Машина за хляб - 11 част

• 96 758
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 375
Момичета, имам доста да наваксвам откъм четене. Темата е напреднала сериозно. Все пак смятам отново да се завърна в темата.  Embarassed
И за да не прозвучи като "запис"

Страхотният хляб с домати и маслини на Umbra и Раираните кифлички на marabu

Стана ми любопитно каква е тази Ларедутска машина за хляб, пропуснала съм явно. Сега покрай намаленията ли се сдобихте с нея? newsm78

# 376
Бях писала,че ще си покажа изцяло ръженото хлебче - изяде се Peaceдори се хареса много
Ето го

# 377
  • София
Ето това направих днес - питка с типово брашно и грис.  Hug

# 378
Гелева сподели рецептата Praynig

# 379
  • София
Бъни, ще ти напиша продуктите, но за точен грамаж не мога, защото слагам на око.
Прясно мляко около 300- 400 мл., мая около 20 гр., типово брашно и грис 50/50-около 500 гр., слагам по  малко за да се получи меко тесто. Олио 1-2 супени лъжици, сол една и половина к.л., захар една ч.л..
Меси се в машината, втасва около един час, след това оформям топчиците, оставям пак да втасва и пека. Като са готови ги намазвам с масълце. Peace Стават много мекички и вкусни.

Последна редакция: нд, 20 юли 2008, 20:35 от geleva

# 380
slanced,
Извинявай че чак сега ти отговарям но сега видях и прочетох въпроса ти.
Аз слагам маята с половината от дозата захар .
Другата е като слагам водата, солта и 1та половина захар.
Другата втечнява маята и я слагам над брашното.

# 381
geleva, а може ли питката  да се направи с бяло брашно и грис, че в къщи не ядат друго брашно? #2gunfire

# 382
  • София
Може естествено, даже ще станат още по- хубави и пухкави. Peace

# 383
а от гриса хлябът не става ли ронлив?

# 384
  • София
Не, напротив става мекичък и пухкав. Peace

# 385
geleva,благодаря ти много !  bouquet

# 386
Момичета - хлебарки....ако може едно линкче към рецепта за арабски хляб? Пък ако имате и опит...грешка няма да имате...Имам поръчка да видя как се прави и да направя за едни познати въпросния хляб..........Благодаря!

# 387
Мами,
Заинтригуваме с този арабски хляб и аз искам рецептата.
Като потърсих в интернет ми даде само едни арабски питки,но за хляб не намерих.
Ама пък то в Сирия като бях не видях такъв хляб, а само едни питки като пърленки.

# 388
Ама пък то в Сирия като бях не видях такъв хляб, а само едни питки като пърленки.

М..да...то ще е същото...Защото хляба не е точно хляб като нашия, а такова плоско нещо като пърленка.......Казват,че дори и в арабските страни не всеки можел да ги прави както трябва.....

Деси, моля те виж питането ми за трилистника в цветята.....То тук е така...от тема в тема.....

# 389
Мами,давам ти тогава къде да намериш тези питки.
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.1400.html
http://ruslantrad.blog.bg/viewpost.php?id=113679
Арабски хляб

Продукти:2 с.л. суха мая/14гр/, 1 ч.л. захар, 2 ч.ч. топла вода, 8 ч.ч. брашно, 2 с.л. олио, 2 ч.л. сол, 2 с.л. масло

Приготовление:Маята се поставя в малка купичка, добавя се захарта , налива се малко вода и се оставя да шупне за 15мин. Брашното се пресява със солта и се разбърква. Добавя се шупналата мая, налива се олиото и останалата вода. Омесва се еластично тесто. Поставя се в намазаната купа с масло и се покрива с влажна кърпа. Оставя се да втаса за около полови един час. От тестото се оформят еднакви топчета, които се разточват на питки с дебелина 0,5см.и ширина около 25см. Набрашняват се и се оставят за около 30мин да втасат отново, покрити с кърпа за да не изсъхват. Фурната се загрява до 200-210 С. Затопляме тавата предварително намазана с масло. Печем всяка питка по отделно около 5-10мин., като първо я слагаме от долу и после по средата на фурната. При печенето хляба се надува като балон. След като се надуе питката се обръща и се поставя по средата, за да се доизпече.Когато се извадят от фурната питките се завиват с кърпа.
А за трилистника мен ли точно намери да питаш дето все стои при мен еднолистник

Общи условия

Активация на акаунт