,защото ние с мъжа ми и тази година ще ходим на море .Дано да сме пак на по Вип място като миналата година - чадър , шезлонг . Иначе ще трябва да си купувам .
Ремонтът върви бавно и всеки ден имаме нови идеи  Laughing КОето пък става повод за спорове и караници с мъжа ми , но и това ще мине .Днес съм герой - латексирах тавана и корнизите в хола  първа ръка . Вървеше трудно ,защото не е правен ремонт близо 15 години .Скапана съм направо , но от цялото гърчене , за да не пропусна местенце , май леко ми се отпусна прищипания нерв на десния крак   Laughing  НИкога не бях боядисвала ,но го направих , защото искам да приключим по-бързо с лудницата в къщи .

dzupo ,

Давам безплатни съвети за латекс и всичко свързано с боядисване и грудниране на стени  Laughing Как е на Павел БАня - разказвай подробно , както прави Софито .

ОК ,

Само така - отслабвай смело . Ще ти се отрази добре и на самочувствието и на болежките .

Marina ,

Не разбрах какви "частични " са ти останали . 

# 115
Здравейте отново и от мен,
ОК задължително ли е след операцията да се взимат кортикостероиди? Аз знам, че е кофти защото организма привиква и става зависим от тях (е вероятно зависи и от продължителността де)
За май на там отивам, въпреки всички лекарства, които пия и разните видове терапии си ме боли и това си е и не виждам вече светлина в тунела. За море не мога и за мисля..... до тогава я камилата я .........
Иначи и аз съм се "втурнала" да отслабвам за да си помогна уж малко на гърба като поолекна Wink ама мнооого бавно става и ме демотивира.
Лека вечер пожелавам на всички.

# 116
 pisanche ,

Чак зависимост от кортикостероидите не се получава .Проблемът при тях е , че са с много странични ефекти и затова се ползват максимално кратко време .Но все пак зависи и за какво заболяване се прилагат . На практика гликокортикоидите са хормони ,които повлияват много органи и системи  в организма . При твоето състояние не вярвам да ги пиеш още дълго време .

Ето какви са страничните ефекти на гликокортикоидите ( и кортикостероиди е правилно да се каже ) :

Странични реакции

Отслабването на имунната защита е задължителна последица на всЯка фармакодинамична терапиЯ с глюкокортикоиди, което трЯбва винаги да се има предвид.

Нежелателните странични действиЯ на тази терапиЯ са многобройни.

Те се наблюдават също и при ендогенниЯ хиперкортизолизъм, поради което могат да бъдат обединени като Ятрогенен синдром на Cushing.

Тези странични действиЯ трЯбва да се имат предвид винаги, когато прилаганите глюкокортикоиди прекрачат т. нар. “прагова доза за Cushing”, коЯто е различна за различните синтетични глюкокортикоиди.

Необходимо е да се познават еквивалентните дози на синтетичните глюкокортикоиди по отношение на техниЯ антифлогистичен ефект и другите им параметри на действие.

Особено неприЯтен страничен ефект е остеопорозата.       

ТЯ показва големи индивидуални различиЯ.

Засега липсва ефикасна профилактика срещу неЯ.

Единственото противодействие е натоварването и движението на костната система.

СупресивниЯт ефект върху оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна кора, което води до атрофиЯ на надбъбречната кора и до вторична надбъбречна недостатъчност, ако праговата доза Cushing бъде надхвърлена за повече от 2 седмици, може да се повлиЯе от начина на приложение.

Надбъбречна недостатъчност настъпва особено бързо тогава, когато глюкокортикоидите се прилагат фракционирано в нЯколко отделни дози през денЯ.

Нарушения на водноелектролитния баланс:

- Задръжка на натрий;

- Задръжка на вода;

- Конгестивна сърдечна недостатъчност при предразположени пациенти;

- Загуба на калий;

- Хипокалиемична алкалоза;

- ХипертониЯ.

Скелетно мускулни:

- Мускулна слабост;

- Стероидна миопатиЯ;

- Загуба на мускулна маса;

- Остеопороза;

- Вертебрални компресионни фрактури;

- Асептична некроза на главите на бедрената и раменната кости;

- Патологични фрактури на дългите кости;

- Руптура на сухожилие.

Гастроинтестинални:

- Пептична Язва с опасност от перфорациЯ и хеморагиЯ;

- ПерфорациЯ на тънко и дебело черво, особено при пациенти с възпалително заболЯване на дебелото черво;

- Панкреатит;

- ДилатациЯ на стомаха;

- Улцеративен езофагит.

Дерматологични:

- Нарушен процес на ранево заздравЯване;

- Тънка суха кожа;

- Петехии и екхилози;

- Еритем;

- Повишено потоотделЯне;

- Може да супресира реакциите към кожни тестове;

- Чувство на парене или горене, особено в перинеалната област(след интравенозно приложение);

- Други кожни реакции, като алергичен дерматит, уртикариЯ, ангионевротичен едем.

Неврологични:

- Конвулсии;

- Повишено интракраниално налЯгане с едем на папилата(pseudotumor cerebri), обикновено след лечение;

- Световъртежи;

- Главоболие;

- Психични разстройства.

Ендокринни:

- ДисменореЯ(нарушениЯ в менструалниЯ цикъл);

- Развитие на Къшингоидни състоЯниЯ;

- Подтискане на растежа при деца;

- Вторична адренокортикална и хипофизарна ареактивност, особено при стресови състоЯниЯ, като травма, хирургична операциЯ или заболЯване;

- Понижен въглехидратен толеранс;

- ПоЯви на латентен захарен диабет;

- Повишени нужди за приложение на инсулин или перорални хипоглекемични препарати при диабет;

- Хирзутизъм.

Офталмологични:

- Задна субкапсуларна катаракта;

- Повишено вътреочно налЯгане;

- Глаукома;

- Екзофталм.

Метаболитни:

- Отрицателен азотен баланс дължащ се на протеинов катаболизъм.

Кардиоваскуларни:

- Руптура на миокарда след пресен миокарден инфаркт

Други:

- Анафилактоидни реакции или реакции на свръхчувствителност;

- Тромбоемболизъм;

- Повишено тегло;

- Повишен апетит;

- Гадене;

- Общо неразположение;

- Хълцане.

Изброените по-долу допълнителни странични ефекти са свързани с парентералната кортикостероидна терапия:

- Редки случаи на слепота свързани с вътрелезийна терапиЯ в областта на лицето и главата;

- ХиперпигментациЯ или хипопигментациЯ;

- Подкожна или кожна атрофиЯ;

- Стерилен абсцес;

- Постинжекционно възпаление(след вътреставно приложение);

- Charcot-подобна артропатиЯ.

Както и при други случаи, така и при използуването на кортикостероидите в практиката не е желателно да се дават догми, изучаването на чуждиЯт опит, доброто познаване на всеки препарат и спецификата на конкретниЯ случай биха били по-важни ориентири при взимането на адекватно терапевтично решение.

Само не се стряскай от всичко ,което прочете  Hug
Не е задължително тези неща да ти се случват , но трябва да ги знаеш в случай ,че получиш някои симптоми . Аз правя и друго : когато пия някакви лекарства , казвам на мъжа ми ,защото ако нещо ми се случи  и не мога да кажа какво пия , той да каже вместо мен . Hug

# 117
  • Бургас
Здравейте момичета
Аз вчера ходих при друг невролог и той ми каза,че имам тежка ДХ,но не сам била за операция(май ще потърся оше едно мнение,че съвсем се сбърках вече) изписа ми флмексин и милгамма (аз досега нищо не съм пила освен едни хранитъелни добавки с много витамин В и в този ред на мисли да спирам ли добавкит екато пич тя хапове?)
Препоръча ми физиотерапия и Павел Баня,но един семеен познат рехабилитатор ми каза,че сега пък почнали да отричат лечението в Павел Баня.
Искам и да ви попитам ако се реша на 2-ра бременност много ли ще си осложня положението?

И понеже съвсем се сбърках от диагнози мислене и какво ли не днеска си взех детето и направихме първата баня на плажа,чесно да ви кажа топлия пясък и слънцето ми се отразиха доста добре.

Пожелавам ви мн слънчев и приятен уикент.
П.С Забравих да ви се похваля днес направихме първата копка за дълго бленуваната ни къща

# 118
Elia ,

ПОздравления за къщата ! Дано стане много хубава и бързо да се нанесете в нея  Hug
ПИтай лекар за Павел Баня ,защото не вярвам да я отричат .Единствено водните екстензии се смятат за остарял метод и все още се правят там ( информацията ми е от март месец ) .  При втора бременност много е възможно последните месеци да ги изкараш на легло и да се наложи да родиш с цезарево сечение .Поискай консултации с невролог и акушер - гинеколог .
Не мога да разбера защо този лекар смята ,че диагнозата ти е "тежка дискова херния " .
Аз съм с намалена чувствителност и в двата крака и пак не ми дават да се оперирам още . Плюс това имам и две " набъбнали " хернии , хернийки в зародиш ( освен основната ) . Laughing

# 119
Elpi благодаря ти много за подробната информация. Направо свят ми се зави докато го четях .... наистина се надявам да не ми се случи нищо. Всъщност де надявам да ми се размине лечение с кортикостероиди принципно. Аз днес си направих последната лазер терапия и в неделя спирам и хаповете и предполагам, че в понеделник ще се "преброяваме" пак Wink. Ако продължава да боли толкова много ще пробвам и с иглотерапия пък да видим. Все се надявам, че нещо ще помогне.
Слънчев и безболков weekend на всички.

Общи условия

Активация на акаунт