СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 96 984
  • 2 001
  •   1
Отговори
# 60
Момичета, не мислите ли, че предимството трябва да се заявява единствео и само в началото на регистрацията? Нормално ли е да не знаеш, че си с такова и след като се присетиш,  да можеш да си го отразяваш при всяко класиране?
Aко децата ти са породени и кандидатстват едновременно двете, или близнаци, предимството се появява след като класират едното дете за второто. Това може да стане по всяко време, на всяко класиране.

# 61
Колкото повече наближава края на класирането, толкова повече се изнервям. Редно би било децата с предимство да спазват същия срок за записване, както и другите деца.

# 62
Момичета, не мислите ли, че предимството трябва да се заявява единствео и само в началото на регистрацията? Нормално ли е да не знаеш, че си с такова и след като се присетиш,  да можеш да си го отразяваш при всяко класиране?
Разбира се, че не е нормално. А нормално ли е по средата на класиранията да се появяват деца, които са кандидатствали на 12 юни например и понеже са с предимства, веднага се класират  Shocked А ние защо късахме нерви на 4 февруари??? Нали крайният срок за кандидатстване беше 31 май!?!?!? Моля за отговор kg.sofiq

# 63
  • Върху лъчите на Слънцето.
Може да са се регистрирали в периода между 1-во и 2-ро класиране. 31 май може би е била последна дата за 1-вото.

# 64
Разбира се, че не е нормално. А нормално ли е по средата на класиранията да се появяват деца, които са кандидатствали на 12 юни например и понеже са с предимства, веднага се класират  Shocked А ние защо късахме нерви на 4 февруари??? Нали крайният срок за кандидатстване беше 31 май!?!?!? Моля за отговор kg.sofiq

Напълно съм съгласна с теб.

# 65
  • Ку-куландия
Aко децата ти са породени и кандидатстват едновременно двете, или близнаци, предимството се появява след като класират едното дете за второто. Това може да стане по всяко време, на всяко класиране.

Това е моя случай не съм се присетила по някое си време че имам предимство, а го получих след второ класиране. Децата ми са породени. Голямото го приеха на второ класиране, беше 2 резерва. Малкото е първа резерва в две поредни класирания, но след като съм записала баткото автоматично в системата се отбелязва че ими брат/сестра в същото заведение (директорката го направи пред мен и го видях веднага след това го провирх в къщи всичко се отбелязва автоматично) ако на следващо клакиране приемат малкия той ще е с предимство. И ако на предните класирания не е писало с/у името му предимство сега ще го пише. И ако някой си търси причина за заяждане и чака само отговори на готово, а не седне да помисли малко, би казал, че съм се присетила по някое се време и т.н.

Момичета, не искам никого да обидя, но от някои от постовете направо си лъха на... расизъм.  ooooh! Не забравяйте, че има и смесени бракове, така че децата при такова положение също биха могли да бъдат с изцяло чужди имена, дори и майката да е коренячка-софиянка. Пък и в крайна сметка, щом някой има равни задължения, следва да има и равни права, независимо дали е Хасан или Иван, бял или черен.  Peace
  Peace

# 66
Съгласна съм с довода на Ellypr, но има и примери с нововъведени предимства без да са като гореописаната ситуация. Колко класирания трябва да се изчакат, за да се изчистят децата класирани с фалшиви предимства?!? Че аз все повече започвам да си мисля, че е напълно възможно някой просто да се гъбарка с цялата система и с нервите на останалите родители, въвеждайки преди поредното класиране едно предимство на детето си, просто ей така, щото и без това нямат шанс да речем. Ясно е, че въпросното дете се санкционира, като отпада от съответното ОДЗ, но това по никакъв начин не прави по-розово положението на всички останали чакащи деца, които хем си чакат честно реда, хем не мърдат и на йота в класиранията!?!

# 67
а мен тези дни ме вълнува следния въпрос:
- класирани сме в градина по второ желание
- в тази на първо сме първа резерва
- в първата има обявени 20 места
- да предположим, че класиранията сега приключат с подредбата, описана по-горе
- трябва да се запишем във втората - пиша "трябва", защото така казва системата, а целта е да се запишем в градина (да речем)

Есента обаче някой решава тази бройка да бъде увеличена. От 20 става 25 примерно. Това означава, че ако тя беше обявена предварително, щяхме да сме класирани в първата градина. А иначе есента ще се запишат разни с доста по-задни номера.

Теоретично ако есента предява претенции, ще ми бъде отговорено, че сме се записали във втората градина по собствено желание. Обаче така казва великата система, желанието е принудително, а ако бройката се промени впоследствие, следователно и системата не си е свършила работата по правилна подредба.

Има ли някой адвокат, да ми каже, по какъв начин може да се предяват претенции есента за справедливост при описаните по-горе обстоятелства.

И мен ме вълнува точно този въпрос. Ситуацията ни е идентична, само че моето дете е номер 2 в чакащите.

Неможеш според мен, защото доколкото разбрах на директорките мна детските градини им разрешават няколко бройки по тяхно желание, право от общината, не съм 100 % сигурна, ама мисля че е така

# 68

Това е моя случай не съм се присетила по някое си време че имам предимство, а го получих след второ класиране. Децата ми са породени. Голямото го приеха на второ класиране, беше 2 резерва. Малкото е първа резерва в две поредни класирания, но след като съм записала баткото автоматично в системата се отбелязва че ими брат/сестра в същото заведение (директорката го направи пред мен и го видях веднага след това го провирх в къщи всичко се отбелязва автоматично) ако на следващо клакиране приемат малкия той ще е с предимство. И ако на предните класирания не е писало с/у името му предимство сега ще го пише. И ако някой си търси причина за заяждане и чака само отговори на готово, а не седне да помисли малко, би казал, че съм се присетила по някое се време и т.н.

С кого се заяждам? Задавам въпрос.  И говоря за опцията, която е във нашите регистрации и профили. Точно там е възможно да се задават фалшиви предимства, които се чистят при записването в детско заведение.
Хайде нервите да се изливат на друго място и да си намерим културата, преди да решим да отговаряме.

Преди малко влезнах в профила на детето си. В момента мога да задам предимство:  че съм инвалид, че детето ми има брат или сестра. Това имах предвид, че би трябвало еднократно да се вписва при регистрацията и после да нямаме достъп до такава опция.

Последна редакция: ср, 18 юни 2008, 15:56 от Dencho

# 69
А може ли екипът на кг.софия след като приключи поредното класиране да изнесат информация, за тези ДЗ, в които има свободни метса, а няма деца там, защото има и такива, за да може всеки да си направи преценка Simple Smile Благодаря ви предварително Simple Smile

# 70
  • гр.София
А може ли екипът на кг.софия след като приключи поредното класиране да изнесат информация, за тези ДЗ, в които има свободни метса, а няма деца там, защото има и такива, за да може всеки да си направи преценка Simple Smile Благодаря ви предварително Simple Smile
Не се заяждам,но какво имаш предвид? Ако хвърлиш едно око на сайта ще видиш,къде ще има места. Ето една градина-първата,която уцелих-за 1гр-21 кандидата при 31 свободни места Simple Smile
http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=20&k=39
 Ако не е излязло-това е 82 ОДЗ в Обеля.

# 71
  • София
Desem, само още едно уточнение - тези близо 300 хил. не са само за този модул за записване в детските градини. Доколкото помня, има и части като финанси и ТРЗ, като идеята е по-нататък програмата да се свърже с Admin, която пък е програмата на общината, с която тя работи в момента.  Peace

...... От друга страна съм абсолютно убедена, че не трябва да можеш да кандидатстваш в детските градини в един град, ако поне не си се регистрирал, че живееш в него. Мотивът съм си го излагала и по-напред - дори и някой да иска да планира каквото и да било, ако хората не се регистрират, няма на каква база да се стъпи. Всичките ми разсъждения се отнасят към настоящата ситуация на плащане на данъци, т. е. когато дори за МДТ няма децентрализация и дори по-високите данъци за кв. "Лозенец" отиват в СО, а не остават в конкретния район.  Peace

Да, Спящата красавица, модулите са няколко, всеки може да се убеди, ако има нерви за изчете заданието(много скучно четиво)
Много добре казано и в 2рата част....

# 72
Какво ще рече "Свободно записване"? И въобще ще има ли трето класиране и къде пише за него!? Защото в сайта за градините намирам само информация за 1во и 2ро класиране и 1во, 2ро и 3то записване, като 3то записване е "свободно записване". Да не би това да означава, че този понеделник трябва от рано да се наредим на опашки пред градините и кой превари, той завари?

Абсолютно няма и няма да има "свободно записване". При отваряне на нови свободни места (в следствие на нормално текучество или увеличение на капацитете), системата ще класира поредните деца от списъка на чакащите ежеседмично.

Екип на кг.софия.бг

# 73
#1843 вторник, 17 юни 2008, 14:59 »  

--------------------------------------------------------------------------------

Цитат на: MianaNia в неделя, 15 юни 2008, 15:05
Цитат на: MianaNia в петък, 13 юни 2008, 14:34
Цитат на: kg.sofia.bg в сряда, 11 юни 2008, 16:56
Подредете кандидатурите по удобство, не по номер в списъка на чакащите
Дори да не сте класирани втория път, пак е по-добре да оставите кандидатурите подредени по удобство, т.е. най-удобната за Вас градина да е първа в списъка на кандидатурите. При освобождаване на места през годината, системата ще класира деца от списъците на чакащите.
Днес чета, че ще се преподреждат кандидатурите по евентуално нов регламент от септември.

БЛАГОДАРЯ НА ЕКИПА ОТГОВАРЯЩ НА ВЪПРОСИТЕ! Въпреки прочетеното не ми е ясно, затова моля за отговор на един уточняващ въпрос към kg.sofia.bg Кое от двете е вярно?
Моля да отговорите как точно ще се процедира с резервите и преместването в друга градина, тъй като по информация от разговор с директорката тя счита, че едно дете като вече е записано някъде няма да има дори правото да кандидатства другаде за прием догодина.
Моля от ИСОДГ да отговорят на тези въпроси, като имат предвид, че те не касаят прием за следващата 2009г., а прием през  настоящата година, за която е кандидатстването 2008/2009г. Регламентът е неизяснен и непълен. Не може да искате от нас да вземем решение, в случая да откажам класирана кандидатура, макар и по пето желание, за да останем резерва, без да знаем какво ще става с резервите, съответно какви ще са вариантите за прехвърляне. Разбирам, че всички неприети някъде са гневни и много ядосани, но именно затова трябва да са налице ясни правила за преместване и прием на резерви, защото това касае всички.
Извинявам се, че се самоцитирам, но не намерих ясен и категоричен отговор на въпроса ми?

А аз се онтересувам от отговорите на тези въпроси.
Като се има предвид, че са поставени на 17.06.2008 г., дали ще е възможно в името на прозрачността да получим отговор поне до 19.06.2008 г.
Благодаря предварително

# 74
а мен тези дни ме вълнува следния въпрос:
- класирани сме в градина по второ желание
- в тази на първо сме първа резерва
- в първата има обявени 20 места
- да предположим, че класиранията сега приключат с подредбата, описана по-горе
- трябва да се запишем във втората - пиша "трябва", защото така казва системата, а целта е да се запишем в градина (да речем)

Есента обаче някой решава тази бройка да бъде увеличена. От 20 става 25 примерно. Това означава, че ако тя беше обявена предварително, щяхме да сме класирани в първата градина. А иначе есента ще се запишат разни с доста по-задни номера.

Теоретично ако есента предява претенции, ще ми бъде отговорено, че сме се записали във втората градина по собствено желание. Обаче така казва великата система, желанието е принудително, а ако бройката се промени впоследствие, следователно и системата не си е свършила работата по правилна подредба.

Има ли някой адвокат, да ми каже, по какъв начин може да се предяват претенции есента за справедливост при описаните по-горе обстоятелства.

И мен ме вълнува точно този въпрос. Ситуацията ни е идентична, само че моето дете е номер 2 в чакащите.

Ще има нова функционалност „Заявка за преместване”. Дори в момента планираме оптимизационен алгоритъм, който да разпознае възможните размени с цел повече деца да се запишат в по-удобни за родителите градини. Вероятно ще дадем възможност на родителите на записаните вече деца да посочат ограничен брой (2-3) градини, където да системата да се стреми да класира детето при освобождаване на място.

Малък брой нови места се отварят непрекъснато поради естествено текучество. Капацитетът на градините също ще се увеличава. Системата ежеседмично ще класира следващите деца в списъците на чакащите на новоосвободените места.

Сегашните списъци (с оригиналните часове на кандидатстване) ще се запазят до влизане в сила на новия регламент. След това, те ще се пренаредят в съответствие с новите правила.

Надяваме се, че разбирате, че предните часове на кандидатстване не са някакво изконно право, а по-скоро проява на късмет. Никой няма повече право да посещава детска градина, затова че е успял да се вреди малко по-напред от другите на 4.02 сутринта. Затова, нашето предпочитание бе да се изчака разработката на новия регламент, но вероятно ще направим компромис и ще пуснем поне възможността за отбелязване кои са по-желани градини. Това е необходимо, за да сработи оптимизационния алгоритъм, който да идентифицира възможни размени.

Поздрави,

Екип на кг.софия.бг

П.С. А какво ще кажете за справедливостта спрямо тези, които нямат добри входящи номера? Надали ще Ви трябва адвокат да отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт