Виена (тема 2)

• 78 191
  • 505
  •   1
Отговори
# 255
Ето пътеписа със снимки:
Петък вечер - разходка в центъра - Кметство, Парламент, Хофбург, кръчма - от тук до тук
Събота - отправна точка - Щефансдом
Геблер - Паметник н … 72;та, хапване в Nordsee, Хофбург отдясно (Испанскот& … 79;да, музей на Сиси, Хофбург въ … 74;ор, отпред, парк пред Х … 91;рг, Кметство, някакъв ирландски  … 77;ст по повод Св. Патрик (ядохме стриди), Парламент, паметник н … 77;за, природона& … 95;ен и музей на из … 72;та, карето на м … 80;те и МУМОК (музеят на модерното изкуство), Марияхилф  … 72;се, църква Мар … 80;лф, Къща на мор … 72;та, Белведере, Гринциг - кварталът с "битовите" кръчми
Неделя:
Шонбрун - отвътре, разходка с влакче из парка, разходка пеш из парка
Дунав, пеша по Кертнер щр … 72;се, Албертина, кръчмата к … 72;та, Операта.

Всички снимки: тук

# 256
Пачикрак,много неща сте успели да разгледате за един уикенд,аз аквариумът мислех да го пропуснем ,защото сайта му нещо не ме впечатли,но щом на теб и мн. други им е харесал,значи си заслужава да се види.

# 257
pachikrak, много ти благодаря за отговора!  Hug

Ние засега сме си резервирали един апартамент до операта за май месец, купихме си билети за концерт в голямата зала на Musikverein (там, където Виенската филхармония свири новогодишния си концерт, който се излъчва и у нас всяка година на 1-ви януари), за съжаление обаче виенската филхармония няма концерти в периода от време, в който ще ходим, затова ще гледаме концерт на Виенската академия. Билетите за 2-ри ред на балкона ни излязоха по 23 евро, в голямата (златна) зала:
http://www.musikverein.at/dermusikverein/galerie/musikvereinssaal.asp
Билети се купуват от тук: http://www.musikverein.at/konzerte/konzerte.asp

Но някой ако ходи по друго време, му препоръчвам да си вземе билети за концерт на Виенската филхармония - събитието не е за изпускане!  http://www.wienerphilharmoniker.at/index.php?cccpage=Home&set_language=en
Освен в Musikverein, свирят и в други зали, например в http://konzerthaus.at/, като могат да се намерят билети и по 30-на евро за техен концерт, като това е доста ниска цена по австрийските стандарти - горе долу колкото един обяд в кръчма.
(Аз лично съм се заканила да дебна за сгоден момент да си взема билети за техен концерт, както и за опера на следващия ден, да хвана авиона с половинката и да се занесем за 2 културно-масови дни до Виена, но ех, мечти, дето викат хората.  Mr. Green hahaha )

Също така, съм се наредила на опашка за билети за опера в интернет сайта на операта, но всичко е резервирано засега и искрено се надявам да дойде реда ни!  Praynig
http://www.staatsoper.at/Content.Node2/intro.php
Ако не, ще се редим там, на място, за билети за правостоящи (по 4 евро), но дали ще успеем да си вземем, изобщо не знам - четох, че опашките били огромни, а местата за правостоящи са малко. Касата за правостоящи отваря 80 минути преди представление и който успее да вземе, успее.

Преди 4 години, като ходих до Виена за пръв път, разгледах отвътре Шонбрун, Музея на Сиси и имперските апартаменти в Хофбург, Белведере и Природо-научния музей, както и отвън с автобусна обиколка всички важни сгради по Ринга. Но спомените са ми много мъгляви, защото тогава за 10 дни с кола, тръгнахме от България и стояхме 2 дни в Будапеща, после 2 дни във Виена, оттам в Залцбург пак за 2 дни (този град пък каква красота е), после оттам за ден в Инсбрук, там през Кристалния свят на Сваровски и кръгом към България, като на връщане през Словения, с преспиване в Любляна.

Сега съм набелязала Пратера, кулата на Дунава, Грицинг, пак Белведере заради Климт, Албертина, катедралата Св.Стефан, кралската съкровищница в Хофбург, сладкарница Захер, пешеходен тур из целия стар град (в бицирк 1), Музея на пеперудите и играчките (заради децата), Зоологическата градина и парка в Шьонбрум, както и музея на каляските, Музея на изкуствата и всички църкви, покрай които минем. Сигурно изпускам нещо, но си купихме пътеводител на Виена на български (с карта на града - общо за 12 лв.) от площад Славейков и сега го разучавам и отбелязвам маршрути.
Дано само децата да са здрави и всичко да е наред тогава.  Praynig Praynig Praynig

Последна редакция: чт, 19 мар 2009, 11:08 от Анонимен

# 258
концерт в голямата зала на Musikverein (там, където Виенската филхармония свири новогодишния си концерт, който се излъчва и у нас всяка година на 1-ви януари),

Аз пък все си мислех,че концерта на 1 януари е в Операта. Thinking

# 259
концерт в голямата зала на Musikverein (там, където Виенската филхармония свири новогодишния си концерт, който се излъчва и у нас всяка година на 1-ви януари),

Аз пък все си мислех,че концерта на 1 януари е в Операта. Thinking

Не, не е в Операта. Simple Smile

Ето, виж в сайта на Виенската филхармония: http://www.wienerphilharmoniker.at/index.php?set_language=en& … et_z_concerts=648

Дала съм ти линк към концерта на 1.01.2010 г.: Location: Musikverein, Large Hall

# 260
Току-що купих билети по интернет и за втората най-добра зала във Виена: http://konzerthaus.at/konzerthaus_e/virtual_tour/
Вижте Great Hall (Großer Saal) - това е залата.

Сутрешно представление, детски хорове пеят по музика на Хайдн. Билетите за представлението бяха по 19, 17, 15, 13, 11 и 9 евро. Горещо препоръчвам да си вземете, 9 евро е колкото една паста с кафе във Виена, а залата е зашеметяваща.

Festliches Singen 2009 «Die Jahreszeiten für Kinder»
Saturday, May 2009, 11:00   
Großer Saal
Presenter's summary
Festliches Singen 2009
«Die Jahreszeiten für Kinder»
Die Singschule Wien widmet sich in diesem Jahr bei ihrem traditionellem Festlichen Singen dem großen Klassiker Joseph Haydn.
Teile aus seinem Spätwerk «Die Jahreszeiten» wurden von der Leiterin der Singschule Wien, Christiane Fischer, bearbeitet und durch Lieder verschiedener Genres aus dem Jahreskreis ergänzt.
Mädchen und Burschen der Singschulklassen, der Wiener Kinderchor, der Mädchenchor Wien, das Kollegium der Singschule Wien, VokalsolistInnen und das Symphonieorchester des Festlichen Singens 2009 werden zu Ehren Joseph Haydns singen und musizieren.
Désirée Mancusi-Bobrowsky, Sopran
Sebastian Rietz, Bass
Dirigentin: Christiane Fischer

# 261
Пачикрак,много неща сте успели да разгледате за един уикенд,аз аквариумът мислех да го пропуснем ,защото сайта му нещо не ме впечатли,но щом на теб и мн. други им е харесал,значи си заслужава да се види.

Като време аквариумът може да се замени с Къща на пеперудите (зад паметника на Моцарт, в задния двор на Хофбург) и Албертина (стига на да не отделяш много време в съзерцание  Mr. Green). Ако въобще изпуснете Марияхилф щрасе, може да стигнете до Карлскирхе, което е непоследствено преди Белведере.

# 262
Пачикрак,Марияхилфер смятам да не я пропускам,но къщата на пеперудите и Албертина не са ми в програмата,и то не поради липса на време.Понеже не съм познавач в изобразителното изкуство няма да правя излишни напъни в тази насока,с изключение на Музея на история на изкуството,от постовете тук заключих,че там при всички случаи трябва да се разгледа и не е за изпускане.

# 263
  • Варна
Ето пътеписа със снимки:
кварталът с "битовите" кръчми;]

Пачикрак,
и други във форума пишат за кръчмата с тирбушоните в Гринцинг. Явно тя прави впечатление Thinking А може ли да опишеш по-подробно как се стига до там - с кой трамвай, на коя спирка трябва да се слезе, близо ли е, за навръщане може ли да се ползва градския транспорт или се взема такси?

# 264
  • Варна
Ето пътеписа със снимки:
Гринциг[/url] - кварталът с "битовите" кръчми

Пачикрак,
и други във форума пишат за кръчмата с тирбушоните в Гринцинг. Явно тя прави впечатление  А може ли да опишеш по-подробно как се стига до там - с кой трамвай, на коя спирка трябва да се слезе, близо ли е, за навръщане може ли да се ползва градския транспорт или се взема такси?

# 265
Пачикрак,
и други във форума пишат за кръчмата с тирбушоните в Гринцинг. Явно тя прави впечатление  А може ли да опишеш по-подробно как се стига до там - с кой трамвай, на коя спирка трябва да се слезе, близо ли е, за навръщане може ли да се ползва градския транспорт или се взема такси?
До Гринцинг ходи само трамвай 38 и автобус 38А, от хотела ни имаше с-бан 46, който пресичаше маршрута на трамвая.
Този трамвай 38 ходи до Ринга (народния театър и парламента).
Трамваят е "селски" - прилича на нашите модерни (а не изглежда визуално като метро), с тази разлика че е чист. Няма таймери по спирките, но от разписанието се вижда, че минава на 10 минути денем и на 15 - нощем. Последната му спирка е в Гринцинг, от колетото тръгвате към центъра на селото (ще го познаете по църквата  Mr. Green), от там - по дясната улица - Gobenzlgasse, кръчмата е на №22. Чува се яка глъчка (сложили са микрофони в кръчмата и високоговорители в двора  Mr. Green). Кръчмата я има в книжката към Виена кард, срещу купон получавате 100 гр. вино (та по този повод нямам името й, защото купоните заминаха).

Кръчмата Бицингер в Албертина също я има в книжката, и от там намазахме по 100 гр. вино (класически туристи  Mr. Green).

# 266
Да ви препоръчам още нещо, което открих. Ако заварите неделя във Виена, отидете на сутрешна меса.
Става въпрос за неделните меси в Капелата към замъка Хофбург - Wiener Hofburgkapelle: http://www.hofburgkapelle.at/
Тук е обяснено подробно (вижте sunday meses): http://www.hofburgkapelle.at/index.php?id=2
Можете да влезете безплатно като правостоящи и да гледате прави месата (около 1 час е)
Иначе, билетите са по категории - задни места без никаква видимост - 5 евро, по-предни на партера - по 14 и 17 евро и вече на балконите са от 20 евро нагоре, като най-хубавите са по 29 евро.
Най-ценното е, че на тези меси пее най-старият детски хор в света - от 500 години съществува: http://www.wsk.at/jart/prj3/wsk_website/main.jart?rel=en&con … serve-mode=active
Ето му програмата: http://www.wsk.at/jart/prj3/wsk_website/main.jart?rel=en&con … serve-mode=active
От тук можете да си направите и резервация на билети. Не се плащат предварително - взимате си ги на място, но внимавайте - следвайте точно инструкциите, защото ако не ги вземете навреме, ги губите.
Направо ангелски гласове са тези деца от Виенския детски хор - можете да ги чуете в YouTube.
Ако някой иска още информация, ще му дам. Ние си резервирахме от билетите на балкона.

# 267
Жасмин,чудесни предложения,благодаря  bouquetНие ще  бъдем и с бебето обаче...дали ще ни пуснат с нея newsm78
Имам един въпрос и към тези с по-големи дечица-Къщата на пеперудите или аквариумът е по-атрактивна дестинация за 5-годишна госпожица?

# 268
С бебето едва ли ще ви пуснат. Все пак там тряба да се пази тишина - църковна служба е + хор.

# 269
Поне досега не са ни спирали в нито една църква, където и да сме били с бебе, с малкия вече и т.н. Просто е въпрос на култура, ако си знаете че ще се разплаче да не смущавате околните, иначе няма забрана - не и за това и ми звучи абсурдно даже, но може и да има някъде такава, макар много бебета да съм виждал из катедралите. Ние поне не сме срещали! Peace

Общи условия

Активация на акаунт