Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 юни 2008, 12:48 ч.

Работна тема-Здравеопазване

 • 59 860
 • 150
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 325
Кратък отчет за вчерашната среща с д-р Шарков-шефа на Български зъболекарски съюз.
Основната тема, която коментирахме е профилактиката на оралното здраве на подрастващите. Проучванията, които БЗС са правили показват много лошо отношение на родители и деца към оралното им здраве. И там ще трябва да дадем едно рамо и да подпомогнем програмата им за засилване на профилактиката. Говорихме много върху храненето на децата, консумацията на сладки храни, газирани напитки и т.н., които водят до трагичната статистика от средно 4 кариеса на дете до 3 години. За флуорната профилактика също поговорихме-не се планира флуориране на питейната вода и предлагане на флуорирано мляко за София(изобщо разширяване на броя общини включени в системата), така че - дишайте спокойно Simple Smile
Мисля, че бихме могли да развием доста ползотворна дейност заедно  Peace
P.S. Дадоха ни доста техни брошури за хигиената, така че ще можем да раздаваме и от тях на празника.

# 31
 • Мнения: 4 970
Такааааааааа! летният празник приключи и мисля че е време да  действаме по въпросите за здравеопазването, както говорихме.Надявам се, въпреки отпускарския сезон да се включвате , макар и по малко Wink Все ще е от полза.
Да обобщим:
1. задействали сме въпросите с препаратите в ДЗ.Стигнахме до там че    принципно хората са ЗА, само дето  можело да дадат препоръки за използването на безхлорни препарати.Нашата цел е от есента да задействаме сериозно нещата по темата на по-високо ниво, и  , докато сме набрали инерция , контакти и съмишленици, нека прокараме идеите си докрай! Тук имам питане към юристите:как се инициира промяна в приета наредба?Целта е да  вкараме идеята за безхлорните препарати в нормативен акт( или както там се води черно на бяло Crazy), а да не остава всичко само в сферата на препоръките и добрите намерения, защото ще започнат да се оправдават с цени, бюджети и т.н.... Wink Смея да твърдя, според проучването , което направихме за цените на тези по-щадящи препарати, че не са  много по-скъпи от хлорните дезинфектанти.А на всичкото отгоре са и по-икономични като разход.
2.Следващата точка е  за храненето  на децата.Темата е огромна, но - все пка трябва да се започне от някъде.Говорихме, чее най-добре тази отправна точка да е храненето в детските заведения.В тази връзка, защовчаме да събираме инфо за всичи ретро рецептурници, които се използват сега.Дали и как трябва да се актуализират.И въобще- общ поглед върху това, как се изготвя менюто в едно детско заведение.(разбира се има разлика в храненето  в яслите и ДГ, сам одето  яслените групи към ОДЗ-тата ядат това, което и  децата от градината...)
Тук ще помоля Томасе, да се включи ако й е възможно, защото преди време тя беше пускала тема във форума точно по тези въпроси и беше събрала немалко инфо. Praynig
3.Друга точка в нашия дневен ред Grinning мисля че трябва да е зъбната профилактика.Мента съвсем скоро направи доста ползотворна среща с БЗС.МИсля че трябва да следваме набраната инерция и да не оставяме нещата половинчати
Ами- това е засега от мен Crazy
Ще допълваме още WinkНО..мисля че това ние  достатъчно засега Grinning

Последна редакция: пн, 28 юли 2008, 14:33 от velmar

# 32
 • Мнения: 4 970
Момичета, започнах да събирам информацията по темите

http://www.ncphp.government.bg/projects.php?PROJECTS_ID=566  !!! моля, погледнете !!!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=136556
Инфо за рецептурниците!
      

КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
ДЕЙНОСТ
Парламентарната комисия по здравеопазване е една от 24 -те постоянни комисии на 40-то Народно събрание.
Парламентарната Комисия по здравеопазване има законодателна и контролна функции. В Комисията се обсъждат и гласуват разпределените от Председатела на Народното събрание законопроекти в областта на здравеопазването, както и Закона за държавния бюджет на Република България и Закона за бюджета на НЗОК. В комисията по предложение на членовете й, на народни представители, на министъра на здравеопазването, директора на НЗОК или по предложение на професионални, съсловни и неправителствени организации се разглеждат актуални проблеми на българското здравеопазване. Във времето на пленарните сесии на Народно събрание Комисията провежда свои редовни заседания всеки четвъртък. Комисията провежда и извънредни заседания когато за това се вземе решение от членовете й, съгласно Правилника за организация и дейност на Народно събрание. Парламентарната комисия по здравеопозаване е инициатор и организатор на обществени дискусии, публични обсъждания и пресконференции във връзка с дейността й. Комисията работи съвместно с правителствени и неправителствени организации в областта на здравеопазването и поддържа и развива контактите си с чуждестранни такива.

КОНТАКТИ
Адрес: София 1169, пл. "Княз Александър I" №1
Телефон: (+359 2) 987 46 49, (+359 2) 987 15 31, (+359 2) 939 21 86
Факс: (+359 2) 987 87 68
E-mail: health_committee@parliament.bg
Лице за контакти: Мария Балевска - главен специалист; д-р Виктория Жекова - главен експертен сътрудник; Маргарита Цонева - старши експертен сътрудник


И още:това са националните кондултанти, които биха ни били в помощ:
нац.кондултант  по хигиена на детската и юношеската възраст -Д-р Цветана Попиванова( работи в НЦОЗ)
нац.консултант по хранене и диетика -Ст.н.ц.!! ст. др Стефка Петрова (НЦОЗ)
нац.кондултант по детска дентална медицина:доц.Милена Пенева(МУ София- стоматологичен факултет)
нац.консултант по детски болести:Проф.александър Куртев (СБДБ)

Последна редакция: пн, 28 юли 2008, 17:45 от velmar

# 33
 • Мнения: 44
Здравейте, мами!
приемате ли още помощници във вашите редици? аз бих желала да се включа, стига да има къде и в какво.  Praynig
опитвам се да вляза в крачка, но явно дискусиите са отдавна и ще ми отнеме време. Но нищо - имам желание.

# 34
 • Мнения: 325
Ани, страшна си !!!  Hug
Това са много добри отправни точки. Какво ще кажете да напишем едно писмо до проф. Петрова и доц. Байкова. Бихме могли да изразим желанието си да помогнем с каквото можем и да попитаме докъде са стигнали нещата със сборника. Това, мисля, е добро начало. Още повече, че на срещата с д-р Шарков стана дума, че с доц. Байкова са обсъждали различни идеи за промяна на храненето на децата в детските градини. Много се радвам, че все пак тромавата машина се е задействала, мисля, че с малко побутване ще тръгнат нещата.
Относно препаратите-пак моля някой от юристите да се включи. Много е важно да инициираме поне някакъв дебат по въпроса. В каква форма трябва да облечем това ни желание? Мисля, че трябва да го насочим до зам. министър. Няма да стане на по-ниско ниво.
Деси, радвам се, че изявяваш желание да помагаш   bouquet

# 35
 • Мнения: 4 970
Mента, съгласна съм със всичките ти  предложения Peace Дай да започнем с писмото Rolling Eyes
А за препаратите- помолих саня да  се включи  с юридическата помощ.
Деси, добре дошла Hug Включвай се, и - ако има нещо неясно- не се притеснявай да питаш Wink

# 36
 • Мнения: 325
Ани, почвам да умувам над писмото. Най-късно утре ще пусна моя вариант в пощата за да го прегледаш. Други желаещи май няма да има, така че ще разчитам на твоите корекции.
P.S. Намерих до кого да адресираме писмото за препаратите. Дано Саня ни помогне за формата.

# 37
 • Мнения: 5 399
Момичета, ще се включа при вас като се върна от отпуска (след 18 август).. В момента имам задачи по ССК и много работа, която нямам идея как ще изблъскам до края на седмицата. Имам нужда и от малко мотивация в момента!  Peace

# 38
 • Мнения: 325
Изи, разбирам те  Hug Аз също след известен размисъл реших да си дам няколко дни почивка. Иска ми се да се изяснят нещата около формата на сдружението и тогава ще започна да си отмятам ангажиментите. Сега направо нищо не ми се прави, толкова объркано стана всичко....

# 39
 • Мнения: 28 356
Привет, аз съм на линия за помощ за храненето. Кажете до къде са стигнали нещата.

# 40
 • Мнения: 4 970
ДОбре дошла,Плодова Hug Много се радвам че се присъединява към нашите редици. За начало прегледай нещата, които сме писали  тук и в първата тема за Детските заведения( че и там писахме преди).В общи линии- сега събираме нещата  , и обмисляме някакво официално писмо  до ..?!????? Проблемите ги знаем.... Идеята в общи  линии  е да избистрим нещата и септември направо да действаме Peace

# 41
 • Мнения: 5 399
Момичета, понеже съм в работна група Кърмене, имате ли идея какво ще правим по нея?

1. Отделна тема ли ще пускаме, за да не работим едновременно по няколко въпроса?
2. Мента ли ще е кординатор или ще има субкоординатор на Мента?
3. Кой ще търси контакт с членовете в групата, които не са активни?
4. СНБМ е включена в 2 активности в Световната Седмица на Кърменето - едната е за 4 август, на която ще отида 100%, защото имам задачи от ЛЛЛ, а другата май не беше в София. Кой друг ще се включи?
5. В петък, утре, има пресконференция с МЗ, на която също ще присъствам. СНБМ ще изрази ли някакво официално становище? Малко е късно от днес за утре, но по-добре да питам.
5. Какви отправни точки ще търсим в работната група:
    * ранно поставяне на бебето на гърда;
    * кърмене на поискване;
    * дискретно кърмене;
    * късно захранване;
    * кърмене на деца над 1 год. - ето това ми се струва, че не е особено популярно сред организациите, подкрепящи кърменето и можем да се включим.
    * друго - какво да е то.
6. Да поискаме ли от Бу определено количество брошури на ЛЛЛ, които да раздаваме при конкретен повод? При мен има около 500 май.
7. С офицално писмо, както и с лични разговори, да подадем ръка на ЛЛЛ, НКК, консултантите по кърмене към БГ-Мамма и Уницеф и да мислим за съвместни инициативи. "Естествено" също работят по въпроса, но те сякаш не се включват в общи проекти.

Това се сещам на прима виста.  Simple Smile

# 42
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 148
Момичета, сега поглеждам, защо обсъждате темата за храненето тук, тя си е към детските заведения, може и да има нещо общо със здравеопазването, но си е чист проблем в детските градини/ясли. По - добре да я обсъждаме там, за да не се получат някакви недоразумения

И аз съм на това мнение, иначе нещата ще се "раздвоят", разводнят, не е добре да е в две теми, а така или иначе е започнато нещо в ДЗ.

1. задействали сме въпросите с препаратите в ДЗ.Стигнахме до там че    принципно хората са ЗА, само дето  можело да дадат препоръки за използването на безхлорни препарати.Нашата цел е от есента да задействаме сериозно нещата по темата на по-високо ниво, и  , докато сме набрали инерция , контакти и съмишленици, нека прокараме идеите си докрай! Тук имам питане към юристите:как се инициира промяна в приета наредба?Целта е да  вкараме идеята за безхлорните препарати в нормативен акт( или както там се води черно на бяло Crazy), а да не остава всичко само в сферата на препоръките и добрите намерения, защото ще започнат да се оправдават с цени, бюджети и т.н.... Wink 

Ако е наредба е подзаконов нормативен акт, но не това е важното. В коя наредба се целим?
А промяна се инициира, като се сезира органът, който го е издал /МС, министър и пр./

Само да уточня, че не съм поемала ангажимент да се включвам в "Здравеопазване". Ако нещата тръгнат на добре като цяло, може да се появявам тук отвреме-навреме.

# 43
 • Мнения: 4 970
Саня Heart Eyes искаме само да удряш от време на време по едно маалко рамо  Wink .Не сме те включили тук Naughty Mr. Green Обещаваме да направим така, че да задвижим нещата наистина и да  се пишеш доброволка Joy
За разделението- мятайте ги където искате нещата- все ми е тая.Важното е да се дйества Peace- пък- няма значение в каква тема.
Изи,свързах се с yanast.Клео също е при вас.МОля ви- свържете се помежду си и се стиковайте PraynigОбсъдете нещата и решете откъде и накъде ще действайте.Мое мнение е че, не трябва да се детайлизира в отделните елементи от кърменето,а  по-скоро нещо от типа на подкрепа в родилния дом, късно захранване и т.н..... АКо не се лъжа имахме член, който беше към "Естествено" Thinking , но - не се сещам кой е ... Embarassed
Аз след малко тръгвам към Плевен да си прибера Дари.От утре съм  си В София отново, но - най-вероятно няма да имам достъп  до нет, тъй като си сменям доставчика ooooh! Ако изникне нещо, което ме касае- знаете ми телефона Peace

# 44
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 148
Саня Heart Eyes искаме само да удряш от време на време по едно маалко рамо  Wink .Не сме те включили тук Naughty Mr. Green Обещаваме да направим така, че да задвижим нещата наистина и да  се пишеш доброволка Joy

Ани, въООДУУУдушевява ме ентусиазмът ти, бях newsm49 , сега съм в Здравеопазване. Категорията като цяло ми е чужда. Имам желание да помогна в тази инициатива, но не намирам мястото и подкрепата си.

Нормативната уредба не се прилага на практика, и тя в общия случай е подзаконова.

Не съм имала реални проблеми с РБългария в това отношение, но съм чувала, че съществуват.

Прочитайки темата не  установих идея за "борба" с реални проблеми. Съвсем като наблюдател съм Убедена, че проблемите на средностатистическите мами са други. Здравето е свързано с осигуровки, обслужване и в милата ни Родина,....... с НЗОК.

Бих  се занимавала със сериозни теми.

Общи условия

Активация на акаунт