Раци, лъвчета и деви, чакаме АВГУСТинчета смели

• 20 696
  • 292
  •   1
Отговори
# 135
Леле, вие ме уплашихте с двуезичния проблем.

От наш бебо се очаква да проговори на четири езика, за да се разбира с фамилията. smile3506

Имаме приятели на същото дерадже (при тях обаче езиците са от сходни езикови групи) и техният син е на 2 години и още не е проговорил.

От друга страна имаме и приятели, които не знаят английски, обаче сина им го научил от телевизията и на 8 години може да говори перфектно с британски, американски и австралийски акцент.

Та стискайте ни палци да не побъркаме детето.

# 136
Добро утро мами!
Ако може и аз да се включа в дискусията за чужди езици... Thinking
Аз честно казано мисля , че чуждият език в детската градина и после усилено изучаване още от първи клас.... ами няма ли да му дойде много на това детенце??? Незнам...аз англ. започнах да уча в 5 клас, после усилено в гимназията и университета..., е пак си го научих. Мисълта ми е , че детето веднъж е дете. Иска си своето - игри, приятелчета, разни детски забавления... И в тоя ред на мисли - на училище от шест години ли??? само през трупа ми, ще имат да вземат! всичката им Мара втасала... тръгнаха децата да оправят  #2gunfire
Извинявам се за отклонението от темата, ама като се сетя и много се дразня...

# 137

Точно така е, то си се натрупва и само й трябва достатъчен стимул да си преодолее бариерата.
например да попадне в такава среда и да е принудена да го говори, за да си общува с други деца или да получи, каквото иска.
Или просто в един момент ще порасне достатъчно... Wink
Дано е така, защото понякога се питам доколко са откровени преподавателите(не може да се елиминира комерсиалния момент), но и аз все пак си мисля, че при тази последователност и непрекъснатост неможе да няма ефект Simple Smile

Така е, на сестра ми и превеждахме една година, за да говори с мъжа ми, но един ден се обадил по телефона, била сама и опааа, извадила един перфектен английски. Всичко разбрала, на всичко отговорила. Е друг е въпроса, че като и каже нещо, продължава да ме пита "какво каза?"

# 138
приятелчета, разни детски забавления... И в тоя ред на мисли - на училище от шест години ли??? само през трупа ми, ще имат да вземат! всичката им Мара втасала... тръгнаха децата да оправят  #2gunfire
Извинявам се за отклонението от темата, ама като се сетя и много се дразня...
k_malcheva, аз съм едно от тия деца, от 6 години пратени на училище по специялна програма -до 4-ти клас .  От 1ви клас 2 чужди езика. След това в обикновенно, до средата на 6-ти клас бях убедена, че правим преговор на материала. В гимназията никакъв проблем, което доведе до лентяйство и пропиляно време. В университета повечко усилия, понеже си избрах специалност, не като в гимназията.
Та какво мисля: Хубавото е, че уважавам знанията и мога на стари години без усилие да уча. За няколко месеца проговорих без никакво усилие нов език, главно от това, че слушам мъжа ми като говори по телефона и заничам през рамото му като пише мейли.
Недостатъци: Нямам големи спомени от детството.  От много други работи, правописа остана на заден план  Embarassed

Мисля, че е хубаво да се настоява на детето да учи, всеки допълнителен език обогатява и начина му на мислене, но трябва да помним, че еволюцията е на добро, революцията - не.

# 139
брех,какви теми сте подхванали - за ранното изучаване на езици.При някои  е неизбежно!В други случаи  - подкрепям k_malcheva,децата искат игри !Моите не съм ги зорила да учат - пък баткото ми е отличник ,а миналат седмица спечели награда от РИОКОС - В.Търново .Беше направил клип за опазване на околната среда.Щерката не е много по ученето,просто защото я пуснах на 6 години в първи клас - нали съм у дома и да се съчетае с майчинството ,откъде да знам ,че още много време ще съм у дома.Но пък детето си има богата обща култура и поназнайва доста в часовете по "Роден край".На гимнастика и стъклопис ходи по собствено желание и в двете е добра.За малката нищо не казвам - освен ,че има нещо общо с хуните и откъдети мине - следи оставя.Но това е част от опознаването на света и не я спирам.ЕЕ и аз съм една скромна Joy

# 140
Добро утро и от мен!
Да се оплача и аз снощи въобще не можах да спя и сега съм като парцал. Заспала съм към 3 сутринта, а в 4 някакъв олигофрен реши да си покара мотор ама като бясен #Cussing out. Имах чувството, че има формула 1 в града и като минаваше покрай нас предизвикваше земетресение #2gunfire. Бебо и той като се развълнува (явно ще си пада по мотори) и като взе да ритка, честно ви казвам набарвах му и двете крачета. Не знам кога съм заспала, но сутринта като звънна телефона исках да го строша в стената.
И мен много ме вълнува темата с чуждите езици. Винаги съм се чудела кога е най-добре за едно дете да започне да се обучава. По принцип и аз знам, че докато са малко децата най-добре помнят. Ще разчитам на вас за съвети, хубаво е, че имаме компетентни мами и в тази област Wink
Лек ден на всички  bouquet !

# 141
k_malcheva, ми то си зависи от много неща.
В моето семсйтво има "езиков ген" и ще е грехота да не се развива. А когато поставиш рано основите, след това възможностите са почти неограничени... за мен езикът не е само средство за комуникация, но ти дава и различно светоусещане, по-широк хоризонт, защото отразява чуждата култура, мироглед и по един съвсем естествен начин (посредством общуването) децата го "попиват". Това си проличава едва много по-късно, понякога чак когато вече са възрастни - в начина им на мислене, на разбиране... Ох, много мога да говоря за това. И какъв кеф е, когато обикаляш археологическия музей и можеш да разчетеш и разбереш 80% от епитафиите на надгробните плочи на латински  Mr. Green

Но има хора, които просто нямат такова отношение към езика. Най-добрата ми приятелка от мед. факултет, например, германка - цял живот учила английски, френски и латински, в момента борави само с английския, колкото да си чете мед. литература. Просто казва, че не може и толкоз.

Колкото до тръгването на училище - аз се тръшках и ревях със сълзи, за да ме запишат на 6, много ми се ходеше. Зависи си от детето.
Ако видя, че щерка ми не е готова, няма да я насилвам, но ако е като мен, няма да я оставя да скучае цяла година вкъщи - това после може да се отрази много демотивиращо, когато тръгнат на училище и са по-напред, а трябва да пишат ченгелчета. И в един момент от скука започват да изостават, защото не им е интересно.

Брит, а ти не се притеснявай. Започнете с два езика и когато ги проговори стабилно и не ги меша, ще включите постепенно другите два. И не се шашкай, ако проговори късно, това е нормално в такава ситуация. Мозъкът дълго време само "попива" и сортира и после в един момент се отпушват и почват да пердашат цели изречения Wink

# 142
Аз като маймуните от клон на клон само скачам и се "хвърлям" от време на време по някоя тема. Искам да се върна с една крачка назад, относно спането на новороденото, ето какво "откраднах" от юнските мами, чудейки се и аз как е по-добре да се слага да спи новороденото. Естествено, че трябва да се "върти" така да се каже, че нали пък главичката му се оформя Crazy
Абе като му е за първи път на човек да се чуди какво да прави ooooh!

Подариха ми една книга за майката много ми харесва на Христо Михов и там пише така за спането :
Новороденото и малкото бебе до 3- 4 месеца не бива да спи хо гръб.Оставяйте го да спи странично положение. Две са главните съображения за това изискване: ако бебето повърне, стомашното съдържимо може да попадне в дихателните пътища и.с последващо задушаване и второ, ако по тежка завивка попадне върху лицето на малкото бебе то не може да я отмести и може да се задуши.

Днес ми е последния работен ден (няма да слагам "(емотка" hahaha), че не знам и аз какви чувства ме връхлитат от този факт, но важното е че от понеделник започва голямото приготовление, накупили сме почти всичко, остана само креватчето и него ще поръчаме тази седмица и почвам с прането и гладенето. Еййй няма по-голям кеф Heart Eyes

# 143
Подариха ми една книга за майката много ми харесва на Христо Михов и там пише така за спането :
Новороденото и малкото бебе до 3- 4 месеца не бива да спи хо гръб.Оставяйте го да спи странично положение. Две са главните съображения за това изискване: ако бебето повърне, стомашното съдържимо може да попадне в дихателните пътища и.с последващо задушаване и второ, ако по тежка завивка попадне върху лицето на малкото бебе то не може да я отмести и може да се задуши.

Това са глупости! В целия еволюирал свят бебетата спят (задължително) по гръб, ама Христо Михов пак не разбрал. 1) Бебетата спят по гръб, с глава обърната на една страна - така няма възможност да вдишат стомашно съдържимо и 2) изобщо не се препоръчва да се завиват с тежки завивки, а да се използва спален чувал и отгоре лека завивка/пелена.

Има спални чували за през зимата - полари, всякакви, както и олекотени завивки, които обаче не трябва да са много обемни и пухкави - по същата причина.

Диди, извинявай, че избухнах - изобщо не е лично, просто не мога да търпя, когато някой българин, който още живее с представите на соц-а, тръгне да се изказва компетентно (автора на тази книжка имам предвид).

На запад са правени изследвания на Синдрома на внезапната детска смърт и хората са дали експертни препоръки въз основа на задълбочени проучвания.

# 144
Христо Михов - някой българин, който още живее с представите на соц-а, абе и аз се сетих, че е от "това поколение" въпросния ама нейсе hahaha
Аз също знам, че трябва по гръб да спи и да му се върти главичката само, ма викам чакай да "подхвърля" и този цитат Flutter
Лелеее след всичко изчетено знам едно: цяла нощ ще се пуля срещу бебето да го гледам докато се събуди, дали диша, дали няма да се задави (все пак ме познавате  bowuu) Whistling hahaha

# 145
  • София
Stella, аз мога да ти предпожа да му поръчаш някаква сребърна плочка примерно с някакъв надпис.. абе в Sky Cityкато влезнеш има един шанд точно за такива работи.. можеш да си поръчаш каквото си поискаш, има и каталог и поръчката мисля, че ставаше до 2-3 работни дни..
Sinderella , честит ти момък.. да е жив и здрав!!
За памперсите - мисля да почна с Pampers New Baby.. пък ако има някакъв проблем с тях ще търсим нещо, което да не ни създава такива.. Laughing
Днеска имам изпит по литература.. дано го взема и после 2 дена почивка по следващите 4-ри..

# 146
Аз също знам, че трябва по гръб да спи и да му се върти главичката само, ма викам чакай да "подхвърля" и този цитат Flutter
Лелеее след всичко изчетено знам едно: цяла нощ ще се пуля срещу бебето да го гледам докато се събуди, дали диша, дали няма да се задави (все пак ме познавате  bowuu) Whistling hahaha

СПОКООООО Mr. Green
Ще видиш, че изобщо няма да е нужно. Майките имат някакво допълнително сетиво за бебетата си и не спят вече по същия начин, както преди, а някаква периферна част от мозъка им е будна и внимава. Познавам жени, кърмили по 2 години легнали, в полусън, почти без да се събуждат. Това са инстинкти, сетивност някаква...

Аз понеже съм гледала много малки деца и бебета и знам, че наистина е така.
И на нощните дежурства е г/д същото - уж отиваш да спиш, ама нпкаква част от мозъка ти е будна и готова да отреагира моментално.

# 147
Момичета, Коте Марта и Брит, Радвам се за вас и афинитета ви към чуждите езици! newsm10 Не исках никой да засягам, просто изразих мнение... Котката е права, че ако и детето има изразени интереси в дадена област... ами то ще си е грехота да го спреш и да не му дадеш шанс за развитие, пък било то и в ранна детска възраст. Аз също мисля че децата много по-лесно възприемат и учат чужд език, но ми се струва егоистично докато приятелчетата му си играят, аз да мъкна детето против волята му по разни училища Европа и т.н.. Честно казано, като педагог мисля че първите 4 г. от обучението трябва да се наблегне изцяло на обучението по български език(макар , че не съм българист Mr. Green), да се даде възможно най-стабилна основа на знания, естествено математика, и не на последно място "човекът и обществото" и "човекът и природата". Децата трябва да се запознаят с миналото на родината и да се гордеят с нея. Не за друго, а за собствено самочувствие. Котката мисля ,че ме разбира, защото знам че много добре е запозната с историята... Както и да е . Искам да кажа , че освен доброто владеене на майчиния език (официалния за страната), трябва да се набляга и на самочувствието и израстването на децата в духовно отношение.  И едва тогава чуждия език. И пак казвам, при всеки е строго индивидуално - ако единия родител от друга народност... няма начин детето да не тръгне с вдата езика едновременно. Но тогава вече няма да му е налагано  да го прави, а ще му идва отръки, както се казва, и няма да има проблем.
 Като цяло мисля че тук сме се събрали големи хора, интелигентни, с различни професии и интереси, и е хубаво да дискутираме и споделяме мнения. Това само може да обогати представите ни за околните и да ни даде и друга светлина по даден въпрос. В крайна сметка всеки взима решенията сам за себе си (за детето си)

# 148
Яна, мила Hug абе решила съм си аз да те цаним за педиатър, ма де да видиме. Ще те изчакам да родиш и ще видиш ти Crossing Arms Хич да не се ослушваш, а ще даваш съвети, както винаги де, защото страха е голямо нещо Sick, аз съм голям ербап по принцип, ама колкото повече наближава, толкова повече Shocked викам абе дали ще се справя с тая малка "мръвка" първоначално. Как ще го къпя, как ще го храня, да не се задави, да не се незнам какво. А желаещи да помагат много - и майка ми и свекърва ми, ама аз най-безцеремонно ги режа. Викам "кой бе - на мен ли да помагате, че аз всичко знам Crossing Arms, да ама май ще ми клепне носа като дойде време hahaha
Живи и здрави да сме само - бебето само ще си покаже как, защо, от какво има нужда и така. Поне така мисля де, пък и уж бързо схващам, ще свикна, няма къде да ходя.
ААа бях обещала да кажа за количката, еми купихме Плазмата на Бертони, много е лека и маневрена, с зимен кош отделно, с чанта, голям кош за багаж, летния кош е страхотен по ми харесва от зимния, има си дюшече в зимния, подложка против "напишкване" hahaha, чувалче за летния кош и така. 350 лв. мисля че си струва. Дано е здрава де, че Чиполино и Бертони са един дол дренки, но за количка повече не давам Naughty

# 149
Брит, а ти не се притеснявай. Започнете с два езика и когато ги проговори стабилно и не ги меша, ще включите постепенно другите два. И не се шашкай, ако проговори късно, това е нормално в такава ситуация. Мозъкът дълго време само "попива" и сортира и после в един момент се отпушват и почват да пердашат цели изречения Wink
[/quote]

Коте, много трудна работа е да се ограничим на два езика.
Понеже ние с мъжа ми говорим помежду си на смесица от 3 езика с вметки от 4-тия, с преобладаващ английски, който и на двамата не ни е роден. Т.е. ще ми е трудно да постоянствам и да говоря на и пред детето на един и същ език.

Аз мислех така - аз, майка ми и баща ми - български.
Мъжа ми да говори на бебо само на холандски.
По между си да оставим английския (обаче да говорим възможно най-чист английски).
Майката на мъжа ми да наблегне на холандски + граматика.
А баща му да говори само фризийски и като порасне бебо и затвърди останлите 3 езика да го научи да пише и чете на този език ( нещо, за което мъжът ми е категорично против, но аз съм категорично за и ще има борба  smile3538).

Общи условия

Активация на акаунт