Машина за хляб - 11 част

  • 96 770
  • 1 044
  •   2
Отговори
# 360
  • Мнения: 2
Аз сега пека хлебче с ръжено брашно.
Не се наду, не бухна - защо така  Sick
    Нали винаги се смесва поне наполвина другото /ръжено, царевично,соево / брашно с хубаво бяло, че иначе не втасва.И все пак добавките затрудняват втасването.Въобще не съм специалист и по скоро питам от колкото да казвам.
    А  за машините.....правят супер хубав, истински хляб.Скоро установих, че като слагам повече захар /пълна суп.лъжица за 500 гр хляб/ става по бухнал, изпича се по добре, с по препечен цвят  и дори след изсъхване  е добър за хапване....та захарта се оказва доста важна , преди слагах колкото ...да съм сложил-щипка.
         Верно ли е, че в купеният хляб не слагат мая.Говорил съм с хора които са работили в хлебопекарни и  казват , че слагали някаква киселина -бял прах , но не се сещам как се казваше.Може би е верно, защото купения на втория ден замирисва на гадно и лепне.....сума хляб сме хвърляли.

# 361
  • Мнения: 522
Снощи опекох хляб от брашно за селски хляб, финни овесени ядки и една част ръжено брашно. Не се надигна чного но е много вкусен

# 362
  • Мнения: 498
Мама_му, когато мешаш повече брашна и слагаш добавки като ядки, се увеличава малко дозата на маята, а и ръженото брашно е по-тежко)))

# 363
  • Мнения: 4 358
Еми да - тежък и моя хлаб стана.Не бухна, ама как е вкусен самооооо Heart Eyes.
Сутринта си хапнахме от него.
Бялото брашно в моята смес беше само 100 гр. Ако бях сложила повече може би даже по хубаво щеше да стане.
Доста различно от ръжения хляб по магазините - онова дали е наистина ръжен хляб дето го продоват newsm78 Sick

# 364
  • Мнения: 187
 Thinking Мдаааа,с Ларедутската машина и моят хляб стана  с много дебела кора и сбит,хем по рецептата от книжката го правих.Ако някой има опит с нея, може да пише,за да помогне Hug

# 365
  • под шипковия храст
  • Мнения: 858
Thinking Мдаааа,с Ларедутската машина и моят хляб стана  с много дебела кора и сбит,хем по рецептата от книжката го правих.Ако някой има опит с нея, може да пише,за да помогне Hug
и аз съм с редутската. два дни се опитвам да преведа книжката, но все не ми стига времето...и сега бутнах някакви продукти вътре, пуснах я на базисната програма, пък ще видим!  Mr. Green  идея си нямам какво ще излезе... ooooh!

# 366
  • Мнения: 28 691
Не можете ли да сканирате упътването, пък ще се мъчим тук да помагаме.

# 367
  • София
  • Мнения: 12 870
  Ако искате утре ще се опитам да го сканирам упътването и да го кача, стига да успея.

# 368
  • Мнения: 369
Някой зне ли къде мога да намеря и закупя резервно казанче за месене,
 за марка Молинекс 2000?

# 369
  • Мнения: 2 694
Thinking Мдаааа,с Ларедутската машина и моят хляб стана  с много дебела кора и сбит,хем по рецептата от книжката го правих.Ако някой има опит с нея, може да пише,за да помогне Hug

У нас сбит стана само, когато използвахме пълнозърнесто брашно, но с бялото - никога не е имало проблем...Интересно защо така Thinking

# 370
  • Мнения: 4 406
Някой зне ли къде мога да намеря и закупя резервно казанче за месене,
 за марка Молинекс 2000?
някой беше писал преди време, че имало в сервиза, който ги поддържа.

# 371
  • гр. Козлодуй
  • Мнения: 203
Здравейте!
Значи, притежавам Мулинекс 5000 от една седмица.
Правих си опити разни с хляб - справях се Simple Smile

Стигнах до кузанак .... и тук става някаква издънка.
Значи - вътрешно изглежда като хляб и не е сладък, а го правих по рецептата в книгата на машината.
Просто не е на влакънца както се продава в магазините...
Нещо явно бъркам някъде и се чудя дали не е в количеството на съставките.
Имам спомен, че грамажа за отделните компоненти не е еднакъв - демек брашно 100 гр не може да е същото количество като вода 100 мл в една чаша
дали деленията по чашата с комплекта, са само за определен вид съставка ?
Ако е така, има ли някъде някаква сравнителна табличка да си изчисля съставките, че като се прибере майка ми и види че съм опразнил половината хладилник без някакъв добър резултат... определено няма да е от доволните Simple Smile



Рецептите са:
всичко затплено до стайна а маслото стопено в микровълнова, заедно със захарта (без яйцата).
Машината загрята за 5 мин на печене и използвана 4 програма за слядък хляб

1вата от книгата - по-голямата катастрофа (изхвърлен и не сниман)
мляко 100
4 яйца
230 гр масло
2 ч.л.сол
80 гр. захар
670гр. брашно
4 ч.л. суха мая d-r Otker

2-рата от снимките
3 яйца
125 мляко
120 масло
500 брашно
150 захар
2 пак. ванилия
1 пак. лимонтус
стафиди
2 ч.л. суха мая d-r Otker
жълтък след 3 часа заедно със захарта и ядки

Отбелязвам, че първия доста намали обема си като поизстина.
Програмата е 3:50h


Хлебчето ти изглежда добре ... козунака също Simple Smile. Като гледам снимките тук и като чета тази тема, почнах да си мисля и аз за такава машинка...Като се сдобия с такава, ще пробвам някои рецепти, които си набелязах Simple Smile.

# 372
  • Мнения: 4 406
за да стане на влакна козунакът, преди последното втасване махам бъркалката ,вадя тестото и го накъсвам на дребни късчета, после ги събирам на 3 топки и ги оплитам. вече оплетен, връщам козунака в тавичката, намазвам с жълтък и поръсвам със захар.оставям го да втаса и пече.
отбелязвам, че винаги ми се налага да допичам 10 мин. след края на програмата, за да се зачерви и отгоре

# 373
  • Мнения: 106
Само пробвам да публикувам снимки

# 374
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 468
Аз не правя сладките неща по рецептите от книжката на Мулинекс-а. Според мен те не са прадназначени за българския вкус, не са същите като нашите и мисля, че на тези продукти захарта им е малко за да станат кекс или козунак така, както ние си го харесваме.

Общи условия

Активация на акаунт