Лятото и в Норвегия дойде - време си е за море! ;-)))

• 16 636
  • 288
  •   1
Отговори
# 150
Добър вечер.
Днес или се разхождах под дъжд, или......
Yuliadm, здравей и добре дошла  на норвежка земя  bouquet Да, тук определено е по-спокойно, но това си има и положителни страни. Надявам се, че скоро ще преборите бюрокрацията. Не се притеснявай да питаш, ние ще ти отговорим дори и да не знаем Joy

# 151
ркб, и мен ме наваля дъждеца днес.
Не много, де ... колкото да извадя чадъра, но не ме изненада - времето в Норвегия вече не може да ме изненада  Naughty
Прегръдка на всички  Hug

# 152
Какъв чадър? Аз си излязох директно с дрехите за дъжд. Девойката Ели много обича да спи, докато я возя с количката. И това че вали, просто не е нейн проблем Joy
Е, то добре че не валя много де Mr. Green

# 153
Тук беше слънчево сутринта, следобед се заоблачи и заръмя ...
Браво на Ели, че послушно си спинка в количката и не реве като едно друго бебе, което ми повериха за малко Rolling Eyes
Това бебе просто не обича непознати и това си е  Tired

Приятна вечер от мен  Peace

# 154
Момичета как се справяте с проблема кола маска тук. Аз ходих на козметик, но определено не съм доволна, на обстановка го докарват много, музика, цветя, мноого дипломи, но крайния резултат беше много отчайващ. Трябваше да си купя бебешка олио като се прибрах, че да мога да си отлепя гащите от задника. #2gunfire

Ок щом казахте да питам, питам. Мислите ли, че ако отида в УДИ, и питам на какви ословия трябва да отговарям, че да остана да живея в Норге легално, заедно с приятеля ми те няма а ми се изсмеят. Отделно норвежкия все още не ми е селна страна- в интерес на истината незнам кога ще стане.На вас колко време Ви трябваше да го научите, и ходихте ли на курсове. Та относно Уди, искам просто да разбера условията- надявям се, че не е условие да сме женени, защото не бих желала да склучвам брак, за да живея в Норге, - е не че не сме заедно вече 3 години, но все пак, ми се струва някак си сметкаджийско. Е това е моето мнение и аз не го налагам на никого, не искам да засягам никого.

# 155
Среднощен привет от мен!
Днес си направихме с Мишелето една неочаквана, но изключително приятна разходчица! Покрай сладките приказки, аз даже си закупих шапка - идиотка за 20 крони! Нейният Вики геройски издържа прехода Национален театър - Бругата (маршрут, з акойто благодаря на Роси Grinning ) Ех, доживях и аз да съм по запозната с Осло от някой друг! Благодаря ти, Мишеле, че дойде!  Hug
Мен дъжд ВЕЧЕ не ме плаши! Оборудвани сме цялото семейство и сме все навън!

Yuliadm, добре дошла! Много хубаво, че се радваш на основното норвежко качество - спокойствието! Кой знае защо мен ме изнервя!
Ето днес си седим на опашка 3 жени с по един артикул в ръка, продавачката усмихната до уши ни "отделя" време по час на човек, а аз някак нервно барабаня с пръсти! Пък и онова говедо малкото и то - едно такова нецивилизовано подмрънква!

Иначе забелязвам, че съм станала неочаквано толерантна - гледам в брошурата на фото Кнудсен карти за 89 крони! Отивам да си ги поръчвам, искат ми 119! И вместо да се разлютя (както бих направила миналата година) им казвам пре спокойно "Ма това норвежците сте уникален случай!"  Mr. Green Същите тия опънали един плакат "Сомерпаке-2 апарата и раница за 99 крони" - викам Дайте насам! Раниците им били свършили, ма щели да ми дадат 2 апарата за 99! Много са ларш, ей! Питам "А, що не сте махнали плаката?", отговор няма. Ма що да си дават зор хората! Сакън, ша изпаднат в стрес!  Grinning

Иначе на мен ми се очертава едно хубаво прекарване на края на седмицата, само да сме живи и здрави! Айде, стиснете по някой палец да се осъществи!  Hug

# 156
Юле ... тук има форма на съжителство без брак.
Някой ми беше казал, че ако докажеш, че си живял с някой на семейни начала в България поне 2 години, пак можете да кандидатствате за събиране на семейство.
Ама как се доказва това не знам ... със свидетели и нотариално заверена декларация или ... ?
Никой няма да ти се изсмее на въпросите, те са там, за да обясняват.
Но според мен ще е по-добре да попрочетеш на сайта на УДИ малко повече за опциите и възможностите и вече ако имаш конкретен въпрос за конкретна опция, да питаш подробно и дали става за вас.
www.udi.no
Дотогава си турист и на всеки 3 месеца трябва да напускаш страната за кратко и пак да дойдеш.
И си пази самолетните билети.
Ако вземеш разрешително на база събиране на семейство, можеш да ходиш на курс по езика, който обаче си плащаш.
Прочети на сайта и ги поразпитай.

Всъщност ето един линк, но прочети информацията и на английски, не знам този колко е осъвременен.

http://www.udi.no/upload/Spraak/Bulgarsk/FaktaarkFamilieinnvandringBulgarsk.pdf

Мен ме събудиха рано-рано да ми се похвалят, че едно бебче се е родило ... и затуй наминах  Hug

# 157
  • Stavanger,Norway/ Varna
Честити д аму ена бебчето първия ден на бел;ия свят, а на родителите сдобиването с най- скъпото на целия свят- рожба   bouquet

Аз пък станах да ям сладолед  Crazy, нещо съм се чалнала, нали съм съвестна здравословнохранеща се, ама чак и посред нощите да ям  Crazy

# 158
Юле,честит имен ден!  bouquet

# 159

Мерси бебчо за цветята и честитката.

щастлива благодаря за изчерпателния отговор, сега пак ще погледна в УДИ - преди инфото не беше достатъчно изчерпателно там, може сега да са поработили върху него. Но може би е по добре да отида. Интересно ми е ако задам въпрос по е-mail им, дали ще ми отговорят.Или е по добре лично. А за курсовете , аз вече ходя, даже взех ниво А2 - е знам, че не е кой знае какво, но съм горда, защото не искаха да ме допускат, защото съм нямала достатъчно часове, а сега не мога да повярват, е такива сме ние българките- бързо схващаме Embarassed

Незнам за какъв дъжд говорите, тук въобще не вали.Даже е изненадващо топло.

# 160
бобче, да не сте направили братче или сестричка на Йованка, а?
Какви са тия сладоледи посред нощ? Shocked

Юле, успех  Peace

# 161
  • Stavanger,Norway/ Varna
бобче, да не сте направили братче или сестричка на Йованка, а?
Какви са тия сладоледи посред нощ? Shocked

Хахах, неееее, със сигурност  bowuu

# 162
Marjo, удоволствието беше нашо!  Hug

Честит имен ден и от мен, Юле! /незнаех, че имаш днес/

Сега за следното:

...кандидатствате за събиране на семейство.
Ама как се доказва това не знам ... със свидетели и нотариално заверена декларация или ... ?

Доказва се с документ /Удостоверение за постоянен адрес/ от общината по адресна регистрация.
В него пише от кога до кога всеки от вас е живял на въпросният адрес.
Струва някакви левчета и се издава веднага.

Иначе щастлива правилно те е насочила към УДИ.
Те са инстанцията, която е затова да помогне с отговори на въпроси на новозаселили се в Норге.

щастлива, честито бебче на твоите познати!
Да им расте живо и здраво!

Като стана дума за бебчета не мога да не ви споделя една страхотна новина от нета:
Родиха се близнаци с различен цвят на кожата

# 163
Ха, интересна статийка наистина, мишел.

Момичета, знаете ли как стои въпроса с американците, които искат да дойдат в Норвегия?
Те трябва ли да имат виза преди да дойдат?
Един от бъдещите ми колеги в Университета е от САЩ и се свърза с мен по имейл притеснен, че визата му може и да не стане навреме преди началото на учебната година.
Чакал е резултатите от някакъв изпит преди да подаде документи преди няколко дни и от посолството там не му дават никаква информация, а с УДИ не може да се свърже по телефона, че все заето давало.
Той има роднини тук в Кристиянсанд и иска да дойде при тях в началото на другия месец и да си чака тук визата ... знаете ли дали е възможно? newsm78

# 164
Добър вечер и от мен. Детенце заспа и аз си имам лично време Grinning
щастлива, на американците по принцип не им трябват визи до 90 дни. Ако е студентска - не знам. да им прати майл, те отговарят бързо. А, да не забравя, честито на твоите приятели за бебето.А на юлето, честит имен ден!
mishelle, мисля че е крайно време да се видим с теб Grinning Да си уредим среща следващата седмица?
щастлива, виж какво намерих:
Visse personer kan imidlertid søke om oppholdstillatelse fra Norge. Dette gjelder de som har kompetanse som faglært/spesialist, og som enten:

* Har oppholds- eller arbeidstillatelse for tre måneder eller mer
    * Er innvilget visum i inntil tre måneder
    * Har rett til opphold i Norge i tre måneder uten tillatelse (dvs. er visumfri), eller
    * Har fått innvilget visum, dvs. jobbsøkervisum, for kortere tid enn tre måneder.

Det er også et vilkår at du ikke oppholder deg i Norge i forbindelse med søknad om asyl eller i påvente av utreise etter avslag på asylsøknad.

Enkelte grupper utdanningssøkende er unntatt fra kravet om at tillatelse må være gitt før innreise. De som kan søke fra Norge er de som:

* Er formidlet gjennom American Field Service (AFS), American Scandinavian Student Exchange (ASSE), Fulbright, Youth for Understanding (YFU), STS High School Foundation (STS), Rotary eller Norges Forskningsråd (NFR)
    * Har stipend fra NORAD eller annen norsk offentlig institusjon
    * Skal studere ved høyere utdanningsinstitusjon innenfor rammen av utvekslingsordning i EU-regi, eller i henhold til bilateral avtale mellom norsk og utenlandsk høyere utdanningsinstitusjon

Det anbefales likevel å søke fra hjemlandet, da politiet ofte har lang saksbehandlingstid. Dersom du er visumpliktig og du søker fra Norge vil du også få en merutgift, da du må betale gebyr både for søknad om visum og for søknad om oppholdstillatelse for studier.

Последна редакция: ср, 16 юли 2008, 21:37 от rkb

Общи условия

Активация на акаунт