Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 юни 2004, 13:09 ч.

Заекването

  • 1 800
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 322
Знам, че преди време се разисква тази тема, но не успях да я открия Embarassed
Аз все още нямам свое дете, но еднин сладур, когото много обичам има този проблем. Касае се за детенце на почти 7 година, на което му предстои започване на училище тази година. Проблема се появи преди около година и все още не е ясно какво го предизвика  Shocked Дали е уплаха или страх от нещо?
Моля ако някой е преживял подобно нещо да сподели.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 990
Нямам личен опит с заекването, но една майка беше завела детенцето си - на около 4 години, при лекарката ни. Влязохме заедно и за това мога да споделя какво чух там.

Детето тръгнало на градина. Скоро майката забелязала, че то говори на срички. При условие, че преди това си е говорило съвсем нормално. Тя решила да почака, но минали месец, два, три и сричкосването ставало все по тежко. Та беше дошла да иска направление за логопед. Лекарката я прати на детски психолог, който да установи причината за това сричане.

Та мисля, че това е най-правилно - детето да отиде на детски психолог.

# 2
  • Мнения: 466
Аз имам позната, която е логопед и знам, че помага на такива деца, т.е. заложено е в обучението им.
Значи според мен трябва да бъдат посетени и двете места-и психолог, и логопед.

# 3
имам момичета голямото е на 3,8г. от 5 дена заеква. Дали ще мине ходихме на гледачка, баячка.Не им вярвам много ноне знам какво да правя, личната лекарка каза да чакаме месец да мине ами ако се задълбочи? Отчаяна съм!!!

# 4
В случай на поява на заекване трябва да се реагира бързо и да се потърси консултация с логопед. Така ще се избегне травмирането на детето от упоритостта на родителите и бабите да го накарат да си говори "без да се притеснява".
Ако логопедът ви препоръча, отидете и на психолог, но детски.
По мое наблюдение консултацията с психолога е по-важна за родителите. Логопедът е правилния специалист.
За жалост това е много упорит проблем. Пнякога минават години докато детето се оправи. Дори и най-малкият стрес може да отключи вече излекуваното заекване. Важното е детето да придобие увереност и да усвои техники за самоконтрол и владеене на говора.
Не се паникьосвайте. Важно е да го обичате и да му помогнете да изгради самочувствие и положителна самооценка за себе си. Това ще действа и върху резултатите.

Общи условия

Активация на акаунт